Om du är en hundägare har du säkert hört talas om microchip för hundar. I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om ämnet, som vad ett microchip är, hur det implanteras och vad det kostar, huruvida det finns risker med ingreppet (eller om det gör ont) samt fördelarna med att chippa hunden. Vi kommer även att ta en titt på skillnaderna mellan hund-GPS och microchip för hundar samt vilka verktyg du behöver för att skydda din hund. Vi hjälper dig att fatta rätt beslut för din vovve med hjälp av informationen nedan.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Följ hundens varje steg

Få en översikt med hälsospårning. Se om hunden rör på sig tillräckligt mycket. Upptäck sömnmönster. Identifiera tidigt möjliga sjukdomar och håll hunden i form.

Köp nu

Vad är microchip för hundar och hur fungerar det?

Microchip för hundar är ID-märkningar som implanteras under huden. De är lika små som riskorn och stör inte hunden.

Syftet med ett microchip är att ge hunden permanent identifikation. Detta är mycket viktigt. Även om du också bör fästa en ID-bricka på halsbandet så kan denna trilla av eller bli svår att tyda.

När en bortsprungen hund med ett microchip lämnas in hos en veterinär eller ett hundstall kan de använda en microchip-läsare för att se hundens microchip ID-nummer. Detta nummer är registrerat hos Jordbruksverket, med ägarens kontaktuppgifter.

Så länge informationen och kontaktuppgifterna i databasen är aktuella så får hundens familj ett samtal från veterinären eller hundstallet. Då kan de återförenas med sin fyrbenta vän!

Detta är såklart vad som händer i bästa fall om din hund har sprungit bort, och om du inte har en hund-GPS så att du kan hitta hunden på direkten.

I Sverige är det lag på att hunden har en ID-märkning. Detta kan vara antingen ett microchip för hundar, eller en tatuering i örat. Om du har en katt ska du se till att även missen får ett microchip.

blue info icon
Hund hos veterinär, som får ett microchip för hundar implanterat under huden
blue info icon

Visste du? Om du ska resa med hunden till ett annat EU-land, eller om hunden ska resa in i Sverige, så måste vovven ha ett microchip.1

Var sitter microchip för hundar?

Vanligtvis implanteras ett microchip mellan skulderbladen, längs ryggraden på hunden. Placeringen är viktig eftersom chippet måste sitta på plats och inte röra sig inuti hundens kropp.

När hunden får ett microchip: hur går det till?

Många hundägare undrar hur ingreppet för att ge hunden ett microchip går till i praktiken. De goda nyheterna är att det är ett relativt enkelt, billigt och smärtfritt ingrepp. Här kan du läsa de grundläggande stegen som utgör ingreppet:

  • Innan det sterila chippet tas ur förpackningen så skannas det för att kontrollera att koden är densamma som koden på etiketten.
  • Chippet förs in i en nål som sätts i en speciell spruta som används specifikt för microchip för hundar.
  • Veterinären ser till att hunden är redo för ingreppet. Ett microchip förs vanligtvis in mellan hundens skulderblad, längs ryggraden. Hunden bör stå eller ligga på magen.
  • Veterinären lyfter upp en bit hud med nyporna och för snabbt in nålen. Hen trycker på sprutan så att chippet injiceras i vävnaden.
  • Till sist skannas chippet för att se till att det kan avläsas.

När ingreppet är klart registreras hunden samt dina kontaktuppgifter i Jordbruksverkets databas. Din veterinär ger dig all information du behöver. Om du registrerar hunden via Jordbruksverkets digitala tjänst kostar det endast 40 kr. Om du använder en blankett som skickas via posten kostar det 100 kr.

pink triangle graphic with exclamation

Varning: om hundens uppgifter inte registreras i databasen så kan chippet inte användas, då det inte är länkat till hunden. Kom ihåg att även registrera hunden hos DjurID.se. Då kan chippet hittas på Europnet, vilket är mycket viktigt om du ska ta med dig hunden på semestern.

Hur lång tid tar det att implantera ett microchip?

Det går snabbt och enkelt att ge hunden ett microchip; du kommer antagligen att vara klar på bara 10 minuter2!

Vad kostar det att ge hunden ett microchip?

I Sverige kostar det cirka 300 till 500 kr att ge hunden en ID-märkning med microchip, beroende på vilken veterinär du väljer.

Alla hundar som bor i Sverige måste vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Du kan läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida.3

Gör microchip för hundar ont?

Att implantera ett microchip sker med ett tryggt, ofarligt och relativt smärtfritt ingrepp. Så du behöver inte oroa dig för att hunden lider av det. Ingreppet kan liknas vid när en människa skaffar en piercing; ett snabbt stick och sedan är det klart. Eftersom det går så snabbt behöver hunden inte sövas och behöver inte heller några smärtlindrande läkemedel.

Enligt experterna på Johnson Animal Clinic har fler än fyra miljoner husdjur i USA fått microchip, och av dessa har färre än 400 upplevt biverkningar4. De flesta fallen av biverkningar gällde små knölar under huden där hundens microchip implanterats. Alltså är det mycket osannolikt att din hund kommer att uppleva några biverkningar av sitt microchip.

Blå spruta som används för att implantera microchip för hundar

Borde jag chippa min hund?

Vanligtvis är svaret på den fråga: ja, din hund bör ha ett microchip. I Sverige är det lag på att hundar ska vara ID-märkta med en tatuering eller ett microchip, och att chippa hunden är det vanligaste alternativet.

Ett microchip är en permanent lösning för att identifiera hunden. Om vovven springer bort kanske hen lämnas in hos en veterinär eller ett hundstall, och då kan de skanna chippet för att hitta hundens ”ägare”, alltså dig.

Oddsen att återförenas med en bortsprungen hund är mycket högre om hunden har ett microchip (så länge du ser till att dina kontaktuppgifter är aktuella).

Om hunden springer bort och hen inte har ett microchip, och om dina kontaktuppgifter inte kan ses på annat sätt, så minskar chanserna för ett lyckligt slut. Bortsprungna hundar vars ägare inte kan hittas kan omplaceras eller i allra värsta fall avlivas.

Att använda ett microchip för hund ökar chansen att en bortsprungen hund kan återförenas med sin familj, och undviker risken att hunden blir herrelös och avlivas.

– Dr. Gary Michelson, grundare av Michelson Found Animals Foundation5

I många länder är det lag på att en hund ska ha ett microchip. I Sverige måste du som sagt ID-märka hunden, och kan välja mellan en tatuering och ett microchip. Enligt Jordbruksverket så måste din hund ”… märkas med antingen chip eller tatuering innan den är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den märkas inom 4 veckor”.

Var kan jag chippa min hund?

Den enda platsen där du bör chippa din hund är hos veterinären. I vissa länder erbjuder stora djurbutiker även tjänsten.

Kan hunden få en tatuering i stället för ett microchip?

Ja. I Sverige kan du välja att ge hunden en tatuering som ID-märkning, i stället för ett microchip. Dock gäller denna ID-märkning inte för resor inom EU. Du kan läsa mer om att resa med din hund och vilka krav som gäller på Jordbruksverkets hemsida. Om du ska resa till ett annat EU-land med hunden gäller följande krav (från Jordbruksverket):

  • ID-märkningen ska alltid göras innan djurets rabiesvaccination.
  • ID-märkningen ska göras av en veterinär eller av en godkänd ID-märkare.
  • Ett djur som ska resa som sällskapsdjur med sin ägare till ett annat EU-land ska vara märkt med ett chip som uppfyller ISO-standarden 11784/11785.
  • Ett djur som ska resa till ett annat EU-land ska vara märkt med ett godkänt chip om det ska byta ägare, resa mer än 5 dagar före eller efter sin ägare, eller resa i en grupp på fler än 5 djur. Om djuret märks i Sverige ska det vara ett chip som Jordbruksverket har godkänt.
  • Datum för ID-märkning eller avläsning av ID-märkning och ID-numret ska stå i djurets EU‑pass. Om djuret har märkts om och därför har två ID-nummer, ska båda skrivas in i passet.

Var kan hundens microchip skannas?

Hundens microchip kan skannas hos veterinärer, djursjukhus, vissa hundstall och (i vissa länder) stora djuraffärer. Du kan ringa runt eller besöka webbsidor för organisationer i ditt område för att ta reda på om de erbjuder avläsning, och hur mycket detta kostar.

Kan hundens microchip tas bort?

Även om microchip för hundar anses vara permanenta så kan de i sällsynta fall tas bort. Detta kräver ett kirurgiskt ingrepp vilket kan medföra att hunden måste sövas. Vissa vill ta ur hundens microchip då de är rädda att det ger hunden cancer, trots att det saknas bevis för detta.

Ledande organisationer som American Veterinary Medical Association råder att hundens microchip ej ska avlägsnas7. Inte bara för att detta är ett komplicerat ingrepp utan för att det enligt forskningen är högst osannolikt att hunden far illa eller får cancer av ett microchip. Därtill väger fördelarna med ett microchip mycket tyngre än de möjliga nackdelarna.

pink triangle graphic with exclamation

Antalet hundstölder ökar och dessa stulna hundar kan komma till skada om tjuvarna försöker att ta ur microchip för att undvika att hunden identifieras. Du kan skydda din hund från denna fara genom att använda en Tractive GPS hund-tracker.

Skydda min hund med Tractive GPS

Kan jag spåra min hund med ett microchip?

Många tror att de kan spåra sina hundar med GPS med hjälp av ett microchip. Men det stämmer inte: microchip hjälper bara till att identifiera hunden; de kan inte spåra vovven. Microchip är lika små som risgryn, så de är inte stora nog att innehålla tekniken som krävs för att spåra med GPS.

Alltså: även om ett microchip hjälper till att identifiera din hund om hen springer bort och lämnas in hos en veterinär så behöver du en hund-GPS med spårning i realtid (som Tractive GPS) för att kunna spåra din hund.

Sammanfattning

I det här inlägget har du läst allt du behöver veta om microchip för hundar. Microchip är en lösning för ID-märkning och används för att identifiera din hund. I Sverige måste din hund vara ID-märkt med en tatuering eller ett microchip. Microchip är den mest populära lösningen och implanteras snabbt, tryggt, prisvärt och relativt smärtfritt. Genom att ge hunden ett microchip och se till att dina kontaktuppgifter är aktuella ökar du oddsen att du kan återförenas med din vovve om hen springer bort eller går vilse. Kom ihåg att microchip inte innehåller GPS-teknik, så de kan inte hjälpa dig att spåra hunden i realtid. De goda nyheterna är att du kan använda en hund-GPS för att göra det.

För mer information från en veterinär, och för att se hur ingreppet går till, ta en titt på videon nedan från våra vänner på Heron Lakes Animal Hospital:

Gillade du inlägget? Dela det och prenumerera på Tractives nyhetsbrev för att få mer fan-tass-tisk information direkt i inkorgen!