Varför springer katter bort? Det sker ofta. Ibland är de bara borta i ett par timmar, men ibland kan det gå flera dagar. Det är något som händer många kattägare. Även om katter har mycket gott lokalsinne betyder det inte att de nödvändigtvis alltid återvänder hem. Att förstå varför din katt springer bort kan hjälpa dig att hitta en bra lösning för att skydda katten och ge dig sinnesro. Därför ska vi ta en titt på de tio vanligaste svaren på frågan: varför springer katter bort? Vi hjälper dig även med tips som förhindrar att katten springer bort igen.

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, oberoende av hur långt hemifrån din misse är. Få notiser när din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Varför springer katter bort? 10 anledningar

calico-katt som löper utomhus

1. Parningsinstinkt

Den första anledningen till att katter springer bort är deras parningsinstinkt. Instinkten är särskilt stark hos honkatter som löper samt okastrerade hankatter.

Om du har en okastrerad hankatt så kommer han definitivt att vilja tillbringa mer tid utomhus för att hitta den perfekta partnern. Kattens skarpa sinnen identifierar potentiella partners i området och då finns det inget staket som kan hindra honom. Om han inte hittar någon lämplig partner i området kan en okastrerad katt bege sig längre hemifrån för att söka.

Parningsinstinkten hos katter kan leda till att din fyrbenta vän springer bort i flera dagar åt gången, eller till och med hamna i farliga situationer om missen går vilse, fastnar eller skadas långt hemifrån. För att få sinnesro kan du enkelt spåra din katt och följa varje steg med en katt-GPS.

Upptäck Tractive GPS

Genom att kastrera katten minskar du parningsinstinkten så att du inte behöver oroa dig för att hen ska bege sig ut på jakt efter missar att para sig med 😺. Att kastrera en katt gör även att det är mindre troligt att hen beter sig aggressivt mot andra katter. På vissa platser kräver lagen att katter kastreras, så se till att kontrollera vad som gäller för att skydda din katt.

så gör du om din katt springer bort

2. Jaktinstinkt

En annan vanlig anledning till att katten springer hemifrån är den naturliga och djupt rotade jaktinstinkten.

Dagens tamkatter som vi delar våra hem med har samma förfäder som större vildkatter som är experter när det kommer till jakt. Under många tiotusentals år har såväl stora som små katter varit beroende av jakten för att kunna äta och mata sina ungar. Denna starka, biologiska instinkt försvann faktiskt inte bara för att vi människor började mata med Whiskas.

Så oberoende av om din katt redan har tillräckligt med mat att äta så är missen säkert sugen på en rolig jakt; det är en viktig del av kattens natur. Alltså ska du inte bli överraskad om din utekatt beger sig hemifrån för att jaga.

3. Revir

Vanligtvis definieras kattens revir som området där hen tillbringar sin tid i hemmet, trädgården eller ett större område. Om din katt känner sig bekväm är det troligt att hen försöker att expandera sitt revir genom att utforska området. Katten kanske vill ”erövra” grannens trädgård, eller den där härligt soliga platsen med alla intressanta fåglar längre ner på gatan. Katter är måna om sina revir och kan därför försöka att försvara sina revir mot andra katter i området.

Det tredje svaret på frågan ”Varför springer katter bort?” är alltså att de erövrar sina kungariken och visar andra katter vem som bestämmer. Nackdelen med detta beteende är att ju större kattens revir, desto mer troligt att hen kommer i kontakt med andra katter, vilket kan utgöra en risk för slagsmål och att skadas. Dessutom kan katten mer sannolikt utsättas för farliga sjukdomar såsom katt-AIDS.

Dessutom kan andra katter i området försöka att märka sina revir i din trädgård, vilket kan göra att din katt beger sig ut för att hitta en annan trygg plats. Om din katt känner sig hotad av en annan katt i sitt eget revir kanske hen inte vill vara hemma så mycket.

Om du nyligen har flyttat och har en katt som springer bort söker din misse antagligen efter sitt gamla revir. Därför är det en god idé att läsa våra bästa tips för en trygg flytt med katten.

calico-katt som luktar på en skål med kattgodis som hålls av en person utomhus på trägolv

4. Otrohet

En annan vanlig anledning till att man inte kan hitta katten är att missen är otrogen med en av grannarna. Andra människor i området kan ha fattat tycke för din katt och börjat mata med godsaker, eller till och med regelbundet släppt in katten i sina hem. De kanske har smaskig mat eller mer intressanta leksaker än du har hemma. Det är vanligt att katter har ett ”andra hem”, särskilt om de blir bortskämda där.

Ta reda på vart katten beger sig med hjälp av en katt-GPS. Om du får reda på att katten har ett andra hem kan du artigt be grannarna att inte mata din katt (för mycket). Ge katten ett halsband med ID-bricka så att det är tydligt att missen har ett hem. Det minskar risken för att katten ”adopteras” av någon annan.

5. Graviditet och födsel

Om du har en katt som löper kanske missen parar sig. Plötsligt har du en gravid katt att ta hand om. Under graviditeten är det vanligt att katter gömmer sig. Gravida katter söker ofta efter avskilda, privata och trygga platser där de kan föda sina ungar. Så om det är jäktigt hemma, till exempel om du har hundar eller barn som springer runt, bör du inte bli överraskad om din gravida misse beger sig hemifrån.

Hitta min katt

6. Stress

Stress är ännu en vanlig anledning till att katter springer bort. Katter är nämligen vanedjur som inte tycker om att hemmet eller rutinen rubbas. Att möblera om eller ta hem ett nytt husdjur eller tillskott till familjen, renovering eller höga ljud; dessa är exempel på saker som kan göra katten stressad och orolig, vilket kan leda till att hen letar efter en fristad någon annan stans.

7. Försummelse

Försummelse och övergivande är två möjliga anledningar till att katten inte kommer hem. Om du ofta lämnar katten ensam hemma eller inte ger tillräckligt med mat, vatten och andra nödvändigheter för ett bra liv, kan katten söka efter husrum, tillgivelse och omvårdnad på någon annan plats. Så om du har försummat din katt eller inte gett missen alla nödvändigheter kan hen springa bort.

Ta en titt på vår guide om hur du tar hand om en ny katt eller kattunge för att se till att du ger din fyrbenta vän allt hen behöver. Om du har en utekatt ska du se till att det finns en varm plats att vistas på under vintern. Här kan du läsa mer om att ta hand om utekatter på vintern.

8. Rädsla

En annan vanlig anledning till att en katt springer bort är ”bättre fly än illa fäkta”. Om din katt blir skrämd av något kan den naturliga reaktionen på faran göra att missen flyr, blir aggressiv eller fryser. Flykt: katten springer så långt bort som möjligt. Frys: katten står still och gömmer sig antagligen i närheten, men kan vara för rädd för att komma fram eller göra något ljud. Om du tror att din katt kan ha skrämts till att fly eller gömma sig är en GPS-tracker det bästa och mest pålitliga sättet att hitta katten och hämta hem missen på direkten.

katt med Tractive katt-GPS utomhus på gräs
På bilden: Tractive GPS katt-GPS

9. Sjukdom

Ytterligare ett svar på frågan ”Varför springer katter bort?” Sjukdom. När katter är sjuka söker de sig till isolerade platser, där de kan få lugn och ro och gömma sig tills de blir bättre. Och i dessa fall kan katten bestämma att den lugnaste och bästa platsen inte är hemma hos dig.

Förhoppningsvis återvänder din katt inom kort. Men tyvärr är så inte alltid fallet. Katter som är sjuka eller skadade är mer utsatta när de är själva utomhus. De kan till exempel få en influensaliknande sjukdom som katter lätt kan smittas av eller bli ett mål för något rovdjur. Om en katt är döende kan hen bege sig ut på jakt efter en enskild plats och sedan inte orka ta sig hem igen.

10. Nyfikenhet

Till sist: katter springer ofta bort för att de helt enkelt är nyfikna varelser som tycker om att utforska och se vad som finns i området. Din katt kanske tycker om att jaga fjärilar eller insekter på sommaren. Eller så kan missen distraheras av en rolig ekorre eller ett trevligt grannbarn. Om det finns lockande saker i området är det troligt att katten beger sig hemifrån, i ett par timmar eller i flera dagar. En så enkel sak som fint väder kan vara anledning nog att lämna hemmet för att hitta på äventyr.

Så om du har en nyfiken och äventyrlig katt är det 100% normalt. Men självklart bör du vidta vissa säkerhetsåtgärder för att skydda din fyrbenta vän. Detta är mycket viktigt eftersom din katt kan komma att stöta på faror när hen inte finns inom synhåll.

Bra att veta: när katter är ute och utforskar nya platser, om de är distraherade eller helt enkelt nyfikna, kan de fastna på trånga platser såsom rör, staket o.s.v.

Då behöver du en katt-GPS! På så sätt kan du alltid hitta din fyrbenta vän och hjälpa till om hen stöter på problem eller faror. Tryck helt enkelt på LIVE-knappen i appen för att se var din katt är i realtid. Är du rädd för att spårningshalsbandet kan vara farligt för din nyfikna katt? Det är det inte! Tack vare Tractive GPS-mekanismen släpper halsbandet omedelbart vid tryck. Sedan kan det enkelt sättas på katten igen.

Upptäck Tractive GPS

Varför springer katter bort? Och varför kommer de inte tillbaka?

Vanligtvis springer katter bara bort i minuter, timmar eller ibland dagar. De kommer vanligtvis hem igen. Studier visar att katter oftast inte beger sig längre bort än cirka 1,5 kilometer hemifrån. Katter som är borta i två till tre dagar eller mindre utforskar sannolikt bara sina revir, letar efter andra katter att para sig med eller jagar byten.

Men ibland kommer katten inte hem igen utan har sprungit bort och försvunnit för alltid. Då är det viktigt att vara medveten om möjliga anledningar till att en bortsprungen katt inte kommer hem igen.

Rovdjur i naturen

Bortsprungna katter kan stöta på rovdjur och själva bli till byten för större djur. Se därför till att hålla katten inomhus om det finns farliga rovdjur i ditt område. Rovdjuren kan inkludera lodjur, vargar, rävar, ormar, örnar, hökar och ugglor, beroende på var du bor. 🦅

Sjukdom, skada och dödsfall

Av skälen som förklaras ovan är utekatter mer utsatta för sjukdomar och skador än innekatter. Dessa faror kan komma från fästingar som bär på sjukdomar, andra katter, giftiga växter eller svampar, rovdjur och andra naturliga och konstruerade faror. Därför är det alltid en god idé att se till att du alltid vet var katten befinner sig.

Djurskyddsorganisationer

En annan möjlig anledning till att din bortsprungna katt inte kommit hem igen är att missen plockats upp av en djurskyddsorganisation. Det är möjligt att någon trott att din misse är en gatukatt. Då kanske man har ringt en veterinär eller djurskyddsorganisation som plockat upp katten. Om du har en bortsprungen katt ska du därför se till att kontakta dessa typer av organisationer för att se om din katt plockats upp. Det är även en god idé att ringa lokala veterinärer och kattstall för att se om din misse hamnat på någon av dessa platser.

svart och vit katt vid ett stängsel

Stöld

Tyvärr ökar antalet stölder av hundar vilket även kan vara en fara för katter. Professionella tjuvar letar vanligtvis efter dyra kattraser som de kan sälja. Om du har en katt som tillhör en exklusiv ras bör du alltså vara extra uppmärksam.

Katten kan även stjälas om någon ser missen i området och bestämmer sig för att ”adoptera” den utan tillstånd. Ett microchip kan hjälpa dig att bevisa att du är den rättmätige ägaren om detta händer och du vet vem som tagit din katt. Ett microchip kan dock inte hitta din katt i realtid; då behöver du en katt-GPS.

Avsiktlig förlust

Tyvärr är detta en anledning till att husdjur försvinner: avsiktlig förlust. Det kan finnas de som har onda avsikter och som lämnar katten på någon plats långt bort eller till och med skadar den. Så om din katt inte har kommit hem kan du ställa frågan: känner du någon som avsiktligen kan ha gjort något för att göra sig av med katten? Vi hoppas såklart att så inte är fallet!

Fordon i rörelse

Varför springer katter bort? Ibland är svaret att de råkat plockas upp av fordon i rörelse. Det är möjligt att katten har krupit in under motorhuven på en bil eller hoppat in i rörmokarens skåpbil. Det är vad som hände vår vän, katten Kiwi, som åkte på äventyr i en skåpbil innan hon kunde återförenas med sin familj. Tack vare Tractive GPS kunde Kiwis ägare se var hon var och hämta hem henne. Stacy delade med sig av berättelsen i sitt Trustpilot-omdöme:

Vår katt kiwi hoppade in bak i en skåpbil (utan att föraren märkte det). När jag såg på mobilen att hon hade lämnat sitt ”virtuella staket” märkte jag att hon snabbt rörde sig längs vägar. Hon reste på motorvägen, 24 kilometer bort. Med Tractive-appen kunde jag hitta henne på parkeringen vid ett shoppingcenter, bak i fiskhandlarens skåpbil. Utan Tractive vet jag inte var Kiwi hade hamnat …

Läs hela berättelsen om hur katten Kiwi räddades av Tractive GPS
Källa: Grimsby Telegraph

Hur hittar bortsprungna katter hem?

När det kommer till bortsprungna katter har vi faktiskt goda nyheter. Det visar sig nämligen att våra fyrbenta vänner är experter på att hitta hem. Här kan du läsa om faktorer som kan hjälpa din katt att självmant återvända hem:

 • Instinkten att återvända hem: katten har en instinkt som kan leda hemåt från främmande platser. Även om vi inte helt förstår denna instinkt tror man att den kan grundas i katternas känslighet för Jordens geomagnetiska fält, vilket hjälper dem att hitta hem1. Kom bara ihåg att alla katter inte är lika bra på att hitta hem; utekatter är vanligtvis mycket bättre på att hitta hem än innekatter.
 • Kattens lokalsinne: vad som hjälper kattens instinkt att återvända hem är missens lokalsinne. Katter använder sina känsliga luktsinnen samt hörsel, syn och magnetiska fält för att hitta hem. Katter har i själva verket bevisat att de kan hitta hem från flera kilometer bort. Man tror även att järnhalten som finns i katters öron fungerar som en naturlig kompass.
 • Psi-spårning: i vissa fall har katter faktiskt kunnat hitta hem till sina familjer genom obekanta områden och till en plats som katten inte kände till sedan tidigare. Detta kallas för psi-spårning (psi-trailing på engelska), och vissa kattägare berättar att deras katter måste ha något sätt att spåra sina ägare och hitta dem oberoende av plats.

Dessa är tre goda anledningar att hoppas på att du kommer att återförenas med din katt, även om din fyrbenta vän har sprungit bort. Kom bara ihåg: ju längre bort katten beger sig och ju längre hen är borta, desto mindre troligt är det att hitta missen. 😾

Så förhindrar du att katten springer bort

Som tur är finns det många saker du som kattägare kan göra för att förhindra att katten springer bort. Även om du har en riktig äventyrare till utekatt finns det åtgärder du kan vidta för att hålla din katt trygg och säker i närheten. Här kommer våra bästa tips för att förhindra att katten springer bort:

 • Kastrera katten: se till att kastrera katten för att förhindra att hen springer bort. Om du har en hankatt kan du ge dig själv mycket sinnesro genom att kastrera honom så att han inte springer bort.
 • Håll katten inomhus: när det är möjligt, och särskilt under kalla månader eller tider då det finns fler rovdjur i området (som gryning och skymning), ska du se till att hålla katten inomhus.
 • Kattvänlig flytt: se till att din flytt blir enklare för katten.
 • Skapa en katt-altan: ge din katt en trygg plats utomhus. På så sätt kan missen få frisk luft och titta på alla intressanta saker i omgivningen utan risk.
 • Ge katten ett microchip och ID-bricka: se till att katten lätt kan identifieras så att andra kan se att missen redan har en familj.
 • Underhåll katten: engagera katten med sunda aktiviteter och lek hemma så att din fyrbenta vän inte blir uttråkad.
 • Begränsa kattens fria område med ett virtuellt staket i Tractive GPS-appen: när du har skapat ett virtuellt staket får du en notis så snart katten går över dess gränser och kan hämta in din misse när du vill.
 • Minimera möjliga flyktvägar: se till att anpassa hemmet, altanen eller trädgården så att alla utrymmen är kattsäkra.
 • Spåra kattens rörelser: använd en katt-GPS för att se var katten är.
 • Lär katten att återvända hem: använd positiv förstärkning.
 • Var uppmärksam på katten vid stressiga förändringar hemma: ge katten extra omsorg och uppmärksamhet vid dessa tillfällen.
 • Ge katten allt som behövs för att trivas hemma: detta inkluderar mat, vatten, leksaker, aktiviteter, kärlek och sund stimulering.
 • Använd en sele eller ett katthalsband: om du tar promenader med katten.

Så hittar du en bortsprungen katt

Det är självklart jobbigt när en kär katt springer bort. Det kan få oss att känna oss hjälplösa, rädda och oroliga för vad som kan hända våra fyrbenta vänner. Kommer katten att komma hem självmant? Hur länge kan en katt springa bort?

Istället för att planlöst gå runt och leta efter katten är det viktigt att göra något så snabbt som möjligt för att hämta hem din bortsprungna katt. Du kan läsa alla våra tips för att hitta bortsprungna katter och ladda ner en kostnadsfri mall att använda här: Har du en bortsprungen katt? Hitta katten och förhindra att din misse springer bort igen

Varför springer katter bort? Sammanfattning

I den här artikeln har vi tagit en titt på de tio vanligaste anledningarna till att katter springer bort. De är:

 • Parning
 • Jakt
 • Utforska revir
 • Besöka grannar
 • Graviditet
 • Stress
 • Försummelse
 • Rädsla
 • Sjukdom
 • Nyfikenhet

Katter kan även springa bort och försvinna i fall där de stöter på rovdjur, sjukdomar eller skador, djurrättsorganisationer, stöld, avsiktlig förlust eller olyckor.

Som tur är har katter flera sätt att hitta hem såvida de inte fastnar eller skadas. Men för att öka chansen att hitta din bortsprungna katt gäller det att börja på direkten.

Du kan förhindra att katten springer bort genom att kastrera din misse, hålla katten inomhus, använda en katt-altan, fästa en katt-GPS på katthalsbandet och ge din fyrbenta vän ett kärleksfullt och tryggt hem att trivas i.

Har din katt sprungit bort? Vad var anledningen?

Dela den här artikeln med en vän för att sprida information om bortsprungna katter: