Motion är en del av hundens DNA. Många hundraser har ju faktiskt avlats för aktiva liv och att valla, hämta eller vakta. Men oberoende av om du har en aktiv hundras eller en liten soffpotatis undrar du säkert: hur mycket motion behöver en hund?

Som regel gäller att ingen hund har avlats för att vänta på att du kommer hem från jobbet (inte ens gamla hundar!). Det är ditt ansvar som hundägare att din hund får röra på sig lagom mycket för att vara så frisk och glad som möjligt.

Om du inte är van vid att motionera med hunden än finns det ett roligt sätt att hålla motivationen på topp: att spåra hundens aktivitet i vardagen. Veterinärer rekommenderar faktiskt aktivitetsspårning som ett sätt att tidigt upptäcka problem och vidta åtgärder innan hundens hälsa försämras.

I det här inlägget svarar vi på frågan: hur mycket motion behöver en hund? Dessutom berättar vi hur du kan spåra vovvens aktivitet. Då kör vi!

Hur vet jag om hunden behöver mer motion?

Hur mycket motion behöver en hund egentligen varje dag? Eller: hur vet jag om hunden behöver mer eller mindre motion?

Låt oss börja med att ta en titt på hundens beteende. Händer det ofta att hunden …

 • Försöker få dig att leka?
 • Gräver i soporna?
 • Drar i kopplet?
 • Tuggar på skor, mattor, soffor eller andra möbler?
 • Skäller mycket?
 • Är uppe och rör på sig på natten?
 • … eller försöker att rymma hemifrån eller slita sig från kopplet?

Då är det mycket möjligt att hunden har överflödig energi. Som regel betyder det att vovven behöver mer motion!

En pojke som leker dragkamp med en jack russell på en gräsmatta

Läs mer:

Fördelarna med att motionera varje dag: för dig och hunden

Att ha en regelbunden rutin för motion ser till att hunden bränner överflödig energi. Dessutom får du alla följande fördelar när du gör promenader och lekstunder till en del av vardagen.

Mindre destruktivt beteende

Valpar är riktiga energiknippen. Men tyvärr kan denna energi leda till destruktiva beteenden (som att tugga på skor, kissa inomhus eller att skälla eller gny hela tiden).

Dessa beteenden är även vanliga hos vuxna hundar som inte tränats (till exempel om du adopterat en vuxen hund).

Vissa valpar (och äldre hundar) kan även lida av separationsångest. Detta kan leda till att de kissar inomhus eller rymmer hemifrån (kanske för att leta efter dig!)

En valp som tuggar på en leksak inomhus

Med regelbunden motion kan du:

 • Hjälpa hunden att fokusera sin energi på en produktiv och sund aktivitet
 • Tillbringa kvalitetstid med hunden och öka tilliten
 • Trötta ut hunden för att förhindra destruktivt beteende

Bättre hälsa

En tjockis till hund är visserligen gullig, men det extra hullet är inte bra för hälsan på sikt.

Om du har en överviktig hund eller en vovve som rör sig långsammare på grund av åldern ska du skapa en rutin med måttlig motion för att hjälpa hunden att må bättre.

Ett par kvinnor som rastar hunden med koppel vid havet

Dessutom gör motion att hunden:

 • Sover bättre
 • Samsas bättre med andra husdjur och människor (tack vare att hunden får umgås med andra vovvar när ni promenerar eller tillbringar tid på hundrastgården)
 • Är mentalt aktiv vilket förebygger åldersrelaterade sjukdomar som kognitiv dysfunktion
 • Får tillbringa mer tid med dig – hundens favoritmänniska!

Hunden kan inte rasta sig själv eller kasta en boll att springa efter. Alltså är det upp till dig. I utbyte får du en lydigare hund som sover bättre och ger dig all kärlek i världen.

Hur mycket motion behöver en hund? Så hittar du rätt balans

Har du någonsin gått till gymmet med total viljestyrka och motivation? Men aldrig återvänt?

Det kan även hända din hund. Att komma i gång med träningen är enkelt när man känner sig fräsch och motiverad. Men att hålla sig till en aktiv rutin är mycket svårare.

Därför rekommenderar vi att du spårar hundens dagliga aktivitet för att öka motivationen. Då blir det lättare och roligare att hålla i gång.

Med Tractives roliga funktioner för aktivitetsspårning kan du se exakt hur mycket motion hunden behöver varje dag baserat på egenskaper som ålder och allmän aktivitet.

hund som springer utomhus med Tractive GPS-spårare på halsbandet och app i förgrunden

När du har kommit i gång med aktivitetsspårning kan enhetens inbyggda rörelsesensor registrera hundens aktivitet under dagens gång.

Det ger dig en bättre förståelse för hur aktiv hunden är och om vovven behöver mer motion.

Bäst av allt: du kan snabbare och lättare se en minskning i hundens aktivitet och upptäcka sjukdomar snabbare.

Trustpilot-omdöme för Tractive

Upptäck aktivitetsspårning

Tack vare Tractive får du reda på hur mycket motion hunden behöver baserat på vardagens aktivitetsnivå. Det finns även ett par andra faktorer att ha i åtanke, som hundens ålder, ras, hälsa och form.

Hur mycket motion behöver en hund, baserat på ålder?

Hundens dagliga motionsbehov beror på åldern och hundens individuella aktivitetsnivå.

Läs mer: Omvandla hundår till människoår och ta reda på hundens faktiska ålder

Hur mycket motion behöver en valp?

Valpar är små energiknippen som kan springa runt och runt ena stunden – för att sedan somna på direkten! Eftersom de fortfarande växer behöver valpar många, korta promenader eller lekstunder som varvas med vila. Med andra ord: en lång promenad runt hela grannskapet kan vara för mycket för en valp.

💡Tumregel för valpar: fem minuters motion två gånger om dagen för varje månad i ålder. Med andra ord: en tre månader gammal valp behöver cirka 15 minuters motion två gånger om dagen.

Valpar växer till vuxen ålder runt sex till 18 månaders ålder, beroende på rasen. Stora hundar tar vanligtvis längre på sig att bli mogna.

En hund som ligger på gräs

Hur mycket motion behöver en vuxen hund?

💡 Enligt experterna ska en vuxen hund röra på sig 30 minuter till två timmar om dagen.

Det kanske passar med en 20-minuters promenad med vovven morgon och kväll plus en livlig lekstund efter lunch. Håll ett öga på hunden så hittar du snart nog rätt mängd daglig motion för en frisk och trygg vovve.

En man som leker med en hund med blå boll i munnen

Vill du få ett tips för att hålla motivationen på topp? Jämför hundens aktivitet med liknande vovvar! Det kan du göra med hjälp av Tractives aktivitetsspårning och topplistor.

Använd Tractive-appen för att få en uppfattning om hur mycket motion hundar (som din hund) behöver varje dag. Dessutom är det roligt att tävla mot andra hussar och mattar!

Trustpilot-omdöme om Tractive

Spåra med Tractive

Hur mycket motion behöver en gammal hund?

En äldre hund kanske har anpassat sig till en lugnare takt, men behöver fortfarande daglig motion för att vara frisk – minst 30 minuter om dagen. Om du har en gammal hund som lider av smärtsam artrit:

 • Gör promenaderna mer bekväma genom att välja släta, plana ytor att gå på, som trottoarer eller asfalterade gångvägar
 • Undvik backar som kan vara påfrestande för lederna
 • Välj motion som är lättare för hunden, som att simma. Det passar perfekt för hundar med nedsatt rörlighet, till exempel vovvar med höftledsdysplasi eller ortopediska problem, eftersom det är mindre påfrestande för lederna och förbättrar den kardiovaskulära hälsan

Läs mer:

En hund som simmar i en sjö

Lagom är bäst. Börja med att hålla ett öga på hunden för att se hur mycket motion hen klarar av. Om du har en gammal hund med värk eller sjukdom är det en god idé att rådfråga en veterinär innan du startar en ny rutin.

Så vet du om hunden fått tillräckligt med motion

Som hundägare vet vi att alla hundar är unika. Vissa älskar att gå ut på promenad och springa av sig medan andra är (mycket) latare.

Därför rekommenderar vi att du börjar försiktigt och experimenterar för att se vad hunden gillar. Om hunden är trött och nöjd i slutet av dagen har du hittat den perfekta balansen.

Tractives aktivitetsspårning för hundar
 • Om din hund har massor av överflödig energi på kvällen bör du öka motionen.
 • Om din hund är helt slut bör du däremot minska mängden motion genom att ta kortare promenader eller lekstunder.

💡Att ge dig själv ett dagligt mål eller ett antal aktiva minuter att uppnå hjälper motivationen.

Använd Tractives aktivitetsspårning för att se hur mycket motion hunden behöver för att hålla formen, med vovvens individuella behov i åtanke.

Upptäck aktivitetsspårning

Kom ihåg att rådfråga din veterinär om du är osäker på huruvida hunden bör delta i specifika aktiviteter. Sedan kan du använda denna information för att hitta rätt motion för din livsstil.

Genom att hitta en rutin som passar både dig och hunden får ni chansen att knyta an till varandra och få ett härligt, långt liv tillsammans.

Hur mycket motion behöver en hund, baserat på ras?

Alla hundraser har avlats för specifika roller; brukshundar, jakthundar och sällskapshundar. Vissa hundar har avlats för en aktiv livsstil medan andra trivs bra med måttlig motion.

Med andra ord är det viktigt att välja en hund vars dagliga motionsbehov passar din livsstil.

 • Om du bor i en liten lägenhet är det sannolikt att en hund med mycket energi inte får tillräckligt med motion. Då passar en avslappnad hundras bättre.
 • Om du å andra sidan är en löpare eller bor på en gård passar en hund med mycket energi som handen i handsken.
Kvinna som springer med hund på gräs utomhus

Läs mer:

Energiska hundraser

Border collies, schäfrar, pointers, setters och labradorer samt brukshundar är hundraser med gott om energi. Om de inte får tillräckligt med motion blir de uttråkade, oroliga eller frustrerade och svårare att handskas med.

⚠️ Tristess är även en vanlig anledning till att hundar springer bort. Och när det kommer till aktiva hundraser kan de till och med springa bort för att bränna överflödig energi!

Många av dessa aktiva hundraser hänger gärna med på löprundor, långa vandringar och livliga lekstunder. Alltså gäller det att hålla i gång och se till att hunden får tillräckligt med motion och aktivitet varje dag.

Opie, en schäfermix, står utomhus med sin röda boll

💡 Säg hej till Opie, en energisk schäfermix som loggar 300 till 500 aktiva minuter på sin Tractive-enhet varje dag!

”Vi trodde att vi hade blivit galna,” säger matte Autumn, ”Men så upptäckte vi Tractive och var lättade när vi kunde se att Opie faktiskt var världens mest aktiva hund.”

Läs mer: Aktiva hundar: 10 energiknippen för dig som gillar friluftsaktiviteter

”Lata” hundraser

Bassett hounds, pekingeser, yorkshire terriers och chihuahuas är ”lata” hundraser. De gillar vanligtvis promenader runt kvarteret men orkar inte en vandring.

Extra stora hundraser som grand danois och newfoundland är i själva verket mindre energiska och har mindre motionsbehov än många andra raser.

Vissa trubbnosiga hundraser som bulldogg, pug, boston terrier och boxer har korta ansikten och därför korta luftvägar. Detta kan påverka andningen, vilket innebär att hård träning kan bli alltför påfrestande.

A Basset Hound running through a lawn

💡 Har du ont om tid? Då kan du anlita en hundrastare eller lämna av vovven på hunddagis. På så sätt får du hjälp med att hålla hunden aktiv och i form.

Med allt det sagt: din hund har egna vanor och en unik personlighet. Alltså är det möjligt att du har en basset hound som fullkomligt älskar att nosa runt och bege sig ut på äventyr. Eller en labrador som trivs bra med att hålla sig i trädgården.

Förutom ålder och ras är det viktigt att ha hundens preferenser och temperament i åtanke. Det hjälper dig att förstå vilken typ av motion, och hur mycket, hunden behöver för att hålla formen.

Vilken typ av motion är bäst för min hund?

Oberoende av om du bor i storstaden, förorten eller på landet finns det otaliga alternativ när du ska skapa en sund rutin för din vovve.

Njut av naturen

Naturen erbjuder oändliga möjligheter för trygg och sund motion. Du och hunden kan värma upp med en promenad runt kvarteret innan ni sätter i gång.

Vandring och camping

Att gå längs vandringsleder kan vara påfrestande för kroppen, och de har även otaliga dofter som kan locka vovven. Se till att du är väl förberedd med gott om hälsosamma snacks, första hjälpen-låda och lite research så att du väljer en hundvänlig rutt.

Läs mer:

Två personer på vandring med hund, på ett berg med utsikt över naturen

Simning

Att leka i vattnet är ett roligt sätt att svalka sig och är även bra för lederna, vilket är en bonus för gamla hundar. Skaffa en flytväst till hunden för att öka säkerheten.

En liten hund som sitter vid en pool på en solig dag

Läs mer: Hundar och värme: håll hunden sval på sommaren

Apport

Att springa i full fart för att hämta en leksak är bra för kroppen. Se bara till att använda hundvänliga leksaker istället för pinnar, eftersom pinnar kan ge hunden flisor.

En hund som leker apport med en grön boll i munnen

Lydnadsträning och agility

Lydnadsträning och agility aktiverar hundens kropp och sinne. Apport, slalom, klättring, hopp och att följa kommandon kräver fokus och är bra motion för vovven. 

Läs mer: Vad är agility?

En hund som hoppar genom en blå ring under agilityträning

Hundrastgårdar och lekträffar

Att ta med hunden till din närmaste hundrastgård ger hunden en rolig och social upplevelse. Och det är helt gratis!

Att gå till hundrastgården är bra om du vill boka in lekträffar. Där kan du träffa andra hundägare vars vovvar vill leka och umgås. Se bara till att din hund känner sig bekväm med situationen.

Två hundar som leker i en hundrastgård

Läs mer: Vett och etikett i hundrastgården: följ dessa regler för en trevlig lekstund

Hundsport 

Att öva på att följa luktspår, flyball, vallning och hundutställningar är exempel på hundsport som du och vovven kan delta i. Ni kan välja att delta i officiella tävlingar och klubbar eller skapa en egen version hemma.

En grupp maratonlöpare som springer på gata med en hund

Läs mer:

Inomhusaktiviteter

När det kommer till alternativ för att motionera hunden inomhus är det bara fantasin som sätter gränser. Utrymmet ni kan röra er på är visserligen mindre, men det finns gott om möjligheter att träna och leka på hemmaplan. 

Trappor

Spring upp och ner i trappan med hunden ett par gånger, eller kasta en boll till botten av trappan och be hunden att hämta den.

⚠️ Se upp: trappor är en större utmaning för raser med korta ben, som taxar, corgis, basset hounds och trubbnosiga hundar (samt alla valpar).

En corgi som sitter i trappor inomhus

Kurragömma

Kurragömma är en enkel lek som stimulerar hundens kropp och sinne. Det är en aktivitet som passar hundar som är duktiga på grundläggande kommandon, som ”hit” och ”sitt”.

En liten hund som gömmer sig i gräs

Läs mer: HIT! Lär din hund att komma när du ropar

Lydnadsträning

Att lägga ett par minuter om dagen på grundläggande kommandon som ”hit”, ”sitt” och ”stanna” lär hunden att fokusera och kontrollera sina instinkter. Det är krävande arbete! Dessutom får du en hund som är lydig och lättare att ta med på aktiviteter och äventyr utomhus.

En kvinna som lär en hund att göra high-five utomhus

⚠️ Att lära hunden att komma när du ropar är mycket viktigt för att skydda hunden, särskilt om hen har sprungit bort för att bränna överflödig energi.

DIY agility inomhus

Använd sopborstar, lådor, kuddar och rockringar för att skapa en agility-bana som passar ditt hem, eller kanske din trädgård. Eller så kan du besöka en lokal klubb som tränar inomhus.

En kvinna och hund som leker med gummiringar i trädgård

Tänk på vädret

Vädret är en viktig faktor när du ska se till att hunden får sin dagliga motion.

Under sommarmånaderna ska du se till att:

 • Du och hunden dricker mycket vatten, så ta med en vattenflaska.
 • Undvika att promenera eller leka utomhus när solen står som högst på himmeln.
 • Undvika asfalt som kan bli mycket varmt och skada hundens tassar.
En kvinna och hund som sitter tillsammans på gräsmatta vid en strand

Under vintermånaderna:

 • Se till att hunden inte är utomhus för länge om temperaturen ligger under 7 grader.
 • Skydda hundens tassar från is med tass-skydd, tass-kräm och rengöring när ni kommer hem igen.
 • Var försiktig med långa promenader. Snön kan faktiskt störa hundens luktsinne och göra det svårt för vovven att hitta hem om hen går vilse.

Läs mer:

Hur mycket motion behöver en hund? Tänk på dessa faktorer

Utöver ålder och ras kan faktorer som hundens hälsa och säkerhet påverka hur mycket motion som behövs och är lagom. Se till att följa dessa tips!

Var uppmärksam på hundens signaler

Se till att du inte pressar hunden med aktiviteter som är alltför ansträngande. Äldre hundar och valpar kan behöva lite extra tid att promenera runt kvarteret.

 • Börja smått om hunden inte är van vid mycket aktivitet. Sedan kan du gradvis öka mängden motion under ett par månader.
 • Ta alltid med dig dricksvatten till hunden när ni ska motionera.
 • Kom ihåg denna tumregel: för de flesta hundarna kräver ökad aktivitet inte fler kalorier.
Kvinna som rastar sin hund vid solrosor

💡Du kan logga alla promenader och äventyr med Tractives roliga promenadfunktion! (Funktionen låter dig hålla koll på vardagens promenader för att hålla i gång med en sund rutin.)

Håll kontakten med veterinären

Vissa vovvar har sjukdomar eller tillstånd som påverkar hur mycket motion de orkar med. Hundar kan till exempel lida av artrit, höftledsdysplasi, hjärtsjukdom och problem med andningen. Du bör alltid rådfråga din veterinär innan du påbörjar nya aktiviteter med en hund som lider av en kronisk sjukdom. 

En hund med kon hos en veterinär

Håll koll och öka säkerheten utomhus

Säkerheten är A och O när hunden ska få motion. Om du rastar hunden i mörker ska vovven ha en sele eller ett halsband med reflexer. Detta gör att bilar och fotgängare kan se hunden, och hjälper dig att hitta vovven om hen springer bort.

Du bör även ge hunden ett microchip. Ett microchip är en permanent ID-märkning för hunden och kan skannas av hundstall eller polisen om hunden springer bort och lämnas in hos dem.

En hund med färgglad tröja som går utomhus på kvällen

Läs mer:

💡 Förutom aktivitetsspårning kan din Tractive GPS-tracker även hjälpa dig att spåra en bortsprungen hund i realtid med obegränsad räckvidd, var du än befinner dig.

Oberoende av om hunden springer bort på en vandring eller när ni tränar utomhus kan du följa varje steg direkt i mobilen.

Håll koll på hundens motion

Med en Tractive-tracker kan du hålla motivationen på topp. Dessutom kan du spela en mer aktiv roll i hundens hälsa och välmående.

⚠️ Ett av de första tecknen på att hunden är sjuk eller har en infektion är att vovven är mindre aktiv. Många allvarliga sjukdomar som hunden kan lida av, som parvovirus, börjar med symptom du lätt kan missa, till exempel att hunden blir hängig.

Därför rekommenderar veterinärer att du håller koll på hundens aktivitet och ser om vovven kan hålla jämna steg med dig. Så snart hundens aktivitet minskar kan detta vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Då kan din Tractive-enhet med hälsonotiser vara en räddare i nöden.

Hälsonotiser-funktion i förgrunden med hund som ligger på soffa i bakgrunden
Sebastian Raab, produktchef hos Tractive

Det är lätt hänt att man missar förändringar i hundens dagliga aktivitet. Till exempel om hen rör på sig mer eller mindre än vanligtvis.

Därför har vi skapat aktivitetsnotiser som visar när hunden har markant färre aktiva minuter. 

Det hjälper dig att åtgärda situationer då hunden har det svårt på grund av orsaker som infektioner eller smärta

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt
Trustpilot-omdöme om Tractive

Upptäck Tractive GPS

Sammanfattning: hur mycket motion behöver en hund?

Regelbunden motion är ett krav för hundens hälsa. Dessutom är det ett utmärkt sätt att knyta an till din fyrbenta vän och hålla formen tillsammans. Kom ihåg dessa tumregler:

 • Valpar behöver runt 5 minuters motion två gånger per dag för varje månad i ålder.
 • Vuxna hundar behöver cirka 30 till 120 minuters motion per dag.
 • Gamla hundar behöver minst 30 minuters motion per dag.

Med lite tålamod och konsekvent arbete får du och din hund ett längre, gladare liv tillsammans.

Kom bara ihåg:

 • Ha hundens ålder i åtanke. Valpar behöver korta lekstunder flera gånger om dagen. Vuxna hundar hänger gärna med på regelbundna promenader. Gamla hundar behöver ta det lite lugnare.
 • Kom ihåg att tänka på hundens ras. Energiska raser har större behov än andra raser, som extra stora raser eller trubbnosiga hundar.
 • Varva aktiviteter inomhus och utomhus för en glad och engagerad hund.
Man som leker med sin hund inomhus
 • Kom ihåg att tänka på vädret. Undvik motion utomhus om det är mycket varmt eller mycket kallt.
 • Håll ett öga på hunden och spana efter signaler. Sedan kan du anpassa tempot.
 • Rådfråga en veterinär innan du sätter i gång med en ny rutin med hunden.
 • Kom ihåg att säkerheten är A och O. Se till att hunden har kläder eller tass-skydd om det behövs, och kom ihåg att vovven ska vara chippad.

Till sist …

 • Håll motivationen på topp och håll i gång med hunden med hjälp av vår aktivitetsspårning.
Tractive GPS aktivitetsspårning för hundar skärmbild

Med Tractives hälsoprofil får du en bättre förståelse för hur mycket hunden rör på sig samt:

 • Hur mycket motion liknande hundar mår bra av.
 • Huruvida hundens aktiva minuter ökar eller minskar.
 • Om hunden är sjuk eller skadad vilket kan ses genom att hen är mindre aktiv än vanligtvis.

Svaret på frågan ”hur mycket motion behöver en hund?” är alltså beroende av hunden. Se till att spela en aktiv roll i hundens hälsa för att få ett längre, gladare och friskare liv tillsammans.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll formen tillsammans

Ange dagliga mål. Se om hunden får tillräckligt med aktiv tid och vila. Jämför med liknande raser. Tävlingssugen? Utmana dina vänner eller ta dig an den globala topplistan.

Upptäck Tractive GPS

Ta en titt på den här videon för att få fler tips om hur mycket motion din hund behöver:

Gillade du inlägget? Dela det med en vän och hjälp till att skapa en tryggare, snällare värld för våra fyrbenta vänner. Tillsammans klarar vi det!