Det finns många olika anledningar till att hundar springer bort: hyperaktivitet, skotträdsla, separationsångest, jaktinstinkten eller helt enkelt att vovven är en valp. Dessutom ökar antalet hund-kidnappningar världen över. Att komma hem och upptäcka att hunden är borta är en hemsk upplevelse. Och det är en god anledning till att köpa en hund-GPS.

En hund-GPS låter dig spåra din hund i realtid med obegränsad räckvidd. Vår hund-GPS är faktiskt skapad specifikt för husdjur (inte bilen eller nycklarna). Använd därför Tractive så att du inte behöver oroa dig för att hunden springer bort.

Om du tänker ”fast, min hund är tränad” vill vi påminna om att även riktigt lydiga hundar kan springa bort om de blir rädda. Med andra ord: du kanske aldrig behöver använda enheten, men den kan vara en räddare i nöden. Läs vidare för tio anledningar att skaffa en hund-GPS för att öka din sinnesro och hundens säkerhet.

Vad är en hund-GPS?

En hund-GPS är en liten enhet som fästs på hundens halsband eller sele och som låter dig se hundens plats, och varje steg, med hjälp av GPS (Global Positioning System) och annan teknik.

Hur fungerar Tractive GPS egentligen?

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Din Tractive GPS-enhet har en modul som tar emot signaler från flera GPS-satelliter. På så sätt kan den beräkna ditt husdjurs plats på ett mer exakt och bättre sätt. Dessa satelliter skickar platsen till Tractives servrar med hjälp av nätverksmodulen (som är del av SIM-kortet).

När Tractives servrar har tagit emot informationen kan du snabbt och enkelt se ditt husdjurs plats genom att öppna Tractive-Appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive sedan 2016

Förutom att Tractive GPS kan visa hundens plats i realtid (när och var som helst!) har enheten aktivitetsspårning. Du kan använda den funktionen för att se hur mycket din fyrbenta vän rör på sig, se till att vovven får tillräckligt med vila och upptäcka förändringar i rutinen.

Att spåra hundens dagliga aktivitet ser till att du kan hjälpa till om hunden är mindre aktiv eller mer hängig än vanligtvis (vilket ofta är ett tecken på sjukdom).

Upptäck Tractive GPS

Anledning 1: din hund är en utbrytarkung

Varför springer hunden bort hela tiden? Det kan bero på en av många möjliga anledningar, men en sak är säker: om du har en utbrytarkung till hund är du långt ifrån ensam. Enligt en ASPCA-undersökning har 15% av hussar och mattar tappat bort hunden eller katten under de senaste fem åren1. Vissa uppskattar att en av tre hundar kommer att springa bort någon gång under livet. För många hussar och mattar är det den viktigaste anledningen att skaffa en GPS tracker – att förhindra att deras fyrbenta vänner springer bort.

Marnie, en irländsk setter som sprang bort i skogen men kunde räddas tack vare Tractive GPS

Jaktinstinkten är en vanlig anledning till att hundar springer bort, men det är även luktsinnet (till exempel om en hanhund kan känna doften av en tik som löper i närheten). På vintern kan snön faktiskt störa hundens luktsinne och göra det svårare för vovven att hitta hem.

💡 Om du spårar hundens plats och rörelser i realtid kan du undvika att vovven springer bort!

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden springer bort. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra (som hundvakten) spåra med dig.

Köp hund-GPS

Anledning 2: ett microchip hjälper dig inte att hitta hunden

Det här är en av de vanligaste frågorna vi får: har microchips för hundar GPS så att man kan spåra sin fyrbenta vän? Svaret är nej. Ett microchip används endast till att identifiera upphittade hundar. En hund-GPS låter dig å andra sidan spåra din hund i realtid och snabbt hämta vovven i nödfall.

Läs mer om skillnaderna mellan microchip och GPS-trackers.

Om din hund springer bort kan du använda din hund-GPS för att tryggt hämta hem vovven utan krångel. Du behöver alltså inte förlita dig på microchip, affischer om din bortsprungna hund eller vänliga grannar för att återförenas. Med en hund-GPS kan du enkelt spåra din vovve på mobilskärmen och alltså spela en aktiv roll i att hitta din fyrbenta vän.

brun hund som springer utomhus på gräs med en tennisboll i munnen

Tänk på saken: att lämna hundens säkerhet till ett microchip är långt ifrån en garanti att hunden är trygg. Någon annan kanske hittar hunden men sedan måste du förlita dig på att denna främling tar med sig vovven till en veterinär eller ett hundstall som kan skanna hundens microchip och kontakta dig.

💡En hund-GPS kan (till skillnad från ett microchip) hjälpa till om hunden stjäls.

Kathy, en beagle som kidnappades av hundtjuvar

Låt oss ta en titt på berättelsen om Kathy, en beagle som sprang fritt när hon tränade inför jakten med sin husse (som spårade henne med Tractive GPS). Plötsligt märkte han att Kathy rörde sig med rasande fart på kartan och var på väg långt bort från banan!

Baserat på hennes rörelser förstod han att hon hade blivit kidnappad och att tjuvarna färdades i en bil.

Han använde Tractives LIVE-läge och ringde polisen. Efter en två timmar lång biljakt kunde Kathy och hennes husse äntligen återförenas.

Upptäck Tractive GPS

Anledning 3: hitta hunden på hemmaplan eller andra sidan världen

GPS är en global teknik som låter moderna GPS-trackers följa din hunds varje steg. Till skillnad från Bluetooth-trackers (till exempel AirTags eller radiospårare) har GPS-trackers för hund obegränsad räckvidd.

Dessutom ansluter Tractive till mobilnätverk i 175 länder med hjälp av det inbyggda SIM-kortet. På så sätt kan du hålla koll på din fyrbenta vän när och var som helst.

Jämförelse mellan Bluetooth-spårare och GPS för husdjur

💡 Trodde du att Tractive endast använder GPS? Nejdå! Din Tractive-enhet har även Bluetooth-funktioner som Radar-läge som hjälper dig att hitta en hund i närheten. Det passar perfekt om ni är hemma eller har svag GPS-signal.

Anledning 4: din hund är lättskrämd

Det är mer sannolikt att en rädd hund springer bort. Det är därför så många hundar springer bort på nyår och andra tillfällen med fyrverkerier2. Hundar är ofta rädda för fyrverkerier och andra oljud, men det finns även andra saker som kan skrämma dem.

Så om du märker att din hund är lättskrämd är en GPS-tracker en bra säkerhetsåtgärd. Du kanske inte kan förutspå när hunden springer bort, men med en hund-GPS kan du direkt se vart vovven är på väg.

En skrämd hund som springer bort utomhus

Det är möjligt att hunden blir stressad av spring i hemmet när det är mycket på gång, till exempel om det kommer barn och påskar eller knackar på på Halloween, eller runt juletid. Det kan lätt leda till ett rymningsförsök, eller två. Alltså är det ännu en anledning att skaffa en hund-GPS.

Skydda din hund med Tractive GPS

Anledning 5: du vill hålla hunden i form

Visste du att vissa GPS-trackers för hundar även har aktivitetsspårning? Det innebär att du kan:

  • Ange aktivitetsmål och se till att hunden rör på sig tillräckligt mycket.
  • Se hur mycket hunden vilar under dagen.
  • Tjäna utmärkelser, slå personliga rekord och hålla formen tillsammans.
  • Dela framsteg och jämföra aktivitet med andra husdjur … och tävla med dina vänner!
  • Hålla ett öga på all hundens aktivitet på en enda plats.
  • Inspireras av andra för att hålla hundens vikt på rätt nivå.

Viktigast av allt är att regelbunden aktivitetsspårning kan visa om hunden blir sjuk. Till exempel så kan minskad aktivitet visa att hen lider av en infektion eller smärta.

Precis som katter så är hundar duktiga på att dölja om något inte står rätt till.

Här kommer ett exempel på en matte som upptäckte minskad aktivitet i hundens aktivitetsprofil och lyckades undvika allvarlig sjukdom:

När jag tog en titt på Rubys hälsoprofil visade uppgifterna att hennes aktivitetsnivå hade sjunkit och att hon inte hade sovit gott. Jag blev bekymrad och höll ett vaksamt öga på henne

Brun hund som går utan koppel med hundpejl, med Tractive GPS app i förgrunden

Tidigt nästa morgon hade hon blod i urinen och var hängig. Vi åkte till veterinärens akutmottagning och Ruby fick sin diagnos: en urinvägsinfektion.”

”Hon fick antibiotika och smärtstillande och mår mycket bättre nu. Data från hennes tracker visade att hon inte betedde sig som vanligt och att något kanske inte stod rätt till.

”Jag älskar hennes tracker och kommer att använda enheter för alla familjens hundar.

Katie J, Delaware

Upptäck GPS- och hälsospårning för hundar

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive

Vi skapade vår hälsospårning för att ge djurägare en skräddarsydd bild av hundens sömn- och aktivitetsmönster. Dessa är enkla och konkreta beteenden som kan analyseras över flera veckor. Så om du märker av en minskning eller förändring kan du snabbt göra något åt saken.

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och djurvakt

Anledning 6: du vill kunna hitta hunden på kvällen

En ljus och en svart och vit hund i mörker

Du rastar säkert hunden på kvällen. När dagarna blir kortare på hösten och vintern kan det vara nattsvart redan på eftermiddagen.

Tänk dig nu att hunden sliter sig och springer bort i mörkret. Hur ska du kunna hitta din pälskling nu?

Som tur är kan din Tractive-enhet hjälpa dig med det, tack vare dess ljud och ljus (som fungerar hur mörkt det än är).

Tractive GPS-trackers för hundar har funktioner med ljud och ljus som du kan slå på med ett enkelt tryck i appen. Din enhet har en liten LED-lampa som visar var hunden är, samt en tydlig ljudfunktion som inte skrämmer vovven.

Som en av våra användare säger: ”det är särskilt användbart om man har en svart hund!”

Anledning 7: du vill få en notis om hunden går hemifrån

Fysiska hundstängsel är effektiva, men de kan inte hindra en äventyrslysten hund som vill bege sig ut. Dessutom kan ett staket eller stängsel kosta tiotusentals kronor att installera (vilket inte inkluderar löpande kostnader för underhåll). Och hunden kan fortfarande hoppa över stängslet eller gräva under staketet om hen är tillräckligt motiverad.

Osynliga” elstängsel är inte etiska eftersom de ger hunden en skrämmande och smärtsam stöt. I själva verket är osynliga elstängsel inte tillåtna i Sverige, och det finns stränga regler för synliga elstängsel.

Vad bör du då göra? Det är enkelt. Skapa ett virtuellt stängsel i trädgården, eller valfri annan plats som du bedömer som säker. Din Tractive GPS-tracker ger dig en notis så snart hunden lämnar området och så snart hen återvänder.

Med ett virtuellt staket kan du snabbt och enkelt:

Skydda hunden med Tractive GPS

Ett virtuellt staket fungerar utan elchocker och utan stress. Det är ett smart och humant alternativ till elstängsel och -halsband för dig som vill skydda din fyrbenta vän.

Anledning 8: du vill låta hunden gå lös

Sally samojedhunden med Tractive hund-GPS i skogen

Vi bör påpeka att vissa länder har lagar om koppeltvång som innebär att hundar aldrig får gå lösa. I Sverige finns det inget koppeltvång i lagen, men i praktiken får endast mycket väldresserade hundar gå lösa.

Här kan du läsa om Samojedhunden Sally i Skottland som ofta går lös och får gott om välgörande träning. Samtidigt får matte total sinnesro tack vare Tractive GPS.

En hund som går lös får chansen att njuta av hundlivet till fullo, även om det sker i en hundhage eller annan lämplig plats.

Självklart är säkerheten (för dig, din hund och allmänheten) viktigast.

Alltså ska du alltid se till att din hund inte utgör något hot innan du släpper på kopplet. Följ lokala regler om koppel och ge din hund en GPS-tracker för att öka säkerheten och din sinnesro.

Anledning 9: du vill se till att hunden är trygg

För vissa är syftet med en GPS-tracker för hund (förutom GPS-spårning såklart) att få sinnesro. Om du ofta oroar dig för din älskade fyrbenta vän och var hunden är (samt om hen befinner sig i fara) kan en hund-GPS bli din nya bästis.

omdöme om Tractive GPS
omdöme om Tractive GPS
omdöme om Tractive GPS

Läs fler omdömen om Tractive på Trustpilot.com

Och även om sinnesro är ovärderligt behöver det inte kosta skjortan. Du kan hålla hunden säker med ett Tractive GPS-abonnemang med en kostnad som motsvarar en fika per månad.

Skaffa Tractive GPS

Anledning 10: du vill ge hunden en räddare i nöden

Ovan kan du läsa många anledningar till att skaffa en GPS-tracker till din hund. Men det finns ännu en stor anledning att lägga till i listan. En hund-GPS kan rädda hundens liv. Det var vad som hände dessa Tractive GPS-användarna:

🐶 Väldigt liten och smidig enhet, enkel app och bra funktioner. Energisparande wifiläge! Christian

🐶 ”The happiness team” Tractives support, gör verkligen skäl för sitt namn! De är otroligt serviceminded, och när man fått en handläggare så flyter kommunikationen snabbt och smidigt. Caroline

hund och man som går utomhus sida vid sida, utan koppel med Tractive GPS

🐶 Vi är ute i skogarna varje dag. Min ena Sankt Bernhard går jätte långt och kan vara borta en timme. Då är det skönt veta vart han är. Det har hänt jag mätt upp honom. Klockrent! Jag tycker också det är kul att se hur hundarna gått. Det har lärt mig mycket kring beteendemönster och hur de rör sig i skogen förhållandevis till mig och flocken.

Linn

🐶 Att skaffa Tractive är bland det bästa jag gjort! Om hunden försvann från tomten innan vi hade Tractive innebar det alltid stark oro. Jag visste inte om han skulle komma tillbaka om två minuter, fyra timmar eller aldrig mer. Nu kan jag genast se var han befinner sig, och slipper oron och stressen!

Ylva

🐶 Otroligt bra tracker! Fantastisk batteritid och bra indikator i appen. Användbara funktioner i appen. Vår hund badar gärna i alla vattenhål han hittar och det har inte varit nåt problem. Rekommenderas varmt. Prisvärd!!

Pia

Upptäck Tractive GPS DOG

Nu har vi berättat om tio anledningar att skaffa en hund-GPS! För mer tips om att spåra hundar från en matte och erfaren hund-GPS-användare rekommenderar vi videon nedan.


Gillade du inlägget? Dela artikeln med en vän eller prenumerera på Tractives nyhetsbrev för att få specialerbjudanden, nyheter, tips och tricks.