Om du är en hundägare har du säkert hört talas om microchip för hundar. De hjälper veterinärer och hundstall att identifiera hundar och kontakta ägarna. Alltså är det en smart säkerhetsåtgärd, och krävs dessutom av lagen i Sverige.

I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om ämnet, som vad ett microchip är, hur det implanteras och vad det kostar, huruvida det finns risker med ingreppet (eller om det gör ont) samt fördelarna med att chippa hunden. Vi kommer även att ta en titt på skillnaderna mellan hund-GPS och microchip för hundar samt vilka verktyg du behöver för att skydda din hund. Vi hjälper dig att fatta rätt beslut för din vovve med hjälp av informationen nedan.

Vad är microchip för hundar och hur fungerar det?

Microchip för hundar är ID-märkningar som implanteras under huden. De är lika små som riskorn och stör inte hunden. Syftet med ett microchip är att ge hunden permanent identifikation. Detta är mycket viktigt. Även om du också bör fästa en ID-bricka på halsbandet så kan denna trilla av eller bli svår att tyda.

När en bortsprungen hund med ett microchip lämnas in hos en veterinär eller ett hundstall kan de använda en microchip-läsare för att se hundens microchip ID-nummer. Detta nummer är registrerat hos Jordbruksverket, med ägarens kontaktuppgifter.

Hund hos veterinär, som får ett microchip för hundar implanterat under huden

Så länge informationen och kontaktuppgifterna i databasen är aktuella så får hundens familj ett samtal från veterinären eller hundstallet. Då kan de återförenas med sin fyrbenta vän!

I Sverige är det lag på att hunden har en ID-märkning. Detta kan vara antingen ett microchip för hundar, eller en tatuering i örat. Om du har en katt ska du se till att även missen får ett microchip.

blue info icon

Enligt en studie av British Veterinary Association har 50% av bortsprungna hundar som inte kan återförenas med sina familjer inget microchip och ingen ID-märkning. Visste du? Om du ska resa med hunden till ett annat EU-land, eller om hunden ska resa in i Sverige, så måste vovven ha ett microchip.1

⚠️ Att hunden hittas och lämnas in hos en veterinär är vad som händer i bästa fall om vovven har sprungit bort. Men en främmande person som hittar hunden kan lika gärna stjäla din pälskling, särskilt med tanke på att antalet hund-kidnappningar ökar.

Men med en hund-GPS kan du följa hundens steg i realtid och hitta din fyrbenta vän på ett kick.

Därför behöver du både microchip och hund-GPS

Kathy, en beagle som kidnappades av hundtjuvar

Låt oss ta en titt på berättelsen om Kathy, en beagle som sprang fritt när hon tränade inför jakten med sin husse (som spårade henne med Tractive GPS). Plötsligt märkte han att Kathy rörde sig med rasande fart på kartan och var på väg långt bort från banan!

Baserat på hennes rörelser förstod han att hon hade blivit kidnappad och att tjuvarna färdades i en bil.

Han använde Tractives LIVE-läge och ringde polisen. Efter en två timmar lång biljakt kunde Kathy och hennes husse äntligen återförenas.

Beageln Kathy hade tur, men det är inte givet. Så se till att använda en GPS-tracker i kombination med microchip för att aktivt skydda din hund.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Följ hundens varje steg

Få en översikt med hälsospårning. Se om hunden rör på sig tillräckligt mycket. Upptäck sömnmönster. Identifiera tidigt möjliga sjukdomar och håll vovven i form.

Köp nu

Tractive GPS hundpejl inkluderar klämmor som fästs på hundhalsbandet. Alltså behövs inget implantat för att spåra hunden. Men hur sitter egentligen microchip?

Var sitter microchip för hundar?

Vanligtvis implanteras ett microchip mellan skulderbladen, längs ryggraden på hunden. Placeringen är viktig eftersom chippet måste sitta på plats och inte röra sig inuti hundens kropp.

Veterinär som implanterar microchip för hund på en klinik

När hunden får ett microchip: hur går det till?

Många hundägare undrar hur ingreppet för att ge hunden ett microchip går till i praktiken. De goda nyheterna är att det är ett relativt enkelt, billigt och smärtfritt ingrepp. Här kan du läsa de grundläggande stegen som utgör ingreppet:

 • Verifiering: innan det sterila chippet tas ur förpackningen så skannas det för att kontrollera att koden är densamma som koden på etiketten.
 • Placering: chippet förs in i en nål som sätts i en speciell spruta som används specifikt för microchip för hundar.
 • Position: veterinären ser till att hunden är redo för ingreppet. Ett microchip förs vanligtvis in mellan hundens skulderblad, längs ryggraden. Hunden bör stå eller ligga på magen.
 • Injektion: veterinären lyfter upp en bit hud med nyporna och för snabbt in nålen. Hen trycker på sprutan så att chippet injiceras i vävnaden.
 • Kontroll: till sist skannas chippet för att se till att det kan avläsas.
 • Registrering: när din hund har fått sitt microchip måste du registrera hunden samt dina kontaktuppgifter i databasen. Din veterinär kan berätta hur du gör och informera om eventuella avgifter.

När ingreppet är klart registreras hunden samt dina kontaktuppgifter i Jordbruksverkets databas. Din veterinär ger dig all information du behöver. Om du registrerar hunden via Jordbruksverkets digitala tjänst kostar det endast 40 kr. Om du använder en blankett som skickas via posten kostar det 100 kr.

pink triangle graphic with exclamation

Varning: om hundens uppgifter inte registreras i databasen så kan chippet inte användas, då det inte är länkat till hunden. Kom ihåg att även registrera hunden hos DjurID.se. Då kan chippet hittas på Europnet, vilket är mycket viktigt om du ska ta med dig hunden på semestern.

Hur lång tid tar det att implantera ett microchip?

Det går snabbt och enkelt att ge hunden ett microchip; du kommer antagligen att vara klar på bara 10 minuter!2

Veterinärer som håller en hund korrekt för att implantera ett microchip

Vad kostar det att ge hunden ett microchip?

I Sverige kostar det cirka 300 till 500 kr att ge hunden en ID-märkning med microchip, beroende på vilken veterinär du väljer.

Alla hundar som bor i Sverige måste vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Du kan läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida.3

Var kan jag chippa hunden?

Det bästa stället att chippa hunden är hos en veterinär du litar på.

Veterinär som skannar hund med microchip

Vem kan skanna hundens microchip?

Hunden kan skannas hos din veterinär, på djursjukhus, hundstall, hos polisen eller tullen. Det är även möjligt att köpa en skanner som privatperson.

Gör microchip för hundar ont?

Att implantera ett microchip sker med ett tryggt, ofarligt och relativt smärtfritt ingrepp. Så du behöver inte oroa dig för att hunden lider av det. Ingreppet kan liknas vid när en människa skaffar en piercing; ett snabbt stick och sedan är det klart. Eftersom det går så snabbt behöver hunden inte sövas och behöver inte heller några smärtlindrande läkemedel.

Enligt experterna på Johnson Animal Clinic har fler än fyra miljoner husdjur i USA fått microchip, och av dessa har färre än 400 upplevt biverkningar4. De flesta fallen av biverkningar gällde små knölar under huden där hundens microchip implanterats.

Alltså är det mycket osannolikt att din hund kommer att uppleva några biverkningar av sitt microchip.

Blå spruta som används för att implantera microchip för hundar

Borde jag chippa min hund?

Vanligtvis är svaret på den fråga: ja, din hund bör ha ett microchip. I Sverige är det lag på att hundar ska vara ID-märkta med en tatuering eller ett microchip, och att chippa hunden är det vanligaste alternativet.

Ett microchip är en permanent lösning för att identifiera hunden. Om vovven springer bort kanske hen lämnas in hos en veterinär eller ett hundstall, och då kan de skanna chippet för att hitta hundens ”ägare”, alltså dig.

Oddsen att återförenas med en bortsprungen hund är mycket högre om hunden har ett microchip (så länge du ser till att dina kontaktuppgifter är aktuella).

Kvinna som kramar en hund

Om hunden springer bort och hen inte har ett microchip, och om dina kontaktuppgifter inte kan ses på annat sätt, så minskar chanserna för ett lyckligt slut. Bortsprungna hundar vars ägare inte kan hittas kan omplaceras eller i allra värsta fall avlivas.

Att använda ett microchip för hund ökar chansen att en bortsprungen hund kan återförenas med sin familj, och undviker risken att hunden blir herrelös och avlivas.

Dr. Gary Michelson, grundare av Michelson Found Animals Foundation5

I många länder är det lag på att en hund ska ha ett microchip. I Sverige måste du som sagt ID-märka hunden, och kan välja mellan en tatuering och ett microchip. Enligt Jordbruksverket så måste din hund ”… märkas med antingen chip eller tatuering innan den är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den märkas inom 4 veckor”.

Går det att ta ut ett microchip från hunden?

Även om microchip för hundar anses vara permanenta så kan de i sällsynta fall tas bort. Detta kräver ett kirurgiskt ingrepp vilket kan medföra att hunden måste sövas. Vissa vill ta ur hundens microchip då de är rädda att det ger hunden cancer, trots att det saknas bevis för detta.

Ledande organisationer som American Veterinary Medical Association råder att hundens microchip ej ska avlägsnas7. Inte bara för att detta är ett komplicerat ingrepp utan för att det enligt forskningen är högst osannolikt att hunden far illa eller får cancer av ett microchip. Därtill väger fördelarna med ett microchip mycket tyngre än de möjliga nackdelarna.

pink triangle graphic with exclamation

Antalet hundstölder ökar och dessa stulna hundar kan komma till skada om tjuvarna försöker att ta ur microchip för att undvika att hunden identifieras. Du kan skydda din hund från denna fara genom att använda en Tractive GPS hund-tracker.

Skydda min hund med Tractive GPS

Kan hunden få en tatuering i stället för ett microchip?

Ja. I Sverige kan du välja att ge hunden en tatuering som ID-märkning, i stället för ett microchip. Dock gäller denna ID-märkning inte för resor inom EU. Du kan läsa mer om att resa med din hund och vilka krav som gäller på Jordbruksverkets hemsida. Om du ska resa till ett annat EU-land med hunden gäller följande krav (från Jordbruksverket):

 • ID-märkningen ska alltid göras innan djurets rabiesvaccination.
 • ID-märkningen ska göras av en veterinär eller av en godkänd ID-märkare.
 • Ett djur som ska resa som sällskapsdjur med sin ägare till ett annat EU-land ska vara märkt med ett chip som uppfyller ISO-standarden 11784/11785.
 • Ett djur som ska resa till ett annat EU-land ska vara märkt med ett godkänt chip om det ska byta ägare, resa mer än 5 dagar före eller efter sin ägare, eller resa i en grupp på fler än 5 djur. Om djuret märks i Sverige ska det vara ett chip som Jordbruksverket har godkänt.
 • Datum för ID-märkning eller avläsning av ID-märkning och ID-numret ska stå i djurets EU‑pass. Om djuret har märkts om och därför har två ID-nummer, ska båda skrivas in i passet.

Kan jag spåra min hund med ett microchip?

Många tror att de kan spåra sina hundar med GPS med hjälp av ett microchip. Men det stämmer inte: microchip hjälper bara till att identifiera hunden; de kan inte spåra vovven. Microchip är lika små som risgryn, så de är inte stora nog att innehålla tekniken som krävs för att spåra med GPS.

Alltså: även om ett microchip hjälper till att identifiera din hund om hen springer bort och lämnas in hos en veterinär så behöver du en hund-GPS med spårning i realtid (som Tractive GPS) för att kunna spåra din hund.

illustration av två hundar: en med microchip och en med hund-GPS på hundhalsbandet

Nedan kan du läsa om skillnaderna mellan microchip och hund-GPS:

 InformationMicrochipTractive GPS Tracker
SyfteIdentifiera bortsprungen hundSpåra bortsprungen hund
Storlek12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Vikt0,025 g35 g
ImplantatSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VattentätSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidInget batteriUpp till 7 dagar
Initial kostnad Cirka 800 kr599 kr
Löpande kostnadIngenAbonnemang
PlatsspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Beroende av främmande personerJaNej
Platsuppdateringar i realtidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Krävs av lagenJa (eller tatuering)Nej
RäckviddGlobalGlobal (175 länder)
RymningsnotiserSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetsspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SömnspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
HälsonotiserSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Spårning med ljud och ljusSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Varför kan man inte implantera GPS-spårare för hundar?

För det första finns det inga GPS-implantat för hundar. För det andra skulle det vara otroligt smärtsamt och farligt att implantera en spårare.

Varför? Jo, för att de flesta spårarna liknar en smartwatch eller mobil (med all hårdvara och alla komponenter). Tänk dig att du för in det under hundens hud. Det skulle vara mycket smärtsamt och utgöra en fara för att batteriet läcker i kroppen. Och det skulle inte heller gå att ladda spåraren.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive

”Ett batteri tillverkas av mycket giftiga kemikalier. Ett litet hål kan leda till läckage, brand eller explosion. Därför skulle det vara mycket farligt att implantera ett batteri under hundens eller kattens hud. Det är med andra ord inte att rekommendera.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Därför har vi skapat Tractive GPS för maximal komfort. Den är lätt, bekväm att bära och knappt märkbar för hunden. Se bara vad dessa nöjda hussar och mattar har att säga!

Omdöme om Tractive på Trustpilot
Omdöme om Tractive på Trustpilot
Omdöme om Tractive på Trustpilot

Spåra hunden med Tractive

Skydda hunden med microchip och hund-GPS

Ett microchip för hund är en permanent lösning som identifierar vovven (och som krävs av lagen i Sverige). Ett microchip kan implanteras av en veterinär utan att hunden behöver sövas, och det går snabbt och smidigt. Men kom ihåg: ett microchip kan endast identifiera hunden. Om du vill kunna spåra och hitta en bortsprungen hund behöver du en hund-GPS som kan spåra i realtid.

Att implantera ett microchip tar bara 10 minuter och kostar runt 800 kronor. Kom ihåg att kolla vad som gäller om du ska resa med hunden, då det finns olika krav för olika länder.

Genom att ge hunden ett microchip och se till att dina kontaktuppgifter är aktuella ökar du oddsen att du kan återförenas med din vovve om hen springer bort eller går vilse. Kom ihåg att microchip inte innehåller GPS-teknik, så de kan inte hjälpa dig att spåra hunden i realtid. De goda nyheterna är att du kan använda en hund-GPS för att göra det.

För mer information från en veterinär, och för att se hur ingreppet går till, ta en titt på videon nedan från våra vänner på Heron Lakes Animal Hospital:

Gillade du inlägget? Dela det och prenumerera på Tractives nyhetsbrev för att få mer fan-tass-tisk information direkt i inkorgen!