Net als mensen moeten katten ook voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven om zich optimaal te voelen en gezond te blijven. Als je kat niet wil drinken, kan dit een teken zijn van ziekte of verwonding bij je kat. In dit artikel bespreken we hoeveel water een kat moet drinken, waarom een ​​kat stopt met water drinken en wat je kunt doen om je kat weer aan het drinken te krijgen. Als je dit artikel leuk vindt, bekijk dan ook eens onze andere artikelen over katten.

Houd de gezondheid van je kat in de gaten

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Zorg ervoor dat je kat genoeg beweging krijgt. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je kat gezond.

Ontdek de GPS-tracker voor katten

Hoeveel water moet een kat drinken?

De dagelijkse waterbehoefte van een kat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, het gewicht, de voeding en het weer. Over het algemeen hebben oudere katten en kittens meer water nodig dan volwassen katten. Tijdens warmer weer hebben katten meer water nodig en zeer actieve katten moeten ook meer drinken.

In de regel geldt dat een volwassen huiskat van 5 kilogram ongeveer 250 milliliter water per dag moet drinken.

Als je kat buiten erg actief is of alleen droogvoer krijgt (wat minder water bevat dan natvoer), kan het zijn dat je huisdier meer dan 250 milliliter moet drinken. Je dierenarts kan je adviseren hoeveel water per dag je kat nodig heeft. Het is niet nodig om de hoeveelheid water precies af te meten als je er maar voor zorgt dat je huisdier dagelijks schoon drinkwater krijgt en dat je je kat zoveel laat drinken als nodig is.

Als je kat minder vaak naar de drinkbak gaat dan normaal, weigert te drinken of zelfs veel meer water drinkt dan normaal, dan doe je er verstandig aan om te kijken wat er aan de hand is.

Waarom wil mijn kat geen water drinken?

Wanneer een kat stopt met eten of drinken, is dit vaak een symptoom van een ziekte of aandoening die zo snel mogelijk moet worden behandeld. Het kan gaan om de volgende onderliggende ziektes of aandoeningen:

 • leveraandoening
 • nieraandoening
 • kanker
 • tandvleesaandoening1

Er kunnen ook andere redenen spelen waarom een kat niet wil drinken. Zo kan een kat stoppen met water drinken als de drinkbak niet schoon is of het kan gaan om het materiaal of de locatie van de drinkbak. Het kan ook te maken hebben met veranderingen in het dieet, het activiteitsniveau, de temperatuur, een operatie of de leeftijd van een kat. Als de waterbron vervuild is, als je kat de drinkbak moet delen met een ander dier of als je de drinkbak onlangs op een andere plek hebt gezet, kunnen dit allemaal redenen zijn waarom je kat is gestopt met het drinken van water.

Bekijk de Tractive GPS-tracker en activiteitenmonitor voor katten voor meer gedetailleerde informatie over de dagelijkse activiteit van je kat, inclusief de verbrande calorieën en het aantal actieve minuten.

Ontdek Tractive GPS

Tekenen van uitdroging bij katten

Als je kat niet genoeg water binnenkrijgt, kan hij uitgedroogd raken. Hierdoor kan je huisdier minder energie hebben, maar ook orgaan- en huidproblemen krijgen. Uitdroging wordt veroorzaakt doordat je kat te weinig water drinkt of meer plast dan dat hij water drinkt of door ernstigere factoren, zoals bloedverlies, braken, zonnesteek, diabetes en nierziekte2.

Symptomen van uitdroging zijn onder meer:

 • droge, niet-elastische huid
 • verlies van eetlust
 • kwijlen
 • hijgen
 • overmatig of onregelmatig plassen
 • zwak voelen
 • trillen
 • verhoogde hartslag

Breng je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts als je een van deze symptomen opmerkt; er is een kans dat je viervoeter een tekort aan elektrolyten heeft.

witte kat die bij de dierenarts op tafel zit

Wanneer moet ik naar de dierenarts als mijn kat geen water drinkt?

Als je kat 48 tot 72 uur niets heeft gedronken of andere zorgwekkende symptomen vertoont, zoals lusteloosheid, verlies van eetlust, veranderingen in het urineren of de ontlasting, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.1 Hij of zij kan dan een gezondheidscheck bij je kat uitvoeren om te kijken of er sprake is van uitdroging of dat je huisdier lijdt aan een andere ziekte of aandoening en medische zorg nodig heeft.

Kan ik mijn kat melk geven in plaats van water?

Katten hebben alleen water nodig om gehydrateerd te blijven. Over het algemeen is melk slecht voor katten omdat de meeste katten lactose-intolerant zijn. Omdat katten geen lactose kunnen verteren, kunnen ze dus erg ziek worden als ze melk krijgen. Je kat kan bijvoorbeeld diarree krijgen en braken. Het is dus het beste om je kat geen melk te geven, tenzij het melk is die speciaal voor katten is ontwikkeld3.

Vanwege het hoge vetgehalte vinden katten de smaak van melk erg lekker. Toch kun je je kat beter geen melk geven, omdat de kans groot is dat hij ziek wordt.

Probeer in plaats van je kat melk te geven de onderstaande tips om je huisdier meer water te laten drinken.

Hoe krijg ik mijn kat aan het drinken?

Er zijn verschillende tips die je kunt proberen om je kat meer water te laten drinken. Als deze tips niet werken, raadpleeg dan de dierenarts als je kat 48 tot 72 uur lang geen water heeft gedronken.

 1. Voeg wat water aan het natvoer toe.
 2. Maak de drinkbak elke dag schoon en houd het bakje ook schoon.
 3. Gebruik een drinkbak van glas, metaal of keramiek in plaats van plastic.
 4. Probeer eens een drinkfontein voor katten.
 5. Zet op verschillende plaatsen in het huis een bakje neer. Het kan zijn dat je kat een voorkeur heeft voor een bepaalde plek.
 6. Zet de drinkbak en voerbak niet naast de kattenbak.
 7. Sommige katten houden er niet van als het voer zich naast het water bevindt. Vermijd dus de dubbele voer- en drinkbakken.
 8. Laat de kraan druppelen en kijk of je kat daaruit drinkt
 9. Geef je kat blikvoer om uitdroging te voorkomen.
 10. Voeg wat (ongezouten) tonijnvocht of kippenbouillon toe aan het water van je kat om het drinken te stimuleren. Je kunt ook kattenkruid proberen.
 11. Kijk eens of je kat water drinkt uit een fles als hij geen kraanwater hoeft.
 12. Leg een paar ijsblokjes in de drinkbak.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie en inspiratie om een ​​kat meer water te laten drinken. En vergeet niet om de dagelijkse activiteit van je kat te volgen met de Tractive GPS-tracker voor katten!

Ontdek Tractive GPS


Als je dit artikel leuk vond, deel het dan met je vrienden!