Når hunden din rømmer bakgården eller raser ut døren, er det frustrerende for deg og utrygt for hunden din. En rømt hund kan bli påkjørt av en bil, bli skadet av en annen hund, eller skade noen. Nesten alle hunder stikker av en gang i blant, men hvis hunden din fortsetter å stikke av daglig eller ukentlig, er det på tide å finne ut hvordan du holder hunden trygg inne i hagen eller hjemmet ditt. Mens du er her – lær hvoran du holder hunder utendørs trygge.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt. Hold dem glade og sunne med velværeovervåking. Og la andre – som familie eller hundepassere – holde et øye med hunden din også.

Kjøp Tractive GPS

Se hva forbrukerrapporter sier om Tractive

Hvorfor stikker hunden av?

Det er en rekke årsaker til at hunder stikker av. Det kan være de stikker av fordi de ser et ekorn og det naturlige jaktinstinktet våkner til live. Valpen din kan løpe avgårde for å starte en lekende jakt og forvente at du følger etter dem. Hunden kan kjenne til en hemmelig rømningsvei gjennom et hull i gjerdet ditt. Eller det kan være et morsomt sted som valpen din ønsker å besøke – som for eksempel en annen hund eller en nabo som deler ut deilige godbiter.

De vanligste grunnene til at hunder stikker av er:

Hvis hunden din er en kronisk rømling, kommer den ikke til å stoppe denne atferden på egen hånd. Det er opp til deg å skape et trygt, hyggelig miljø i hagen din og forsterke positiv atferd slik at valpen din aldri løper av gårde igjen!

Kontroller gjerdet og portene for å stramme sikkerheten og forhindre at hunden rømmer

Hvis hunden din ofte rømmer fra hagen, selv om du har et utendørs hundegjerde, inspiser det fysiske gjerdet nøye for skade. Hunder kan klemme seg gjennom mindre områder enn du kanskje forventer! Se etter steder hvor hunden din har gravd et hull under gjerdet. Blokker eventuelle hull med ved eller hønsenetting for å forhindre fremtidige rømminger.

Hunden din kan stå på utemøbler eller leker for å klatre opp og over gjerdet. Flytt disse elementene vekk fra gjerdet.

Noen veldig atletiske eller motiverte hunder kan hoppe over et gjerde. De tar et løpefart og over gjerdet går de! Den beste måten å holde hoppere inne i en inngjerdet hage er å øke høyden på gjerdet. 

Pass på å sjekke låsen på gjerdeportene. Lukkes låsen når du lukker porten bak deg? Hvis porten ikke alltid låses sikkert, kan du satse på at hunden vet det og planlegger en flukt fra hagen.

Les mer om hvordan hindre hunder i å rømme over gjerdet. I dette tilfellet, kan et GPS-hundegjerde også være uvurderlig, slik at du blir varslet umiddelbart hvis hunden din tar en Houdini.

Hundetrening kan stoppe hunden din fra å løpe vekk

Ved å trene hunden din til å følge enkle kommandoer som Sitt, Vent, eller Kom, kan du enkelt unngå frustrasjonen ved konstant rømming av hunder. Hundens lydighetstrening er en fin måte for deg og valpen din å lære hundetreningsteknikker sammen og bygge et livslangt lojalitetsbånd. Viktigst av alt, vil du holde din pelskledde venn trygg fra de mange farene den kan støte på under en flukt. En godt trent hund er en trygg hund.

Effektiv hundetrening bruker positiv forsterkning. Dette betyr at når hunden din gjør det rette, tilbyr du ros eller godbiter. Når hunden din gjør noe galt, ignorer det (med mindre hunden er i fare).

Hundetrening endrer ikke bare valpens oppførsel, men også din oppførsel. Løper du etter den rømte hunden din? I så fall kan hunden din se på dette som leketid og stikke igjen og igjen bare for moro skyld. Kjører du nabolaget rundt og henter den rømte hunden inn i bilen? Hvis hunden din liker bilturer, kan denne teknikken forsterke rømningsadferden. Tenk på det – hunden din kan ha trent deg i stedet for omvendt!

Å trene hunden din krever konsistens og tålmodighet, men resultatene er verdt det. Tid brukt på å trene hunden din bygger tillit mellom deg og hunden din, forbedrer sikkerheten for alle, og sementerer forholdet til valpen din på en positiv måte.

Skal du straffe hunden din for å løpe bort?

Straff er kanskje ikke en effektiv måte å hindre hunden din i å stikke av på. Hunder forbinder straff med hva de gjør i det øyeblikket korreksjonen leveres. Hvis du straffer hunden din når den kommer hjem, vil hunden forbinde det å bli straffet med å komme hjem. Som et resultat kan valpen din bli redd for deg eller hjemmet ditt.  Med mindre du fanger hunden din i ferd med å rømme, er det usannsynlig at straff vil redusere løpsk oppførsel.

I stedet for straff, tren hunden din ved hjelp av positive forsterkningsteknikker.

Hvordan stoppe hunden din fra å løpe ut døren eller gjennom en åpen port

Sett alltid valpen i bånd og hold båndet sikkert i hånden før du åpner døren eller porten for å unngå at den løper av gårde. Grunnleggende hundetrening vil hjelpe hunden din å lære å komme og sitte mens du fester et bånd sikkert til hundens halsbånd eller sele. Når du trenger å åpne døren til hjemmet ditt for å hente en pakke eller ønske en besøkende velkommen, lær hunden din å bli mens døren er åpen.

Unngå multitasking når du åpner døren eller porten. Hold øynene på valpen din og se etter tegn på atferd. Legg fra deg telefonen til hunden din er i bånd eller følger kommandoene dine, slik at du ikke blir distrahert.

Hvis rømninger fra bakgården fortsetter å skje når du åpner en gjerdeport, bør du vurdere å legge til en luftsluse eller til gjerdet ditt. Dette systemet skaper dobbel-portinngang og -utgang fra hagen din og et trygt, lukket område hvor du kan binde hunden din før du går ut.

en hvit hund som hopper og løper ute på gresskledd mark
På bildet: Tractive GPS Dog Tracker og aktivitetsovervåking

Å øke hundens daglige mosjon kan holde den fra å løpe av gårde

Valper og unghunder har energi til overs. Ved å gå tur med hunden hver dag, vil du hjelpe den med å bruke overflødig energi som den ellers ville brukt på å grave, klatre eller hoppe over gjerdet. 

Daglige turer holder hunden din i god fysisk form og forhindrer hundefedme, som kan true valpens helse og velvære. Å gå tur gir sensorisk berikelse ettersom hunden din nyter severdighetene, lydene og luktene av friluftsliv. I tillegg får hunden din tilbringe tid med favorittpersonen sin – deg!

hund som løper gjennom gress i bakgrunnen; traktiv GPS-app med aktivitetsovervåking for hunder i forgrunnen

Hold dere i form sammen

Sett daglige mål. Se om hunden din får nok aktiv tid og hvile. Sammenlign med lignende raser. Konkurrerende? Utfordre vennene dine, og klatre på den globale rangeringen.

Kjøp hunde-tracker

Forhindre at hunder løper vekk fra hagen din ved å redusere kjedsomhet eller angst

Å bare la valpen løpe fritt i en inngjerdet hage oppfyller kanskje ikke alle hundens behov. Du må fortsatt gjøre hagen din interessant og behagelig for å redusere hundens trang til å løpe av gårde. Legg til en rekke leker som valpen kan leke med, og bytt dem av og til. Sørg for at du eller dine familiemedlemmer tilbringer kvalitetstid i hagen og samhandler med hunden, kanskje for en rask daglig treningsøkt. Legg til en regnhytte, tilgang til skygge, mat og vann, og hagen kan bli hundens lykkelige sted. 

Høye lyder kan gjøre hunden engstelig og anspore den til å flykte fra hagen din. Hvis mulig, planlegg å ha hunden din innendørs når stressende hendelser er sannsynlige, for eksempel konstruksjon, tordenvær eller fyrverkeri

Hunder kan stikke av fordi de leter etter en parringspartner

Parringsinstinktet er kraftig. Å hindre en hund fra å rømme kan være nesten umulig hvis det er en passende partner i nabolaget. Hunder blir kjønnsmodne når de er omtrent seks måneder gamle. Derfor er det best å kastrere hanner eller sterilisere hunner så snart som anbefalt av veterinæren. Dette reduserer roamingatferd. I tillegg vil du bidra til å redusere overbefolkning av kjæledyr og redusere antall uønskede kjæledyr som avlives hvert år.

Hund med løpetid? Her er alt du trenger å vite.

Sporingsenheter kan hjelpe deg med å finne valpen din når det skjer rømninger

GPS-trackere bruker den nyeste teknologien for å lokalisere løpske hunder. Tractive GPS, for eksempel festes til hundens halsbånd og kobles til en app på smarttelefonen din som lar deg se hundens nøyaktige posisjon.  Hvis hunden din er en kronisk rømling, kan dette være en god løsning til at du kan oppnå suksess gjennom å trene hunden din. Kjæledyr som har regelmessig tilgang til store åpne områder i landlige områder, kan enkelt lokaliseres med en GPS-hundesporingsenhet. 

Du kan stoppe hunden din fra å stikke av 

Du elsker hunden din og ønsker å tilbringe hyggelig tid sammen. Men en rømt hund er i fare for skade og kan være uvelkommen i nabolaget ditt. Husk at hundens sikkerhet er ditt ansvar som en kjæledyreier. Hunden din er avhengig av deg.

Hvis du investerer tid og er tålmodig, kan du finne en måte å stoppe valpen fra å rømme fra hagen eller løpe av gårde. Ved å endre det fysiske gjerdet, bruke hundetrening eller gjøre hagen din til et hundeparadis, kan du holde hunden din trygg inne i hagen din og nyte mange år sammen.