Als baasje heb je je vast weleens afgevraagd hoe vaak je een hond naar de dierenarts moet brengen. Aangezien een hond ons niet echt kan vertellen dat hem iets mankeert, is het aan ons om de gezondheid van onze viervoeter in de gaten te houden en de symptomen van ziekte bij een hond te herkennen. Regelmatige check-ups zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de verzorging van huisdieren.

Maar hoe vaak per jaar moet een hond naar de dierenarts voor controle? En wanneer moeten we aan de bel trekken als we merken dat er iets niet in orde is? Lees gauw verder voor antwoorden op deze vragen en meer.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Houd de gezondheid van je hond in de gaten

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Stel doelen. Vergelijk de activiteit van je hond met die van andere. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.

Shop trackers voor honden

Hoe vaak moet mijn hond naar de dierenarts?

In principe wordt het aanbevolen om je hond minstens één keer per jaar naar de dierenarts te brengen voor een controle. Mensen worden geadviseerd om jaarlijks een bezoek te brengen aan de huisarts voor een medische check-up om te kijken of ze nog gezond zijn. Dit advies geldt dus ook voor onze huisdieren. Zo kun je eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig ontdekken.

witte pup bij de dierenarts

Moet mijn hond echt elk jaar naar de dierenarts?

Volgens de Brandywine Valley SPCA is het aanbevolen dat honden die minstens één jaar oud zijn jaarlijks een lichamelijk onderzoek bij de dierenarts ondergaan om te kijken of ze nog gezond zijn. Ook kan een jaarlijks bezoek aan de dierenarts nodig zijn, zodat je hond zijn vaccinaties krijgt.

Door minstens één keer per jaar naar de dierenarts te gaan, zorg je ervoor dat eventuele gezondheidsproblemen bij je hond tijdig kunnen worden gedetecteerd en behandeld.

Wat je kunt verwachten bij de jaarlijkse controle van je hond

Tijdens de check-up zal de dierenarts je algemene vragen stellen over de gezondheid van je hond, zoals:

  • hoe vaak je hond eet
  • of de stoelgang regelmatig is
  • of je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt

Wanneer je je voorbereidt op een bezoek aan de dierenarts in de week voorafgaand aan de afspraak, is het handig om belangrijke zaken te noteren, zoals recente veranderingen in het slaappatroon, het eetgedrag of de waterinname van je hond.

Lees ook: Wil je hond geen water drinken? Dit is wat je moet doen.

hond slaapt op de achtergrond smartphone met tractive gps-app met slaapmonitoring op de voorgrond
Tip: maak gebruik van de Tractive GPS-tracker voor honden om het slaappatroon en activiteitsniveau van je hond in de gaten te houden en eventuele veranderingen te signaleren. Bovendien kun je hiermee altijd en overal zien waar je viervoeter zich bevindt.

Ontdek Tractive GPS

Tijdens de periodieke controle kun je ook vragen aan de dierenarts stellen. Soms maken mensen zich zorgen over het stellen van vragen die misschien voor de hand lijken, maar maak je geen zorgen. Er zijn geen domme vragen. De dierenarts heeft vast eerder vergelijkbare vragen gehoord. Waar het om draait, is de gezondheid van je hond.

Tijdens een algemeen onderzoek zal de dierenarts het gewicht en de algehele gezondheid van je hond controleren, zoals zijn houding en huid. De ogen, oren en neus worden gecheckt, vergelijkbaar met de controles die mensen tijdens jaarlijkse controles ondergaan.

Bereken de BMI van je hond met de BMI-calulator voor honden van Tractive

Ten slotte zal de dierenarts ook controleren of je hond nog gevaccineerd moet worden en eventueel aanvullende medicijnen of behandelingen voorschrijven, zoals ontwormingsmiddelen.

Verzorging van puppy's voor nieuwe hondenbezitters

Moet een puppy ook één keer per jaar naar de dierenarts?

Omdat puppy’s heel hard groeien, worden ze snel volwassen. Voor je het weet, heeft je hond dus vaccinaties nodig. Omdat je pup zo snel groeit, is het essentieel dat de dierenarts regelmatig controleert of je viervoeter goed groeit en gezond is.

Hoe vaak een hond naar de dierenarts moet, kan ook afhangen van het ras. Over het algemeen is het aan te raden om je puppy ongeveer eens per maand naar de dierenarts te brengen. Er moet van alles worden gecheckt en je wilt natuurlijk niets over het hoofd zien.

Hoe vaak moet een oudere hond naar de dierenarts?

Het ouder worden van een hond brengt nieuwe gezondheidsuitdagingen met zich mee. Oudere honden hebben speciale zorg en aandacht nodig. Ze hebben behoefte aan meer rust en zijn over het algemeen minder actief, maar ze kunnen ook vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen.

Over het algemeen wordt aanbevolen om senior honden minstens twee keer per jaar naar de dierenarts te brengen om ervoor te zorgen dat ze in goede gezondheid verkeren.

Wanneer moet ik met mijn hond naar de dierenarts?

Uiteraard hoef je niet meteen de dierenarts te bellen als je hond een keer wat harder niest, maar je wilt ook geen ernstige klachten negeren. Hoewel sommige symptomen duidelijk zijn, zoals een gebroken poot, weigeren om te eten of bloed bij de ontlasting, kunnen de minder voor de hand liggende symptomen lastiger te herkennen zijn. Een hond kan helaas niet met woorden duidelijk maken dat er iets niet in orde is.

witte hond die aan zijn staart bijt op het strand
Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kan een hond die constant aan zijn staart likt of bijt een teken zijn van het happy tail-syndroom.

Ook kunnen twee andere ogenschijnlijk onschuldige symptomen, namelijk het schuren van het achterwerk over de grond en gewichtsverlies, wijzen op onderliggende problemen zoals wormen, een urineweginfectie of een andere ernstige aandoening.

Kortom, als je veranderingen opmerkt in het gedrag of uiterlijk van je hond die aanhouden over een langere periode, is het verstandig om dit te laten onderzoeken.

Lees ook: Hoesten en kokhalzen bij de hond

Hoe kan ik vroegtijdig gezondheidsproblemen bij mijn hond ontdekken?

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die je kunt gebruiken om mogelijke gezondheidsproblemen bij je hond vroegtijdig op het spoor te komen. De Tractive GPS-tracker met wellnessfuncties bijvoorbeeld helpt je veranderingen in het activiteitsniveau en slaappatroon van je hond te detecteren. Als je een verandering signaleert, kan dit een teken zijn dat je de dierenarts moet raadplegen.

Wanneer en hoe vaak moet ik met mijn hond naar de dierenarts?

Over het algemeen is het advies om je hond jaarlijks naar de dierenarts te brengen voor een controle, tenzij er zich plotselinge symptomen voordoen. Als je een hond hebt die jonger is dan één jaar, is het raadzaam om minimaal maandelijks naar de dierenarts te gaan, tenzij de dierenarts je anders adviseert. Voor oudere honden geldt dat ze elke zes maanden naar de dierenarts moeten gaan.

Het is belangrijk om op je intuïtie te vertrouwen. Als je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is, aarzel dan niet om je hond naar de dierenarts te brengen.