De flesta hundraserna har avlats för aktiviteter som att valla får, hämta saker eller vakta. Alltså är motion del av deras DNA. Det finns inga hundar som har avlats för att sova hela dagen och vänta på att du kommer hem från jobbet. Din hund behöver rätt mängd motion för att vara frisk och glad. Du kan börja med att ta reda på hur mycket du bör rasta hunden varje dag. Du kan även ta reda på mer om hundens behov av motion genom att läsa vår guide och genom att se över aktivitetsnivån med Tractives hund-GPS med aktivitetsspårning.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Håll formen tillsammans

Ange dagliga mål. Se om hunden får tillräckligt med aktivitet och vila. Jämför med liknande hundar. Är du tävlingssugen? Utmana vännerna och klättra i topplistan.

Köp nu

Då är det dags att svara på frågan: hur mycket motion behöver hunden varje dag för att hålla formen?

Hur vet jag om hunden behöver mer motion?

Händer det ofta att hunden vill leka, eller drar ut soporna, drar i kopplet, tuggar på möblerna, skäller mycket eller håller sig vaken på natten? Då behöver vovven sannolikt mer motion!

Motion kan hjälpa till att minska destruktivt beteende genom att rikta hundens energi mot en produktiv aktivitet. Om du märker att hundens destruktiva beteende minskar när hen får mer motion har du hittat en enkel lösning på problemet! 

Är din hund överviktig eller har vovven mindre ork än tidigare? En rutin för träning kan hjälpa till med det och se till att hunden håller formen och förbättrar konditionen.  

Med en rutin för träning får hunden många fördelar, som:

  • bättre hälsa
  • bättre sömn
  • ökat socialt umgänge
  • möjligheter till träning
  • mental stimulation; och
  • mer tid med dig – favoritmänniskan

Din hund kan inte rasta sig själv eller kasta bollar att hämta. Alltså är det upp till dig. Hunden kommer att belöna dig med bättre beteende, skönare sömn och massor av kärlek från din pälskling

När du ska besluta hur mycket motion hunden behöver per dag bör du ha vovvens ras, ålder, hälsa och form i åtanke.

Med Tractive GPS kan du se exakt hur mycket aktivitet och vila som är normalt för din hund. Sedan kan du ange mål för att uppmuntra till mer motion. Dessutom kan du se när hundens aktivitetsnivå ändras, så att du redan på ett tidigt stadie kan upptäcka sjukdomar.

Hund som springer utomhus med Tractive GPS hundpejl i bakgrunden, appen i förgrunden

Om du är orolig för att hunden inte kan delta i vissa aktiviteter bör du rådfråga din veterinär. Du bör även tänka på vad som passar din livsstil. Genom att hitta en träningsrutin som ni båda tycker om kan du och din hund knyta an samtidigt som ni blir friskare.

Hur mycket motion behöver en hund per dag, baserat på typ?

Hundens dagliga träningsrutin måste ändras med åldern. Vissa vuxna hundar kan vandra i timtal, medan valpar behöver flera korta lekstunder per dag. Självklart behöver äldre hundar ett lugnare tempo.

Experimentera tillsammans med hunden och se vad som passar er. Vovven ska vara glad och trött i slutet av dagen. Om din hund fortfarande har massor av energi på kvällen bör du lägga till mer motion i schemat. Och om hunden är helt utmattad kan du korta ner promenaderna eller lekstunderna. 

Hur mycket motion behöver en valp per dag?

Valpar är små energiknippen som kan springa vilt genom hemmet och sedan lägga sig direkt och sova djupt. Därför behöver valpar flera korta promenader eller lekstunder med vila mellan. En lång promenad i grannskapet kan alltså vara för mycket motion för en liten valp.

blue info icon

Som tumregel behöver din valp fem minuters motion två gånger om dagen för varje månad i ålder. Alltså behöver en tre månader gammal valp ungefär en kvarts motion två gånger om dagen. 

Valpar växer till vuxna hundar vid 6 till 18 månaders ålder, beroende på ras. Stora hundraser tar längre tid på sig att bli vuxna.      

hund som ligger på gräs

Hur mycket motion behöver en vuxen hund per dag?

blue info icon

Experterna anser att 30 minuter till 2 timmars motion om dagen räcker för de flesta hundarna.

För att få till en bra rutin med motion kan du ta en 20-minuters promenad med vovven på morgonen och kvällen, och se till att ha en livlig lekstund efter lunch. Håll ett öga på din hund så kommer du snart nog att hitta rätt mängd motion för att hålla din pälskling trygg och glad.

Hur mycket motion behöver en äldre hund per dag?

Äldre hundar må röra på sig lite långsamt, men de behöver ändå daglig motion för att hålla formen. Om du har en gammal hund med smärtsam artrit kan du göra promenaderna mer bekväma genom att gå på släta, jämna ytor som trottoarer eller gångvägar. Undvik branta nedförsbackar, då dessa kan vara alltför påfrestande för hundens leder.  

Simning är fantastiskt bra motion för hundar med höftledsdysplasi eller ortopediska åkommor eftersom det är skonsamt för lederna och främjar hjärtat och blodkärlen. 

Precis som med all annan motion för hundar bör du hålla ett vaksamt öga på din fyrbenta vän för att se hur mycket motion hen tål. Om du har en äldre hund med hälsoproblem kan det vara en god idé att rådfråga en veterinär innan du sätter igång med en ny rutin. 

Hur mycket motion behöver hundar per dag, baserat på ras?

Alla hundraser har avlats för att ha specifika egenskaper. Vissa hundar har avlats för aktiva livsstilar medan andra nöjer sig med minimal motion. 

När du valde ut din vovve valde du förhoppningsvis en ras med motionsbehov som passar din livsstil. Om du till exempel bor i lägenhet kanske en ras med mycket energi inte får tillräckligt med motion inomhus. Men om du är en löpare eller arbetar utomhus kan en hurtbulle till vovve passa perfekt.  

Kvinna som springer med hund på äng utomhus

Hundraser med mycket energi inkluderar border collies, schäfrar, golden retrievers och labradorer. Om dessa energiska hundar inte får tillräckligt mycket motion varje dag kan de bli frustrerade och bångstyriga. De flesta hundarna i denna grupp hänger gärna med på regelbundna löprundor, långa vandringar och livliga lekstunder.

Bassett hounds, pekingeser, Yorkshire-terriers and chihuahuas är alla hundraser som tar det lugnt. De promenerar gärna runt grannskapet men orkar sannolikt inte med en lång vandring. 

Riktigt stora hundraser som grand danois, mastiffs och newfoundlandshundar har en egen kategori. Trots att de är så stora är de ofta mindre energiska och har mindre behov av motion än andra stora hundar. 

Vissa trubbnosiga hundar som bulldoggs, pugs, Boston-terriers och boxerhundar har platta ansikten och korta luftvägar. Detta påverkar andningen, vilket innebär att tuff träning blir för jobbigt för dem. 

Kom ihåg att hundens individuella beteende och förmåga kan skilja sig från hundrasen i regel. Alla hundar är unika och har egna preferenser när det kommer till vilken typ av motion de gillar, och hur mycket. Därför bör du alltid ha vovvens personlighet och förmåga i åtanke.  

Vilka är de bästa sätten att motionera hunden?

Oberoende av om du bor i storstaden, förorten eller på landet finns det gott om möjligheter för att skapa en hälsosam rutin för din vovve. 

Friluftsaktiviteter

Naturen ger oändliga möjligheter för trygg och hälsosam motion. Du kan börja med en uppvärmning i form av en promenad runt kvarteret inför en livlig lekstund.

Vandring och camping: Att promenera längs stigar är ett bra sätt att få motion, och dessutom finns det gott om intressanta saker för hunden att nosa på. 

två personer som vandrar med hund och tittar på utsikten på ett berg

Simning: Att leka i vattnet är ett bra sätt att ge hunden svalka när det är varmt ute. Dessutom är simning utmärkt motion för äldre hundar. Med en flytväst för hunden kan du skydda din fyrbenta vän i djupt vatten. 

Apport: Att springa snabbt för att hämta en leksak ser till att hundens hjärta får motion. Se bara till att använda lämpliga leksaker istället för grenar, eftersom dessa kan ge hunden flisor i munnen.

Lydnadsträning och agility: Dessa aktiviteter ger hunden såväl mental som fysisk träning. Apport, slalom, klättring, hopp och kommandon kräver att hunden fokuserar. 

Hundsport: Att leta efter dofter, hämta saker, valla och gå fot är bra aktiviteter för aktiva hundar. Du och din vovve kan delta i organiserade tävlingar och klubbar eller skapa en egen hemma-version.

Rastgård: Din lokala hundrastgård är ett gratis alternativ med åtkomst till gott om plats att leka på och möjlighetee att umgås med andra hundar.  

Lekstunder med hund-kompisar: Möt upp med andra hussar och mattar i närmaste park för att promenera eller leka. Se till att din hund känner sig bekväm med att umgås med andra hundar innan du går med i en grupp. 

två hundar som leker utomhus i hundrastgård

Inomhusaktiviteter

Det är bara fantasin som sätter gränserna när det kommer till motion i hemmet. Visserligen är utrymmet mindre när ni är hemma, men det finns gott om möjligheter att få rolig motion med vovven inomhus. 

Trappor: Spring upp och ner i trappan med hunden ett par gånger, eller kasta en boll till det nedersta trappsteget och låt hunden hämta den. Kom ihåg att trappor är en större utmaning för hundar med korta ben (som taxar, corgis och basset-hundar) samt för trubbnosiga hundraser. 

Kurragömma: Det här är en enkel lek som ger hunden såväl fysisk som mental stimulation. Aktiviteten fungerar bäst om hunden har lärt sig grundläggande kommandon som ”hit” och ”stanna”.

Lydnadsträning: Att lägga ett par minuter om dagen på att träna på grundläggande kommandon som ”hit”, ”sitt” och ”stanna” hjälper hunden att fokusera och kontrollera sina impulser, vilket kan vara en utmaning! En lydig hund uppför sig bättre när ni ska ut och röra på er. 

DIY-agility i hemmet: Använd kvastskaft, lådor och rockringar för att skapa en agility-bana i hemmet. Eller hitta en lokal klubb som träffas inomhus. 

Olika aktiviteter för olika årstider

Vädret är en betydande faktor när du ska planera hundens motion och se till att vovven rör på sig tillräckligt. Det är till exempel mycket viktigt att undvika värmeslag under sommaren. Om det är för varmt eller för kallt för dig att träna utomhus så är det även för varmt eller kallt för din hund. 

Var uppmärksam på hundens signaler

Pressa inte hunden att motionera alltför mycket. Äldre hundar och valpar kan behöva lite extra tid för att promenera runt kvarteret. Om din hund inte är van vid mycket aktivitet bör du börja försiktigt och gradvis bygga upp motionen över flera månader. 

Ta alltid med dig dricksvatten till hunden när ni ska motionera. Och kom ihåg att för de flesta hundarna så kräver inte ökad motion fler kalorier per dag. 

Andra faktorer att ha i åtanke

Vissa vovvar har åkommor som kan påverka förmågan att röra på sig. Hunden kan till exempel lida av artrit, höftledsdysplasi, hjärtsjukdomar eller problem med andningen. Du bör alltid rådfråga din veterinär om du ska introducera nya aktiviteter för en hund med kroniska hälsoproblem. 

Säkerheten är A och O när det kommer till hundens motion. Om du rastar hunden när det är mörkt ute bör du använda ett halsband med ljus eller reflexer. På så sätt kan bilar och fotgängare se hunden, och det hjälper dig att hitta vovven om hen springer bort. 

Oberoende av vad du gör, eller var, kan en hund-GPS hjälpa dig att följa hundens varje steg i realtid. Så om hunden springer bort när ni motionerar kan du använda din hundpejl för att hitta vovven på ett par minuter.

Har du ont om tid? Då kan du ge hunden rätt mängd motion genom att skriva in din pälskling på ett hunddagis. Där finns det kunnig personal som hjälper hunden att hålla sig frisk och aktiv med daglig motion. 

Det är mycket viktigt att hunden får motion. Det främjar hälsan, samtidigt som du och din vovve får möjligheten att umgås och hålla er aktiva. På så sätt bjuder framtiden på många härliga år tillsammans!