Du har bestämt dig för att skaffa en tracker. Kanske för att hitta nycklarna, bilen, katten eller hunden. I vilket fall måste du veta vilken spårningsenhet som passar bäst för dina behov. Särskilt när det kommer till din fyrbenta vän. GPS-trackers ryms inte i microchip, så dessa kan inte användas för att spåra! Vad är då skillnaden mellan en Bluetooth-tracker och en GPS-tracker? Finns det några Bluetooth GPS-trackers, egentligen? Vi berättar allt du behöver veta om hur GPS- och Bluetooth-trackers fungerar.

Vad är Bluetooth-trackers och hur fungerar de?

Bluetooth-trackers används oftast för att hitta saker. De är små enheter som använder Bluetooth för att ansluta till din mobil. På så sätt kan du hitta dem om de är inom Bluetooth-räckvidd. Bluetooth-trackers passar perfekt för den som vill hålla koll på nycklarna, plånboken eller andra viktiga ägodelar.

Bluetooth-tracker för nycklar
Bild: Amazon

Men se upp! Vanliga Bluetooth-trackers fungerar bara när det borttappade objektet är nära mobilen, vanligtvis inom 30 till 40 meter.

Med andra ord: om din hund springer bort och lämnar Bluetooth-räckvidden så kommer du inte att kunna spåra din fyrbenta vän med din Bluetooth-tracker. Vanliga Bluetooth-trackers använder inte någon form av GPS, även om vissa företag hävdar detta.

Populära Bluetooth-trackers inkluderar Tile, TrackR, Orbit, Beagle, Chipolo och Apple AirTag.

Läs mer om Apple AirTag för husdjur.

green check markBluetooth-tracker: fördelar

 • Lång batteritid (månader eller år)
 • Kan vanligtvis fästas på valfri yta eller ett halsband
 • Mycket exakt plats, men endast inom begränsad räckvidd
 • Låg kostnad (från ca. 250 kr för en Bluetooth-tracker jämfört med 599 kr för en GPS-tracker)
 • Vanligtvis liten och lätt, även om storleken kan variera

red xBluetooth-tracker: nackdelar

 • Mycket begränsad räckvidd (10 till 60 meter)
 • Ämnad att spåra saker, inte husdjur
 • Kräver Bluetooth på mobilen
 • Begränsade funktioner för husdjursägare
 • Om ditt husdjur är bortom Bluetooth-räckvidd kan enheten försöka att använda någon annans mobil för att identifiera plats
 • Kan sväljas av ditt husdjur

Vad är GPS-trackers och hur fungerar de?

En GPS-tracker är precis som namnet antyder en enhet som använder GPS-teknik. GPS står för Global Positioning System, vilket kan visa var i världen enheten befinner sig1. GPS utvecklades av den amerikanska armén och blev tillgängligt för användning av civila år 1996. USA:s Library of Congress förklarar:

GPS är det enda systemet som kan visa din exakta plats i världen när som helst, oberoende av väder och var du är.

Systemet består av tre delar: rymdsatelliter som kretsar kring Jorden, markstationer som ser till att satelliterna fungerar och mottagare.

En mottagare är en enhet som kan ta emot och behandla en GPS-signal, till exempel en GPS-tracker. En GPS-tracker beräknar avståndet mellan minst fyra GPS-satelliter år gången för att bedöma enhetens aktuella plats.

Det går mycket snabbt att se plats med GPS – se till exempel hur snabbt din plats uppdateras i Google Maps eller bilens navigationssystem.

Mottagarna kan visa platsuppgifter på själva enheten (det vill säga mottagaren). Då krävs inget SIM-kort. Men med GPS-trackers skickar mottagaren sina koordinater till en annan enhet, såsom din mobil. Därför har GPS-trackers ofta SIM-kort så att de kan skicka platsuppgifter till en GPS-app via ett lokalt mobilnätverk.

Läs mer om GPS-trackers utan SIM.

green check markGPS-tracker: fördelar

 • Global täckning med GPS-teknik
 • Obegränsad räckvidd så att du kan se hundens eller kattens plats oberoende av avstånd
 • Platsspårning i realtid
 • Vissa GPS-trackers kan använda platsuppgifter för att se hur aktivt ditt husdjur är, så att du kan hjälpa till att hålla formen
 • Exakt platsspårning
 • Ingen markstation krävs

red xGPS-tracker: nackdelar

 • GPS-störningar kan uppstå (till exempel inomhus)
 • Beroende av mobilsignal, vilket innebär att ett abonnemang krävs

I följande exempel visar vi hur en GPS-tracker kan hjälpa dig att hitta din hund, och hur det egentligen fungerar.

Vi tänker oss att din hund precis har sprungit bort och att vovven har en GPS-tracker på halsbandet. Din GPS-tracker har obegränsad räckvidd, oberoende av hur långt bort din hund beger sig kan du hitta din fyrbenta vän med en mobil- eller webbapp. Alltså behöver du inte förlita dig på andra och kan återförenas med din älskling på nolltid .

Sedan ska vi ta en titt på vad som händer om din hund endast har en Bluetooth-tracker och springer bortom Bluetooth-räckvidden.

GPS vs Bluetooth-tracker

Vad händer om jag använder en Bluetooth-tracker och min hund eller katt springer utanför Bluetooth-räckvidden?

När din hund är inom Bluetooth-räckvidd fungerar spårningen. Men om din fyrbenta vän beger sig bortom räckvidden kan du inte spåra med en Bluetooth-tracker.

Du kommer inte att kunna spåra din katt eller hund bortom Bluetooth-räckvidden.

Nu ska vi ta en titt på vad som kan hända om du försöker att spåra en hund med endast en Bluetooth-tracker.

Vi tänker oss att din hund precis har sprungit bort, bortom Bluetooth-räckvidd. En Bluetooth-tracker fungerar endast om:

 1. den kan ansluta till någons mobil i närheten …
 2. denna person har samma app som du har …
 3. och har aktiva platstjänster och Bluetooth på sin mobil!

Det är endast när dessa tre villkor uppfylls som du kan använda din Bluetooth-tracker för spårning. Annars kommer du inte att kunna hitta varken din enhet eller din vovve.

I ett nötskal: Bluetooth-trackers lämpar sig inte för att spåra husdjur.

pink triangle graphic with exclamation

En GPS-tracker kan (till skillnad från en Bluetooth-tracker) användas för att hitta din hund oberoende av hur långt hemifrån din fyrbenta vän beger sig.

Den perfekta kombinationen: ”Bluetooth” GPS-trackers

Goda nyheter: för att få det bästa av två världar kan du skaffa en GPS-tracker med Bluetooth-liknande teknik till din katt eller hund. Japp, du läste rätt – du behöver inte välja. Hussar och mattar världen över väljer Tractive GPS, som kombinerar GPS, Bluetooth-liknande teknik och WiFi för att ge dig den mest exakta platsinformationen.

Tractive GPS-tracker för katt och GPS-app
Tractive GPS-tracker för katter

Här kan du läsa vad en av våra nöjda kunder har att säga om sina Tractive-trackers:

Vi har använt Tractive för två av våra katter, Dobby och Simba, och det har varit en räddare i nöden. Bokstavligen. Förra juni körde vi tvärsöver Grekland för att ta färjan till Italien. Då hoppade Simba på något sätt ur skåpbilen och hamnade på en helt främmande plats! Vi fick reda på det först en timme senare när vi skulle ta färjan, och fick panik eftersom han kunde varit var som helst och kunde ha gjort sig illa … i korthet, jag hade ALDRIG hittat honom om han inte hade haft sitt Tractive-halsband runt halsen! Det kostade 5 000 kr i färjebiljetter, nya husdjurspass och en övernattning 😂 men jag hittade honom åtminstone och han var oskadd. Helt tack vare hans Tractive-halsband!

Upptäck Tractive GPS

Illustration av Hitta-läge med katt: Tractive Bluetooth GPS-tracker
Med hjälp av Tractives Hitta-läge kan du använda Bluetooth-liknande teknik utöver GPS för att hitta din hund katt, eller annat husdjur. GPS-enheten använder även WiFi. På så sätt får du tre sätt att hitta din fyrbenta vän och kan njuta av total sinnesro.

Tile Bluetooth-tracker vs Tractive GPS Tracker: jämförelse

För att hjälpa dig att välja mellan en GPS-tracker och Bluetooth-tracker har vi skapat en jämförelse av två av marknadens bästsäljare: Tile Bluetooth-tracker och Tractive GPS för hundar och katter.

tile bluetooth tracker
Tile Bluetooth-tracker
tractive gps tracker white
Tractive GPS
SyfteHitta nycklar, väskor och andra prylarHåll ett öga på din fyrbenta vän
Prisfrån 259 kr599 kr
AbonnemangKrävs ej, men Premium-abonnemang behövs för att låsa upp alla funktionerObegränsad räckvidd + täckning från endast 40 kr/månad
RäckviddUpp till 76 mObegränsad
BatteriUpp till 1 år, utbytbart batteriUpp till 7 dagar, uppladdningsbart batteri
VattentäthetStår emot vatten100% vattentät (IPX7-standard)
Mått35 mm x 35 mm x 6,2 mm17,5 mm x 71,4 mm x 28 mm
Platshistorik
Senaste koordinater
Tracker-delning
GPS
LIVE spårning
Global täckning
Virtuella staket/trygga områden
Aktivitetsspårning
Energisparande zoner
Stötsäker och redo för äventyr

Ljus och ljud
Endast ljud

Sammanfattning: GPS vs Bluetooth Tracker

Det finns många typer av Bluetooth- och GPS-trackers på marknaden, med olika funktioner och viktiga skillnader. Den viktigaste skillnaden är att Bluetooth-trackers vanligtvis designas för att hitta saker – till exempel nycklarna eller plånboken.

Bluetooth-trackers är små till storleken och har lång batteritid. Dock fungerar de endast inom en begränsad räckvidd kring din mobil. Det är även viktigt att komma ihåg att de inte använder GPS, så om din katt lämnar Bluetooth-räckvidden kan en Bluetooth-tracker inte hjälpa dig att hitta missen.

GPS-trackers tillverkas däremot ofta specifikt för husdjur. Många GPS-trackers har både Bluetoothliknande teknik och WiFi för att ge dig så exakta platsuppgifter som möjligt. Tractive GPS-trackers för hund har även: live spårning, aktivitetsspårning, global täckning, obegränsad räckvidd, platshistorik, delning och mer.

svart och vit hund med Tractive GPS-tracker
Bild: Nuki

Sammanfattningsvis: om du alltid vill kunna se exakt plats för ditt husdjur räcker inte en Bluetooth-tracker då dessa endast har begränsad räckvidd. Alltså är en GPS-tracker med Bluetooth-liknande teknik det bästa valet för dig och din fyrbenta vän.

Skaffa din GPS-tracker