Når vårens snufsing kribler i nesa, strekker du deg kanskje etter tørkepapir… og ser plutselig at kanskje katten din trenger ett også! Det viser seg at det ikke er så uvanlig å håndtere en kattepollenallergi – selv om det dessverre ikke finnes en permanent kur for det.

Samtidig er det mye du kan gjøre for å hjelpe katten din med å nyte de varmere dagene. Så her er et par tips og triks om hvordan man skal håndtere kattepollenallergi – inkludert sporing hvis katten din har vandret rundt i områder med mye pollen i byen – og håndtere det for godt.

Forstå pollenallergier hos katter

Det er ikke helt kjent hvorfor noen av oss får allergier, mens andre ikke gjør det. Men det som er sikkert er at en allergi får kroppen til å reagere på visse stoffer på samme måte som den reagerer på sykdommer. (gjelder både katter og mennesker.)

Så når katten din kommer i kontakt med et allergi-utløsende stoff, produserer immunsystemet antistoffer som en defensiv reaksjon.

Dette inkluderer et stoff som kalles histamin, som bidrar til å bekjempe sykdom – men dessverre kan det også dukke opp som:

  • Opphovning
  • Kløe
  • Rennende øyne
  • Rennende nese

Noen katter kan bli snufsende og kløende oftere rundt våren – når pollen er i luften. Dette fine, pudderaktige stoffet blir skilt ut av frøproduserende planter for reproduksjon rundt denne tiden.

En katt som ligger oppå et trebord og slikker potene

Hvilke planter kan utløse en allergisk reaksjon hos katter?

Katter har en tendens til å være ganske forsiktige rundt planter – men det hindrer dem ikke i å spise gress nå og da heller! Dessuten kan en hvilken som helst mengde pollen eller til og med deler av visse planter komme i kontakt med pelsen eller potene. (Og kan gjøre dem syke mens de steller seg.)

Derfor er det fornuftig å være oppmerksom på hvilke planter er giftige for katter – og holde dem unna kameraten din. Noen inkluderer:

  • Påskeliljer
  • Tulipaner
  • Liljer
  • Peoner
  • Svineblom
  • Revebjeller
  • Krysantemum
  • Hyasinter

Les mer: Tegn på planteforgiftning hos katter

Hvilke områder har et høyere pollenantall enn andre?

Rundt omkring i landet er noen områder mer utsatt for pollen enn andre. Hvis du har kjæledyr som er sensitive for pollen kan det være lurt å følge med pollenvarslene som sendes ut daglig i høysesongen.
Sjekk Astma- og allergiforbundets tabeller med pollenaktivitet fordelt på fylkene her

💡Du kan også laste ned appen Pollenvarsel i App store eller Google Play- og planlegge hvordan du skal forebygge og/eller behandle det.

Har katten min pollenallergi?

Akkurat som mennesker, kan en kattepollenallergi også dukke opp med symptomer som ligner på våre. Ta kontakt med veterinæren hvis katten din viser tegn til:

  • Rennende øyne
  • Rennende nese
  • Hoderisting
  • Nysing
  • Hosting
  • Hårtap på grunn av for mye stelling, eller overdreven gnidning eller riper i pelsen, huden eller ørene
  • Tygging på potene
  • Brekninger eller oppkast av hårballer
  • Sår på huden

Husk: det er viktig å gi veterinæren en fullstendig oversikt over disse symptomene. Så hold oversikt over hvor lenge det har pågått og om det er en sesongmessig hendelse.

Hva du kan forvente hos veterinæren

Nå før du går over til veterinæren, vil du finne det nyttig å være forberedt på å svare:

  1. Når dukket kattens symptomer først opp?
  2. Har katten din hatt dem før?
  3. Har du gjort noen endringer i kattens fôr, utendørs privilegier eller andre rutiner nylig?

I tillegg til å undersøke katten din grundig for å utelukke skadedyr som flått eller midd, kan veterinæren også se etter symptomer som forkjølelse eller matallergier.

Les mer:

En ung kvinnelig veterinær undersøker en katt på en klinikk

Når veterinæren har utelukket disse årsakene, kan de også ta en blodprøve for å sjekke for antistoffer, akkurat som i en menneskelig allergitest. Fra dette bør de ikke bare kunne fortelle deg om katten din har pollenallergi, men også hvilke spesifikke typer pollen katten din er allergisk mot.

Basert på hva som forårsaker kattens pollenallergi, kan veterinæren foreskrive deg spesifikke medisiner for å bidra til å redusere histaminene i kroppen. (Og reduseer kløe, nysing og hevelse.)

  • Sørg for å følge instruksjonene nøye gjennom hele medisineringen (selv om katten din ser ut til å bli bedre tidlig))
  • Unngå å gi katten din medisiner som er laget for mennesker. Disse kan inneholde skadelige stoffer som kan forgifte dem i stedet.

Finn ut hva som utløser kattens pollenallergi

Nå kan veterinærens allergitest vise noen interessante resultater. Som for eksempel hvis katten din er allergisk mot en plante som ikke vokser i nærheten av deg – men den stakkars vennen din nyser fortsatt som bare det.

💡Her kan det være svært nyttig å spore kattens daglige turer og opplevelser utendørs.

  • Utendørskatten din kan vandre i en kilometer lang radius – sannsynligvis kommer den i kontakt med naboens pollenbefengte bakgårder, den lokale parken, eller til og med en skoglapp i nærheten.
  • Selv innendørskatten din kan komme i kontakt med allergifremkallende pollen, flått eller midd fra din egen bakgård!

Dessuten er ikke alle steder trygge for katten din – spesielt en som er vant til å vandre (eller snike) utendørs. Noen kan til og med sette dem i fare – inkludert steder hvor de kan komme i kontakt med:

En katt som snuser på hvite og gule markblomster

💡Nå i stedet for å overvåke kattens vandringer døgnet rundt, hvorfor ikke la en GPS-tracker for katter gjøre alt arbeidet for deg?

one eyed cat wearing harness sitting outside in forest

Med en Tractive Cat MINI festet til halsbåndet, kan katten din nå vandre forbi nabolaget ditt til det neste – eller enda lenger – og alt du trenger å gjøre er å sjekke hvor de er med et blikk på telefonen din.

Fordi med en GPS-tracker for katter, har du nå en hel himmel full av satellitter som sporer kattens bevegelser i sanntid – pluss at det er over en ubegrenset rekkevidde.

Trustpilot

Oppdag Tractive GPS

Unngå kontakt med de viktigste allergenkildene

Nå når du vet sikkert hva slags allergi katten din har, vet du hvordan du kan hjelpe den til å føle seg bedre.

Her er noen tips:

Forhindre kontakt med allergenkildenAkkurat som med mennesker, er den mest effektive måten å beskytte katten din mot en allergisk reaksjon å forhindre kontakt med de aktuelle allergenene.
Bli informertTa en titt på din lokale pollenkalender for å finne ut hvilken tid på året plantene vanligvis blomstrer.

Dessuten måler mange meteorologiske samfunn pollen i luften daglig og gir nøyaktig live-informasjon om hvor mye allergen som for tiden er i luften på stedet ditt.

Gjør et valgÅ vite når katten din er i fare for en allergisk reaksjon, har du valget mellom:
  • Holde katten innendørs i løpet av den tiden eller
  • Bruke medisiner for å lindre symptomene
Hold katten din inneHvis du velger å holde katten din inne mens pollenet de er allergiske mot er ute, må du være ekstra forsiktig når du lufter hjemmet ditt.
Få frisk luftDe fleste frø- og pollenproduserende planter blomstrer i løpet av dagen, slik at du kan hjelpe katten din ved å bare åpne vinduer etter solnedgang.

⚠️ Samtidig er det kanskje ikke det beste alternativet å holde katten innendørs døgnet rundt.

I tillegg til å stresse dem (spesielt hvis de er vant til å vandre utendørs), kan katten din bli lei, rastløs og engstelig innestengt hele dagen hjemme.

En grå katt som kikker gjennom et hvitt hagegjerde

💡 Men med din trofaste Tractive-enhet, kan du sette opp en «trygg sone» rundt hjemmet ditt eller bakgården – og motta et rømningsvarsel i løpet av minutter hvis katten din prøver å snike seg forbi den.

Eller utvid din trygge sone, men merk bestemte steder rundt i byen som «faresoner». (Spesielt hvis du har lagt merke til at de er områder med høyt pollennivå.) Så du kan gripe inn hvis trackeren varsler deg om at de forlater en trygg sone og går inn i en faresone.

Fargerik illustrasjon som viser hvordan virtuelle gjerder fungerer iTractives mobilapp

Trygghet for deg, et ekstra lag med sikkerhet for katten din.

Trustpilot

Sett opp et virtuelt gjerde

Hvordan sporing av kattens favorittsteder kan hjelpe deg med å forhindre en allergi

I tillegg til sanntidssporing eller virtuelle gjerder, kan din pålitelige Tractive-enhet faktisk hjelpe deg å forstå kattens atferd mye bedre.

Hvordan? Vel, akkurat som oss, har katter også en tendens til å ha sine favorittsteder – å gjemme seg, jakte eller bare slappe av. Som kan være:

  • Den ene flekken med skog full av pollen i nærheten
  • Din løvetanninfiserte lokale park
  • Din nabos hage, som kan også ha planter som er giftige for katten din

Alt dette kan du spore over 24 timer med trackerens Varmekart og posisjonshistorikk. (Eller 365 dager hvis du har et Premium-abonnement.)

Skjermbilde fra appen som viser hvor katten har vært siden den gikk ut

Her er de utendørs vandringene til Maine Coon-katten Parsley. Dens forsvinningsnumre gjorde at matmor, Fiona Campbell-Smith, investerte i en Tractive-tracker.

Parsley the Maine Coon

«Den er fantastisk – han går overalt! Selvtilliten hans kjenner ingen grenser. Han har vært i mange forskjellige butikker…han besøker puber, hoteller og til og med kirker…»

«Han går regelmessig til andres hus, om han kjenner dem eller ikke, og han bryr seg ikke om de har en annen katt. Han bare går forbi og føler seg som hjemme. Han krasjet til og med en fest en gang

«Noen ganger er jeg helt oppgitt over ham for han gjør meg så bekymret, for ikke å nevne midnattsbesøkene hvor jeg må dra ham ut av en pub – noen ganger i pyjamasen min! Men det er ingen tvil om at han er spesiell. Han er helt unik, men på en god måte.»

– Fiona og Parsley, Storbritannia

Les mer: Hvorfor Maine Coone-katten Parsley må ha en egen tracker

Og det beste av alt? Eventuelle utrygge områder du støter på, kan du markere som «faresoner» via Tractive-appen. Når du f.eks legger merke til giftig åte, sopp, ville dyr, feller – og mer.

💡Farerapporten din blir også kringkastet til andre katteforeldre rundt deg – hjelper deg med å holde vennene dine trygge og utføre din rolle som en ansvarlig katteeier.

Så hvorfor risikere at katten din vandrer rundt og plukker opp noe smittsomt?

Med en Tractive-enhet, har du nå trygghet innen rekkevidde – og kattens sikkerhet krever bare et blikk på telefonen din.

Emballasjen til Tractive Cat Mini

Vit hvor katten din går

Se hvor den er i sanntid, uansett hvor langt den går. Motta varsler hvis den streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor den har vært og oppdag favorittstedene dens. La andre spore sammen med deg.

Oppdag GPS-trackers for katter

Lurer du fortsatt på hvordan sesongmessige allergier hos katter kan dukke opp? Her deler Dr. Christian Broadhurst fra Clay Humane Society sin mening:

Og hvis du likte dette innlegget, kan du dele det med en venn eller noen du er glad i – og la oss bidra til å bygge en tryggere, snillere verden for våre firbente venner sammen.