Äntligen sommar! Det är varmt och soligt, och om du har tur så får du tid över att hänga utomhus med din pälskling, vännerna och familjen. Och din hund älskar säkert att hänga i solen och att utforska både bekanta och främmande platser (se bara till att du kan få total sinnesro med hjälp av en hund-GPS). Och glöm inte bort att hålla hunden sval på sommaren, då risken för att hunden får värmeslag är mycket högre. I det här inlägget kan du läsa om att svalka hunden på sommaren och få tips för att undvika faran för värmeslag.

1) Ge hunden obegränsat med vatten.

Hundar svettas (och tappar vätska) genom körtlar på tassarnas trampdynor1. Ju mer vätska hunden tappar desto tjockare blir blodet. Våra fyrbenta vänner kan tappa upp till 1 liter vatten från tassarna. Därför är det mycket viktigt att hunden har obegränsad åtkomst till dricksvatten. Dessutom har hundar en mycket mindre ”vattenreserv” i kroppen; cirka en fjärdedel av människans. Det är ännu en god anledning att se till att hunden får gott om vatten att dricka. Glöm inte: utan tillräckligt mycket vatten så kommer hunden att lida och bli sjuk, särskilt när det är varmt.

En hund klarar sig länge utan mat, men inte utan vatten.

För att undvika uttorkning ska du alltid ta med färskt vatten när du går ut och erbjuda hunden vattnet minst en gång i halvtimmen.

Mängden vatten som hunden behöver beror på:

  • aktivitetsnivå
  • storlek och ålder
  • väder

Som tumregel: en genomsnittlig hund behöver 55 till 110 ml per kg, per dag. Glöm inte att ge lite extra när det är riktigt varmt! 

Här kan du ta reda på hur mycket vatten din hund behöver.

2) Lämna aldrig hunden ensam i bilen.

På sommaren blir en bil som står i solen snabbt till en bastu. Även om det bara är 24 °C utomhus så värms bilen upp till 31 °C på mindre än 10 minuter. Efter en halvtimme i solen kan temperaturen i bilen lätt nå 40 °C!

Alltså räcker det inte att lämna fönstren öppna och ge hunden vatten att dricka. Detta skyddar inte hunden från värmeslag. Lämna aldrig hunden ensam i bilen. Detta kan bli livsfarligt för din fyrbenta vän!

3) Skydda hunden från solbränna.

Många vet inte att våra fyrbenta vänner löper lika stor risk för smärtsam solbränna och cancer som vi människor. Vissa hundar blir lättare brända av solen, medan andra har ett naturligt skydd.

Vita och ljusa hundar har ofta ljus hud under pälsen och löper därför större risk att bli solbrända (precis som människor med ljust hår). Nakenhundar och hundar med tunn päls befinner sig också i farozonen för att skadas av solen. Alla hundar (oberoende av pälsens tjocklek) har känsliga områden som nosen, ansiktet och öronen som kan brännas av solen. Magen är också känslig för solens strålar då den vanligtvis har lätt, ljus päls.

Det bästa sättet att hålla hunden sval och undvika solbränna är att ge vovven skugga. Du kan helt enkelt ta med dig ett stort paraply till stranden, parken eller uteplatsen.

Hund som ligger i skugga under picknickbord på sommaren

4) Undvik att rasta hunden när det är som varmast.

På sommaren är det bäst att undvika att rasta hunden mitt på dagen, då solens strålar är som starkast. Om du ändå måste gå ut med hunden mitt på dagen ska du se till att välja en sträcka med gott om skugga, till exempel genom en park eller skog. Det gör det lättare att undvika starkt solsken och skydda hunden.

Hundens normala kroppstemperatur är 38 °C till 39 °C. Om hunden blir varmare än så får hen svårt att svalka sig, vilket kan bli livshotande:

En kroppstemperatur på 40 °C innebär att hunden har feber. Från 41 °C blir det farligt. Då kan febern orsaka permanenta skador och kan till och med bli livshotande2.

5) Se till att hunden alltid har skugga.

För att hålla hunden sval när du påtar i trädgården eller åker till stranden så ska hunden alltid ha möjlighet att sitta i skuggan när det är varmt. De flesta hundarna väljer alltid en sval plats om det finns, men när det blir riktigt varmt gäller det att hålla koll på din fyrbenta vän.

En hund-GPS kan hjälpa dig att hålla ett öga på hundens plats och skydda din vovve. Appen skickar en notis så snart hunden springer bort och visar även om hen slutar röra på sig.

Brun hund som springer i vatten

6. Låt hunden ta ett dopp.

I bästa fall får hunden chansen att ta ett dopp när det är varmt. Många hundar älskar att plaska, leka och särskilt få svalka i en pool, en sjö, eller i havet. Vissa hundraser älskar vattnet medan andra vanligtvis håller sig på torra land. I vilket fall är det en god idé att hålla hunden sval genom att uppmuntra vovven att svalka sig, även om hen bara får en liten dusch av vattenspridaren i trädgården. Bonus: det är roligt för barn också!

Flytvästar för hundar

Om du har en pool eller tycker om att gå till stranden och simma är det viktigt att hunden har en flytväst. Särskilt mindre hundraser, gamla hundar och valpar kan ha det svårt att ta sig ur vattnet om de trillar (eller hoppar) i.

Trots att hundar är bra på att simma kan de drunkna lika lätt som människor.

Vatten kan vara oförutsägbart och det lönar sig ofta att vara väl förberedd. Det finns flytvästar för hundar i många olika storlekar, så se till att du hittar rätt passform för din pälskling.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Whistler Dog Nanny (@whistlerdognanny)

7. Undvik heta ytor.

Precis som vi människor så har hundar känsliga fötter (alltså tassar) som kan brännas eller skadas om underlaget är alltför varmt. Undvik att låta hunden gå på varm sand eller asfalt, eller andra ytor som blir mycket varma. Detta är särskilt viktigt att tänka på under sommaren och årets varmaste dagar3.

Du kan även köpa sommarskor till hunden för att skydda tassarna! Och glöm inte att ta hand om tassarna året runt; du ska se till tassarna på vintern också.

8. Ge hunden en svalkande godsak.

På sommaren är hunden lika sugen på något svalkande och gott som du själv är! Du kan köpa färdiga frysta produkter till hunden eller göra egna. Vi gillar ”hundglass”, fryst buljong och fryst pumpa, som du enkelt fixar själv. Det är bara fantasin som sätter gränserna och din hund kommer garanterat att tacka dig med glada pussar.

Hund som äter vattenmelon

9. Ge vovven en svalkande hundbädd.

Ett annat tips för att hålla hunden sval på sommaren är att ge vovven en sval plats att sova på. Numera finns det avancerade alternativ med hundbäddar som har eldriven svalka, ben som höjer hunden från golvet och svala lager gel. Det finns även resesängar för hundar som aktivt ger vovven svalka. Om du inte vill köpa dessa produkter kan du skapa ett gratis alternativ genom att fukta gamla handdukar och lägga dem på hundbädden!

10. Se över hundens aktivitet.

Om temperaturen utomhus är alltför hög kan fysisk aktivitet utgöra en risk för hundens hälsa. Även om det är viktigt att rasta hunden varje dag så ska hunden inte anstränga sig alltför mycket när det är varmt. För att se till att hunden mår bra och för att skydda vovven när det är varmt kan du använda en hund-GPS med aktivitetsspårning. Du kan använda enheten för att se till att hunden rör på sig tillräckligt utan att löpa risk att få värmeslag.

Skaffa Tractive GPS

Sammanfattning: håll hunden sval på sommaren

När temperaturen stiger utsätts både människor och hundar för risken att bli överhettade och att få värmeslag, vilket kan vara livshotande. Så se till att använda tipsen ovan och att vara uppmärksam på tecken och symptom på värmeslag hos hundar. På sommaren bör du ge hunden gott om vatten, svalka och skugga. Om möjligt ska du se till att hunden inte rör på sig alltför mycket när det är väldigt varmt. Din hund kommer att uppskatta varje chans att ta ett svalkande dopp, få sommarskor som skyddar mot värmen och slicka på frysta godsaker. Och vad du än gör i sommar så glöm inte din hund-GPS så att du kan hålla koll på din pälskling.

För fler idéer som hjälper dig att ge hunden svalka kan du ta en titt på videon nedan. Vi på Tractive önskar dig en riktigt härlig sommar!


Gillade du inlägget? Dela våra somriga tips med andra hussar och mattar!