Är du nybliven kattförälder eller en van husse eller matte? I vilket fall är kattens säkerhet av största vikt. Så om du har en katt som tycker om att röra sig utomhus och sträcka på benen kanske du funderar på att använda en spårare. Kanske en Apple AirTag?

Men är den Bluetooth-drivna enheten det bästa valet för att spåra en katt? Vi har hittat 3 problem som du kommer att stöta på om du använder en AirTag för katt. Vi berättar även om lösningen: en katt-GPS. Då kör vi!

Varför behöver jag en spårare till katten?

Även om vissa missar är renodlade innekatter så har de naturliga instinkter som driver dem till jakt och äventyr. Därför behöver de flesta katterna vistas utomhus får att må bra. Eftersom katter är så nyfikna kan de gå vilse eller hamna på farliga platser. Därför är det en god idé att använda en spårare för att skydda missen samtidigt som du låter din pälskling få utlopp för sina instinkter och sin självständighet.

Visste du? Katter som får vistas utomhus får möjligheten att röra på sig och patrullera kring sina revir. Dessutom får de D-vitamin! Vissa katter kanske inte rör sig utanför trädgården. Men andra missar har revir som sträcker sig bortom den egna trädgården till grannens trädgård eller till och med en park i närheten. Då ökar risken för att katten stöter på faror. Till exempel: rovdjur, giftiga växter, bilar, giftiga ämnen eller till och med andra människor.

Så även om du vill ge katten friheten att njuta av livet utomhus är det viktigt att tänka på säkerheten. Med en GPS-tracker som utformats specifikt för katter kan du till exempel få uppdateringar i realtid var 2:a till 3:e sekund och se kattens exakta plats. Du kan även få en notis så snart katten lämnar ett tryggt område som du själv anger.

Tractive katt-GPS med Rogz katthalsband och förpackning

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, när och var som helst. Få notiser om missen går för långt hemifrån. Se platshistorik och upptäck kattens favoritplatser. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Du kanske använder en Apple AirTag för att hålla koll på nycklarna eller plånboken. Då undrar du säkert: kan man använda en AirTag för katt? Nu ska vi ta en titt på hur det fungerar om du fäster en AirTag på katthalsbandet, med för- och nackdelar samt när en GPS-tracker passar bättre.

Hur fungerar en AirTag för katt?

Apple AirTags är små, Bluetooth-drivna enheter som utformats för att hjälpa dig att hålla koll på saker som plånböcker eller nycklar. En AirTag skickar ut en Bluetooth-signal som ansluter till Apple-enheter i närheten. När du fäster en AirTag på katthalsbandet kan denna ansluta till andra enheter när katten rör sig utomhus.

 • Om du inte kan hitta katten kan du använda appen Hitta på din iPhone eller iPad. Där kan du se en ungefärlig plats för din AirTag.
 • Appen ger dig information om kattens senast registrerade plats och kan visa vägen dit via kartan.
En Russian blue katt med Apple AirTag på katthalsbandet.

Apple AirTag: räckvidd

Apple har inte angivit ett exakt avstånd för enhetens räckvidd. Vanligtvis fungerar Bluetooth-spårare bäst inom cirka 9 till 10 meter. Så om du tappar bort nycklarna utanför AirTag-räckvidden kan du slå på läget för borttappade saker. När nycklarna finns inom räckvidd för en annan Apple-användares enhet skickar din AirTag en notis på Apple-enheten med en angiven plats på kartan.

Fördelarna med att använda en AirTag för katt

AirTags har vissa fördelar. De är till exempel:

 • Lätta , runt 11 gram. Vilket passar perfekt att fästa på saker som nycklar eller väskor.
 • Relativt billiga, från 450 kr för en AirTag, eller 1 495 kr för ett pack med 4 enheter.
 • Vattenbeständiga, vilket är bra om du tappar något när du är och simmar. En AirTag klarar av runt 30 minuter på ett djup på cirka 1 meter.
 • Kompatibla med alla Apple-enheter, som din smartphone, iPad och Mac.
 • Utrustade med batterier som räcker i upp till ett år.

Trots dessa fördelar är en AirTag ett dåligt val om du ska spåra katten. Detta gäller för både innekatter som rör sig på ett mindre område och utekatter med stora revir. Nedan kan du läsa om problemen du sannolikt kommer att stöta på om du använder en AirTag för katt.

Problem 1: AirTags kan vara farliga för hälsan

Vad har Apple och veterinärer gemensamt? Båda har varnat för att använda AirTags för att spåra husdjur på grund av riskerna.1 Så om du undrar kan jag använda en AirTag för katten? … kom ihåg:

Risk för kvävning

Det här är en väl dokumenterad risk för hundar. AirTags medför kvävningsrisk. Eftersom en AirTag är så liten och hänger på husdjurets halsband kan din pälskling försöka att tugga eller klösa på den för att försöka få bort den. Även andra djur som katten stöter på (till exempel dina andra husdjur) kan tugga på och svälja enheten.

Risk för batteriläckage

Eftersom AirTags har batterier finns det en risk att dessa läcker och skadar kattens organ. Risken för batteriläckage ökar om katten (eller ett annat djur) har tuggat på enheten eller om den sväljs och ligger länge i kattens mage.

Risk för en stressad katt

Ett annat möjligt problem orsakas av att AirTags inte säljs med katthalsband. Därför kan de vara obekväma för små katter. Detta kan orsaka stress och göra att enheten glider ur ett halsband eller en sele så att du tappar bort den eller måste rusa till veterinären om katten sväljer sin AirTag. En AirTag som hänger på katthalsbandet kan även göra att katten fastnar när hen är ute på äventyr.

Lösningen: en katt-GPS med säkerhetsfunktioner

En spårare som utformats specifikt för katter bör vara lätt och kompakt, samt sitta på behörigt avstånd från kattens tänder och klor. Till exempel: Tractive CAT Mini inkluderar ett Rogz-katthalsband med säkerhetsfunktion och justerbar storlek. Halsbandet förhindrar att katten tuggar på sin GPS-spårare. Kattuppfödaren Clair Chesterman från Oregon tycker att en Tractive GPS-tracker är ett mycket bättre alternativ än en AirTag:

Cattery owner and trainer, Clair Chesterman

”Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Den har designats specifikt för att spåra katter så att du kan lita på att den är trygg för katten.”

/Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws2

AirTags behöver å andra sidan ett speciellt fäste för att sättas på katthalsbandet. Om du trots allt väljer en AirTag till katten bör du köpa ett fäste som håller enheten platt mot halsbandet, snarare än att den hänger från halsbandet.

Problem 2: AirTags har begränsad räckvidd

Katter är nyfikna varelser. Men med en AirTag kan du inte spåra katten bortom trädgården. Apple AirTags har en Bluetooth-räckvidd på endast 9 meter. Så de passar inte äventyrslystna katter som tycker om att utforska omgivningen.

Det genomsnittliga reviret för en tamkatt kan variera, men sträcker sig upp till 8 000 kvadratmeter för utekatter (hanar). Även innekatter tycker om att klättra i träd i trädgården eller gömma sig på små, svåråtkomliga platser. Om katten rör sig bortom Bluetooth-räckvidd får du endast en notis om missen är nära en annan Apple-användare i området.

I ett nötskal: en AirTag fungerar bara på platser med iPhone- eller Mac-användare. (Med andra ord: inte ett bra alternativ när du befinner dig på platser utan andra Apple-användare.)

Lösningen: använd en Bluetooth GPS-spårare med obegränsad räckvidd

Vissa spårare för husdjur använder både inbyggd Bluetooth och GPS-funktioner för att ge dig sinnesro. Till exempel så kan du spåra katten med obegränsad räckvidd när du använder en Tractive Cat GPS-tracker – och dessutom kan du spåra i fler än 175 länder via mobilnätverk. Vår katt-GPS har även spårning i realtid som ger dig live-uppdateringar i mobilen med kattens plats, var 2:a till 3:e sekund.

En katt som går på ett soligt fält utomhus

Om du befinner dig inom Bluetooth-räckvidd kan du använda Tractives Radar-läge för att få en notis när du närmar dig eller går längre bort från katten. Det är särskilt användbart om katten gömmer sig i närheten, under en soffa eller säng, eller utomhus på platser med svag GPS-signal (som en skog). Hitta-läget fungerar även om din tracker eller mobil inte har något nätverk eller en internetanslutning. Alltså är det den perfekta lösningen för katter som tycker om att utforska världen på egen hand.

Problem 3: AirTags har inte utformats för katter

AirTags passar saker som inte rör på sig, som plånboken eller nycklarna. En AirTag har inte utformats för att spåra en katt som patrullerar sitt revir eller utforskar trädgården. Därför saknar AirTags husdjursvänliga funktioner som du får med en katt-GPS.

Till exempel: en AirTag är inte 100% vattentät eller tålig nog att stå emot alla stötar och repor som uppstår när den hänger på kattens halsband. När katten beger sig ut på äventyr blir hen sannolikt mer smutsig än en nyckelknippa som har glidit ner mellan soffkuddarna. Detta kan skada enheten och dess funktioner. Så även om en AirTag är en bra lösning för att spåra nycklarna eller plånboken är den inte säker eller pålitlig nog att hålla koll på katten.

Lösningen: använd en katt-GPS (och få total sinnesro)

En katt-tracker som utformats specifikt för att spåra din fyrbenta vän kan erbjuda hållbar design, avancerade spårningsfunktioner och till och med funktioner för att spåra husdjurets hälsa. Tractive GPS Cat-tracker har till exempel:

 • Virtuella staket som du kan använda för att skapa trygga områden för katten. Om din misse lämnar området får du omedelbart en notis.
 • 365-dagars platshistorik och värmekarta, så att du kan se alla kattens favoritplatser (och revir).
 • Ljus och ljud som hjälper dig att hitta katten när det är mörkt ute.
 • Familjedelning och offentlig delning så att andra kan hjälpa dig att hålla koll på katten.
 • Hälsospårning så att du kan spåra kattens sömn och aktivitet för att få en bild av missens hälsa.

Tappa aldrig bort katten igen – med en katt-GPS

Kattägare världen över använder Tractive för att få sinnesro – till och med i nödlägen. Som till exempel Nala, den äventyrliga utekatten som sprang bort en kväll och vars ägare, Michel och Anja, hittade henne i ett husbygge.

Michel berättar:

Vi använde LIVE-läge och höll tummarna för att batteriet skulle räcka länge nog … vi sprang mot platsen som Tractive GPS visade och kom fram till ett tomt hus som höll på att byggas. Det fanns ingen i närheten, men ett av fönstren stod öppet. Vi hade nästan gett upp hoppet och tänkte att vi aldrig skulle hitta henne. Så jag var desperat, och började ropa hennes namn.

Och hon svarade! Nala började jama högt så snart hon hörde våra röster ... snart lyckades vår pälskling samla sig, och vi kunde hämta hem henne. Vi gav henne lite god mat och många kramar. Snart nog var hon sig själv igen.

Vi är båda så tacksamma att vi den dagen, efter ett par hinder på vägen, kunde få ett så gott slut. Att Tractive GPS fungerade i det där tomma huset räddade oss och vår katt. Jag älskar Tractive eftersom det skyddar våra katter.

Läs hela berättelsen om Michel, Anja och Nalas upplevelse och hur den fick ett sagoslut tack vare Tractive. Ge katten självständighet och utlopp för sin nyfikenhet – utan att tumma på säkerheten.

Om du är på jakt efter en lösning som passar både katten och dig som djurägare bör du välja en katt-GPS som Tractive.

Skaffa Tractive GPS

Är du nyfiken på vad din utekatt har för sig? Det här är berättelsen om Bernie, en äventyrslysten misse vars upptäcktsresa ledde hela vägen till en ny familj flera kilometer bort. Men med lite hjälp från Tractive GPS kunde han snart nog återförenas med sin matte.