Vi har alle vært der – kommer hjem etter en lang dag, forventer en innbydende bjeff og halevifting fra våre firbente venner. I stedet finner du ikke hunden din. (Eller verre, den gjemmer seg og oppfører seg annerledes enn vanlig.) Noe som kan få deg til å spørre deg selv, “Hvorfor gjemmer hunden min seg?” Og hvordan håndterer du situasjonen med hunden som gjemmer seg under en seng, sofa eller bord…og oppfører seg merkelig?

I dette innlegget skal vi dekke et par grunner til at hunden din gjemmer seg for deg. Som kan inkludere godartede grunner som en kjærlighet til koselige steder eller et gjemmested – men også mer alvorlige årsaker som frykt, separasjonsangst og til og med sykdom. Vi kommer også til å snakke om noen raske og enkle måter å finne hunden din innendørs, samt ta en mer aktiv rolle i helsen dens gjennom sporing av aktivitet. Slik at du kan vinne gjemsel – hver gang.

Hvorfor gjemmer hunden min seg?

Du tror kanskje at atferd hos kjæledyr med å gjemme seg er mer vanlig forbundet med katter – men hunder gjemmer seg også, og av en rekke grunner. I mange tilfeller er en hund som gjemmer seg under en seng ikke en grunn til bekymring. Her er noen av de (litt) mindre omstridte.

En kjærlighet til koselige steder

Ja, selv den omgjengelige hunden din trenger litt chill-out tid. Og med et mørkt, koselig sted under sengen din, er det slik de kan gjemme seg bort for en stund. I likhet med mennesker (og katter), kan et privat sted hjelpe hunden din til å føle seg mer komfortabel og jordet. Derfor kan du finne dem gjemt under sengen din der det er varmt, trygt og omgitt av duften din.

En hund gjemmer seg under sengen og titter frem gjennom frynsene på sengeteppet

Nå kan det være søtt å vite at hunden din er under sengen din. Men det er bedre for dem om de ser etter et koselig sted som det ikke er så vanskelig å komme frem fra. Mindre hunder og valper er alltid i fare for å få et hode eller en pote sittende fast et sted. (Som under en lav sofa.) Selv større hunder kan bli sittende fast i en kattedør eller et smalt krypested hvis de er ute og utforsker. Som kan se ganske søtt ut på internett – men egentlig ikke er så underholdende hvis det truer hundens sikkerhet.

Så vurder å gjenskape et lignende, mørkt, koselig miljø andre steder – som i sin kasse eller kennel. Eller oppbevar sovekurven i et rolig hjørne hvor de kan ha litt privatliv.

Et sted å gjemme tingene sine

«Hvorfor gjemmer hunden min seg under sengen?» er et godt spørsmål. Men sammen med det bør man spørre:«Hva er det hunden min skjuler under sengen?»

Enten det er godbiter, leker, sokker eller annet, kan hunden din gjemme seg på forskjellige steder rundt i hjemmet ditt for å beskytte «skattene» sine”. For eksempel kan den ha plukket opp en godbit som noen har sluppet på gulvet. Eller den fant en uvanlig sopp utendørs og tok den med hjem for inspeksjon. Hunder har også en tendens til å være territoriale. Så «hulen med skatter» kan være dens måte å kreve et sted som er bare sitt i huset ditt.

En hund prøver å skjule leken sin under sofaen

Mens du vil oppmuntre hunden din til å utforske og nyte naturen, vil du også unngå at den plukker opp noe som lukter, er smittsomt eller til og med skadelig. For eksempel, vanlig hageartikler som snegleåte er giftig for hunder. Og gitt deres kjærlighet for å rulle rundt i gress, avføring og mer, kan de plukke opp lopper, flått, pollen, eller andre infeksjoner.

Men hvis du vet hvor hunden din streifer, kan du bedre gripe inn. Spesielt hvis du merker at de er på vei mot nabogårdens nygjødslede jorder. (Eller et mer stinkende sted – og kanskje mindre trygt.) Det er en av de beste måtene du kan hjelpe hunden din til å lukte bedre også.

Med GPS-sporing i sanntid fra Tractive, kan du lokaliser hunden din uansett hvor den er ute og ferdes. Du kan for eksempel sette opp en “faresone” og umiddelbart få et varsel på telefonen din hvis hunden din sniker seg forbi den. Så du kan hindre dem i å plukke opp noe som lukter eller til og med er farlig og som de vil gjemme under sengen, sofaen eller andre steder rundt om i huset ditt.

Tractive Dog 4 + Tractive Cat Mini

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert trinn de tar i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt hjemmefra. Hold dem glade og sunne med Velværeovervåking. Og la andre – som turgåere eller hundepassere – holde øye med hunden din også.

Kjøp GPS-tracker

En måte å varme opp på – eller kjøle ned

Noen gang lurt på om barbering av hunden er en god idé? Vel, det er for det meste en dårlig idé, punktum. Hunder er naturlig i stand til å regulere kroppstemperaturen sin – både når det er varmt eller kaldt utendørs. Men du kan finne dem gjemt under sengen din for å varme seg i vintermånedene. Eller når det er varmt ute, kan du finne dem liggende på et kjølig gulv for litt avkjøling.

Uansett hvorfor hunden din gjemmer seg, er det viktig at du alltid vet hvor den er, enten innendørs eller utendørs. Du vil for eksempel unngå at hunden din blir sittende fast i en kjeller hvor de vandret inn for litt varme eller privatliv. Og hvis du har en mindre hund eller valp, kan den ende opp med å gjemme seg eller klemme seg inn på et trangt sted hvor de sitter fast og ikke kan unnslippe. (Som et toalett eller til og med blant vinterfrakkene dine.) Dette kan gjøre det vanskelig for deg å høre om de bjeffer eller hyler for at du skal komme og redde dem.

Så her er et par raske og enkle måter for å lokalisere hunden din innendørs – uansett hvor de gjemmer seg.

3 måter for å raskt og enkelt finne gjemmestedet deres innendørs

Her er tre måter Tractive GPS kan hjelpe deg med å finne hunden din innendørs – for når de er i humør for gjemsel. (Og du ikke er det.)

Radarmodus

Skjermbilde av radarmodus slik det vises i Tractive-appen

Med Tractives Radarmodus, kan du spore hunden din innen Bluetooth-rekkevidde (så rundt 10-12 m.)

Med telefonens eller nettbrettets Bluetooth-nærhetsfunksjon kan du sjekk om du beveger deg nærmere eller lenger unna hundens tracker.

Når du kommer nærmere der hunden din gjemmer seg, vil ringene bli blå. (Og hvitt når dere beveger dere lenger bort.)

Denne funksjonen fungerer best når:

  • Hunden din gjemmer seg for det meste på samme sted
  • Du er innenfor Bluetooth-rekkevidde med hundens sporingsenhet
  • Du er innendørs der GPS-signalet kan være svakt

Radarmodus trenger ikke nettverks- eller Internett-tilkobling for å fungere. Slik at du kan finne gjemmehunden din uansett hvilket sted den har klart å klemme seg inn på.

Lys og lyd

Hvis hunden din har vandret inn på et mørkt innendørs sted som en kjeller, kan det være vanskelig å finne dem ved å bare rope navnet deres. I stedet kan du aktivere Tractive trackerens Lys og lyd-funksjoner for å lokalisere dem visuelt eller hørbart i stedet.

  • Din Tractive GPS inkluderer et LED-lys som du kan utløse for å hjelpe deg med å finne hunden din i et mørkt område.
  • Eller du kan utløse trackerens lydfunksjon som gir ut en høyfrekvent melodi. Som du kan følge for å finne hunden din hvis den gjemmer seg i et klart opplyst område.

Lydsporingen er spesielt utviklet for å ikke skremme hunden din med volumet. Så du kan bedre finne dem hvis de har klemt seg inn på et rolig sted rundt i huset ditt.

Utvidet virkelighet

Skjermbilde som viser hvordan søking med Lys- og lyd-funksjonen i appen fungerer

Når du bruker Tractive’s LIVE tracking, kan du benytte deg av dens Utvidet virkelighet-funksjon for å finne hunden din. Med denne kan du lokaliser hunden din gjennom linsen på mobilkameraet ditt.

Her vil du se en markør med hundens navn – pluss den omtrentlige avstanden du må dekke for å nå den trygt.

Bare husk at disse funksjonene fungerer bedre hvis du er i rimelig avstand fra hunden din. Du kan alltid utløse Lys og lyd-funksjonen for å finne dem når du er innen nærmere rekkevidde.

I tillegg, hvis du vil spare enormt på trackerens batteri – kan du også sette opp en strømsparesone med hjemmenettverket ditt.

Det betyr at hundens tracker vil forbruke mindre batteri så snart den plukker opp at den er i et «pålitelig» WiFi-område – slik at du enkelt kan spore vennen din.

Enda bedre, Tractives nye basestasjon hjelper deg å sette opp en strømsparesone uansett hvor du er!

Tractives basestasjon sammenlignet med størrelsen på et sett nøkler

Med alle disse måtene å finne hunden din på, vil du være på vei til å hjelpe den med å skape et tryggere hjem for den på kort tid. Gjør hver gjemsellek morsommere og mindre skremmende i stedet.

Men hvordan forklarer du det når hunden din gjemmer seg…og oppfører seg rart?

Hunden min gjemmer seg og oppfører seg rart – hva skjer?

Vi har sett på noen av de mindre årsakene til at hunden din kan gjemme seg. Men hvis du merker at den gjemmer seg samtidig som det er endringer i dens vanlige oppførsel, se opp. Her er noen mer alvorlige årsaker til denne oppførselen.

Hunden din kan føle seg stresset

Akkurat som katter, har hunder en tendens til å bli kastet ut av balanse når det er en stor endring i omgivelsene deres. Endringer som nye mennesker, kjæledyr, naboer, bygging i nabolaget ditt, eller bytte av hjem kan alle være stressende for dem.

Hvis du for eksempel har adoptert et nytt kjæledyr, kan hunden din være engstelig rundt dem og gjemme seg som et resultat. Så hvis du observerer at de virker mer rastløse eller opprørte enn før og gjemmer seg bort mer enn vanlig, hold øye med endringer i miljøet ditt.

Når du har funnet ut av dette, sørg for å ta med litt rutine og kjennskap tilbake til hjemmet ditt. Sett en fast tidsplan for fôring, turgåing og leketid sammen. Tilbring litt kvalitetstid med kameraten din og hjelp den å huske at den fortsatt er favoritten din. Prioriter regelmessig mosjon og sørg for at hunden din får nok tid utendørs. (Fordi å bo innendørs faktisk kan få den til å føle seg lei og opprørt i stedet.)

En hund som løper med tennisball i munnen over gresset, og Tractive GPS-appen i forgrunnen

💡 Regelmessig leketid med kameraten din hjelper dem både til å føle seg mindre stresset – og holder dem også friske. Pluss, med Tractives aktivitetsovervåking, kan du spore hvor mye mosjon hunden din har fått. (Eller hvis aktiviteten har falt i stedet – noe som kan være et tegn på at de er syke.)

Tractives overvåkingsfunksjoner hjelper deg også å sammenligne hvordan kameraten din gjør det med andre, lignende hunder på tvers av alder og rase. Slik at du kan holde deg motivert og sørge for at den får nok mosjon.

Hunden din kan gjemme seg fordi den er redd

Hunder kan gjemme seg rett og slett fordi noe i omgivelsene deres har skremt dem i stor grad. De fleste av dem er livredde for høye lyder som tordenvær og fyrverkeri. Disse lydene, kombinert med skarpe lysglimt, kan få dem til å gjemme seg bort under sengen din eller i et skap for å føle seg tryggere. Og siden hundens hørselssans er flere ganger sterkere enn vår, kan det være en skremmende, forvirrende opplevelse for dem.

En kvinne som koser med en valp som ser litt redd ut

I USA, er det flere hunder som blir borte rundt den 4. juli enn på noe annet tidspunkt i året. Pluss, hvis du nettopp har adoptert en hund, er den kanskje ikke 100 % komfortabel rundt deg eller i huset ditt ennå. Så de kan til og med løpe bort for å gjemme seg et sted de føler seg trygg. (Som f.eks i naboens låve.) Eller hvis du har hatt hunden din en stund, kan det å gjemme seg på et mørkt, koselig sted være en håndteringsmekanisme for dem.

Så i tider som disse, skap et trygt sted for hunden din innendørs og prøve å bo sammen med dem så mye som mulig. Gjør ditt beste for å holde deg rolig selv og hjelpe hunden din til å forstå at de høye lydene utendørs ikke er en trussel. Innlegget vårt om hvordan du roer ned hunder under fyrverkeri tar for seg endel andre detaljerte tips – inkludert hvordan Tractive GPS reddet livet til en hund som stakk av under en nasjonal feiring. (Og reddet opp fra et skjær midt ute i sjøen!)

Hunden din kan gjemme seg fordi den er engstelig

Hunder danner sterke, livslange bånd med eierne sine. Men i noen tilfeller kan de utvikle separasjonsangst i stedet. (Som hvis den ble avvent eller foreldreløse for tidlig.) Dette er når hunden din føler seg overdrevent fortvilet ved tanken på at du forlater den. Derfor kan du finne den gjemt under sengen din, som har duften din – og som gir den en følelse av trygghet.

En engstelig hund som ligger på en seng

Hunder er også sårbare for traumer – spesielt hvis de har opplevd misbruk tidligere. Som et resultat kan de ha lært å assosiere visse situasjoner eller personer med fare. Å gjemme seg er en måte å flykte fra slike trusler.

I tider som disse er det best å hjelpe til med å bygge tillit med hunden din, steg for steg. Øv på gradvise avganger – og gi dem massevis av ros og kos når du er tilbake. Sørg for å tilbringe nok kvalitetstid med kameraten din slik at den lærer å stole på at du vil komme tilbake. Med tiden og øvelsen vil du finne at hunden din mindre sannsynlig vil gjemme seg bort etter hvert som den vil se på deg som en trygg, pålitelig følgesvenn.

Hunden din kan gjemme seg fordi den er syk

I likhet med katter er hunder mer tilbøyelige til å maskere tegn på ubehag og smerte. Det er et evolusjonært instinkt som er programmert inn i atferden deres. (Fordi en syk eller skadet villhund eller ulv er mer sårbar for rovdyr – så det er mer sannsynlig at de gjemmer seg bort for å håndtere det selv.) Dette kan gjøre det lett å gå glipp av tegnene på at de sliter med en sykdom, skade eller infeksjon til det er for sent.

Et av de første tegnene på at hunden din kan være syk, er hvis den virker mye slappere enn normalt. Men selv hunder som sliter med sykdom kan virke normale og sunne. Og, hvis hunden din gjemmer seg…hvordan skal du holde øye med tegnene på at den er syk i utgangspunktet?

Dette er grunnen til at veterinærer anbefaler å spore hundens aktivitetsnivå for å sikre at de fortsatt kan holde tritt med deg. Hvis hunden din virker mer motvillig enn vanlig til å trene eller foretrekker å gjemme seg i stedet, kan det være grunn til bekymring.

Med Tractives overvåking av helsetilstand, kan du spore både hundens søvn og aktivitet på lang sikt. Slik at du lettere kan følge med på endringer (som at aktivitetsnivået plutselig faller) – og kan gripe inn i tide. Som denne Tractive-kjæledyreieren, som oppdaget en endring i hundens atferd fra dens velværeprofil – og så vidt unngikk en medisinsk nødsituasjon:

Beaglen Rubys Tractive GPS-tracker reddet henne fra en medisinsk nødsituasjon

«Da jeg så på Rubys velværeprofil, viste dataene at aktivitetsnivået hennes var lavt og at hun ikke hadde sovet godt. Jeg ble bekymret og fulgte nøye med på henne.

Tidlig neste morgen, hadde hun blod i urinen og var slapp. Vi besøkte akuttveterinæren, og Ruby ble diagnostisert med en urinveisinfeksjon.

Hun fikk antibiotika og smertestillende og føler seg mye bedre. Sporingsdataene hennes gjorde meg oppmerksom på at hun ikke oppførte seg normalt, og at noe kunne være galt med henne.

I elsker trackeren, og vil alltid ha en for hver hund jeg eier.«

– Katie J, Delaware

Oppdag Tractive GPS

Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive

Alt vi bygger setter kjæledyr og kjæledyrforeldre først. Det er derfor vi har bygget en enhet som sporer alle aspekter av kjæledyrets sikkerhet, fra posisjon til velvære. Slik at du kan holde dem både trygge og glade.”

– Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive og sporadisk dyrepasser

Vinn hver gang du leker gjemsel med hunden din – for godt

Gjemmer hunden seg under sengen? Ikke alltid en grunn til bekymring. I mange tilfeller kan det skyldes godartede årsaker. (Som en kjærlighet til koselige steder, å få være i fred, territorium, eller ønsker å holde varmen.) I tider som disse vil du fortsatt sikre at hunden din gjemmer seg et sted du kan redde dem fra. Som du kan garantere med innendørs sporingsfunksjoner som Tractives Radarmodus, Lys og lyd, and og Utvidet virkelighet for å hjelpe deg med å finne dem lettere.

I andre tilfeller kan hunden din gjemme seg på grunn av stress, angst, frykt eller til og med sykdom. Hold øye med endringer i miljøet ditt – og hjelp dem med å overvinne angsten sin med ditt nærvær. En redd hund vil ofte løpe bort for å gjemme seg et trygt sted. Eller å håndtere en sykdom på egen hånd. Men med Tractives GPS og healseovervåking, kan du holistisk sett holde kjæledyret ditt trygt – uansett hvor de er eller hva deres tilstand er.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan den har det med ett øyekast på velværeresultatet. Sett deg mål. Sammenlign med lignende hunder som din. Overvåk søvn. Oppdag problemer og hold den frisk.

Kjøp GPS-tracker for hund

Med tålmodighet, kjærlighet og forståelse, kan du hjelpe den firbente vennen din med å skjule seg mindre ut av frykt, angst eller stress. (Og mer fordi de virkelig føler seg trygge og tilfredse omgitt av tøfler på soverommet.) Ta dere begge mot et lengre, lykkeligere, sunnere forhold på lang sikt.

Ønsker du å omdirigere hundens gjemmested til noe morsommere i stedet? Her er Ellie, en Golden Retriever som kan lukte seg frem til eierne sine uansett hvor de er hjemme – noen ganger på under ett minutt!