Fakta: Hunden din elsker å være nær favorittpersonen sin (det er deg). Også fakta: Du elsker å kose deg med hunden din. Men å ha hunden din sovende i sengen med deg – er det virkelig en god idé? Noen vil si nei, men de har nok ikke alle fakta. Derfor ønsket vi å gi deg all informasjonen du trenger – inkludert fordelene og ulempene ved å sove med hunder – slik at du kan bestemme om å la hunden(e) sove i sengen er riktig for deg. Og hvis du bestemmer deg for at svaret er nei, har vi tips for å hjelpe deg å finne det riktige stedet hvor hunden din kan sove.

En kort historie om soving sammen med hunder

Å sove sammen i sengen med hunder (som du kan kalle samsoving hvis du føler deg fancy) kan komme naturlig for deg. Og det er ingen overraskelse – hunder og mennesker har sovet sammen i århundrer, på tvers av kulturer1. Det er en eldgammel praksis.

Før i tiden delte tamme hunder soveplass med sine tidlige menneskelige beskyttere. Og til gjengjeld beskyttet og varslet hundene dem om rovdyr eller fare. I tillegg hjalp de oss med å holde varmen om natten i en tid da hjemmets oppvarmingsalternativer var… begrenset. Gjennom århundrene har dette båndet mellom mennesker og hunder hjulpet mennesker (og hunder) med å overleve gjennom vanskelige tider, inkludert kaldt vær.2

Noen antropologer tror til og med at trangen til å sove nær hverandre (både for hunder og mennesker) faktisk kan lagres i vårt DNA3. Tenk deg en smårolling som koser seg og slapper av med en firbent venn – det skjer nesten automatisk.

Kort sagt, det er ikke noe mer naturlig enn å ville krølle seg sammen med valpen din.

Men før du begynner å handle hundevennlige tepper, ta en titt på både fordelene og ulempene med å la hunden sove i sengen med deg.

En brun hund som sitter på en seng

Fordeler med en hund som sover i sengen

Å dele seng med hunden din kan være bra for deg, til tross for hva vennene dine sier. Og du vil være langt fra alene. – en studie fra American Kennel Club fant at 45 % av folk ønsker hunden sin velkommen i sengen4.

Her er bare noen av fordelene med å sove med hunden din:

 • Kalde føtter? Ikke nå lenger, med en hund krøllet sammen ved siden av tærne. Husk, å sove sammen en hund kan hjelpe oss med å holde oss varme om natten.
 • Angstfølelse? Å dele seng med hunden din kan ha en beroligende effekt.
 • Ønsker å føle den koselige følelsen? Sove sammen øker oksytocinet (også kjent som kjærlighetshormonet)») som styrker båndet mellom deg og hunden din.
 • Følelse av ubehag? Å sove med hunden din kan hjelpe deg med å føle deg tryggere. Pluss, de kan varsle deg hvis de sanser noe utenom det vanlige.
 • Trenger fortsatt å bli overbevist? Du kommer til å våkne opp hver dag med din beste venn.

Pass på – når du har invitert hunden din til sengen din, er det kanskje ikke lett å ta tilbake den invitasjonen. Du vil også lære hunden din hvor du skal sove i sengen, slik at dere begge kan være komfortable.

Med alle fordelene med å ha en hund, er det ingen overraskelse at det å sove med pelsbabyen din også kan ha en positiv innvirkning på trivselen din.

Men det er ikke alltid så enkelt. Nedenfor er noen ulemper ved å sove med hunden din i sengen, noe som kan få deg til å bestemme deg mot det.

Ulemper ved en hund som sover i sengen

Det er ikke bare solskinn og smil. Faktisk kan det bli rotete å sove med en hund. Her er noen grunner til å ikke la hunden din komme i sengen din:

 • Hunden din vil sannsynligvis ta med seg hår, skitt, støv og andre allergener i senga. Ikke bra hvis du har allergier.
 • De kan forstyrre søvnsyklusen din. Hunder har forskjellige søvnmønstre, og kan ende opp med å vekke deg på ulike tidspunkter. Hvis du allerede sover lett, eller har søvnløshet, er det kanskje ikke det beste for deg å sove med hunden din.
 • Syke hunder, valper, nye hunder eller hunder som ennå ikke er husvant, er ikke de beste kandidatene for å sove i sengen. Du vil ikke ha en uventet våt overraskelse klokken tre om morgenen! (Finn ut hvordan du fjerner flekker hvis hunden din tisser på madrassen din…)
 • Noen hunder kan bli territoriale om en viss plass i sengen. Sett klare grenser rundt hvor du sover, spesielt hvis hunden din viser tegn på aggresjon eller dominans.
 • Å la hunden sove i sengen kan også øke eksponering for zoonotiske sykdommer eller parasitter, som flått. Æsj!
 • Hvis du eller hunden din har et åpent sår eller sykdom, kan sykdomsoverføring være en risiko (selv om dette er svært sjeldent).
 • Som et lite barn, kan din lille pelsbaby falle ut av sengen og skade seg.
 • Sist, men ikke minst, partneren din liker kanskje ikke å ha hunden i sengen.

Hvis noen av disse faktorene holder deg tilbake fra ideen om å sove med hunden din, kan det være best å velge et annet sted for den.

En sunn hund er en som får mye søvn. Med en Tractive GPS-tracker og aktivitetsovervåking, kan du se om hunden din får nok hvile hver dag – samt sette daglige aktivitetsmål.

Discover Tractive GPS

Hvorfor hunden din ønsker å sove i sengen med deg

Det er ikke bare du som synes det er hyggelig å være nær hunden din om natten. Hunder elsker det også. Som flokkdyr tilfredsstiller hunder sitt instinkt for sikkerhet og komfort ved å holde seg nær sine flokkmedlemmer. De kan også føle instinkt om å vokte deg om natten.

Hunder er også instinktive kosere – å krølle seg sammen nær deg hjelper dem å frigjøre oxytocin, kjærlighetshormonet vi nevnte tidligere.5 Det er spesielt viktig for hunder som lider av separasjonsangst, som roer seg når de får sove i sengen med deg. Myten om at separasjonsangst eller aggresjon hos hunder er forårsaket av samsoving er nettopp det. En myte.

Derfor bør du vurdere å spore hundens søvn

Uansett hvor hunden din får sin søvntid, er det viktig at de får en god natts søvn. Det hjelper dem med å vokse og styrke immunforsvaret, noe som bidrar til å bekjempe infeksjoner og stress. Og med en dedikert aktivitets- og søvntracker for hund, kan du ha oversikt over hvor mye kvalitetssøvn den pelskledde vennen din får. (Inkludert hvor mange ganger de våknet).

Så hvis du merker en endring i hundens søvnmønster, kan du fange det opp tidlig – og ta skritt for å sikre vennens helse og velvære med en gang.

«En frisk hund er en som får mye søvn. Med en Tractive GPS-tracker og aktivitetsovervåking, kan du se om hunden din får nok hvile hver dag – samt sette daglige aktivitetsmål.«

en hund sover i bakgrunnen og foran er det en smarttelefon som viser Tractive gps-appens søvnovervåking
En frisk hund sover vanligvis mer enn oss mennesker.

Kjøp Tractive GPS

Konklusjon om hunder som sover i sengen med deg

Til syvende og sist bør du bestemme hvor hunden din sover om natten, og hva som er best for familien din. Det er ingenting galt med en hund som sover i sengen med deg, eller at hunden din har et eget tildelt sted å sove. Uansett hvilket sovearrangement du velger, kan du og hunden din fortsatt nyte et nært bånd. Det viktigste er at alle er glade og friske, og får en god natts søvn!

For mer innsikt om hvorfor hunder elsker å sove med oss i sengen, sjekk ut denne videoen av Animal Wised, eller les mer om forstå hundens sovestillinger.


Likte du denne artikkelen? Del den med vennene dine!