Har du någonsin undrat om det finns GPS-implantat för hundar? En GPS-tracker som kan implanteras under huden? En enhet som kan hjälpa dig att hitta hunden om hen springer bort eller går vilse? Det hade ju varit en fantastisk uppfinning!

Men tyvärr finns det inga GPS-implantat ännu.

 • Microchip hjälper till att identifiera en bortsprungen och upphittad hund. Dessa implanteras under huden.
 • Ett GPS-implantat för hund skulle inte bara vara smärtsamt. Det skulle även medföra risk för batteriläckage.
 • Så om du vill kunna spåra hunden i realtid behöver du en hund-GPS som tryggt kan fästas på hundhalsbandet.

Som hundägare vill du säkert göra allt för att skydda din fyrbenta vän. Så läs vidare för att ta en närmare titt på GPS-spårning för hundar, och hur implantat (alltså microchip) fungerar. Då kör vi.

Finns det GPS-implantat eller GPS-chip för hundar?

Dåliga nyheter. Det finns inga GPS-chip för hundar än. De goda nyheterna är att du inte måste implantera en GPS-spårare för att kunna hitta hunden. En hund-GPS med obegränsad räckvidd och spårning i realtid har alla funktioner du behöver.

Att hunden springer bort är ett mardrömsscenario för en hundägare. Särskilt med tanke på att hund-kidnappning blir allt vanligare och att det finns otaliga anledningar till att hundar springer bort.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra (som hundrastare och hundvakter) hjälpa dig att hålla ett öga på hunden.

Köp nu

Om du är som de flesta hundägarna letar du säkert efter de bästa sätten att skydda din fyrbenta vän. Du har hunden kopplad när ni promenerar, lägger tid på att träna hunden, håller farliga föremål utom räckhåll, rådfrågar veterinären och ser till att vovven får tillräckligt med aktivitet, rörelse, omsorg och kärlek.

Men vad händer om dina farhågor besannas och hunden springer bort eller går vilse? Hur kan du skydda din fyrbenta vän? Att hunden kan springa bort är en skrämmande möjlighet för de flesta hundägarna.

För att se till att hunden är så trygg som möjligt kanske du har funderat på möjligheten att använda GPS-implantat för hundar; teknik som implanteras under hundens hud och hjälper dig att hitta din fyrbenta vän om hen springer bort.

Men denna teknik finns inte på marknaden. Du kanske tänker på microchip? Vi tar en närmare titt på det längre ner i inlägget.

Vad är ett GPS-implantat för hundar (i teorin)?

Frasen ”GPS-implantat för hundar” dyker ofta upp i sökmotorer världen över. Många hundägare undrar om det finns någon sådan lösning som kan hjälpa dem att skydda sina fyrbenta vänner.

Men vad är ett GPS-implantat för hundar? Nu ska vi ta en närmare titt på vad frasen innebär:

 • GPS – en förkortning för Global Positioning System; teknik som visar var du eller din hund befinner sig i världen vid den valda tidpunkten¹
 • implantat – något som förs in i kroppen vid ett medicinskt ingrepp eller en operation²
 • för hundar – för våra älskade fyrbenta vänner

Är det alltså möjligt att implantera en GPS-enhet eller att använda någon annan typ av GPS-system för att hitta en bortsprungen hund?

Är det möjligt att ge min hund ett GPS-implantat?

I ett nötskal: NEJ, det är för närvarande INTE möjligt att implantera en enhet som använder GPS-teknik i din hund. Varför inte? Jo, på grund av samma anledningar till att denna typ av enhet inte är tillgänglig för människor. Vi ska ta en närmare titt på det nedan.

hund som får implantat av en veterinär

Varför kan man implantera microchip men inte GPS-spårare?

Det här är ett vanligt missförstånd som gäller GPS-implantat för hundar. Som hundägare är det viktigt att du är medveten om skillnaden mellan chip som kan implanteras för att identifiera din hund och GPS-trackers, som använder en helt annan teknik.

Till skillnad från ID-chip används GPS-spårare för att hitta hundens plats i realtid snarare än att helt enkelt identifiera hunden om den springer bort och hittas av någon annan.

I ett nötskal: microchip och GPS-spårare är två helt olika verktyg.

 • Microchip implanteras under hundens hud. Men de hjälper bara om hunden kan identifieras av en veterinär eller ett hundstall.
 • GPS-spårare kan inte implanteras under hundens hud. Men de hjälper dig att spåra hunden i realtid och aktivt leta efter vovven.
 InformationMicrochip för hundTractive GPS Tracker
SyfteIdentifiera bortsprungen hundSpåra bortsprungen hund
Storlek12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Vikt0,025 g35 g
ImplantatSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VattentätSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidInget batteriUpp till 7 dagar
Initial kostnadCirka 800 kr599 kr
Löpande kostnadIngenAbonnemang*
PlatsspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Beroende av främmande personer?JaNej
Platsuppdateringar i realtidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Krävs av lagenJaNej
Försäkrad mot stöldSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeNej**
RäckviddGlobalGlobal (175+ länder)
RymningsnotiserSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetsspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SömnspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
HälsonotiserSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Spårning med ljud och ljusSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Hundens viktKrävs ejFrån 4 kg

illustration av två hundar: en med microchip och en med hundpejl

Därför kan du inte implantera en GPS-spårare

Det finns flera anledningar till att det inte är möjligt att implantera GPS-spårare i hundar.

Börja bara med att tänka på en enhet som använder GPS-teknik, som din smartphone eller bilens navigationssystem. Dessa enheter innehåller viktiga hårvarukomponenter som krävs för att tekniken ska fungera, såsom ett batteri eller en skärm som visar GPS-platsuppgifter.

Alltså är de två huvudsakliga anledningarna till att det för närvarande inte går att erbjuda GPS-implantat för hundar…

Anledning 1: storleken

Tractives hund-GPS är cirka 72 x 29 x 16 millimeter stor och väger cirka 30 gram. Nedan kan du se storleken på vår hund-GPS. Den passar fint på hundens sele eller halsband:

närbild av hand som håller en vit Tractive hund-GPS

Små, kompakta och lätta GPS-spårare kan bekvämt sitta på hundens halsband eller sele, precis som att du kan ha ett armbandsur eller en smartwatch på handleden.

⚠️Tänk dig nu att armbandsurets tavla implanteras under huden. Aj! Storleken innebär att det inte vore vare sig bekvämt eller säkert att implantera en GPS-spårare under hundens hud.

Vi kan jämföra med ett implantat med ID-chip eller transponder, som är cirka 11 millimeter i längd och 2 millimeter i tjocklek; ungefär samma storlek som ett risgryn. Denna mindre storlek gör att ett microchip tryggt kan implanteras mellan hundens skulderblad. Ett microchip är ett enkelt elektroniskt chip inuti en glascylinder, som du kan se i röntgenbilden nedan:

röntgenbild av katt med microchip-implantat

Varför är det så stor skillnad i storlek mellan GPS-spårare och chip som implanteras?

Dagens chip som kan implanteras innehåller ingen information om ditt husdjur, och har inga funktioner utöver att ange ett ID-nummer som kan länkas till djuret. De innehåller alltså inga GPS-komponenter och ingen GPS-teknik.

Denna viktiga skillnad mellan implantat och GPS-spårare förklarar varför GPS-enheter inte kan implanteras i hundar med dagens teknik.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive

”Vi använder moderna kvalitetskomponenter för att producera våra GPS-spårare. Dessa komponenter tar upp mycket plats, eftersom de håller högsta kvalitet. Och om du vill kunna spåra ditt husdjur med en pålitlig tjänst behöver du även ett ordentligt batteri. I vissa modeller tar batteriet i själva verket upp mer än hälften av utrymmet. Det är en balansgång att hitta rätt förhållande mellan storlek och kvalitet. Och det är något som vi ständigt arbetar på.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Spåra din hund med Tractive

Anledning 2: batteri och laddning

Som vi nämnde ovan innehåller en GPS-tracker flera viktiga hårdvarukomponenter som gör att enheten måste vara större än ett litet risgryn och därför inte kan implanteras. En GPS-tracker kan ha hårdvarukomponenter såsom:

 • GSM-modul
 • GPS-antenn
 • LED-ljus
 • högtalare
 • batteri

Vanliga GPS-trackers har integrerade batterier som måste bytas ut eller laddas då och då.

 • Eftersom batteriets storlek direkt påverkar enhetens batteritid är det denna komponent som tar upp mest utrymme i en tracker.
 • Om denna typ av enhet skulle implanteras under hundens hud så skulle det inte gå att ladda enheten (som annars laddas med en USB-sladd).

⚠️ Dessutom skulle ett implantat med ett litium-jon-batteri säkerligen medföra hälsorisker. Det är en av anledningarna till att veterinärer avråder från att använda Apple AirTags för hundar. Om din fyrbenta vän tuggar på eller sväljer enheten kan det orsaka allvarliga skador på organen.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive

”Ett batteri tillverkas av mycket giftiga kemikalier. Ett litet hål kan leda till läckage, brand eller explosion. Därför skulle det vara mycket farligt att implantera ett batteri under hundens eller kattens hud. Det är med andra ord inte att rekommendera.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

I teorin skulle det gå att integrera en tracker i ett implantat, men det skulle knappast vara en smart lösning. Att implantera en GPS-tracker under hundens hud vore varken hundvänligt eller ett bra sätt att hålla vovven trygg.

Det trygga, förnuftiga sättet att skydda hunden: en hund-GPS

Två huskies som sitter på en strand med Tractive GPS-trackers

Tractive-användare världen över använder vår teknik som en räddare i nöden för att skydda sina hundar.

Till exempel: Imogen, borzoi-hunden som hoppade över staketet och gick igenom isen i en sjö nära hemmet. Som tur var kunde hennes Tractive-enhet och platshistorik hjälpa matte att rädda Imogen från att frysa ihjäl eller drunkna.

Eller Happy, en golden retriever som gick lös och sprang bort under sin första vandring i Alperna. Men vars matte snabbt kunde hitta honom med hjälp av Tractives LIVE-läge.

Tractive GPS är lätt och bekväm för hunden. Vi har tre olika versioner av vår populära spårare: för varje storlek, form och ras.

Alltså behöver din hund inget implantat förutom ett microchip. Med Tractive får du sinnesro eftersom du kan skydda din hund vart hen beger sig (och var du än är).

Omdöme om Tractive från Trustpilot
Omdöme om Tractive från Trustpilot
Omdöme om Tractive från Trustpilot

Läs fler omdömen om Tractive på Trustpilot

Spåra din hund med Tractive

Hur ser framtiden ut för GPS-implantat för hundar?

För närvarande finns det inga säkra GPS-implantat för hundar på marknaden. Även om en GPS-spårare som implanteras kan komma att utvecklas i framtiden så är dagens teknik inte liten nog att tryggt kunna implanteras under huden. Med andra ord: dessa implantat är helt enkelt inte tillgängliga (eller prisvärda) för allmänheten.

Men vi har faktiskt goda nyheter:

💡 Du kan enkelt köpa både en GPS-tracker och ett implantat. Kombinationen av de två teknikerna är en smart lösning för att skydda din hund.

Vi vet att till och med de mest lydiga hundarna kan bli rädda och springa bort. De kanske till exempel skräms av fyrverkerier eller otrygga nya miljöer. När det händer ska du se till att hunden är redo och har både en GPS-tracker på hundhalsbandet och ett microchip-implantat med ID.

Hund i koppel som slappnar av utomhus och har på sig en GPS-spårare

Detta ser till att din hund kan:

 • Hittas och hämtas hem omedelbart med hjälp av LIVE-spårning i din GPS-tracker eller
 • Lämnas in hos en veterinär som kan identifiera hunden med ett RFID-chip (om någon annan hittar din fyrbenta vän).

Spåra din hund med Tractive

Återigen: ett GPS-implantat för hund är helt onödigt. Du kan se hundens plats var och när som helst med hjälp Tractives hund-GPS och den tillhörande appen. Som den här djurägaren, som utsett Tractive till 2022 års bästa hundpejl:

Vi hoppas att du har haft nytta av att läsa om fakta och myter om GPS-implantat för hundar! Dela gärna artikeln med en vän och hjälp till att sprida medvetenhet bland andra hundägare.