Precis som du själv är det viktigt att din katt (eller dina katter) dricker vatten för att bibehålla hälsan. Om du tänker ”min katt dricker inte vatten!” kan detta vara ett tecken på att din fyrbenta vän är skadad eller sjuk. I det här inlägget berättar vi hur mycket vatten en katt behöver dricka, vad som kan orsaka att en katt slutar att dricka vatten och hur du gör för att få katten att dricka vatten igen. Om du gillar inlägget kanske du även är intresserad av våra andra kattvänliga artiklar.

Spåra kattens hälsa

Få en översikt över kattens hälsa med hälsopoäng. Se om missen rör på sig tillräckligt mycket. Identifiera sömnmönster. Upptäck tidigt möjliga problem och håll katten i form.

Upptäck vår katt-GPS

Hur mycket vatten behöver min katt?

Kattens dagliga behov av vatten beror på flera faktorer såsom ålder, storlek, kost och tiden på året. I allmänhet behöver kattungar och gamla katter mer vatten än vuxna katter. Och katter som bor i varma klimat med mycket sol behöver även de mer vatten.

Som tumregel: en vuxen tamkatt som väger 5 kg behöver dricka cirka 250 ml vatten per dag.

Men om din katt är mycket aktiv utomhus, eller om hen bara äter torrfoder (vilket innehåller mindre vatten än våtfoder) så kan katten behöva dricka mer än 250 ml vatten. Din veterinär kan berätta mer om hur mycket vatten din katt behöver dricka om dagen. Du måste inte mäta upp den exakta mängden. Se i stället till att katten får åtkomst till rent, färskt vatten hela dagen och låt missen dricka så mycket hen vill.

Om din katt dricker mindre vatten än vanligtvis, eller om hen dricker mycket mer vatten än vanligtvis, så bör du gå till grunden med vad som orsakat detta.

Min katt dricker inte vatten! Varför slutade hen dricka vatten?

Om en katt slutar att äta eller dricka vatten är detta ofta ett tecken på en underliggande sjukdom som måste behandlas så snart som möjligt. Om din katt inte dricker vatten kan det bero på:

 • leversjukdom
 • njursjukdom
 • cancer
 • tandlossning1

Andra mindre allvarliga orsaker till att katten inte dricker vatten: hur ren vattenskålen är, vilket material den består av och var den står, ändrad kost, aktivitetsnivå, temperatur, operation och kattens ålder. Om kattens vatten är smutsigt eller om skålen delas med andra djur (eller om du har flyttat på vattenskålen) kan detta orsaka att katten slutar att dricka vatten.

För mer information om kattens dagliga aktivitet och hur många kalorier hen bränner samt aktiva minuter kan du ta en titt på Tractives katt-GPS med aktivitetsspårning.

Tecken på att katten är uttorkad

Om din katt inte dricker tillräckligt mycket vatten för att uppfylla det dagliga behovet kan missen bli uttorkad. Detta kan orsaka problem med kattens ork, organ och hud. Uttorkning orsakas av att katten dricker för lite vatten eller kissar snabbare än hen får i sig vätska. Uttorkning kan även orsakas av allvarliga problem såsom blodförlust, kräkning, värmeslag, diabetes och njursjukdom2.

Min katt dricker inte vatten! Är missen uttorkad? Var uppmärksam på dessa symptom:

 • torr hud som saknar elasticitet
 • brist på aptit
 • dregling
 • flämtning
 • katten kissar oftare eller mer sällan än vanligtvis
 • svaghet
 • skakning
 • snabb hjärtrytm

Om du märker av något av dessa symptom ska du ta med katten till veterinären så snabbt som möjligt då missen kan ha farligt låga nivåer av elektrolyter.

vit katt som sitter på bord hos veterinär

Min katt dricker inte vatten! Bör jag ta med missen till veterinären?

Om din katt inte har druckit vatten på 48 till 72 timmar, eller om hen har oroväckande symptom såsom håglöshet, brist på aptit eller ändrad urinering eller avföring så ska du ta med katten till veterinären så snart som möjligt.1 Din veterinär kan undersöka katten för att se om hen lider av uttorkning eller någon av sjukdomarna ovan (eller ett annat tillstånd som kräver vård).

Kan jag ge min katt mjölk i stället för vatten?

Katter behöver bara en sak för att undvika uttorkning: vatten. I allmänhet så är mjölk inte bra för katter eftersom de flesta katterna är laktosintoleranta och blir sjuka (till exempel med diarré och kräkning) om de dricker mjölk. Alltså är det bäst att undvika mjölk såvida det inte är en sort som framställts specifikt för katter3.

På grund av att mjölk har högt fettinnehåll kan katter tycka om smaken. Men ge inte katten mjölk; hen blir sannolikt dålig av det.

Har du en katt som inte dricker vatten? Undvik mjölk. Följ i stället våra tips nedan för att få missen att dricka vatten igen.

Så får du katten att dricka vatten

Det finns många tips och tricks som du kan använda för att få katten att dricka mer vatten. Men om dessa tips inte fungerar ska du komma ihåg att rådfråga veterinären om katten inte har druckit vatten på 48 till 72 timmar.

 1. Lägg till vatten i kattens våtfoder.
 2. Diska vattenskålen varje dag och håll den ren.
 3. Ge katten vatten i en skål av glas, keramik eller metall – inte plast.
 4. Prova att använda en vattenfontän.
 5. Ställ ut olika källor med vatten på olika ställen. Katten kanske föredrar vissa av dem.
 6. Se till att ställa vattenskålen och matskålen på avstånd från kattlådan.
 7. Separera matskålen och vattenskålen. Vissa katter gillar inte när de står precis bredvid varandra.
 8. Sätt på vattenkranen och se om katten vill dricka från den.
 9. Ge katten våtfoder så att hen inte blir uttorkad.
 10. Lägg till (osaltad) tonfisk, kycklingbuljong eller krossad kattmynta i kattens vatten för att locka missen att dricka.
 11. Prova med vatten från en flaska, eller filtrerat vatten, i stället för kranvatten.
 12. Lägg till iskuber i vattenskålen.

För mer information och tips för att få katten att dricka vatten kan du ta en titt på videon nedan. Och glöm inte att hålla ett öga på kattens dagliga aktivitet med en Tractive GPS katt-tracker!

Upptäck Tractive GPS


Gillade du inlägget? Dela det med en kompis!