Som djurägare har du säkert någon gång känt oron av att inte veta var din pälskling är. Det är därför hundpejl har blivit ett populärt val för hundägare världen över. Men eftersom det finns så många produkter på marknaden undrar du säkert: vilket alternativ är bäst för min hund? Bör jag använda en Bluetooth-enhet som Tile för hunden? Fungerar en Tile för hund om vovven beger sig långt bort?

I ett nötskal: Tile-spårare passar för att hitta saker (som plånboken eller nycklarna) men när det kommer till hunden bör du välja en hund-GPS. I det här inlägget tar vi en titt på vad som händer om du väljer en Tile för hunden.

GPS vs. Bluetooth-spårning: en översikt

Om du har Googlat på enheter för att spåra hunden har du säkert stött på en mängd alternativ. Men vilken lösning är bäst? Nedan kan du läsa om vanliga typer av spårare för husdjur och hur de fungerar:

GPS-tracker

De här enheterna använder GPS (Global Positioning System) för att snabbt hitta hundens plats. Med hjälp av data från lokala satelliter kan de ge dig en visuell bild av var hunden befinner sig.

Bluetooth-spårare

Till exempel Tile och Apple AirTag. Dessa enheter ansluter till Bluetooth-nätverk på mobilen och spårar så länge de är inom räckvidd. Om du använder en Tile för hund kan enheten ringa eller larma för att hjälpa dig att hitta spåraren och hunden.

Bluetooth GPS-spårare

Till exempel Tractive GPS. Den här typen av enhet kombinerar det bästa GPS och Bluetooth har att erbjuda för att spåra hunden i princip var som helst i världen. Tractive GPS ansluter till exempel till mobila nätverk världen över så att du kan spåra din fyrbenta vän oberoende av plats.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven i form med hälsospårning. Och låt andra (som hundvakten eller hundrastaren) spåra med dig.

Köp hund-GPS

I det här inlägget kan du läsa en jämförelse av GPS- och Bluetooth-enheter som hjälper dig att fatta rätt beslut för dina behov. Nu ska vi ta en närmare titt på hur Tile fungerar i praktiken.

Hur fungerar en Tile?

Tile är en liten Bluetooth-driven enhet som fungerar på tre enkla steg:

 • Ladda ner Tile-appen på mobilen för att ansluta till enheten via Bluetooth.
 • Fäst din Tile på objektet du vill spåra, som cykeln, resväskan eller ryggsäcken.
 • Tryck på din Tile som har länkats till objektet i appen. Då spelas ett ljud upp för att hjälpa dig att hitta objektet.

(Med andra ord: perfekt när du är sen till jobbet och inte kan hitta bilnycklarna.)

Om du prenumererar på Tile Premium kan du se 30-dagars platshistorik som visar den senaste platsen du lämnade objektet. På så sätt kan du använda Tile för hund, om du har en vovve som gillar att utforska omvärlden eller springer bort.

Vad har Tile för räckvidd? Kan jag använda Tile för hund?

Svaret i ett nötskal: det beror på versionen du använder samt faktorer som hundens storlek och hur ofta (och hur länge) hen är på språng. Här får du en sammanfattning av de olika versionerna och hur de fungerar:

VersionRäckviddPassar
Tile Mate~61 mSmå hundar och katter
Tile Pro~122 mDe flesta hundarna, rekommenderas inte för katter
Tile Slim~76 mSaker, rekommenderas inte för hundar
Tile Sticker~76 mDjur som t.ex. sköldpaddor, rekommenderas inte för hundar

Därtill används Tile-nätverket, vilket är ett globalt nätverk som hjälper dig att spåra dina saker över längre avstånd. Ibland kanske hunden beger sig längre bort än 122 meter. Gör då så här:

 • Öppna Tile-appen och välj “Notify When Found.”
 • Om en annan Tile-användare med appen är nära din bortsprungna hund får du en notis på mobilen som visar den senaste platsen. Om du har angett dina kontaktuppgifter kan personen som hittar hunden nå dig genom att skanna QR-koden på din Tile.

Är Tile en GPS-spårare?

Nej. Tile är en Bluetooth-driven spårare. Den har inte samma GPS-spårningsfunktioner som husdjurs-trackers (som Tractive). Precis som en Apple AirTag får du endast en notis om din hund är inom räckvidd (det vill säga nära din mobil).

Så om hunden springer bort och lämnar Bluetooth-räckvidden kan du inte spåra vovven med hjälp av din Tile.

GPS-spårare som Tractive kan däremot hjälpa dig att aktivt spåra och hitta en bortsprungen hund. Tractive GPS erbjuder obegränsad räckvidd och platsuppdateringar i realtid var 2:a till 3:e sekund. På så sätt kan du spåra hunden var du än befinner dig i världen, direkt i mobilen. Om du befinner dig på en plats med dålig täckning kan du använda enhetens Bluetooth-funktioner för att hitta hunden.

GPS vs Bluetooth-tracker

Kan Tile användas som en GPS-spårare? Nej. En Tile har ingen GPS-funktion och inga platstjänster. Den drivs helt av Bluetooth-spårning, vilket innebär att enheten har en begränsad räckvidd. Men när din Tile väl ansluter till mobilens Bluetooth används GPS-platstjänster för att uppdatera informationen i appen. Dock har själva Tile-enheten inga GPS-tjänster eller -funktioner.

Spårar Tile i realtid?

Nej. En Tile är inte utformad för att spåra rörelser i realtid. Alltså lämpar den sig bättre för att hitta saker i hemmet eller inom en snäv räckvidd. Eftersom Tile drivs av Bluetooth kan du inte använda enheten för att hitta en bortsprungen hund som är utanför Bluetooth-räckvidd.

Din Tile-app uppdateras endast med hundens senaste plats om hen återvänder till området inom Bluetooth-räckvidd. Eller om en annan Tile-användare är inom Bluetooth-räckvidd i närheten av hundens Tile. Då uppdateras din app via Tile-nätverket.

Tractive GPS spårning i realtid

Tractive GPS erbjuder däremot spårning i realtid vilket kan rädda livet på en bortsprungen hund. Och det var precis som hände Happy, en golden retriever som fick springa fritt och gick vilse på sin första vandring i Alperna.

Hans matte Francesca berättar:

De här bergen är kända för att ha slingriga stigar och vacker natur. Jag var där med Mac, Happy och min familj när Happy gick vilse.

Jag vet inte om det hände på grund av att han jagade efter ett rådjur eller något annat. Men en sak var uppenbar: han var borta.

Men så kom jag ihåg att Happy hade sin GPS-tracker på halsbandet. Jag slog omedelbart på LIVE läge och kunde äntligen andas ut när jag närmade mig hans plats. Jag kunde följa hans väg i realtid, direkt i mobilen och platsen var så exakt att jag kunde hitta honom där han stod och drack vatten från en källa på bergskanten.

Skaffa Tractive GPS

AirTag vs Tile för hund

Du kanske har funderat på att använda en Apple AirTag för hunden, men en AirTag har liknande begränsningar. I ett nötskal: varken Tile eller AirTag är utformade för att spåra eller hitta hundar. De är Bluetooth-drivna enheter som passar för att hitta fysiska objekt. Inte levande varelser som rör på sig.

I själva verket är en Apple AirTag ännu mer begränsad när det kommer till räckvidden. En AirTag kan endast spåra inom 10 till 25 meter. Och precis som Tile så beror räckvidden för en AirTag på huruvida det finns andra Apple-enheter i närheten. Alltså är dessa dåliga alternativ när du behöver spåra din hund i realtid.

Fördelar med att använda en Tile för hund

Dessa är fördelarna med att använda en Tile för att spåra hunden:

 • Pris: En Tile Pro kostar endast 369 kr, vilket är ett billigt alternativ jämfört med andra spårare. Du kan till och med köpa ett 2-pack för 629 kr.
 • Batteritid: Tile Mate, Tile Sticker och Tile Slim har inbyggda batterier som räcker i upp till 3 år. Tile Pro har utbytbara batterier som räcker i upp till ett år.
 • Användarvänligt: Tile-spårare är lätta, bärbara och lätta att fästa på hundens halsband eller sele. 
En kvinna i skogen med sin hund.

Nackdelarna med att använda en Tile för hund

Som vi redan nämnt så lämpar sig en Tile bättre för att spåra saker än hundar. Här kan du läsa om nackdelarna med att använda en Tile för din hund.

Du är beroende av andra Tile-användare

Om din hund beger sig mer än 122 meter bort (för Tile Pro) får du bara en notis från Tile-nätverket om en annan Tile-användare registrerar hundens plats (eller om hunden återvänder till området inom Bluetooth-räckvidd). Därför är Tile ett dåligt val om du ska vandra med hunden eller om du bor ute på landet.

Du får en begränsad räckvidd

Med en Tile har du en begränsad räckvidd på 61 till 122 meter, vilket inte är ett bra alternativ för aktiva husdjur som gillar att vara ute. Om du och hunden gillar att röra på er och bege er ut på äventyr rekommenderar vi en hund-GPS med obegränsad räckvidd.

Du får inga smarta spårningsfunktioner

Trots dess innovativa ljudbaserade funktioner kan Tile inte erbjuda lika mycket som en hund-GPS. Med Tractive kan du hitta hunden med hjälp av både ljud och ljus samt skapa virtuella staket. Våra virtuella staket låter dig ange ett ”tryggt område” för hunden och få en notis så snart hunden lämnar detta område.

Hunden kan kvävas av en Tile

Har du en medelstor eller stor hund? Då kan vovven råka svälja sin Tile på grund av enhetens ringa storlek. Du kan förhindra detta genom att fästa enheten ordentligt på hundhalsbandet. På så sätt kommer den inte i vägen och hunden kan inte tugga på den.

Är en Tile det bästa valet för att hitta en hund?

Nej. En Tile är (huvudsakligen) till för att spåra objekt som mobilen, plånboken eller nycklarna. Inte äventyrslystna hundar. Alltså är det möjligt att en Tile inte fungerar på alla platser som du och din fyrbenta vän kan vistas på. Dessutom har en Tile inte många hundvänliga funktioner. Så när det kommer till din pälskling är det bäst att skaffa en hund-GPS.

Dock kan du prova på en Tile för hunden om:

 • Du har en liten budget. En Tile kostar endast 269 till 369 kr. Tile har produkter som etiketter, klistermärken och trackers. Tile-klistermärken är särskilt populära för ”innedjur” som sköldpaddor.
 • Du har en hemkär hund. Med en Tile Pro kan du hålla koll på hunden i ditt kvarter. Det passar husdjur som inte går alltför långt hemifrån och som är relativt små och inte alltför aktiva.
 • Familjen och vännerna är Tile-användare. Då kan du hålla kontakten via Tile-nätverket och få hjälp från dina nära och kära att hålla koll på dina saker och husdjur.

När bör jag välja en hund-GPS?

Du bör välja en hund-GPS i stället för en Tile om:

Du vill få total sinnesro som djurägare

Utöver spårning i realtid erbjuder en hund-GPS som Tractive funktioner som ger dig sinnesro vart hunden än beger sig. Vår hundpejl har till och med räddat livet på vovvar.

Till exempel: Imogen, en energisk borzoi som sprang hemifrån till en sjö i närheten – och trillade genom isen. Som tur var kunde hennes matte snabbt hitta henne tack vare Tractives platshistorik. Det räddade Imogen från att frysa och drunkna.

Du har en äventyrslysten hund

Vissa hundraser springer ofta bort om de stöter på nya saker, ljud eller dofter, som till exempel Marnie, en adopterad irländsk setter. Tack vare Tractive GPS hittades Marnie nära en sjö när hennes ägare var på semester.

Du vill hålla koll på hundens hälsa och välmående

Numera finns det olika hundpejl på marknaden som har smarta funktioner med aktivitetsspårning, ungefär som en Fitbit. Tractive ligger steget före konkurrensen med hälsospårning som låter dig spåra hundens sömn och aktivitet för att få en skräddarsydd översikt över hälsan. Du kan använda funktionerna för att se förändringar i hundens aktivitet och tidigt upptäcka möjliga sjukdomar.

Skaffa Tractive GPS

Tile vs hund-GPS: hitta rätt val för dig

Nedan kan du läsa en kortfattad jämförelse mellan Tile och Tractive GPS så att du kan hitta rätt alternativ för dig och din pälskling:

tile bluetooth tracker
Tile Bluetooth-tracker
tractive gps tracker white
Tractive GPS
SyfteSpåra nycklar, väskor och andra ägodelarSpåra din fyrbenta väns varje steg
Pris369 kr (Pro)599 kr + abonnemang
AbonnemangEj nödvändigt, men du behöver Premium för att låsa upp alla funktionerObegränsad räckvidd + täckning från 60 kr/månad
Räckvidd120 m (Pro)Obegränsad
BatteriUtbytbart batteri som räcker i upp till 1 årLaddningsbart batteri som räcker i upp till 7 dagar
VattentätVattentålig100% vattentät (IPX7-standard)
Mått35 mm x 35 mm x 6,2 mm17,5 mm x 71,4 mm x 28 mm
Platshistorik
Senaste koordinater
Delning
GPS
Spårning i realtid
Global täckning
Virtuella staket
Aktivitetsspårning
Energisparande zoner
Stöttålig och äventyrssäker

Ljus och ljud
Endast ljud

Att hunden springer bort är såklart jobbigt. Och då vill du se till att du när som helst kan hitta din pälskling. Få total sinnesro som djurägare när du köper en hundpejl som Tractive GPS.

Är du nyfiken på hur Tractive fungerar, men har du ont om tid? Den här videon berättar allt du behöver veta om vår hund-GPS på bara två minuter: