Visar hunden underliga förändringar i sitt beteende? Kommer hen inte ihåg era rutiner? Verkar hunden förvirrad? Då är det möjligt att du har en hund med demens (eller andra symptom på ålder). Vad är demenssjukdom hos hund? Hur påverkar det våra fyrbenta vänner? Och vad kan du göra för att förhindra och behandla hunden, och ta hand om en hund med demens? Läs vidare för svar på alla vanliga frågor om demenssjukdom hos hund.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp hund-GPS

Vad är demenssjukdom hos hund?

En hund med demens lider av en sjukdom som kallas för Canine Cognitive Dysfunction (CCD). Det kallas ibland för ”demenssjukdom hos hund” och är en kognitiv sjukdom hos hundar som liknar Alzheimers hos människor. Det är ett tillstånd som relaterar till att hundens hjärna blir äldre, och kan orsaka förändringar i hundens beteende. Sjukdomen påverkar huvudsakligen hundens minne, inlärning och förståelse. Kliniska symptom på demens kan ses i 50% av hundar över 11 års ålder.

Det uppskattas att 68% av hundar kommer att lida av demens vid 15 års ålder¹.

Vilka symptom har en hund med demens?

Symptomen på demenssjukdom hos hund kan skilja sig, från milda till allvarliga symptom i takt med att sjukdomen utvecklas. De första symptomen på demens är ofta lindriga men blir gradvis värre med tiden. Nedan kan du läsa de vanligaste symptomen som en hund med demens kan uppvisa:

 • Hunden verkar förvirrad eller desorienterad i bekanta omgivningar
 • Ångest eller oro
 • Hunden glömmer bort rutiner, tidigare inlärd träning eller hemmets regler
 • Svarar inte längre på sitt namn eller bekanta kommandon
 • Mycket lättirriterad
 • Minskad önskan att leka
 • Planlös vandring
 • Stirrar blankt på väggar eller ingenting
 • Lär sig nya saker långsammare
 • Tar inte hand om sin päls
 • Minskad aptit
 • Förändringar i sömnen, som sömngång och/eller sover under dagen

De tidiga tecknen på demens hos hundar kan vara svåra att upptäcka. De feltolkas ofta som att hunden ”bara blir äldre”. Men det är mycket viktigt att upptäcka sjukdomen så tidigt som möjligt. Alla hundägare bör vara uppmärksamma på lindriga versioner av symptomen ovan.

💡 Att lära dig hundens rutiner kan hjälpa dig att upptäcka förändringar. Tractive GPS låter dig spåra sömn och aktivitet samt jämföra med andra hundar med liknande ras och ålder. Tractive är även bra för din sinnesro och hjälper dig att hitta din hund på nolltid om din fyrbenta vän blir förvirrad och går hemifrån.

Upptäck Tractive GPS

symptom på hund med demens

Hur diagnosticeras en hund med demens?

Om din hund visar upp några av symptomen ovan är det viktigt att komma ihåg att dessa symptom inte nödvändigtvis innebär att hunden har demens. Dock kan de vara tecken på någon annan sjukdom som hunden lider av. En hund med demens måste diagnosticeras av en veterinär. Detta sker genom att utesluta andra möjliga sjukdomar. Så om du misstänker att din hund lider av demens är det viktigt att besöka veterinären. Din veterinär kan utföra alla nödvändiga test för att utesluta andra sjukdomar eller använda magnetröntgen för en korrekt diagnos.

I bästa fall får din hund redan regelbundna kontroller hos veterinären, så att symptom på demens kan upptäckas och behandlas vid ett tidigt stadie.

Vad orsakar demens hos hundar? 

Den exakta orsaken till demens hos hundar är okänd. Dock vet vi att sjukdomen ofta orsakas av att hjärnfunktionen påverkas av de fysiska och kemiska förändringarna som är del av åldrandet. Men att åldern påverkar de kognitiva funktionerna är inte det enda som orsakar demens hos hundar. Genetiska faktorer och andra sjukdomar, såsom hjärntumörer och hjärnskador, kan även bidra till att en hund får demens.

Går det att förebygga demens hos hundar?

Eftersom den exakta orsaken till demens är okänd är det svårt att veta hur man kan förebygga sjukdomen. Dock är det möjligt att fysisk och psykisk aktivitet kan förebygga demens hos hundar. Det rekommenderas därför att du gör följande för att hålla hundens sinne i form:

 • Lär hunden nya tricks
 • Lek med hunden
 • Ge din hund balanserad och naturlig mat
 • Ge hunden tillskott med näringsämnen för hjärnan
 • Se till att hunden rör på sig tillräckligt
 • Ge hunden nya upplevelser och socialt umgänge
 • Undvik att utsätta hunden för stressiga situationer
 • Undvik att hunden hamnar i kontakt med giftiga ämnen

Undersökningar visar att regelbunden, måttlig fysisk aktivitet och mental stimulation med interaktiva leksaker hjälper till att främja hundens psykiska hälsa.

Om du har en äldre hund rekommenderas hälsokontroller var sjätte månad¹.

Finns det botemedel för demens hos hundar?

Om du har en hund med demens är detta en självklar fråga. För närvarande finns det inget känt botemedel för demens hos hundar. Tillståndet innebär att hjärnan fysiskt bryts ner och det finns därför ingen enkel korrigerande åtgärd som kan återställa vävnaden. Dock undersöks området, och man tittar på möjliga botemedel såsom stamcellsbehandling² och läkemedel³.

Hur behandlas demens hos hundar?

Även om det inte finns något känt botemedel för demens hos hundar finns det flera olika behandlingar om du har en hund med demens. Dessa behandlingar inkluderar receptbelagda läkemedel, ändrad kost, ett mer berikat liv, tillskott och operationer. Vi rekommenderar att du i första hand vänder dig till en veterinär för att hitta bäst behandling för dig och din hund.

Hur gör jag om jag misstänker att min hund har demens?

Om din hund uppvisar tecken på demens (som du kan se ovan) är det viktigt att du rådfrågar en veterinär som kan undersöka hunden. Din veterinär kan titta på hundens journal och gå igenom den med dig samt utföra en omfattande fysisk undersökning för att kontrollera hundens hälsa och kognitiva funktioner. Din veterinär kan även rekommendera diagnostiska test såsom blodprover, ultraljud och röntgen för att utesluta andra sjukdomar. Om din veterinär bedömer att din hund har demens kan ni tillsammans diskutera de olika alternativen.

gammal hund, hund med demens

Hur tar jag hand om en hund med demens?

När det kommer till att ta hand om en hund med demens är det viktigt att du betänker hundens behov när det kommer till hemmet, omgivningen och livsstilen. Du kan hjälpa din hund med demens och ta hand om vovven genom att:

 1. Erbjuda aktiviteter och möjligheter att leka under dagen.
 2. Uppmuntra till möjligheter med strukturerade sociala interaktioner.
 3. Se till att hunden får tillräckligt med solljus för att främja regelbunden sömn.
 4. Promenera som vanligt. Minska inte hundens fysiska aktivitet. Om din hund inte kan gå själv kan du använda en cykelkärra eller hundvagn.
 5. Säkra hemmet precis som om du skulle ha en ny valp eller ett spädbarn.
 6. Se till att hunden har regelbundna rutiner för mat, vatten och promenader.
 7. Använd blöjor, inkontinenslakan eller valpdynor om nödvändigt.
 8. Prova att byta till hundmat för äldre hundar enligt rekommendation från veterinär, eller mer naturlig hundmat².
 9. Ge hunden tillskott i maten om detta rekommenderas av veterinär.
 10. Utforska både vanliga och alternativa typer av behandlingar.
 11. Undvik att byta eller flytta möbler. Försök att hålla hundens hem och omgivning så bekant och trevlig som möjligt.
 12. Kom ihåg hundens begränsningar när du presenterar nya leksaker, nytt foder, främmande människor eller andra djur.
 13. Se till att kommandon är korta, enkla och vänliga.
 14. Ge hunden gott om kärlek.
 15. Håll ett öga på din fyrbenta vän med en GPS-tracker som förhindrar att hunden springer bort.

Genom att använda tipsen ovan för att ta hand om din hund med demens kan du sakta ner sjukdomsförloppet eller förhindra att sjukdomen utvecklas.

Vad är prognosen för en hund med demens?

Precis som med människor är det oundvikligt att hundar åldras. De flesta av våra fyrbenta vänner kommer att lida av någon typ av hälsoproblem i takt med att de blir äldre. Det kan kännas hjärtskärande att se sin älskade hund åldras, men det finns saker du kan göra för att göra situationen så bekväm och trygg som möjligt för din hund. Till exempel: investera i en hund-GPS för att se till att du kan hitta din fyrbenta vän vart hen än beger sig. Det viktigaste du kan göra är att vara lugn och stark. Och att vara beredd för sakerna som kan hända när du har en hund med demens.

Fler tips för hundar med demens

Demens bland hundar kan ofta förbises, och man missar ibland att behandla sjukdomen. För mer information kan du ta en titt på den här videon som innehåller viktig information för dig som har en hund med demens.