Katter er mestere i hemmelighold. Har du ofte lurt på, «Hvorfor gjemmer katten min seg i skapet, bak sofaen, i en pose eller i vaskemaskinen?’ Det kan være en del av kattens sjarm, men noen ganger kan en katt som gjemmer seg indikere at den føler seg uvel. Eller håndtere store endringer, som flytting, sykdom eller graviditet. Lær alle grunnene til at katter skjuler seg, pluss den enkleste måten å finne en katt som gjemmer seg, og hva du kan gjøre for å hindre at katten din gjemmer seg i utgangspunktet.

Emballasje for Tractive GPS Cat Mini

Se hvor katten din ferdes

Se hvor den er i sanntid, uansett hvor langt den drar. Motta varsler hvis den streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor den har vært og oppdag favorittstedene dens. La andre spore sammen med deg.

Spor katten min

Er det normalt at en katt gjemmer seg?

Noen katter er dristige og andre er sjenerte, men nesten alle katter har en naturlig affinitet for små rom. Disse koselige stedene tilbyr varme, sikkerhet og komfort mens en katt slumrer bort dagen. Et gjemmested som gjør at pusen din kan observere husholdningsaktivitet er enda bedre. Og et sted like utenfor rekkevidde er det beste av alt!

Dette er typisk katteatferd, og de fleste katter vil dukke opp fra gjemmestedet sitt og tillate deg å overøse dem med hengivenhet en eller to ganger om dagen. Og husk at katten din kan streife rundt i huset om natten, mens du sover.

Men hvis katten din plutselig begynner å gjemme seg hele tiden og nekter å samhandle med deg, kan det være noe galt.

Hvorfor gjemmer katten min seg plutselig?

Når katten din begynner å bruke mesteparten av tiden på å gjemme seg, kan det være et tegn på angst, stress eller sykdom.

Den nye katten gjemmer seg

Når du tar med en ny katt inn i hjemmet ditt, det er helt normalt for den nye pusen å gjemme seg. Den trenger tid til å venne seg til de nye omgivelsene.

For å hjelpe katten din med å tilpasse seg, opprett en trygg sone for den. Her kan katten din separeres fra resten av hjemmet, for eksempel et gjesterom. Plasser en høy barnegrind over døren. Besøk den nye pusen i løpet av dagen. Og la den utforske rommet alene i en dag eller to før den integreres i huset. Den vil gradvis bli mer komfortabel og vil snart ha kontroll over huset ditt! Les flere tips om å bringe hjem en ny katt.

Katten gjemmer seg etter å ha flyttet

Hvis familien din flytter til et nytt hjem, kan dette være en veldig stressende tid for katten din. 

Før flyttedagen, må du forsikre deg om at katten din har ID-brikker, er mikrochippet og har på seg et halsbånd med GPS-tracker. Transporter katten trygt til det nye hjemmet i et

kattebur. Når du er inne i det nye hjemmet ditt, hold katten din i det lukkede katteburet for å unngå at den styrter ut av den vidåpne inngangsdøren midt i uroen på innflyttingsdagen.

Når flyttefolkene har dratt, velger du et tomt rom som kattens trygge sone. Plasser kattens mat- og vannskåler, sengetøy og det åpne katteburet i rommet med katten din. Besøk pusen din noen ganger i løpet av dagen. Si til barna at de ikke skal la døren stå åpen! Katten din vil gradvis slappe av etter hvert som den blir vant til luktene og lydene i det nye huset.

Hvis det verst tenkelige scenariet skjer, kan katten din hive seg ut døren inn i det nye nabolaget ditt. En GPS-kattetracker kan gi deg trygghet og den nøyaktige plasseringen av katten din i sanntid. Med den vil du alltid vite hvor den elskede pusen din er.

Flytting med en katt: Hvordan redusere kattens stress

Skjuler katter seg når de er syke?

Katter oppsøker ofte skjulesteder når de er syke eller skadet. Dette er en naturlig atferd. I naturen er et sykt eller skadet dyr et lett mål for rovdyr. Så å gjemme seg er en beskyttende manøver av katten din.  

Hvorfor gjemmer katten min seg og ikke spiser?

Hvis Katten ikke spiser i tillegg til å gjemme seg og nekte å leke eller samhandle, kan den være syk eller skadet. Hvis denne skjuleadferden fortsetter i noen dager, ta den med til veterinæren for en kontroll.

I tillegg, hvis du har en utekatt som slutter å dukke opp ved måltidene, kan den være syk eller skadet. En GPS-tracker vil hjelpe deg med å finne katten din umiddelbart, slik at du kan gi den omsorgen den trenger. 

Drektig katt som gjemmer seg

Hvis du har en usterilisert hunnkatt som plutselig går i skjul, er det mulig at hun kan være i ferd med å levere et overraskende kull med mjauende kattunger. (Derfor er det viktig å få katten din sterilisert eller kastrert.) 

Noen dager før fødselen vil en gravid hunnkatt velge et koselig sted å føde kattungene sine. Dette kan være under en seng, i et skap eller bak en sofa. I naturen er hunnene som føder sårbare for predasjon, så skjuleinstinktet er avgjørende for å overleve. Sett mat, vann og en sandkasse i nærheten, slik at den nybakte mammaen ikke trenger å forlate kattungene sine de første dagene. Finn ut hvordan du ser om katten din har løpetid. 

en oransje katt gjemmer seg i sengen under et grått teppe, og sover som et menneske
Gjør omgivelsene så rolige hyggelige som mulig for katten din.

Katten gjemmer seg på grunn av miljøforandringer

Enhver endring i omgivelsene, uansett hvor liten, kan forårsake angst for katten din og få dem til å oppsøke et trygt og komfortabelt sted. Det er for eksempel ikke uvanlig at katten din gjemmer seg når du har en gjest. Denne fremmede personen kan for eksempel bære med seg lukten av en hund, som kan utløse alarmklokker for katten din. Hvis katten din gjemmer seg for en besøkende, er det ingen grunn til bekymring – noen timer etter at kysten er klar, vil katten din dukke opp som om ingenting skjedde. 

Hvis en ny person flytter inn – for eksempel en nyfødt baby, eller en ny romkamerat – kan katten din trekke seg tilbake til sitt favorittskjulested.  Når det blir tydelig at denne nye personen er her for å bli, vil katten gradvis gå tilbake til sine normale vaner. La den nye personen og katten din bli kjent med hverandre på sine egne premisser. Ikke tving en interaksjon på noen av dem. 

Andre forstyrrelser – for eksempel en endring i arbeidsplanen, en ferie, en kattepasser eller et nytt kjæledyr i hjemmet – kan også indusere gjemmestedsatferd når katten din søker trygghet og ro. La katten din få den tid og luksus som et uforstyrret trygt sted mens de tilpasser seg.

Hvilke skjulesteder liker katter best?

Katter kan velge noen veldig merkelige steder å gjemme seg, men de fleste av disse stedene er borte fra oppstyret i hjemmet eller nabolaget ditt; de består gjerne av et lite, mørkt, lukket område; inkludert et vindu eller åpning som katten kan kikke ut av; og er ofte forhøyet slik at katten kan overvåke omgivelsene.

Eksempler på innendørs gjemmesteder for katter inkluderer:

 • Under eller bak møbler eller senger
 • I skap
 • På toppen av garderober, skap eller apparater som kjøleskap
 • I vaskemaskiner eller tørketromler
 • Bak ovner eller varmtvannsberedere
 • I bøtter, esker eller kurver (inkludert fulle vaskerikurver)

Utendørskatter kan gjemme seg i:

 • Skur, verksteder eller garasjer
 • Blant høye, grønne hageplanter
 • Under panseret på en bil, eller i en hjulbrønn
 • Under dekk eller verandaer
en kvinne og en oransje og hvit katt ute på en gressplen
Bruk en GPS-tracker på katten så vet du alltid hvor den er.

Hvor lenge vil en katt holde seg skjult?

En katt som har valgt å gjemme seg på grunn av stress eller angst, vil forbli skjult til årsaken til stresset eller angsten forsvinner.

Hvis stresset er forårsaket av et menneske eller et dyr, vil katten din komme ut av skjul en time eller to etter at den besøkende har dratt. Hvis den gjemmer seg på grunn av flytting til et nytt hjem, kan det ta noen dager eller til og med uker før katten føler seg komfortabel nok til å utforske det nye stedet trygt.

Bare vær tålmodig og plasser fersk mat og vann i nærheten av kattens skjulested. Ikke svev i nærheten og vent på at katten din skal dukke opp. Det er bedre å forlate rommet og la katten din komme ut når den er komfortabel.

En syk eller skadet katt må kanskje hentes frem fra gjemmestedet. Hvis du plasserer mat og vann i nærheten, men det går uspist i tre eller flere dager, kan det være på tide å forsiktig hente katten din og besøke veterinæren for en sjekk.

Slik finner du en katt som gjemmer seg

Mange katter vil komme ut av gjemmestedet på egen hånd og komme tilbake til deg når de føler seg komfortable og trygge igjen. Men hvis katten din er syk, skadet eller borte, må du vite hvordan du finner den selv.

Den enkleste måten å finne en katt som gjemmer seg er å spore den med en kattesporingsenhet. Ved hjelp av sporingsteknologier som GPS og Wi-Fi, kan du finne katten din hvor som helst i verden – eller hvor som helst i huset ditt.

en katt som titter frem under en dyne og skjermbilde som viser Finn-modusen i tractive gps-appen på en mobil foran
Finn katten din uansett hvor den gjemmer seg med LIVE Tracking og Finn-modus på Tractive GPS-tracker for katt.

Hjelp katten din til å føle seg mer komfortabel

Katter som er naturlig sky eller i nye miljøer trenger ofte tid og tålmodighet for at angsten deres skal minske. Men det er noen ting du kan gjøre for å støtte katten din under en stressende livshendelse, eller berolige en katt som er naturlig sky.

1) Skap et komfortabelt hjemmemiljø

Gi katten din gode muligheter til å være alene hvis den trenger det. Å hele tiden bli jaget av barn eller andre kjæledyr kan være veldig stressende. Hvis katten din smetter under sengen i noen timer, er det forståelig.

Hvis du har mer enn én katt, vær oppmerksom på deres interaksjoner. Noen ganger vil en dominerende katt påvirke en mer tilbakelent katt, og skape unødig stress. Gi kattene flere steder å trekke seg tilbake, slik at de ikke alltid trenger å være sammen.

2) Bruk en beroligende diffuser

Kommersielt tilgjengelige diffusere frigjør kjemikalier som etterligner naturlige feromoner som slippes ut av katter. Disse feromonene kommuniserer ro til andre katter. Diffusere kan kobles til en stikkontakt i nærheten av kattens favorittskjulested for å hjelpe den med å føle seg mindre engstelige.

Diffuserne arbeider over tid for å berolige katten din og kan være nyttige når kattens miljø forstyrres, for eksempel ved å flytte til et nytt hus eller at en ny person kommer inn i hjemmet ditt.

3) Styrke positiv atferd

Ved å forsiktig leke med eller klappe katten din når den kommer ut av sitt gjemmested, kan du hjelpe dem med å føle seg trygge i ditt nærvær. Tilby deilige godbiter eller dens favorittleker. Gjør tiden med deg så hyggelig som mulig, og de vil være ivrige etter å komme ut av gjemmestedet oftere.

4) Sørg for at katten din ikke føler seg fanget

Katter, som de fleste dyr, føler seg trygge når de har en rømningsvei. Unngå å lukke dører som får katten til å føle seg fanget – dette vil bare øke uroen deres. Jobb med å skape et trygt og komfortabelt hjem for katten din.

5) Sjekk med en veterinær

Hvis katten din bare ikke vil komme ut av skjul, gjør en avtale med veterinæren din. Det kan være et underliggende helseproblem som må sjekkes ut. 

en kvinne koser med katt på sofaen
La katten komme når den vil. Tolmodighet er en dyd.

Hvordan får jeg katten min ut av skjul?

Vanligvis, jo hardere du jobber for å få katten din ut av skjul, jo mer vil den motstå deg. Tålmodighet er et must. I de fleste tilfeller er det best å gå bort og la katten komme ut på sine egne vilkår hvis du ikke har det travelt.

Hvis du absolutt må få katten din ut av skjul fordi du skal til en veterinæravtale eller på vei ut av byen, her er noen ideer:

 • Hold omgivelsene rolige: Få barna og andre kjæledyr til å forlate rommet. Det er ikke nødvendig at hvert familiemedlem roper Fluffys navn på topp volum.
 • Bruk mat for å lokke pusen ut av skjul: Legg igjen et spor av kattens favorittgodbiter, eller kast alle hemninger og åpne en boks med tunfisk. Gjør katten din i stand til å motta godbiter ved å riste posen før du tilbyr godbitene. På denne måten assosierer katten lyden av posen som ristes med å få godbiter, og kan komme ut av gjemmestedet når du bare rister godbitposen.
 • Bruk et favorittleketøy: Trekk en snor eller dra en leke i tryllestavstil over inngangen til gjemmestedet. Bare den mest tilbakeholdne katten kan motstå.
 • Kattemynte tar seiern: Kattemynte, spesielt fersk kattemynte, er uimotståelig for katter. Gni litt på et favorittleketøy og plasser det rett utenfor kattens skjulested. Den vil være ute av skjul på et blunk!