Att hosta är naturligt. Det hjälper till att frigöra saker som kan irritera luftvägarna, som damm, pollen eller slem. Du behöver alltså inte oroa dig om din hund hostar då och då. Men om hunden hostar mycket kan det vara ett symptom på att hunden har en sjukdom som hjärtsvikt, infektion eller något som förhindrar andningen. Vissa av dessa tillstånd kan vara livshotande. Läs vidare för att ta reda på mer om olika sorters hosta hos hundar och hur du tar hand om din fyrbenta vän på bästa sätt.

Varför hostar hundar?

Att hosta är kroppens naturliga reaktion på något som irriterar luftvägarna. Eftersom din fyrbenta vän utforskar världen med nosen så stöter hen ofta på bakterier, smuts, insekter, små gräsbitar och andra partiklar. Om hunden andas in dessa saker så kan hen behöva hosta för att få ut det igen. Det låter väl rimligt?

Om din hund hostar ofta, hostar i sömnen eller inte kan sluta när hostan väl börjar så är det dags att ta en närmare titt. Och om hunden dessutom har förändringar i andningen kan detta vara ett tecken på att något inte står rätt till. 

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll ett öga på hunden när och var som helst

Se till att hunden får tillräckligt med aktiv tid och vila. Se ändringar i hundens sömn. Håll ett öga på hunden och se aktuell plats när och var som helst.

Köp hund-GPS

Är det hosta eller kväljning?

Att hosta och att kväljas kan låta liknande när de sker, men de skiljer sig faktiskt år. Hosta är när hunden tvingar ut luft genom munnen och halsen. Kväljning liknar kräkning, men det kommer inte ut något förutom flegma eller slem. Att kväljas kan leda till hosta och att hosta kan leda till kväljningar, men de kan även ske oberoende av varandra. Om hunden kväljs är det vanligtvis på grund av att hen har ätit för stora bitar torrfoder eller svalt något illasmakande. Att kväljas är en naturlig reaktion då kroppen gör sig av med något som helt eller delvis svalts. 

Vilka typer av hosta kan hunden ha?

Om du någonsin har haft hosta (och det har väl alla?) så vet du hur irriterande, eller till och med utmattande, det kan vara, särskilt om det stör sömnen. Det är lika jobbigt för din hund! Se därför till att hjälpa hunden så snart som möjligt så att hen kan återhämta sig och undvika allvarlig sjukdom. Ditt husdjurs hälsa och välmående är helt beroende av dig.

Var uppmärksam på hur hundens hosta låter så att du kan beskriva det för veterinären. Detta hjälper veterinären att välja rätt behandling för hostan och göra hunden mer bekväm. Vilken kategori beskriver bäst hundens hosta?

 • Torr, hackig hosta som låter djup
 • Kväljningar och hosta i hög tonhöjd
 • Våt hosta med slem
 • Djup och nasal hosta, som en gås

De olika typerna av hosta kan tyda på olika problem. Spela in en video av hundens hosta att visa för veterinären. Detta hjälper veterinären att avgöra om hundens hosta är ett tecken på något allvarligt eller något smittsamt, som kennelhosta eller hundinfluensa.

Vilka är symptomen på kennelhosta?

Kennelhosta gör vanligtvis att hunden har en djup och nasal hosta. Begreppet ”kennelhosta” beskriver alla typer av inflammation av hundens luftstrupe och de nedre luftvägarna. Kennelhosta kan orsakas av flera olika bakterier eller virus, men leder endast till måttlig sjukdom. Om kennelhosta inte behandlas kan det dock sprida sig till hundens lungor och orsaka allvarliga problem som lunginflammation eller kronisk bronkit. 

Kennelhosta är mycket smittsamt och sprids ofta bland grupper, som på lydnadskurser, hundpensionat eller hundrastgårdar. Din veterinär kan skriva ut läkemedel som hjälper att lindra hostan. Se till att hålla vovven borta från andra hundar tills hen inte smittar längre.

Bordetella-vaccinet kan skydda din hund från kennelhosta. Vaccinet ges som en spruta eller nässprej. Se till att fråga din veterinär om vaccinet, särskilt om du ofta lämnar vovven på hundpensionat. 

svart hund som hostar och skäller med böjda framben på gräs

Vanliga orsaker till att en hund hostar

Främmande objekt i halsen

Hundar sväljer ibland saker de inte borde. De kan även leka med pinnar eller ben som kan leda till flisor i halsen. Att hosta är hundens sätt att få bort det främmande objektet. Men om detta objekt sitter fast i halsen så kan hunden inte få loss det. Ta en titt och spana efter ledtrådar som kan visa på att hunden tuggat på något som kan fastna i halsen. Om du tror att hunden har ett främmande objekt i halsen bör du ta med vovven till veterinären eftersom objektet kan blockera luftvägarna eller leda till en infektion.

Ibland kan hunden hosta eller kväljas eftersom hen äter för snabbt och maten hamnar i ”fel strupe” (luftstrupen som leder till lungorna, i stället för matstrupen som leder till magen). Håll ett vaksamt öga på hunden om detta händer.

Allergener i omgivningen

Pollen, rök, svamp och andra saker som kan andas in kan orsaka hosta. Om hunden har allergier kan du se till att hen stannar inne när det finns som mest pollen (till exempel). Du kan även rådfråga din veterinär för att få tips om läkemedel som lindrar symptomen.

Luftvägskollaps

Om hundens luftvägar kollapsar kan hostan låta som en gås som väsnas. ”Toy”-hundar och överviktiga hundar har ökad risk för kollapsade luftvägar. Luftvägskollaps inträffar när brosket runt luftvägen försvagas. Behandlingar för luftvägskollaps inkluderar viktnedgång och läkemedel som lindrar hostan. 

Lunginflammation

Låter det blött och slemmigt när din hund hostar? Då är det möjligt att vätska har samlats i lungorna. Om denna vätska infekteras får hunden lunginflammation. Detta är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar veterinärvård för att skydda hunden. Se till att hålla ett öga på hur hunden andas. Om andningen verkar ansträngd, även när hunden vilar och inte hostar, så kan det vara ett tecken på lunginflammation. 

Hjärtsjukdom

Om hundens hjärta inte slår och pumpar blodet på ett tillräckligt effektivt sätt kan vätska börja ansamlas i lungorna och leda till hosta. Du kanske märker att hostan blir värre när hunden ligger ner. Hjärtsjukdom är vanligare hos äldre hundar. Vänta inte med att ringa veterinären; detta är ett allvarligt tillstånd. 

Hundinfluensa

Om din hund hostar samt nyser, har rinnsnuva, rinniga ögon och feber, och verkar håglös, är det möjligt att hunden har hundinfluensa. Då kan du rådfråga veterinären för att få information om hur du tar hand om hunden, till exempel med hjälp av vätska och läkemedel som sänker febern. Om du ska ta med en hund med hundinfluensa till veterinären är det viktigt att du förvarnar om det eftersom din hund kan smitta andra djur.

Kronisk bronkit

Om de små grenarna i hundens nedre luftvägar inflammeras kan detta leda till hosta. Om hunden hostar varje dag i mer än två månader kan vovven lida av kronisk bronkit. Detta är en kronisk sjukdom som sällan går att bota, så behandlingen handlar om att minska symptomen. 

Om din hund hostar kan det även bero på hjärtmask, men detta kan förhindras med hjälp av regelbunden läkemedelsbehandling. 

Om hunden lider av ”omvänd” nysning, vilket kallas för paroxysmal andning, kan det verka som att hen hostar men i själva verket drar hunden in luft i stället för att tvinga ut luft. Dessa anfall kan vara i upp till en minut. Sedan slutar hunden att nysa och beter sig som om att inget hänt. Du behöver inte vara orolig för detta tillstånd, men håll ett öga på hunden och notera hur ofta det händer. Om det inträffar varje dag är det en god idé att ta med hunden till veterinären för att utesluta andra tillstånd. 

Stämbandsförlamning är ett tillstånd som kan te sig som hosta. Om hunden lider av stämbandsförlamning innebär det att musklerna som omger stämbanden blir försvagade. Då kan hunden flämta högljutt och rösten kan förändras. Om din hund har andningssvårigheter bör du alltid ta med hunden till en veterinär.

Även lungcancer kan orsaka långvarig hosta hos hundar. Men detta är inte den vanligaste anledningen då lungcancer är sällsynt. 

Vad gör jag om min hund hostar?

Att hosta är obekvämt för hunden och kan vara jobbigt att lyssna på i flera dagar i sträck. Dessutom kan det vara ett tecken på en smittsam eller allvarlig sjukdom. Därför är det en god idé att ta med hunden till veterinären så snart som möjligt. Det är värt det för hundens hälsa.

När din veterinär tagit reda på vad som orsakar hostan kan hen avgöra vilken behandling som är lämplig. Om hunden har en allvarlig och livshotande orsak till hostan blir prognosen mycket bättre ju tidigare ni påbörjar behandlingen. 

Finns det huskurer som hjälper mot hundens hosta?

Att hosta under en längre period irriterar halsen. Då kan du använda huskurer för att lindra halsont, till exempel med honung. Lägg till en sked honung i en skål med vatten att ge hunden upp till tre gånger om dagen. 

Att ställa en liten luftfuktare nära hundens bädd kan förhindra att vovvens hals blir alltför torr. Om du inte har en luftfuktare kan du ta med hunden till badrummet när du duschar. Ställ inte hunden i duschen eller badkaret. När du duschar i varmt vatten skapar det ånga som är välgörande för hosta. Stäng badrumsdörren för att stänga in all ånga. 

Vad hunden än lider av är det viktigt att hen får gott om vila får att återhämta sig. Tvinga inte ut hunden på långa promenader och ha inga vilda lekstunder om hunden är sjuk. Vovvens kropp behöver tid att återhämta sig.

brun och vit collie som ligger på svart bord och blir undersökt av veterinär med stetoskop

När bör jag ta med hunden till veterinären? 

Hundens hosta går vanligtvis att behandla. Men om tillståndet måste diagnosticeras för att kunna behandlas så måste ni åka till veterinären. Du kan ta med en video av hundens hosta att visa för veterinären, om hunden inte hostar under besöket.

Ta med hunden till veterinären om:

 • Hundens hosta blir värre
 • Hundens hosta varar i mer än fem dagar
 • Hunden hostar efter aktivitet
 • Hunden hostar efter att ha druckit vatten eller ätit mat
 • Hunden hostar även vid vila
 • Hunden är håglös
 • Hunden har feber
 • Hunden har minskad aptit
 • Hunden har svårt att andas

Hur kan jag förebygga hundens hosta?

I vissa fall går det inte att förebygga att hunden hostar eller kväljs. Men det finns vissa enkla saker du kan göra för att förhindra livshotande sjukdomar. 

Se till att alla hundens vaccin är aktuella, särskilt vaccin mot kennelhosta. Ge hunden läkemedel som förhindrar hjärtmask och undvik kontakt med ovaccinerade och sjuka hundar. Att regelbundet ta med hunden till veterinären hjälper till att förebygga sjukdomar, förbättra hundens hälsa och identifiera allvarliga tillstånd innan de blir livshotande. 

Spåra hundens varje steg, samt vovvens aktivitet och sömn, med en hund-GPS.

Om hunden behöver behandling för sin hosta ska du följa veterinärens anvisningar. Ge hunden all medicin hen ska ha, inklusive en komplett kur med antibiotika om veterinären har skrivit ut det. Kom ihåg att det är viktigt med vila för att hunden ska kunna återhämta sig. Snart nog blir hunden sig själv igen!