Som djurägare undrar du säkert: hur ofta ska hundar gå till veterinären? Våra fyrbenta vänner kan ju inte alltid berätta, eller visa, om något inte står rätt till. Alltså faller det på oss att se över hundens hälsa, att vara medvetna om symptomen på sjukdom och att hålla koll på hur vovven mår. Regelbundna besök hos veterinären är en viktig del av ansvaret du har som hundägare.

Men hur många gånger om året ska hunden undersökas? Och om något inte står rätt till, hur länge kan du vänta innan du åker till djurakuten? I det här inlägget svarar vi på dessa frågor och ger dig all information du behöver.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll ett öga på hundens hälsa

Få en översikt över hur hunden mår med hälsopoäng. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Håll koll på sömnen. Upptäck problem och se till att hunden är frisk och glad.

Köp hund-GPS

Hur ofta ska hundar gå till veterinären?

Det korta svaret: du bör ta med hunden till veterinären för en regelbunden undersökning minst en gång om året. Man rekommenderar ju att vi människor besöker läkaren en gång per år för att se till att allt står rätt till. Och det gäller även för husdjur! Att ta med hunden till veterinären en gång per år ger dig en uppfattning om hur vovven mår och ser till att eventuella problem upptäcks vid ett tidigt stadie.

Vit valp som undersöks hos veterinären

Varför ska hunden besöka veterinären årligen?

Enligt Brandywine Valley SPCA så ska hundar som är minst ett år gamla besöka veterinären årligen. Som vi nämnde ovan är det viktigt att hunden får en regelbunden undersökning för att se till att vovven är frisk. Hunden kan även behöva regelbundna besök hos veterinären för att få vaccin och andra sprutor och behandlingar.

Att ta med hunden till veterinären minst en gång per år ser till att eventuella sjukdomar upptäcks och behandlas så snabbt som möjligt.

Så går det till på hundens årliga undersökning

När det är dags för hundens undersökning så kommer veterinären sannolikt att ställa frågor om vovvens hälsa, som:

  • Hur ofta äter hunden?
  • Bajsar hunden regelbundet? och
  • Rör hunden på sig tillräckligt?

Innan besöket bör du notera om något inte är som vanligt. Gör detta under veckan eller veckorna innan besöket. Till exempel: har hundens sömnvanor förändrats? Äter hen mindre, eller dricker hen mer vatten, än vanligtvis?

Vill hunden inte dricka vatten? De 5 vanligaste anledningarna och hur du löser problemet

Hund som sover i bakgrunden med Tractive GPS-appen med sömnspårning i förgrunden
Tips: Använd en Tractive GPS hund-tracker för att hålla ett öga på hundens aktivitet och sömn samt för att upptäcka förändringar. Dessutom kan du hitta vovven var och när som helst.

Skaffa Tractive GPS

När det är dags för hundens regelbundna undersökning får du chansen att ställa frågor till veterinären. Vissa oroar sig för att ställa ”dumma” frågor, men tänk inte på det! Veterinären har hört allt. Och det handlar ju faktiskt om hundens välmående. Så låt dig inte avskräckas, utan fråga på!

Veterinären kommer att väga hunden och ta en titt på hundens yttre (som hållningen och pälsen). Sedan kontrollerar veterinären ögonen, öronen och näsan (precis som vi människor när vi går på regelbundna undersökningar hos en läkare).

Räkna ut hundens BMI med Tractives BMI-räknare för hundar

Till sist kontrollerar veterinären att hunden har alla vaccin hen behöver. Och skriver ut eventuella läkemedel (till exempel för mask eller andra åkommor).

Hjälp för dig som har skaffat en ny valp

Jag har en valp. Ska hen bara till veterinären en gång om året?

Nej! Eftersom hundar växer mycket snabbare än vi människor så går valpstadiet i rasande fart. Snart nog behöver vovven vaccin, och eftersom kroppen förändras så snabbt måste veterinären kontrollera att allt växer och formas på rätt sätt.

Rekommendationerna varierar beroende på hundens ras. Men i regel ska du ta med valpen till veterinären cirka en gång per månad. Det finns mycket att kontrollera och mäta, och du vill ju inte missa något viktigt.

Jag har en gammal hund. Hur ofta ska hen besöka veterinären?

När hunden blir äldre finns det nya saker att tänka på när det kommer till hälsan. Att sakta ner lite med åldern är normalt för alla djur (och människor), men åldern kan även föra med sig nya utmaningar.

För att se till att allt står rätt till och att inget går obemärkt rekommenderar vi att du tar med en äldre hund till veterinären minst två gånger om året, runt en gång var sjätte månad. 

Hur vet jag om hunden behöver besöka veterinären?

Självklart kan hunden behöva ett besök hos veterinären utöver de regelbundna besöken en gång per månad (valp), en gång per år (vuxen hund) eller två gånger per år (gammal hund). Det kan vara svårt att hitta rätt balans mellan paranoid och förståndig. Du behöver ju inte ringa veterinären så fort hunden nyser, men samtidigt får du inte ignorera allvarliga symptom. Vissa är uppenbara; ett brutet ben, att hunden matvägrar, blod i avföringen under en längre tid. Men andra är svåra att upptäcka. Hunden kan ju inte berätta att hen har magknip!

Vit hund som jagar sin svans på en strand
Det kan verka oskyldigt, men att hunden biter, gnager eller slickar på svansen kan vara ett symptom på ”happy tail syndrome”.

American Kennel Club beskriver två symptom som i själva verket kan vara tecken på mask, urinvägsinfektion eller andra allvarliga problem: att hunden hasar sig fram på golvet eller går ner i vikt.

I ett nötskal: om du märker av en förändring i hundens beteende eller utseende (och om förändringen håller i sig) bör du rådfråga en veterinär.

Min hund hostar och kväljs! Läs om orsaker, symptom och behandlingar

Finns det andra metoder för att tidigt upptäcka sjukdom hos hund?

Ja! Som tur är finns det en lösning som kan upptäcka sjukdomar och tillstånd innan de ens syns. Du kan använda Tractive GPS med hälsospårning för att få en översikt över hur vovven mår och se förändringar i aktivitet och sömn. Om något förändras vet du att det är dags att rådfråga en veterinär.

Hur ofta ska hundar gå till veterinären egentligen?

Som regel ska du ta med hunden till veterinären en gång om året så länge det inte uppstår några plötsliga symptom. Om du har en valp under ett års ålder ska ni besöka veterinären minst en gång per månad (tills veterinären ger annat råd). Om du har en gammal hund bör ni besöka veterinären två gånger per år.

Det är viktigt att lita på din magkänsla. Om du tror att något inte står rätt till ska du ta med hunden till veterinären. Hunden kanske inte kan säga ”tack” men visar sin uppskattning på andra sätt.