Samen met je hond in bed slapen: voor veel hondenbaasjes is er niets fijner dan de nabijheid en knuffelsessies met hun trouwe viervoeter in bed. Maar is dit wel een goed idee? De meningen hierover zijn verdeeld. Daarom hebben we in dit artikel de voor- en nadelen van je hond in bed voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt beslissen of het verstandig is om samen met je huisdier te slapen. Als je tot de conclusie komt dat je toch liever je hond uit de slaapkamer houdt, geven we graag tips om je te helpen bij het vinden van de beste slaapplaats voor je hond.

Slapen met je hond: een eeuwenoude praktijk

Honden staan erom bekend al eeuwenlang samen met mensen te slapen. Deze praktijk gaat terug tot ver in de tijd en komt door de geschiedenis heen in verschillende culturen voor.1

Vroeger werden gedomesticeerde honden vaak in de buurt van mensen gehouden, zelfs tijdens de nacht. Deze praktijk bood voordelen zoals bescherming tegen roofdieren en andere gevaren. Ook dienden honden als natuurlijke kachels toen huizen niet zo goed geïsoleerd waren en de winters koud waren. Door de eeuwen heen heeft de relatie tussen mens en hond de mens geholpen door moeilijke tijden te komen, waaronder koud weer.2

Sommige antropologen suggereren zelfs dat de drang om dicht bij elkaar te slapen, zowel bij mensen als bij honden, diep geworteld kan zijn in ons DNA.2

Daarom kan het heel natuurlijk aanvoelen om met je hond in bed te slapen.

Maar voordat je je hond bij je in bed laat slapen, laten we eerst eens kijken wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Een bruine hond zit op een bed

Voordelen van hond bij je in bed laten slapen

Of het nu wel of niet verstandig is, het blijkt dat dertig procent van de Nederlanders weleens hun hond of kat bij hen in bed laat slapen.3

Dit zijn enkele voordelen van een hond in bed:

 • Met je hond in bed zul je nooit meer last hebben koude voeten en blijf je ’s nachts lekker warm.
 • Het kan een kalmerend effect op je hebben.
 • Door samen met je hond te slapen, komt oxytocine vrij. Dit knuffelhormoon zorgt voor een sterkere band tussen jou en je hond.
 • Als je je bed deelt met je hond, kan dit een gevoel van veiligheid geven. Je hond kan je ook waarschuwen voor mogelijke dreigingen of ongewone gebeurtenissen ’s nachts.
 • Last but not least, je wordt elke ochtend wakker naast je beste vriend.

Houd er rekening mee dat als je hond eenmaal gewend is bij je in bed te slapen, het lastig kan zijn om dit weer af te leren. Daarnaast is het belangrijk om je hond aan te leren waar hij in bed mag liggen, zodat het prettig is voor jullie allebei.

Er zijn veel voordelen van het hebben van een hond, dus het is geen verrassing dat een hond in bed een positieve invloed kan hebben op je welzijn.

Toch zijn er niet alleen voordelen. Hieronder vind je enkele mogelijke nadelen van het bed delen met je hond.

Nadelen van hond bij je in bed laten slapen

Hoe fijn het ook is om met je hond in bed te slapen, er zijn helaas ook nadelen:

 • Honden kunnen vuil, hondenhaar en allergenen met zich meebrengen. Slapen met je hond is dus niet ideaal als je astma of een allergie hebt.
 • Honden hebben andere slaappatronen dan mensen en hun bewegingen en geluiden kunnen je slaap verstoren, vooral als je een lichte slaper bent.
 • Pups, zieke honden of honden met gedragsproblemen, kunnen ongelukjes veroorzaken in bed. (Lees ook hoe je hondenurine het beste kunt verwijderen.)
 • Sommige honden kunnen territoriaal worden over hun plekje in bed, wat tot conflicten kan leiden.
 • Een hond in bed kan je blootstellen aan ziektes of parasieten zoals teken.
 • Als jij of je hond een open wond hebt, kan dit een risico vormen voor de overdracht van ziektes, hoewel dit zelden voorkomt.
 • Kleine honden kunnen uit bed vallen en zichzelf verwonden.
 • Het kan zijn dat je partner het niet prettig vindt om de hond in bed te hebben.

Als een van deze punten je doet twijfelen over het samen slapen met je hond, dan is het wellicht raadzaam om een andere slaapplaats voor je trouwe viervoeter te kiezen.

Waarom je hond graag bij jou in bed wil slapen

Honden slapen graag met hun baasje in bed omdat ze van nature sociale dieren zijn en zich sterk hechten aan hun eigenaar. Samen slapen biedt een gevoel van nabijheid en geborgenheid. Bovendien kan het een gevoel van veiligheid geven, aangezien honden mogelijk vanuit hun instinct geloven dat ze hun baasje moeten beschermen ’s nachts.

Honden hebben ook een natuurlijke neiging tot knuffelen, omdat hierdoor oxytocine vrijkomt5. Dit is vooral relevant voor honden die verlatingsangst hebben, omdat het samen slapen hen kan helpen kalmeren. Sommigen beweren dat samen slapen met je hond verlatingsangst of agressief gedrag kan veroorzaken, maar dit is dus een misvatting.

Waarom je de slaap van je hond moet tracken

Het is belangrijk dat je hond een goede nachtrust krijgt, ongeacht waar hij ook slaapt. Dit draagt bij aan het versterken van zijn immuunsysteem, wat helpt bij het bestrijden van infecties en het verminderen van stress. Met behulp van een activiteiten- en slaaptracker voor honden kun je in de gaten houden hoeveel rust je trouwe viervoeter krijgt, inclusief het aantal keren dat je huisdier ’s nachts wakker wordt.

Door het slaappatroon van je hond te monitoren, kun je eventuele veranderingen vroegtijdig opmerken en direct stappen ondernemen om de gezondheid en het welzijn van je geliefde viervoeter te waarborgen.

Houd er rekening mee dat een gezonde hond veel slaap nodig heeft. Overweeg het gebruik van een Tractive GPS-tracker en activiteitenmonitor om ervoor te zorgen dat je hond dagelijks voldoende rust krijgt en stel indien nodig dagelijkse bewegingsdoelen in.

hond slaapt op de achtergrond smartphone met tractive gps-app slaapmonitoring op de voorgrond

Tractive GPS-tracker kopen

Conclusie over hond bij jou in bed laten slapen

Uiteindelijk is de keuze aan jou waar je je hond laat slapen. Of je nu ervoor kiest om je hond bij jou in bed te laten slapen of dat hij zijn eigen slaapplaats heeft, het belangrijkste is dat zowel jij als je hond gelukkig en gezond zijn en een goede nachtrust krijgen.

Voor meer informatie over waarom honden graag bij ons in bed slapen, kun je de video van Animal Wised bekijken. Lees ook wat de slaaphouding van je hond zegt over je huisdier.


Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!