GPS-tracker utan SIM-kort? Vi svarar på dina frågor.

4. maj 2022

Få svar på alla dina frågor om GPS-trackers med och utan SIM-kort samt varför SIM-kort, abonnemang och mobiltäckning krävs för exakt spårning. Välj rätt GPS-spårare med hjälp av Tractive-bloggen!

dog GPS tracker and sim card

På jakt efter en GPS-tracker utan SIM-kort? Med allt som finns på marknaden blir det lätt förvirrande .Varför använder vissa GPS-trackers ens SIM-kort? Vad gör ett SIM-kort? Hur fungerar en GPS-tracker utan SIM-kort? Finns det trackers som inte kräver SIM eller abonnemang? Eller en GPS-tracker utan månatlig avgift? Vilka typer av GPS-trackers finns det, och hur väljer man rätt? Och hur fungerar Bluetooth-trackers? Du har säkert många frågor. Som tur är har vi många svar.

Vad är en GPS-tracker?

En GPS-tracker, eller GPS-spårare, är en enhet som använder GPS och annan teknik för att identifiera plats. De används ofta av företag för att spåra fordon och last, och för att låta dig se var din leverans är. GPS-trackers används även ofta av friluftsentusiaster och lantbrukare som vill hålla koll på sina djur.

Och såklart hussar och mattar!

En GPS-tracker är en enhet som spårar och registrerar rörelserna för något eller någon med hjälp av Global Positioning System (GPS).

Vanligtvis skickas platsdata från en GPS-tracker till en internetansluten enhet via mobilnätverket (GSM/LTE), radio eller satellitmodem. Om en GPS-tracker skickar platsdata via mobilnätet behöver den (såklart) mobiltäckning och ett SIM-kort.

Ungefär som en smartphone.

Om du undrat varför GPS-trackers behöver SIM-kort är du långt ifrån ensam. Varför behöver egentligen en GPS-tracker allt det bara för att spåra hunden eller bilen? Men nu kanske du förstår varför de flesta GPS-enheterna använder mobilnätverk och SIM-kort.

Vad finns det för olika typer av GPS-trackers?

Det finns många olika typer av GPS-trackers, till exempel små enheter som kan bäras. Detta inkluderar trackers för husdjur, vandring och jakt som förhindrar att personer eller deras fyrbenta vänner går vilse. Det finns även enheter som kan dela plats i realtid i nödläge.

Större GPS-trackers, som navigationssystem i bilar, har ofta en skärm och anvisningar. Trackers för ägodelar låter privatpersoner och företag spåra fordon, båtar, containrar och mer.

pink triangle graphic with exclamation

pink triangle graphic with exclamationSe upp för ”fejk” trackers. Dessa är Bluetooth-trackers som säljs som GPS-enheter trots att de inte har GPS-teknik.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om din hund går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hjälpa dig att hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp hund-GPS

Jämförelse av GPS-trackers

För att hjälpa dig att välja mellan olika GPS-trackers kommer vi att jämföra fyra kategorier: GPS-trackers och satellit- eller iridium-trackers som har SIM-kort samt GPS-loggers och navigationssystem som inte kräver SIM-kort.

Tractive GPS-tracker för hund

GPS-tracker

– Liten, personlig GPS-tracker som används för att spåra husdjur, fordon och personer
– Live spårning i realtid
SIM-kort krävs för att ansluta till bästa tillgängliga nätverk
– Obegränsad räckvidd och global täckning
– Låg kostnad (ca. 500 kr) och låg månatlig abonnemangskostnad
– Populärt märke: Tractive


Tractive GPS-tracker för hundar

Satellit- eller iridium-tracker

– Tracker för äventyr och räddning som passar bäst för mycket avlägsna områden då enheten kan ge livsavgörande information på platser utan mobiltäckning
– Använder satellitkommunikationssystem (såsom Globestar)
SIM-kort kan krävas beroende på enheten
– Obegränsad räckvidd, global täckning och spårning i realtid
– Hög kostnad (ca. 1 000 till 5 500 kr) och månatlig abonnemangskostnad på cirka 150 kr
– Populärt märke: Spot

Tractive GPS tracker for dogs

GPS-logger

– Registrerar endast rutten, som kan ses på datorn efter vandring, cykeltur, skidåkning eller promenad
– Ingen aktiv spårning, endast registrering, och inget skydd mot stöld
Inget SIM-kort krävs då rutten inte skickas till en mobiltelefon
– Exakt plats och global täckning
– Kostar cirka 500 till 1 500 kr
– Populärt märke: Renkforce

Tractive GPS-tracker för hundar

GPS-navigationssystem

– Används i bilar och andra fordon för att navigera
– Inbyggd monitor eller skärm som visar plats
Inget SIM-kort krävs då rutten inte skickas till en separat enhet
– Kostar cirka 1 000 till 3 500 kr
– Populärt märke: Garmin

Hur väljer jag rätt GPS-tracker?

När det kommer till att skaffa en GPS-tracker bör du fundera på varför du vill skaffa enheten. En GPS-tracker för en hundvalp har helt skilda krav från en GPS-tracker som används för att spåra lastbilar och andra fordon.

När du har bestämt syftet med din GPS-tracker kan du ta en titt på faktorerna nedan.

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa en GPS-tracker?

Många som ska köpa GPS-trackers kanske blir tveksamma när abonnemangskostnader krävs. Alltså letar de efter en GPS-tracker utan SIM-kort eller abonnemang. Men det innebär att de missar fördelarna med en GPS-spårningstjänst. Till exempel att få regelbundna platsuppdateringar.

Självklart finns det andra praktiska saker att tänka på:

  • Batteritid: hur länge måste batteriet räcka på en laddning? 24 timmar? 7 dagar? Eller ett helt år? Glöm inte att längre batteritid ofta innebär att du får färre funktioner eller måste betala mer.
  • Batterityp: borde batteriet vara utbytbart eller uppladdningsbart? Om du till exempel tillbringar mycket tid utomhus och är osäker på när du kan ladda batteriet igen är det en god idé att ha utbytbara batterier så att du helt enkelt kan byta och fortsätta att spåra.
  • Laddning: vilken typ av laddningsmekanism bör din tracker ha? Vill du kunna ladda den precis som mobilen, eller kommer den alltid att vara ansluten till bilen?
  • Räckvidd och täckning: vilka avstånd vill du kunna spåra? Är det viktigt med obegränsad räckvidd eller räcker det att din tracker fungerar i trädgården? Kommer du att använda enheten i en storstad eller på landet?
  • Hållbarhet: bör enheten vara vattentät? Stötsäker? Behöver du en tracker som står emot stötar och tuggning?
  • Storlek och vikt: hur stor bör din tracker vara? Måste den vara liten och lätt? För hussar och mattar med små hundar är detta en viktig fråga.
  • Funktioner: vilka extrafunktioner önskar du dig? Med Tractives GPS-trackers kan du till exempel få notiser om din katt eller hund lämnar ett tryggt område, se platshistorik och låta nära och kära (eller hundvakter) spåra med dig. Dessutom kan du använda enhetens GPS-data för att hålla din fyrbenta vän i form.
Tractive hund-GPS med illustration av virtuellt staket
Virtuella staket låter dig skapa trygga områden var som helst (till exempel trädgården) och få snabba notiser om ditt husdjur lämnar området.

Använder alla GPS-trackers SIM-kort?

Behöver en GPS-tracker ett SIM-kort för att fungera? Kan jag använda en GPS-tracker utan SIM? Rent tekniskt behöver en tracker faktiskt inte ett SIM-kort för att fungera. Som vi beskriver ovan finns det typer av GPS-trackers som innehåller SIM-kort samt enheter som inte har SIM. Till exempel har navigationssystem i bilar inte SIM-kort. Däremot innehåller de flesta GPS-enheterna för hundar och katter SIM-kort för att kunna erbjuda spårning i realtid. Vissa GPS-trackers med SIM-kort har utbytbara kort och vissa har kort som inte kan bytas ut.

Varför behöver GPS-trackers SIM-kort?

Många undrar varför så många GPS-trackers kräver SIM-kort. Det finns ju faktiskt GPS-trackers utan SIM på marknaden. Alltså är det en god fråga. Mobilen fungerar ju rent tekniskt utan ett SIM-kort. Så varför kräver så många GPS-trackers SIM-kort?

I ett nötskal: om du vill kunna skicka GPS-plats från en enhet till en annan enhet (till exempel från din GPS-tracker till din mobil) måste du ha en GPS-tracker med SIM-kort så att de två enheterna kan ”kommunicera”. Informationen skickas via SMS från din tracker till din mobil tack vare SIM-kortet.

Vilka är fördelarna med en GPS-tracker med SIM-kort?

Trådlös kommunikation mellan enheter: fördelen med ett inbyggt SIM-kort är att det ansluter till det lokala mobilnätverket. Vi tänker oss att du lägger en GPS-tracker i ditt barns ryggsäck* på första skoldagen för att se till att hen kommer fram till skolan. Enhetens SIM-kort ser till att den kan skicka platsdata till din mobil. Utan ett SIM-kort i GPS-enheten är detta i princip omöjligt.

Spårning i realtid: ett SIM-kort låter dig spåra varje steg. Till exempel har Tractive GPS ett LIVE-läge som ger dig uppdateringar var 2:a till 3:e sekund, så att du kan se till att din katt eller hund är trygg. Detta är endast möjligt tack vare enhetens integrerade SIM-kort.

Tractive GPS hund-GPS illustreras med Tractive GPS-appen och en hund med hund-GPS i bakgrunden
Spåra hundens plats i REALTID med Tractive GPS

*OBS: att använda GPS-spårning för människor kan vara förbjudet av lagen i ditt område. Se till att du följer lokala lagar om du ska spåra en person.

Hur fungerar en GPS-tracker med SIM-kort?

Ska vi ta en titt på det tekniska? Här kan du läsa om vad som händer i en GPS-tracker med ett SIM-kort. En GPS-tracker med ett SIM-kort har vanligtvis ett GPS-chip, ett GSM-chip, ett SIM-kort och en liten CPU1. Enhetens GPS-chip tar emot signaler från minst fyra GPS-satelliter för att beräkna enhetens position. Sedan skickas positionen till enhetens CPU, som städar upp alla data.

Platsinformationen skickas sedan till GSM-modulen som ansluter till det mobila nätverket och skickar information till dig (vanligtvis via en smartphone, surfplatta eller dator). Plattformar för GPS-spårning (såsom Tractive GPS-appen) gör det enkelt för slutanvändarna att läsa GPS-platsdata med hjälp av visualisering på en karta.

Såhär kan det se ut:

Tractive GPS-app med skärmbild av funktion för LIVE spårning

Men självklart behöver du inte lära dig allt detta för att kunna få sinnesro och hålla ett öga på din fyrbenta vän. 😉

Finns det en GPS-tracker utan SIM-kort?

Ja, det finns en GPS-tracker utan SIM-kort. Men denna typ av tracker används vanligtvis när det inte är nödvändigt att spåra i realtid.

Till exempel registrerar GPS-loggers data om en rutt. Sedan kan denna information laddas upp och visas på en dator2. Precis som namnet antyder är GPS-loggers lämpliga för att logga GPS-data, men de erbjuder inte spårning i realtid.

Med GPS-navigationssystem visas GPS-platsdata på samma enhet som registrerat informationen. Därför behövs inget SIM-kort.

Satellit-trackers såsom Spot använder GPS för att identifiera plats, men skickar sedan informationen via Globalstars satellitnätverk snarare än mobilnätverket. Därför krävs inget SIM-kort, men däremot en hög månatlig kostnad och en dyr enhet. Satellit-trackers är användbara i områden där det inte finns mobiltäckning, till exempel om du ska bestiga ett berg och berätta för familjen att allt gått bra.

Men hur fungerar Bluetooth-trackers? De flesta Bluetooth-enheterna för spårning använder inte GPS-teknik. Därför är deras räckvidd mycket begränsad. Dock finns det kombinerade GPS- och Bluetooth-trackers. Du kan läsa vår jämförelse mellan GPS och Bluetooth för mer information.

Kan jag använda en GPS-tracker utan mobiltäckning?

De flesta GPS-enheterna kan registrera GPS-data utan mobiltäckning; det är så en GPS-mottagare fungerar. Men frågan är hur du vill visa platsdata. En GPS-logger kan hjälpa dig att registrera GPS-koordinater (utan mobilnätverk) så att du senare kan titta på informationen på en dator.

Ett navigationssystem fungerar på ett liknande sätt genom att visa platsen på själva enheten, vilket innebär att systemet inte behöver något mobilnätverk. Men för att kunna spåra live behöver du vanligtvis ett mobilnätverk så att din tracker aktivt kan skicka platsdata till din mobil (eller surfplatta eller dator) i realtid.

Finns det GPS-trackers utan abonnemang?

Du kanske undrar om det finns en GPS-tracker utan månadsavgift eller abonnemang. Visst finns det. Men är en sådan användbar? Antagligen inte.

De flesta som sökte efter en GPS-tracker för personlig användning år 2021 ville kunna spåra direkt i mobilen. Och för att kunna göra det är den bästa lösningen ett SIM-kort och mobilservice.

Därtill krävs ett abonnemang som ger dig sinnesro.

Till exempel: SIM-korten som används i Tractive GPS-trackers fungerar med så många lokala mobilnätverk som möjligt. På så sätt behöver du inte oroa dig för att sakna täckning på grund av att du är låst till en enda leverantör.

Med ett abonnemang får du allt det för priset av en kopp kaffe och en bulle per månad. Det låter väl bra?

För att läsa mer om alla funktioner och tjänster som inkluderas i våra abonnemang och trackers med SIM-kort, ta en titt på Tractives abonnemang.

Vilken GPS-tracker är bäst för att spåra husdjur?

För att kunna spåra din hund eller katt i realtid (vilket ofta är användbart) rekommenderar vi en Tractive GPS-tracker. Vår GPS-tracker har ett inbyggt SIM-kort (som inte kan bytas ut) som automatiskt ansluter till bäst nätverk, så att du kan spåra din fyrbenta vän var du än befinner dig. Du behöver alltså inte köpa ett eget SIM-kort.

Köp helt enkelt din tracker från vår webbutik eller en Tractive GPS-återförsäljare och kom igång med spårningen.

Se varför hussar och mattar älskar Tractive GPS

hund-GPS utan SIM-kort

I ett nötskal: med ett SIM-kort kan en GPS-tracker låta dig spåra din hund eller katt i realtid. Utan ett SIM-kort kan GPS-trackers sannolikt inte skicka GPS-data om ditt husdjurs plats till din mobil. Med andra ord är ett SIM-kort ett värdefullt verktyg för en GPS-tracker.

Börja spåra


Gillade du inlägget? Dela det med dina vänner!

Skaffa Tractive GPS

Du kanske även gillar ...

Behöver du hjälp med din tracker eller ditt konto? Gå till vårt hjälpcenter.

Fler artiklar