Visar hunden underliga förändringar i sitt beteende? Kommer hen inte ihåg era rutiner? Verkar hunden förvirrad? Då är det möjligt att du har en hund med demens (eller andra symptom på ålder). Vad är demenssjukdom hos hund? Hur påverkar det våra fyrbenta vänner? Vad kan du göra för att förhindra och behandla sjukdomen, och ta hand om en hund med demens? Läs vidare för svar på alla vanliga frågor om demenssjukdom hos hund.

Vad är demenssjukdom hos hund?

En hund med demens lider av en sjukdom som kallas för Canine Cognitive Dysfunction (CCD). Det kallas ibland för ”demenssjukdom hos hund” och är en kognitiv sjukdom hos hundar som liknar Alzheimers hos människor. Det är ett tillstånd som relaterar till att hundens hjärna blir äldre, och kan orsaka förändringar i hundens beteende. Sjukdomen påverkar huvudsakligen hundens minne, inlärning och förståelse. Kliniska symptom på demens kan ses i 50% av hundar över 11 års ålder.

Det uppskattas att 68% av hundar kommer att lida av demens vid 15 års ålder¹. Är du osäker på hur gammal din hund är? Läs vår guide om att omvandla hundår till människoår.

Vilka symptom har en hund med demens?

Symptomen på demenssjukdom hos hund kan skilja sig från milda till allvarliga symptom i takt med att sjukdomen utvecklas. De första symptomen på demens är ofta lindriga men blir gradvis värre med tiden. Nedan kan du läsa de vanligaste symptomen som en hund med demens kan uppvisa:

  • Verkar förvirrad eller desorienterad i bekanta omgivningar
  • Ångest eller oro
  • Glömmer bort rutiner, tidigare inlärd träning eller hemmets regler
  • Svarar inte längre på sitt namn eller bekanta kommandon
  • Mycket lättirriterad
  • Minskad önskan att leka
  • Planlös vandring
  • Stirrar blankt på väggar eller ingenting
  • Lär sig nya saker långsammare
  • Tar inte hand om sin päls
  • Minskad aptit
  • Förändringar i sömnen, som sömngång och/eller sover under dagen

De tidiga tecknen på demens hos hundar kan vara svåra att upptäcka. De feltolkas ofta som att hunden ”bara blir äldre”. Men det är mycket viktigt att upptäcka sjukdomen så tidigt som möjligt. Alla hundägare bör vara uppmärksamma på lindriga versioner av symptomen ovan.

symptom på hund med demens

Hur diagnosticeras en hund med demens?

Om din hund visar upp några av symptomen ovan är det viktigt att komma ihåg att dessa symptom inte nödvändigtvis innebär att hunden har demens. Dock kan de vara tecken på någon annan sjukdom som hunden lider av. En hund med demens måste diagnosticeras av en veterinär. Detta sker genom att utesluta andra möjliga sjukdomar. Så om du misstänker att din hund lider av demens är det viktigt att besöka veterinären. Din veterinär kan utföra alla nödvändiga undersökningar för att utesluta andra sjukdomar eller använda magnetröntgen för en korrekt diagnos.

I bästa fall får din hund redan regelbundna kontroller hos veterinären, så att symptom på demens kan upptäckas och behandlas vid ett tidigt stadie.

Hund som sover i bakgrunden med smartphone med Tractive GPS och sömnspårning i förgrunden

💡 Att hålla kolla på hundens rutiner hjälper dig att identifiera förändringar. Din Tractive GPS hjälper dig att spåra aktivitet och sömn samt jämföra med andra hundar med liknande ras och ålder. Dessutom får du sinnesro eftersom du kan hitta hunden på nolltid om hen blir förvirrad och går vilse.

Det är viktigt att hålla koll på hundens sömn, eftersom förändringar i sömnen är ett av de första tecknen på att hunden lider av demens. Och du ska inte behöva sitta vaken hela natten bara för att logga hundens sömn.

Med Tractives sömnnotiser kan du snabbt se förändringar och om hundens sömn störs oftare än vanligtvis. Då kan du direkt ta med hunden till veterinären.

Upptäck Tractive GPS

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och djurvakt

“Det är svårt att manuellt spåra varje minut som ditt husdjur sover. Visst kan du se när din fyrbenta vän är aktiv och leker, men det är svårare att märka förändringar när det är sovdags. Men med hjälp av sömnnotiser kan du snabbt se om det skett en förändring i husdjurets sömnvanor. Om ditt husdjur vaknar oftare än vanligtvis eller sover mindre kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.”

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och djurvakt

Vad orsakar demens hos hundar? 

Den exakta orsaken till demens hos hundar är okänd. Dock vet vi att sjukdomen ofta orsakas av att hjärnfunktionen påverkas av de fysiska och kemiska förändringarna som är del av åldrandet. Men att åldern påverkar de kognitiva funktionerna är inte det enda som orsakar demens hos hundar. Genetiska faktorer och andra sjukdomar, såsom hjärntumörer och hjärnskador, kan även de bidra till att en hund får demens.

Går det att förebygga demens hos hundar?

Eftersom den exakta orsaken till demens är okänd är det svårt att veta hur man kan förebygga sjukdomen. Dock är det möjligt att fysisk och psykisk aktivitet kan förebygga demens hos hundar. Det rekommenderas därför att du gör följande för att hålla hundens sinne i form:

  • Håll i gång med regelbunden motion. Lek med huden och se till att hen tillbringar tid utomhus varje dag.
  • Håll hundens sinne i form. Genom att lära hunden nya saker eller nya kommandon ser du till att vovven är engagerad och aktiv, samtidigt som du stärker bandet mellan er. Clicker-träning är en utmärk, praktisk metod som bygger på positiv förstärkning.
  • Ge hunden sund och varierad mat. Hundar är allätare och kan äta många olika grönsaker och frukter. Se bara till att du vet vad hundar inte kan äta. Du kan även rådfråga din veterinär för att se om din hund behöver kosttillskott.
  • Hjälp hunden att umgås. Att träffa nya husdjur och människor ser till att hunden förblir social och aktiv. Kom ihåg: du ska aldrig tvinga hunden att umgås mer eller längre än vad hen vill.
  • Ta regelbundet med hunden till veterinären. Gamla hundar bör undersökas en gång i halvåret2.
  • Undvik giftiga ämnen. Kom ihåg att gamla hundar kan gå vilse och stöta på saker som är farliga att äta, eller som bär på infektioner eller annat otrevligt. Med andra ord: håll koll på hundens plats med en hund-GPS som visar hundens plats i realtid.
Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp hund-GPS

Använd aktivitetsspårning för att hålla koll på hundens hälsa

Veterinärer rekommenderar att du aktivt spårar hundens rörelser för att hålla koll på hälsan. Om du märker av en markant minskning i hundens aktivitet kan det vara ett tecken på smärta, sjukdom eller till och med kognitiv dysfunktion.3

Upptäck tidigt möjliga problem

Tractive-användare världen över använder sina trackers för att hålla koll på hundens hälsa. Du kan gå till hundens hälsoprofil för att se hundens genomsnittliga aktivitet och upptäcka förändringar. Ett av de första tecknen på att hunden inte mår så bra brukar nämligen vara trötthet.

När du upptäcker en förändring i hundens aktivitet kan du omedelbart ta med hunden till veterinären för att snabbt få svar och hjälp.

Här kommer ett exempel på en matte som upptäckte minskad aktivitet i hundens aktivitetsprofil och lyckades undvika allvarlig sjukdom:

Beageln Ruby med sin Tractive GPS som räddade henne från allvarlig sjukdom

När jag tog en titt på Rubys hälsoprofil visade uppgifterna att hennes aktivitetsnivå hade sjunkit och att hon inte hade sovit gott. Jag blev bekymrad och höll ett vaksamt öga på henne

Tidigt nästa morgon hade hon blod i urinen och var hängig. Vi åkte till veterinärens akutmottagning och Ruby fick sin diagnos: en urinvägsinfektion.

Hon fick antibiotika och smärtstillande och mår mycket bättre nu. Data från hennes tracker visade att hon inte betedde sig som vanligt och att något kanske inte stod rätt till.

Jag älskar hennes tracker och kommer att använda enheter för alla familjens hundar.

Katie J, Delaware

Upptäck Tractive GPS

Finns det botemedel för demens hos hundar?

Om du har en hund med demens är detta en självklar fråga. För närvarande finns det inget känt botemedel för demens hos hundar. Tillståndet innebär att hjärnan fysiskt bryts ner och det finns därför ingen enkel korrigerande åtgärd som kan återställa vävnaden. Dock undersöks området, och man tittar på möjliga botemedel såsom stamcellsbehandling4 och läkemedel5.

En person som klappar en gammal hund

Hur behandlas demens hos hundar?

Även om det inte finns något känt botemedel för demens hos hundar finns det flera olika behandlingar om du har en hund med demens. Dessa behandlingar inkluderar receptbelagda läkemedel, ändrad kost, ett mer berikat liv, tillskott och operationer. Vi rekommenderar att du i första hand vänder dig till en veterinär för att hitta bäst behandling för din hund.

Hur gör jag om jag misstänker att min hund har demens?

Om din hund uppvisar tecken på demens (som du kan läsa om ovan) är det viktigt att du rådfrågar en veterinär som kan undersöka hunden. Din veterinär kan titta på hundens journal och gå igenom den med dig samt utföra en omfattande fysisk undersökning för att kontrollera hundens hälsa och kognitiva funktioner. Din veterinär kan även rekommendera diagnostiska test såsom blodprover, ultraljud och röntgen för att utesluta andra sjukdomar. Om din veterinär bedömer att din hund har demens kan ni tillsammans diskutera de olika alternativen.

Hur tar jag hand om en hund med demens?

Du kan ta hand om och hjälpa en hund med demens på följande sätt.

En gammal hund med Tractive GPS-tracker vilar utomhus
  • Aktivitet: Promenera med hunden. Använd om nödvändigt en barnvagn eller annan vagn som hunden kan sitta i.
  • Socialt umgänge: Ta med hunden till en hundrastgård eller annan plats där hen får träffa andra hundar. Kom bara ihåg att låta hunden själv sätta gränser när det kommer till att träffa andra hundar (och människor).
  • Natur: Se till att hunden får njuta av lite solsken för att främja en god sömnrytm. Dessutom älskar hundar frisk luft.
  • Rutin: Håll dig till rutinen när det kommer till att ge hunden mat och vatten och att gå ut. Försök även att hålla hundens hem och miljö så konsekvent och trevlig som möjligt.
  • Säkerhet: Hund-säkra hemmet som om du hade en ny valp eller ett litet barn. Om nödvändigt kan du använda blöjor, kissmattor eller skydd för säng och möbler.
  • Mat: Prova att ge hunden foder som skapats specifikt för äldre hundar, eller en naturlig diet6. Rådfråga en veterinär för att se om hunden behöver några kosttillskott eller specifik kosthållning, till exempel Purina Pro Plan Bright Mind som utformats för att stödja hundens kognitiva funktioner.

En hund med demens kan gå vilse

Till sist: kom ihåg att hunden kan gå vilse. Det är en risk som gäller för varje hund med demens. Men du kan förbereda dig. Du kan till exempel hålla koll på din fyrbenta vän med en hund-GPS som förhindrar att vovven går vilse.

Använd våra rekommendationer för att sakta ner sjukdomens förlopp och skydda din hund. Och med en hund-GPS kan du förhindra att hunden går vilse, samtidigt som du håller koll på hälsan.

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Allt vi producerar lägger husdjur och deras ägare i fokus. Därför har vi skapat en enhet som spårar alla aspekter av husdjurets säkerhet; från plats till hälsa. Så att du får en allt-i-ett-lösning för att skydda hunden.”

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Upptäck Tractive GPS

Vad är prognosen för en hund med demens?

Precis som med människor är det oundvikligt att hundar åldras. De flesta av våra fyrbenta vänner kommer att lida av någon typ av hälsoproblem i takt med att de blir äldre. Det kan kännas hjärtskärande att se sin älskade hund åldras, men det finns saker du kan göra för att göra situationen så bekväm och trygg som möjligt för din hund. Till exempel: investera i en hund-GPS för att se till att du kan hitta din fyrbenta vän vart hen än beger sig. Det viktigaste du kan göra är att vara lugn och stark. Och att vara beredd för sakerna som kan hända när du har en hund med demens.

Fler tips för hundar med demens

Demens bland hundar kan ofta förbises, och man missar ibland att behandla sjukdomen. För mer information kan du ta en titt på den här videon som innehåller viktig information för dig som har en hund med demens.