Du vill såklart stanna hemma och krama katten. Men det är inte alltid möjligt när det finns människosaker att stå i. Någon måste ju tjäna pengar för att betala för all god kattmat! Så då undrar du säkert: hur länge kan en katt vara ensam hemma? Vad behöver jag tänka på? Kan jag släppa ut katten innan jag går hemifrån? Hur blir det med fysisk aktivitet och ensamhet?

I det här inlägget svarar vi på dessa frågor och mycket mer:

Följ kattens varje steg

Se vart katten beger sig i realtid, oberoende av avstånd. Få notiser om katten går för långt hemifrån. Se platshistorik och upptäck alla favoritplatser. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Hur länge kan jag lämna en katt ensam hemma?

Du undrar säkert om du kan lämna katten ensam hemma när du går till jobbet. Och hur bör du göra om du ska åka bort över helgen eller på semester? Hur länge kan en katt vara ensam hemma? På grund av bristen av forskning inom ämnet finns det tyvärr inga definitiva svar på dessa frågor.

Många ser katter som oberoende varelser. Men kom ihåg att de är tama och att de vill ha precis lika mycket uppmärksamhet och kärlek som hundar, och människor. Vissa kattraser lämpar sig bättre för att vara ensamma hemma än andra, men varje katt är unik.

Kattens ålder, hälsa, personlighet, bakgrund, aktivitetsbehov och miljö (samt andra husdjur) påverkar hur länge missen kan vara ensam hemma.

Varje katt är unik när det kommer till hur länge hen kan vara ensam hemma.

Ta reda på hur länge din katt kan vara ensam hemma

För att ta reda på hur länge din katt kan vara ensam hemma rekommenderar vi följande steg:

 1. När du börjar att lämna katten ensam hemma ska du inte vara borta för länge. Upp till 30 minuter är ett bra första steg för en ny kattunge eller katt.
 2. Om du måste gå hemifrån kan du prova att vara hemifrån lite längre varje gång och se hur din katt reagerar.
 3. Om du märker att kattens beteende förändras, eller ser tydliga tecken på att katten protesterar, så har du hittat maximal tolerans. Då vet du att katten inte ska vara ensam hemma längre än så.

Hur många timmar som katten kan vara ensam hemma varierar, men experterna råder att du aldrig lämnar en katt ensam hemma i mer än 24 timmar. Om du måste vara borta i mer än 24 timmar kan du ta en titt på alternativ till att lämna din katt ensam hemma.

Vilka kattraser kan vara ensamma hemma längst?

Vissa kattraser är bättre på att vara ensamma hemma. Enligt DPVHS är följande kattraser avslappnade, lydiga och självständiga. Därför kan de vara bättre på att vara ensamma hemma.

 • Ocicat
 • Perser
 • Norsk skogkatt
 • American wirehair
 • American shorthair
 • Maine coon
 • Russian blue
 • Scottish fold

Kom ihåg att alla katter är unika. Bara för att en katt tillhör en av raserna ovan betyder det inte att missen mår bra av att vara ensam hemma.

Vad händer när jag lämnar en katt ensam hemma?

Alla katter reagerar olika på att vara ensamma hemma. Vissa tycker att det är skönt att ha frihet och kan till och med njuta av lite egen tid. Andra kanske inte ens märker att du är borta eftersom de är upptagna med tupplurar. Och vissa katter tycker att det är riktigt jobbigt att vara ensamma hemma.

För att få ledtrådar om hur katten reagerar när du inte är hemma kan du:

 • Investera i en husdjurskamera; på så sätt kan du titta på katten och vad hen har för sig när du inte är hemma.
 • När du återvänder hem kan du vara uppmärksam på tecken på aktivitet. Är kattbädden fortfarande varm? Eller har katten klöst på möblerna?
 • Se om kattens beteende förändras, till exempel hur katten använder sin kattlåda, missens aptit eller hur hen putsar sin päls. Alla dessa saker kan visa på att katten känner sig ensam eller har andra problem som orsakas av att vara ensam hemma.

Spana efter varningstecken som visar på separationsångest, vilket kan visa på att katten inte mår bra av att vara ensam hemma under längre stunder.

Katt ensam hemma

Vad bör jag tänka på när jag lämnar min katt ensam hemma?

När du lämnar din katt ensam hemma (även kortare stunder) ska du tänka på följande sex viktiga punkter för att se till att missen mår så bra som möjligt.

Mat och vatten

Som regel behöver katten minst lika mycket mat när du är borta som när du är hemma. Det kan vara torrfoder eller våtfoder, beroende på vad katten är van vid. Om du ställer fram våtfoder ska du se till att det står svalt så att maten inte blir dålig. Du kan till exempel lägga en kylklamp under matskålen.

Vanligtvis märker du direkt om din fyrbenta vän äter all mat hen får, eller sparar lite till senare. Om du är osäker kan du:

Ge katten dubbelt så mycket mat som vanligtvis till nästa måltid. Om katten slutar att äta när hen är mätt, grattis! Då kan du helt enkelt ställa ut all mat katten behöver när du inte är hemma. Men om din katt fortsätter att äta och äta kan du behöva en automatisk kattmatare (en foderautomat) som ransonerar ut maten vid angivna tidpunkter.

Glöm inte att ge katten tillräckligt med färskt vatten så att det räcker under hela tiden du är borta. Det kan vara en god idé att ställa fram ett par vattenskålar på olika platser i hemmet.

En ren kattlåda

Det är lätt hänt att man glömmer bort att katten behöver en ren kattlåda. Men om du inte rengör den ofta nog så kan katten kissa och bajsa utanför lådan. Se till att det inte händer genom att rensa i kattlådan en gång per dag.

Säkerhet

Som kattägare vet du att din fyrbenta vän kan hitta på hyss och stöta på problem. För att undvika farliga situationer:

 • Be en vän eller granne att titta till katten då och då för att se till att missen inte har fastnat, låsts in någonstans eller skadat sig.
 • Sätt upp en lapp med kontaktuppgifter till veterinären på en väl synlig plats, för nödlägen.
 • Om du tror att din katt kan ta sig ut och springa bort kan du fästa en Tractive GPS-tracker på katthalsbandet eller selen så att du när som helst kan se kattens plats.

Aktivitet och underhållning

När du går hemifrån ska du se till att det finns gott om underhållning och aktivitet för katten. Lägg fram roliga leksaker för att undvika att katten klöser på möblerna. Du kan till exempel använda följande leksaker och prylar (från PetMD):

 • aktivitetsleksaker
 • klösträd
 • viloplatser med utsikt
 • öppna papperspåsar
 • kattleksaker
 • en mysig kattbädd

Dessa saker ser till att din pälskling inte blir uttråkad när du inte är hemma.

via GIPHY

Kan jag låta katten gå ut när jag inte är hemma?

Om du har en kattlucka på dörren som katten är van vid att använda kan du låta missen komma och gå som hen vill även när du inte är hemma. Kom bara ihåg att risken för att stöta på faror eller inte återvända hem ökar för utekatter. Om du bor i närheten av trafikerade vägar rekommenderar vi att du håller katten inomhus och håller ett vaksamt öga på din fyrbenta vän med hjälp av en Tractive GPS-tracker.

Hur ser jag till att katten rör på sig tillräckligt när jag inte är hemma?

Med de senaste enheterna från Tractive GPS kan du spåra kattens plats i realtid samt se hur mycket fysisk aktivitet katten får varje dag. Tack vare den tillhörande appen kan du se hur många minuters vila och aktivitet katten får per dag, samt hur många kalorier hen bränner, direkt i din smartphone. Äntligen kan du se om katten springer runt och busar när du inte är hemma, eller om missen helt enkelt sover hela dagen!

Se hur Tractive GPS fungerar i praktiken:

Socialt umgänge

Om din katt är van vid att det finns människor i närheten kan hen behöva sällskap. I bästa fall sällskap som katten redan känner (och gillar). Men ibland är till och med en främling bättre än ensamhet. Vissa katter trivs om du lämnar Tv:n eller radion på när du inte är hemma, så att det inte blir så tyst. Du kan även skaffa en andra katt så att de två missarna kan umgås när du inte är hemma. Ett annat knep är att använda en doftavgivare med feromoner som lugnar katten när du är borta.

Rutin

De flesta katterna gillar inte förändringar. Så om du ska gå hemifrån ska du se till att resten av kattens rutin inte störs alltför mycket. Till exempel så bör katten få mat vid vanlig tid, ha sin vanliga lekstund och få en ren kattlåda.

Till sist: om du nyligen har flyttat med katten bör du tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans i början, eftersom en flytt är en stor förändring. Ge katten lite extra tid och hjälp att vänja sig vid sitt nya hem.

Vad finns det för alternativ till att lämna min katt ensam hemma?

Att lämna katten ensam hemma går bra ibland, men om du ska åka på semester eller vara borta länge av någon annan anledning så behöver du ett bättre alternativ. Vi har samlat följande alternativ som rekommenderas av Cats.org.uk:

Kattvakt

Det här är nog det enklaste alternativet. Be en vän att besöka katten hemma hos dig. Din vän bör tillbringa minst 15 till 30 minuter i hemmet för att rensa i kattlådan, leka, kramas eller bara umgås. Om du inte har en vän eller granne som kan hjälpa till kan du anlita en kattvakt och betala för att hen ser till katten. På så sätt får katten stanna i sitt bekväma hem även när du är bortrest.

Kattpensionat

Du kan även boka in katten på ett kattpensionat under tiden då du är bortrest. Men kom ihåg: katter är måna om sina revir, så hemmet är lika viktigt som du är. Att separera katten från både hemmet och ägaren samtidigt bör vara en sista utväg.

Fosterhem

I vissa fall kan katten bo hos en vän eller släkting när du är bortrest. Men eftersom detta kan medföra problem bör det endast ske sällan eller när läget är akut.

Ta med katten på resan

Ska du bege dig ut på äventyr? Resa i ett par dagar, veckor eller månader? Då kanske katten vill följa med! Prova med en kort utflykt för att se hur katten reagerar på det. Om det går bra kan du och din pälskling bege er ut på längre resor. Innan du åker: se till att katten har en GPS-tracker så att du inte löper risken att tappa bort din fyrbenta vän.

Några sista ord om att lämna katten ensam hemma

Forskningen om hur länge en katt kan vara ensam hemma är bristfällig, men våra tips har testats i praktiken och hjälper dig att fatta rätt beslut. Kom bara ihåg: det finns inga garantier när du lämnar katten ensam hemma, så var uppmärksam när du kommer hem igen.

Vissa kattägare välkomnas av klängig katt som spinner och visar hur glad hen är att husse eller matte är hemma. Andra katter lägger sig på soffan och tar en tupplur, och märker knappt att du gått hemifrån. Katter har olika sätt att visa tillgivenhet, vilket gör det svårt att se om de saknat sina ägare. Men det har de.

Bonus: att lämna katten hemma på semestern

I videon nedan får du tips om att lämna katten ensam hemma när du ska åka på semester. Ta en titt: