På jakt efter en GPS-tracker utan SIM-kort? Med allt som finns på marknaden blir det lätt förvirrande. Du undrar säkert:

Vi får många frågor som rör SIM-kort. Som tur är har vi svaren. Låt oss ta en titt på frågorna och besvara dem en och en så att du kan hitta rätt val till din fyrbenta vän.

I ett nötskal: finns det GPS-trackers utan SIM-kort? 

Ja, det finns faktiskt GPS-spårare utan SIM-kort. De kallas även för GPS-loggare och fungerar vanligtvis på så vis att de endast registrerar data. Senare kan du ladda ner och visa dina GPS-data genom att ansluta din loggare till datorn.

De flesta GPS-enheterna måste dock skicka platsuppgifterna till en annan enhet, till exempel så att du kan se koordinater på din mobil eller dator i realtid. Det vanligaste sättet att skicka denna information är via mobilnätverket, med hjälp av ett SIM-kort.

Därför måste de flesta GPS-spårarna ha SIM-kort samt månatliga avgifter. Fördelen med det är att SIM-korten gör det möjligt att spåra i realtid, oberoende av avstånd.

Vad är en GPS-tracker?

En GPS-tracker, eller GPS-spårare, är en enhet som använder GPS och annan teknik för att identifiera plats. De används ofta av företag för att spåra fordon och last, och för att låta dig se var din leverans är. GPS-trackers används även ofta av friluftsentusiaster och lantbrukare som vill hålla koll på sina djur.

Och såklart hussar och mattar!

En GPS-tracker är en enhet som spårar och registrerar rörelserna för något eller någon med hjälp av Global Positioning System (GPS).

Två hundar med Tractive hund-GPS sitter utomhus

Vanligtvis skickas platsdata från en GPS-tracker till en internetansluten enhet via mobilnätverket (GSM/LTE), radio eller satellitmodem. Om en GPS-tracker skickar platsdata via mobilnätet behöver den (såklart) mobiltäckning och ett SIM-kort.

Ungefär som en smartphone.

Om du undrat varför GPS-trackers behöver SIM-kort är du långt ifrån ensam. Varför behöver egentligen en GPS-tracker allt det bara för att spåra hunden eller bilen? Men nu kanske du förstår varför de flesta GPS-enheterna använder mobilnätverk och SIM-kort.

Vad finns det för olika typer av GPS-trackers?

Det finns många olika typer av GPS-trackers, till exempel små enheter som kan bäras. Detta inkluderar trackers för husdjur, vandring och jakt som förhindrar att personer eller deras fyrbenta vänner går vilse. Det finns även enheter som kan dela plats i realtid i nödläge.

Större GPS-trackers, som navigationssystem i bilar, har ofta en skärm och anvisningar. Trackers för ägodelar låter privatpersoner och företag spåra fordon, båtar, containrar och mer.

pink triangle graphic with exclamation

pink triangle graphic with exclamationSe upp för ”fejk”-trackers. Dessa är Bluetooth-trackers som säljs som GPS-enheter trots att de inte har GPS-teknik.

Jämförelse av GPS-trackers

För att hjälpa dig att välja mellan olika GPS-trackers kommer vi att jämföra fyra kategorier: GPS-trackers och satellit- eller iridium-trackers som har SIM-kort samt GPS-loggare och navigationssystem som inte kräver SIM-kort.

Tractive GPS-tracker för hund

GPS-tracker

– Liten, personlig GPS-tracker som används för att spåra husdjur, fordon och personer
– Live spårning i realtid
SIM-kort krävs för att ansluta till bästa tillgängliga nätverk
– Obegränsad räckvidd och global täckning
– Låg kostnad (ca. 500 kr) och låg månatlig abonnemangskostnad
– Populärt märke: Tractive


Tractive GPS-tracker för hundar

Satellit- eller iridium-tracker

– Tracker för äventyr och räddning som passar bäst för mycket avlägsna områden då enheten kan ge livsavgörande information på platser utan mobiltäckning
– Använder satellitkommunikationssystem (såsom Globestar)
SIM-kort kan krävas beroende på enheten
– Obegränsad räckvidd, global täckning och spårning i realtid
– Hög kostnad (ca. 1 000 till 5 500 kr) och månatlig abonnemangskostnad på cirka 150 kr
– Populärt märke: Spot

Tractive GPS tracker for dogs

GPS-loggare

– Registrerar endast rutten, som kan ses på datorn efter vandring, cykeltur, skidåkning eller promenad
– Ingen aktiv spårning, endast registrering, och inget skydd mot stöld
Inget SIM-kort krävs då rutten inte skickas till en mobiltelefon
– Exakt plats och global täckning
– Kostar cirka 500 till 1 500 kr
– Populärt märke: Renkforce

Tractive GPS-tracker för hundar

GPS-navigationssystem

– Används i bilar och andra fordon för att navigera
– Inbyggd monitor eller skärm som visar plats
Inget SIM-kort krävs då rutten inte skickas till en separat enhet
– Kostar cirka 1 000 till 3 500 kr
– Populärt märke: Garmin

Hur väljer jag rätt GPS-tracker?

När det kommer till att skaffa en GPS-tracker bör du fundera på varför du vill skaffa enheten. En GPS-tracker för en hundvalp har helt skilda krav från en GPS-tracker som används för att spåra lastbilar och andra fordon.

När du har bestämt syftet med din GPS-tracker kan du ta en titt på faktorerna nedan.

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa en GPS-tracker?

Många som ska köpa GPS-trackers kanske blir tveksamma när abonnemangskostnader krävs. Alltså letar de efter en GPS-tracker utan SIM-kort eller abonnemang. Men det innebär att de missar fördelarna med en GPS-spårningstjänst. Till exempel att få regelbundna platsuppdateringar.

Självklart finns det andra praktiska saker att tänka på:

 • Batteritid: hur länge måste batteriet räcka på en laddning? 24 timmar? 7 dagar? Eller ett helt år? Glöm inte att längre batteritid ofta innebär att du får färre funktioner eller måste betala mer.
 • Batterityp: borde batteriet vara utbytbart eller uppladdningsbart? Om du till exempel tillbringar mycket tid utomhus och är osäker på när du kan ladda batteriet igen är det en god idé att ha utbytbara batterier så att du helt enkelt kan byta och fortsätta att spåra.
 • Laddning: vilken typ av laddningsmekanism bör din tracker ha? Vill du kunna ladda den precis som mobilen, eller kommer den alltid att vara ansluten till bilen?
 • Räckvidd och täckning: vilka avstånd vill du kunna spåra? Är det viktigt med obegränsad räckvidd eller räcker det att din tracker fungerar i trädgården? Kommer du att använda enheten i en storstad eller på landet?
 • Hållbarhet: bör enheten vara vattentät? Stötsäker? Behöver du en tracker som står emot bett och tugg?
 • Storlek och vikt: hur stor bör din tracker vara? Måste den vara liten och lätt? För hussar och mattar med små hundar är detta en viktig fråga.
 • Funktioner: vilka extrafunktioner önskar du dig? Med Tractives GPS-trackers kan du till exempel få notiser om din katt eller hund lämnar ett tryggt område, se platshistorik och låta nära och kära (eller hundvakter) spåra med dig. Dessutom kan du använda enhetens GPS-data för att hålla din fyrbenta vän i form.
Virtual Fence
Virtuella staket låter dig skapa trygga områden var som helst (till exempel trädgården) och få snabba notiser om ditt husdjur lämnar området.
Infografik om Tractive virtuella staket för hund och katt

Använder alla GPS-trackers SIM-kort?

Behöver en GPS-tracker ett SIM-kort för att fungera? Kan jag använda en GPS-tracker utan SIM? Rent tekniskt behöver en tracker faktiskt inte ett SIM-kort för att fungera. Som vi beskriver ovan finns det typer av GPS-trackers som innehåller SIM-kort samt enheter som inte har SIM. Till exempel har navigationssystem i bilar inte SIM-kort. Däremot innehåller de flesta GPS-enheterna för hundar och katter SIM-kort för att kunna erbjuda spårning i realtid. Vissa GPS-trackers med SIM-kort har utbytbara kort och vissa har kort som inte kan bytas ut.

hund-GPS med SIM-kort

Varför behöver GPS-trackers SIM-kort?

Många undrar varför så många GPS-trackers kräver SIM-kort. Det finns ju faktiskt GPS-trackers utan SIM på marknaden. Alltså är det en god fråga. Mobilen fungerar ju rent tekniskt utan ett SIM-kort. Så varför kräver så många GPS-trackers SIM-kort?

I ett nötskal: om du vill kunna skicka GPS-plats från en enhet till en annan enhet (till exempel från din GPS-tracker till din mobil) måste du ha en GPS-tracker med SIM-kort så att de två enheterna kan ”kommunicera”. Informationen skickas via mobilnätverket från din tracker till din mobil tack vare SIM-kortet.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Din Tractive GPS-enhet har en modul som tar emot signaler från flera GPS-satelliter. På så sätt kan den beräkna ditt husdjurs plats på ett mer exakt och bättre sätt. Dessa satelliter skickar platsen till Tractives servrar med hjälp av nätverksmodulen (som är del av SIM-kortet).

När Tractives servrar har tagit emot informationen kan du snabbt och enkelt se ditt husdjurs plats genom att öppna Tractive-Appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive sedan 2016

Vilka är fördelarna med en GPS-tracker med SIM-kort?

Trådlös kommunikation mellan enheter: fördelen med ett inbyggt SIM-kort är att det ansluter till det lokala mobilnätverket. Vi tänker oss att du lägger en GPS-tracker i ditt barns ryggsäck* på första skoldagen för att se till att hen kommer fram till skolan. Enhetens SIM-kort ser till att den kan skicka platsdata till din mobil. Utan ett SIM-kort i GPS-enheten är detta i princip omöjligt.

Spårning i realtid: ett SIM-kort låter dig spåra varje steg. Till exempel har Tractive GPS ett LIVE-läge som ger dig uppdateringar var 2:a till 3:e sekund, så att du kan se till att din katt eller hund är trygg. Detta är endast möjligt tack vare enhetens integrerade SIM-kort.

Tractive GPS hund-GPS illustreras med Tractive GPS-appen och en hund med hund-GPS i bakgrunden
Spåra hundens plats i REALTID med Tractive GPS

*OBS: att använda GPS-spårning för människor kan vara förbjudet av lagen i ditt område. Se till att du följer lokala lagar om du ska spåra en person.

Hur fungerar en GPS-tracker med SIM-kort?

Ska vi ta en titt på det tekniska? Här kan du läsa om vad som händer i en GPS-tracker med ett SIM-kort. Din Tractive-enhet innehåller:

 • en GPS- och nätverksmodul
 • ett SIM-kort
 • en WiFi-modul
 • en Bluetooth-modul
 • en högtalare
 • en LED-lampa
 • en hastighetsmätare

Tractive använder flera lokala satelliter för att beräkna husdjurets GPS-position. Enheten samlar in denna information och skickar den till GSM-modulen.

GSM-modulen ansluter till mobilnätverket och till dig (via en smartphone, surfplatta eller dator).

Nu kan du snabbt och enkelt avläsa husdjurets GPS-position i realtid i Tractive-appen.

Såhär kan det se ut:

Tractive GPS-app med skärmbild av funktion för LIVE spårning


Men självklart behöver du inte lära dig allt detta för att kunna få sinnesro och hålla ett öga på din fyrbenta vän. 😉

Finns det en GPS-tracker utan SIM-kort?

Ja, det finns en GPS-tracker utan SIM-kort. Men denna typ av tracker används vanligtvis när det inte är nödvändigt att spåra i realtid.

Till exempel registrerar GPS-loggare data om en rutt. Sedan kan denna information laddas upp och visas på en dator. Precis som namnet antyder är GPS-loggare lämpliga för att logga GPS-data, men de erbjuder inte spårning i realtid.

Med GPS-navigationssystem visas GPS-platsdata på samma enhet som registrerat informationen. Därför behövs inget SIM-kort.

Satellit-trackers såsom Spot använder GPS för att identifiera plats, men skickar sedan informationen via Globalstars satellitnätverk snarare än mobilnätverket. Därför krävs inget SIM-kort, men däremot en hög månatlig kostnad och en dyr enhet. Satellit-trackers är användbara i områden där det inte finns mobiltäckning, till exempel om du ska bestiga ett berg och berätta för familjen att allt gått bra.

Men hur fungerar Bluetooth-trackers? De flesta Bluetooth-enheterna för spårning använder inte GPS-teknik. Därför är deras räckvidd mycket begränsad. Dock finns det kombinerade GPS- och Bluetooth-trackers. Du kan läsa vår jämförelse mellan GPS och Bluetooth för mer information.

Kan jag använda en GPS-tracker utan mobiltäckning?

De flesta GPS-enheterna kan registrera GPS-data utan mobiltäckning; det är så en GPS-mottagare fungerar. Men frågan är hur du vill visa platsdata. En GPS-loggare kan hjälpa dig att registrera GPS-koordinater (utan mobilnätverk) så att du senare kan titta på informationen på en dator.

Ett navigationssystem fungerar på ett liknande sätt genom att visa platsen på själva enheten, vilket innebär att systemet inte behöver något mobilnätverk. Men för att kunna spåra live behöver du vanligtvis ett mobilnätverk så att din tracker aktivt kan skicka platsdata till din mobil (eller surfplatta eller dator) i realtid. Med Tractive GPS kan du spåra och hitta ditt husdjur utan mobiltäckning. Din katt eller hund måste befinna sig inom räckvidd för att få en uppdaterad plats i appen. Men du kan använda funktioner som platshistoriken för att hitta ditt husdjur om du inte har någon täckning.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Om du vill se ditt husdjurs plats eller dela platshistoriken behöver du faktiskt inte någon mobilanslutning. Så om du har Tractive GPS behöver du inte oroa dig om du förlorar täckning under en kort stund. Din tracker lagrar husdjurets plats i systemet så att du kan se informationen även när du är offline.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Visste du att Tractive kan rädda liv till och med utan mobiltäckning?

Tractive GPS värmekarta som räddade kattungarna

Tractives platshistorik hjälpte faktiskt ett djurhem i Los Angeles att spåra och hitta en familj med sjuka kattungar. Hela området engagerade sig och hjälpte dessutom till att hitta det perfekta hemmet för katterna.

Både katter och hundar rör sig vanligtvis på bekanta platser. Därför har Tractive GPS en värmekarta. Kartan visar området där ditt husdjur rör sig oftast. Det är ett enkelt sätt att se hundens eller kattens favoritplatser så att du snabbt kan hämta hem din pälskling när det behövs.

Tractives värmekarta har till och med räddat livet på fyrbenta vänner. Till exempel Imogen, en livlig borzoi, som sprang bort från trädgården och trillade ner i en sjö i närheten. Som tur var kunde hennes matte rädda henne från att frysa ihjäl eller drunkna, precis i rättan tid tack vare Imogens platshistorik.

Om du är en djurägare som är på jakt efter total sinnesro rekommenderar vi därför en Tractive GPS-tracker.

Skaffa Tractive GPS

Finns det GPS-trackers utan abonnemang?

Du kanske undrar om det finns en GPS-tracker utan månadsavgift eller abonnemang. Visst finns det. Men är en sådan användbar? Antagligen inte.

De flesta som söker efter en GPS-tracker för personlig användning vill kunna spåra direkt i mobilen. Och för att kunna göra det är den bästa lösningen ett SIM-kort och mobilservice.

Därtill krävs ett abonnemang som ger dig sinnesro.

Till exempel: SIM-korten som används i Tractive GPS-trackers fungerar med så många lokala mobilnätverk som möjligt. På så sätt behöver du inte oroa dig för att sakna täckning på grund av att du är låst till en enda leverantör.

Med ett abonnemang får du allt det för priset av en kopp kaffe och en bulle per månad. Det låter väl bra?

För att läsa mer om alla funktioner och tjänster som inkluderas i våra abonnemang och trackers med SIM-kort, ta en titt på Tractives abonnemang.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Följ hundens varje steg

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt bort. Håll vovven frisk och glad med hälsospårning. Och låt andra (som hundvakten eller hundrastaren) spåra med dig.

Köp hund-GPS

Vilken GPS-tracker är bäst för att spåra husdjur?

För att kunna spåra din hund eller katt i realtid (vilket ofta är användbart) rekommenderar vi en Tractive GPS-tracker. Vår GPS-tracker har ett inbyggt SIM-kort (som inte kan bytas ut) som automatiskt ansluter till bäst nätverk, så att du kan spåra din fyrbenta vän var du än befinner dig. Du behöver alltså inte köpa ett eget SIM-kort.

Tractive GPS har obegränsad räckvidd så att du kan spåra hunden eller katten oberoende av avstånd. Vår tracker ansluter till mobilnätverk i fler än 175 länder så att du kan hålla koll på din pälskling, till och med när ni är på semester.

Nedan kan du läsa berättelsen om Michel och Anja, som hittade sin äventyrliga utekatt Nala när hon hade sprungit bort en kväll – till ett övergivet hus där paret snabbt kunde hitta henne:

En katt som har på sig Tractive katt-GPS utomhus

”Vi använde LIVE-läge och höll tummarna för att batteriet skulle räcka länge nog … vi sprang mot platsen som Tractive GPS visade och kom fram till ett tomt hus som höll på att byggas.

Det fanns ingen i närheten, men ett av fönstren stod öppet. Vi hade nästan gett upp hoppet och tänkte att vi aldrig skulle hitta henne. Så jag var desperat, och började ropa hennes namn.

Och hon svarade! Nala började jama högt så snart hon hörde våra röster ... snart lyckades vår pälskling samla sig, och vi kunde hämta hem henne. Vi gav henne lite god mat och många kramar. Snart nog var hon sig själv igen.

Vi är båda så tacksamma att vi den dagen, efter ett par hinder på vägen, kunde få ett så gott slut. Att Tractive GPS fungerade i det där tomma huset räddade oss och vår katt. Jag älskar Tractive eftersom det skyddar våra katter.”

Är du på jakt efter en enhet som är vattentät? Stöttålig? Som står emot tugg och bett? Tractives DOG XL Adventure Edition har ett extra robust, fiberglasförstärkt hölje. Alltså kan hunden tugga fritt med noll risk för skada på tänderna eller enheten. Eller söker du efter en liten och nätt enhet till en liten pälskling? Då rekommenderar vi Tractive CAT Mini som har ett justerbart halsband för att passa alla katter.

Köp helt enkelt din tracker från vår webbutik eller en Tractive GPS-återförsäljare och kom igång med spårningen.

Se varför hussar och mattar älskar Tractive GPS

hund-GPS utan SIM-kort
Tractive GPS för att spåra husdjur, hund-GPS och katt-GPS i förpackning

Tappa aldrig bort dina husdjur

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Håll formen med hälsonotiser. Och låt andra (som hundrastaren eller kattvakten) spåra med dig.

Köp GPS-trackers

I ett nötskal: med ett SIM-kort kan en GPS-tracker låta dig spåra din hund eller katt i realtid. Utan ett SIM-kort kan GPS-trackers sannolikt inte skicka GPS-data om ditt husdjurs plats till din mobil. Med andra ord är ett SIM-kort ett värdefullt verktyg för en GPS-tracker.

Cattery, ägare och tränare, Clair Chesterman

Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten.

I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.

/Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws1

Börja spåra

Infografik om spårare utan abonnemang jämfört med Tractive GPS: hund-GPS och katt-GPS för att spåra husdjur

Är du nyfiken på hur Tractive GPS fungerar? Här kommer allt du behöver veta på 2 minuter!

Gillade du inlägget? Dela det med dina vänner!