Som en kjærlig hundeeier er det helt normalt å spørre seg selv, «Hvor ofte bør jeg ta hunden min til veterinæren?!». Våre pelskledde venner kan ikke akkurat fortelle oss, eller alltid vise oss, når noe er galt. Så det er vår jobb å overvåke helsen deres, kjenne igjen tegn på sykdom hos hunder og ha oversikt over deres generelle velvære. Regelmessige veterinærbesøk er derfor en viktig del av stell av kjæledyr.

Men hvor mange ganger i året skal vi ta dem med til kontroll? Og hvis vi oppdager at noe er galt, hvor lenge bør vi vente før vi tar dem med på et nødbesøk? Vi vil ta opp alt dette og mer til her.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan de gjør det med et øyekast på velværeresultatet. Sett mål. Sammenlign med andre hunder som din. Overvåk søvn. Oppdag problemer og hold dem friske.

Kjøp en Tracker til hunden

Hvor ofte bør jeg ta hunden min til veterinæren?

Kort sagt, du bør ta hunden din til veterinæren minst en gang i året for en årlig kontroll. Legene anbefaler at folk går til legen en gang i året for å sikre at alt er i orden. Og det samme gjelder for kjæledyr! Å gjøre dette gir deg et bilde av hva som går riktig, hva som kan være på kanten til å gå galt, og kan hjelpe deg med å fange opp problemer tidlig.

En veterinær lytter på brystet til en hvit hund
Gå til veterinæren jevnlig slik at potensielle problemer oppdages tidlig.

Hvorfor skal jeg ta hunden min til veterinæren årlig?

Ifølge Brandywine Valley SPCA, bør hunder som er minst ett år gamle gå til veterinæren årlig slik at de, som nevnt ovenfor, kan få generelle fysiske kontroller. Men under disse besøkene kan de også få vitaminsprøyter.

Å gå til veterinæren minst en gang i året bidrar til å sikre at hvis hunden din har noen helseproblemer, kan de oppdages og behandles i tide.

Hva du kan forvente ved hundens årlige helsesjekk

I løpet av kontrollen vil du sannsynligvis bli stilt generelle spørsmål om hundens helse, for eksempel:

  • hvor ofte de spiser
  • om avføringen er regelmessig og
  • om de får nok mosjon

For å forberede deg på besøket ditt, noter deg alt som ser ut til å være avvikende i uken(e) før. For eksempel – hvis hundens søvnmønster nylig har endret seg, spiser de mindre enn vanlig, eller drikker mer.

Drikker ikke hunden din vann? De 5 vanligste årsakene og hva du kan gjøre

en hund sover i bakgrunnen og en smarttelefon som viser Tractive gps-appens søvnovervåking i forgrunnen
Pro Tips: Bruk en Tractive GPS Dog Tracker for å overvåke hundens aktivitets- og søvnnivå og oppdage eventuelle uvanlige endringer. I tillegg vil du kunne se hvor de er, hvor som helst, når som helst.

Kjøp Tractive GPS

På rutinemessige kontroller vil du også ha sjansen til å stille veterinæren eventuelle spørsmål du måtte ha. Noen mennesker er nervøse for å stille spørsmål som kan virke dumme eller åpenbare – ikke bekymre deg! De har hørt alt før; og det er valpens liv vi snakker om her. Ikke la stolthet komme i veien for å ta vare på den pelskledde vennen din.

Veterinæren vil sjekke hundens vekt og generelle utseende (slik som holdning og hud). De vil sjekke øyne, ører, nese – i utgangspunktet alle de tingene som mennesker blir sjekket for under våre årlige kontroller.

Beregn hundens kroppsmasseindeks med Tractives Dog BMI Calulator

Til slutt vil veterinæren også sjekke om hundens vitaminsprøyter er oppdaterte. Og om det er noe annet å foreskrive (som ormemedisin).

vakker brun og hvit valp som står foran grønne blader i bakgrunnen
Små valper bør sjekkes gjerne en gang i måneden.

Hunden min er en valp. Skal jeg likevel bare sjekke den én gang i året?

Nei! Siden hunder vokser mye raskere enn mennesker, vil de raskt endres fra å være valper – som betyr at de snart vil trenge vaksinasjoner og, fordi kroppene deres endrer seg så raskt, for å passe på at alt vokser og former seg slik det skal.

Anbefalinger varierer avhengig av rase, men generelt bør du ta med valpen til veterinæren omtrent en gang i måneden. Det er mye å sjekke og sikre, og du vil ikke risikere å gå glipp av noe viktig.

Hva om hunden min er eldre? Hvor ofte bør jeg ta med seniorhunden min til veterinæren?

Når hunden din begynner å bli eldre, kan det være om. Mens bremsing er naturlig i alle dyr – eller mennesker, for den saks skyld – når de blir eldre, er det alltid nye utfordringer som er forbundet med alder.

For å sikre at alt fortsatt går som det skal, og at ingen uoppdagede problemer dukker opp, anbefales det generelt å ta dine eldre hunder til veterinæren minst to ganger i året, for noe sånt som en gang hvert halvår.

Når ellers bør jeg ta med hunden min til veterinæren?

Det kan være vanskelig å finne den rette balansen mellom paranoid og omsorgsfull. Selv om du ikke trenger å løpe til veterinæren hver gang de har en spesielt høy nysing, vil du ikke ignorere alvorlige tegn. Mens noen av dem kan være ganske åpenbare – et brukket ben, å nekte å spise mat, blod i avføringen i lengre tid – de mindre åpenbare symptomene kan være vanskeligere å se, da de ikke akkurat kan si: «Hei, jeg har vondt i magen!»

en hvit hund som biter seg selv i halen nede på stranden
Det kan virke uskyldig, men en hund som biter, tygger eller slikker på halen kan være et tegn på skade etter kraftig logring hos hunder.

American Kennel Club peker på to symptomer som du kanskje ikke tror er spesielt bekymringsfulle – skliing på gulvet og vekttap, hvorav sistnevnte kanskje ikke er veldig opplagt – kan faktisk være tegn på ormer, urinveisproblemer eller andre betydelige problemer.

I utgangspunktet, hvis du merker en endring i hundens oppførsel eller utseende, og at endringen ikke går tilbake etter en lengre periode, bør du sannsynligvis få den sjekket ut.

Hunden hoster og harker: Vanlige årsaker, symptomer og behandling

På hvilke andre måter kan du oppdage helseproblemer hos hunder tidlig?

Det trenger ikke å komme til fysiske manifestasjoner av problemer før du kan oppdage et problem i hundens helse eller velvære. Det finnes ulike typer teknologi du kan kjøpe til kjæledyret ditt, for eksempel Tractive GPS og velværeovervåking, som kan gi deg en indikasjon på hvordan valpen din har det, og om noe endrer seg i dens aktivitet eller søvnmønster. Hvis noe endrer seg, kan det også være et tegn på at det er på tide å gå til veterinæren.

Så, når bør du ta med hunden din til veterinæren?

Vanligvis bør du ta hunden din til veterinæren én gang i året for en sjekk, uten at det oppstår plutselige symptomer. Hvis hunden din er mindre enn ett år gammel, bør den sannsynligvis gå minst en gang i måneden (i hvert fall til veterinæren sier noe annet). Hvis hunden din er pensjonist, bør den gå en gang i måneden.

Men mer enn noe annet, stol på instinktene dine. Hvis du tror noe er galt, ta med vennen din til veterinæren. Den kan ikke si «Takk», men den vil mene det.