Når falt du sist for det gamle valpeøynetrikset? Så søte som våre lodne venner kan være, trenger du en effektiv måte å trene dem på – samtidig som du holder dem glade. Sjekk ut klikkertrening for hunder: en smart og morsom måte å positivt forsterke kameraten din på og lære den nye triks.

I denne artikkelen dekker vi en trinnvis veiledning for å komme i gang og maksimere fordelene – for både valp og hundeeier. La oss komme i gang.

Hva handler klikkertrening for hunder om?

Klikkertrening handler om å positivt forsterke ny atferd hos hunden din – alt med bruk av en klikker. Det er en liten håndholdt enhet som kommer i både mekaniske og plastiske former og gir en tydelig «klikke» -lyd når du bruker den.

Og her er det enkle konseptet bak klikkertrening for hunder – når de følger kommandoen din, kan du: 

 • Trykke på klikkeren din.
 • Vent bare et halvt sekund.
 • Tilby hunden din en godbit.

Lyden av klikkeren din gir hunden et klart, konsistent signal som kommuniseres til den, “Godt jobbet kompis! Du fikk det til.” Det er en flott, enkel måte å forbedre forholdet ditt og kommunisere mer effektivt med hunden din.

Hvordan er klikkertrening relatert til behandling av atferd?

Klikkertrening er relatert til både operant og klassisk kondisjonering på grunn av hvordan hunden din lærer å reagere på en stimulus (dvs. klikkeren).

Klassisk kondisjonering er der du hjelper hunden din med å lære sammenhengen mellom en stimulans (som lyden av en bjelle – eller klikkeren din) og et utfall (som en belønning – godbiter, klemmer eller klapp.) Så med klikkertrening lærer de at lyden av en klikker er en god ting. Og at de skal oppføre seg på en bestemt måte slik at de hører klikkerlyden og blir belønnet rett etterpå.

Med operant kondisjonering lærer hunden din å oppføre seg på en bestemt måte av seg selv – fordi de vet at du vil mer sannsynlig belønne dem som et resultat. Det er slik hunden din fanger opp at visse atferdsmønstre gir gode konsekvenser (dvs. godbiter eller klemmer) – og andre kanskje ikke. Som for eksempel hvis hunden din gir deg en high five eller spiller død fordi det fikk deg til å le eller rose dem tidligere.

Hvor fungerer klikkertrening for hunder i det virkelige liv?

En golden retriever iført en K-9 sele

Klikkertrening er ikke bare en måte å lære hunden din å sitte eller bli. Det er en allsidig, utprøvd og pålitelig metode som har en hel haug med fantastiske bruksområder. Her er noen av dem:

Atferdsproblemer

Noen hunder kan ha en tendens til å hoppe, bjeffe eller trekke i båndene. Klikkertrening er en fin måte å hjelpe dem sakte og gradvis avlære slik aggressiv atferd.

Å lære din (gamle) hund nye triks

Spøk til side, klikkertrening er en effektiv treningsmetode for hunder i alle aldre: fra valper til eldre hunder. Disse inkluderer triks som å rulle over, spille død, eller til og med agility trening.

Trening av service- og terapihunder

Klikkertrening hjelper disse hundene å lære hvordan de best kan utføre oppgaver for å hjelpe personer med nedsatt funksjonsevne eller tilby den emosjonelle støtten de trenger.

Kan jeg klikkertrene en valp eller en eldre hund?

Ja! Klikkertrening fungerer for hunder i alle aldre – valper, seniorhunder og alle hunder i mellom. Hunder i alle aldre og personligheter reagerer godt på positiv forsterkning.

 • Bare husk å starte sakte og ta det med ro med enkle kommandoer først, slik at valpen kan følge med. Det er en fin måte å knytte bånd på en trygg, tillitsfull måte med din lille venn og sette den opp for en levetid med positiv emosjonell utvikling.
 • For eldre hunder, eksperimenter med hvilke godbiter de er best motivert med i begynnelsen. Hvis du for eksempel har adoptert en eldre hund, kan den ha litt mer av en etablert personlighet. Så, for eksempel, kan de reagere bedre på klemmer og hodeklapp enn godbiter.

Fordeler med klikkertrening for hunden din

I tillegg til å være massevis av moro, kommer hundeklikkertrening med en hel haug med fordeler:

Det bidrar til å forsterke båndet deres

Det er aldri gøy å måtte «straffe» hunden din eller benytte «timeout» når de er ute etter ugagn. Klikkopplæring, derimot, er basert på positiv forsterkning. Dette betyr at du belønner hunden din for å vise «god» atferd fremfor bare å straffe dem for «dårlige». Over tid bidrar dette til å styrke båndet ditt og forsterker følelsen av tillit og forståelse mellom deg og kameraten din. Det kan også bidra til å redusere negativ atferd gjennom omdirigering.

Det gjør det lettere for hunden din å forstå «god» oppførsel

Du kan ha sagt til hunden din «Bra!» eller «Nei!” som svar på dens atferd. Men lyden av stemmen din er kanskje ikke alltid konsekvent – i mange tilfeller kan det hende at hunden din ikke kan se forskjellen på om du er fornøyd eller sint på den. På den annen side, en klikker har en konsistent og tydelig lyd som hunden din lett kan gjenkjenne. Over tid vil de begynne å assosiere denne lyden med «god» oppførsel – og justere deretter.

Det hjelper hunden din med å fange opp ny atferd raskere

Med lyden av en klikker kan du gi hunden din umiddelbar positiv tilbakemelding. Dette gjør det enkelt for hunden din å koble klikkerlyden med en godbit – og som et resultat, deres oppførsel til klikkerlyden.

En kvinne nyter et fortrolig øyeblikk med hunden sin midt i klikkertrening.

Høres det morsomt ut? Her er et par trinn du kan prøve før du setter i gang.

Før du kommer i gang med opplæring

Her er et par trinn vi vil anbefale deg å ta før du kommer i gang med klikkertrening med hunden din.

Bruk en god klikker

Ideelt sett er klikkeren din en som er behagelig å holde og har en tydelig klikkelyd. Du kan enkelt finne en i din lokale dyrebutikk eller på nettet. Men i stedet for en klikker, kan du også fløyte eller lage en annen lyd. (Bare sørg for å være konsekvent med det.) Hvis hunden din er hørselshemmet, kan du banke den forsiktig på skulderen.

Vær kresen med godbitene dine

Ideelt små, smakfulle biter som hunden din elsker. Du trenger dem til å belønne hunden din for «god» oppførsel. Vi anbefaler at du velger et merke som er tyggbart og ikke fyller opp hundens mage for raskt under trening. Trenger du bare spiselige godbiter? Nei, det avhenger helt av hva hunden din anser som en «belønning». Så om det er en dukkert i bassenget, en klem eller en matbit, kjør på. Det som er viktigst er hvor konsekvent du belønner hunden din, ikke selve godbiten.

Tren i et rolig, kjent miljø

Dette forhindrer at hunden din føler seg stresset, og hjelper den også med å fokusere uten distraksjoner og høre klikkeren lettere. Dette kan være bakgården, garasjen eller stun dine – hvor som helst hunden din føler seg komfortabel.

Planlegg slik at du unngår distraksjoner

La oss innrømme det: vi blir alle distrahert fra tid til annen. Og når du kombinerer dette med en høyenergihund, kan du se dem kaste seg rundt eller løpe avgårde ved nye severdigheter, lyder eller lukter hvert minutt.

Klikkertrening er en fin måte å hjelpe kompisen din med å overvinne denne vanen. Men grunnen til at hunden din kan stikke av når den blir distrahert, kan stamme fra instinktene dens og jaktinstinktet. Så det hjelper å jobbe med dens vaner og naturlige tendenser – ikke mot dem.

Hvis du likevel kommer i gang med klikkertrening av hunden din, og den har en tendens til å stikke av uten forvarsel, bør du vurdere å investere i en dedikert tracker. Med f.eks Tractive GPS, vet du alltid hvor hunden din er med live oppdateringer hvert 2-3 sekund. Så du kan både klikke og trene hunden din og ha kontroll på hvor den har løpt, uten stress.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt hunden tar i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt hjemmefra. Hold den glad og frisk med Velværeovervåking. Og la andre – som turgåere eller hundepassere – holde øye med hunden din også.

Kjøp GPS-tracker


Slik trener du hunden din med en klikker: Trinn-for-trinn

Gjør hunden din vant til klikkeren

Trinn en: få hunden din til å venne seg til klikkerlyden. Trinn to: trene dem til å knytte lyden av klikkeren til en belønning (aka, godbiten – og tonnevis av oppmuntring fra deg!) Så her er hvordan du kan komme i gang:

 • Start treningen i det rolige, kjente miljøet du har valgt.ked.
 • Bruk klikkeren din én gang – og gi hunden din en godbit rett etterpå.
 • Gjenta disse trinnene et par ganger. Hunden din vil sakte lære å assosiere lyden av klikkeren din med en godbit.

Bruk av klikker for enkle kommandoer

Et barn gir hunden sin en godbit etter at den har fullført Sitt-kommandoen.

La oss nå begynne med å lære hunden noen enkle kommandoer. Når den har lært at lyden av klikkeren din = godbit, kan du starte med:

SITT-kommando

 • Hunden din sitter kanskje allerede – men hvis ikke, bare vent på at den gjør det. Eller du kan forsiktig veilede den til det. Kanskje ved å sette deg ned selv eller forsiktig, insisterende fortelle den “Sitt”.) 
 • I det øyeblikket den sitter, klikker du og gir den en godbit.
 • Gjenta denne prosessen til hunden din konsekvent sitter i det øyeblikket den hører lyden av klikkeren.

Bli-kommando

 • Start med hunden din når den sitter.
 • Hold hånden ut i en «Stopp» -bevegelse, ta et skritt tilbake. Eller fortell dem sakte «Bli».
 • Sitter hunden din fortsatt? Klikk og gi godbit.
 • Hvis ikke, led dem til å sitte igjen og gjenta prosessen til de blir.

Vi anbefaler å gradvis øke varigheten mellom klikkene for å oppmuntre hunden til å «bli» lenger.

Ligg-kommando

 • Begynn mens hunden din sitter.
 • Hold en godbit nær nesen og senk den sakte til du kan plassere den på bakken. Sakte, tydelig, fortell dem «Legg deg ned
 • Hunden din vil følge godbiten når du senker den – når det er lavt nok til at de må legge seg ned, bruker du klikkeren din og gir den godbiten.

Klikkertrening for avanserte kommandoer

Når hunden din har fått disse grunnleggende kommandoene, er det på tide å gå videre til mer avanserte kommandoer – som disse:

Svare på «Kom!»

 • Få en venn eller et familiemedlem til å holde hunden i bånd en kort avstand unna.
 • Bøy deg ned, åpne armene og rop hundens navn etterfulgt av «Kom!»
 • Når hunden din når deg, klikker du og belønner.

Gi labb/risting av pote

 • Trykk forsiktig på hundens pote og fortell den, «Gi labb».
 • Når de tilbyr deg poten sin, klikk og belønn.

Hent

 • Kast en av hundens leker en kort avstand unna og fortell den, «Hent!»
 • Når hunden din henter leketøyet sitt og bringer det tilbake, klikk og belønne.

Som med de grunnleggende kommandoene, gjentar du disse trinnene for å positivt forsterke hunden din til å assosiere lyden av klikkeren med oppførselen du trener dem til å følge.

Tips for fine økter med klikkertrening for hunden din

Et par tar en pause i klikkertrening med hunden for å tilby kos og ros.

Jobb med én kommando om gangen

Det er alltid smartere å mestre én kommando om gangen over flere – det kan bli ganske forvirrende for hunden din! Så ikke gå videre til neste kommando før hunden din har mestret den dere jobber med sammen nå.

Hold øktene korte og greie

Ikke mer enn 15 minutter. Hunder har en tendens til å ha kortere oppmerksomhetsspenn, så tilpass treningsøktene dine deretter. Dette vil holde dem interessert og motivert og hindre dem i å føle seg frustrert.

Øvelse gjør mester – både for deg og hunden din

Start enkelt: det er viktig å være konsekvent med klikkeren slik at du ikke ved et uhell belønner en «dårlig» oppførsel. Så vi vil anbefale å øve i utgangspunktet med noen enkle atferder som hunden din har en tendens til å gjøre instinktivt (som snusing.) Med tid og øvelse vil du bli bedre og mer konsekvent med å klikke rett etter at hunden din utfører en «god» oppførsel.

Bli gradvis kvitt godbitene

Når hunden din uteksamineres til en klikkertreningsmester, vil du gradvis redusere hvor ofte du belønner den med godbiter. I stedet bør lyden av klikkeren til slutt være belønning nok.

Vær forsiktig med hvor du bruker klikkeren

Hold den unna utenfor opplæringen. Bruk av klikkeren et annet sted kan forvirre hunden din.

Tålmodighet er nøkkelen

Noen hunder kan trenge litt mer tid til å tilpasse seg enhver form for trening – mens andre bare kan suse rett gjennom. Klikkertrening fungerer på hunder i alle aldre, fra valper til veteraner. Men hver hund kommer med et unikt temperament. Så vær tålmodig og juster treningsstilen din slik at den passer til hvordan hunden din lærer.

Unngå å skjelle ut eller straffe hunden din

Klikkeropplæring er bygget på positiv forsterkning av «god» atferd – så kommuniser dine forventninger tydelig til hunden din. Husk at de kanskje ikke alltid forstår kommandoer, så ta det sakte og bygg opp treningen gradvis.

En lykkeligere, bedre trent hund – med bare noen få klikk

Hunder reagerer ganske positivt på klare, forutsigbare belønninger – og med en klikker for hånden og litt konsistens, er du på vei til en lykkeligere, bedre trent kompis på kort tid. Husk å starte enkelt og få masse øvelse ved å bruke klikkeren først, slik at hunden din tydelig kan forstå hva du forventer av den. Så finn frem godbitene, klikkeren din, og la oss komme i gang!

Vil du se klikkertrening i praksis først? Her er en video om hvordan du trener hunden din ved hjelp av en klikker fra Battersea Hjem for hunder og katter: