Enten du er en ny hundeeier eller en veteran, er det helt normalt og sunt å lure på – hvor ofte bør du lufte hunden din? Fordi med alle fordelene og godene det bringer, er en vanlig tur utendørs med kompisen din både en klok og fantastisk investering på lang sikt.

Men sannheten er at det ikke finnes et svar for alle. Riktig mengde hundelufting for den pelskledde vennen din avhenger av mange faktorer. Imidlertid bør de fleste gå tur med hunden hver dag.

Så her tar vi et dypdykk i hvor ofte – og hvor lenge – du bør gå tur med hunden din hver dag. (Basert på faktorer som rase og alder.) Og enda bedre, hvordan du forplikter deg til daglige hundeturer med litt hjelp fra din pålitelige Tractive-enhet.

Det er fornuftig å gå tur med hunden din regelmessig

Uansett alder, rase eller størrelse – alle hunder trenger regelmessig fysisk aktivitet.

 • Å gå tur med hunden din hver dag bidrar til å holde den frisk – både fysisk og mentalt.
 • Regelmessige lufteturer kan til og med bidra til å redusere eventuelle atferdsproblemer du opplever med vennen din.
 • Viktigst av alt, det bidrar til hundens lykke og livskvalitet.

Les mer: Hvor mye mosjon trenger en hund?

En kvinne som går tur med to hunder i et skogsområde

Men nå millionspørsmålet: hvor ofte bør du lufte hunden din?

Hvor ofte bør jeg lufte hunden min?

I gjennomsnitt anbefaler veterinærer å gå tur med hunden 3-4 ganger per dag i minst 15 minutter. Det er imidlertid et par faktorer som spiller inn når du bestemmer hvor ofte du går tur med hunden din.

Hvor ofte går du tur med hunden din? Faktorer å vurdere

Hver hund er unik, og har derfor ulike behov for fysisk aktivitet. Hvor ofte du bør gå tur med hunden din avhenger av ting som deres:

 • Rase
 • Alder
 • Livsstil
 • Ditt miljø
 • Helsetilstand
En kvinne som klapper en hund som har på seg en sele

Nedenfor kan du lese mer om hvordan hver faktor påvirker aktivitetsbehovet til våre pelskledde venner.

Rase

Hver hund tilhører en bestemt rase, som hver har spesifikke aktivitetsbehov og begrensninger. For example, for noen små hunder, kan én tur om dagen være nok. Dette er imidlertid vanligvis ikke tilfelle for hunderaser med høy energi.

Les videre for å lære om noen av de vanlige rasegruppene og deres aktivitetsbehov nedenfor.

Høyenergiske hunderaser

 • Border Collie
 • Australian Shepherd
 • Dalmatiner
 • Irsk Setter
 • Rhodesian Ridgeback
 • Weimaraner
 • Labrador retriever
 • Sibirsk Husky

Utendørseventyr er den perfekte måten å knytte bånd med disse rasene. Enten du går en luftetur, fottur eller løper, vil hundekameraten din gjøre turen dobbelt så morsom.

Ha som mål 30 minutter til 2 timer med trening hver dag – eller 2 til 3 daglige turer.

Les mer: De beste løpehundene for din neste joggetur

Opie, en Shepherd-blandingshund som står utenfor med sin røde ball.

💡På bildet her er Opie, en høyenergisk Shepherd-blanding hvis Tractive-enhet klokker inn heidundrende 300-500 minutters aktivitet per dag!

«Vi trodde vi var gale en stund,» sier eieren hans, Autumn. “Så oppdaget vi Tractive og var lettet over å finne ut at vi ikke var gale – Opie var virkelig den mest aktive hunden vi har hørt om.”

A Basset Hound relaxing in a garden

Hunderaser med lavt energinivå

På den annen side er noen hunder lavenergiraser og trenger mindre mosjon daglig. Disse inkluderer:

 • Bassett Hound
 • Pekingneser
 • Yorkshire Terrier
 • Bulldog
 • Mastiff
 • Grand Danois
 • Newfoundland

Les mer: Hunderaser med lavt energinivå: 10 roligere hunderaser for travle folk

Saue- og storfehunder (gjeterhunder)

Disse hundegruppene har et høyere behov for aktivitet:

 • Sauehund, som Sheltie Sheepland eller Border Collie
 • Storfehund, som Bouvier des Flandres

Hunder som tilhører denne gruppen trenger minst 2,5 timers intens aktivitet per dag. Oversatt til turer, kan dette lett bety minst 4 turer om dagen, 20-25 minutter hver.

Siden hunder som tilhører denne kategorien også er veldig intelligente, ikke glem å utfordre dem mentalt også. Reserver minst 30 minutter hver dag for intelligent lek med dem.

Les mer: Hvordan holde hunden din mentalt aktiv

border collie standing in field of grass and flowers

⚠️ Kjedsomhet er en av de vanligste grunnene til at hunder stikker av. Sørg for at du holder den opptatt med litt leketid – og sliter den ut med nok mosjon. (Fordi det er mindre sannsynlig at en sliten hund stikker av.)

Og hvis du sporer hundens daglige aktivitet, er det en morsom og enkel måte å sikre at den har fått mosjonen sin. Hjelper dere begge med å holde kameraten din i form – og forhindrer helseproblemer i fremtiden.

Trustpilot

Spor hundens aktivitet

To små terrierhunder utenfor

Terriere

Små, livlige, sterkt temperament og trenbare – slik vil man beskrive terrierhunder. Denne hundegruppen kan være liten, men disse firbente vennene trenger også en ganske stor mengde trening.

Terriere trenger minst 1,5 timers aktivitet hver dag. Vurder en vennlig turplan på 3 turer per dag, 20-25 min hver.

Vurder å legge til noen mentale aktivitetsspill for denne gruppen også. 20 minutter om dagen bør være utfordrende nok til å holde dem i form.

Jakthunder

Raser som tilhører denne gruppen trenger definitivt en aktivitetsutfordring. Her er et par eksempler:

 • Dalmatiner
 • Greyhound
 • Beagle
 • Pinscher
 • Schnauzer
 • Whippet
 • Setter

For hunder avlet for jakt, er 1,5 timers daglige turer og trening minimumskravet. Siden disse hunderasene også er glad i å løpe, gjerne starte løpetrening med dem, så lenge du gjør det trinnvis og vurderer alderen på hunden din også.

Les mer: Løpe med hunder? Tips for å holde det trygt og sporty

3 turer om dagen på minst 30 minutter, pluss kognitive aktiviteter er sterkt anbefalt for hunder som tilhører denne gruppen.

en beaglehund på en sti i skogen

⚠️ Men husk: de fleste jakthunder har et sterkt jaktinstinkten annen viktig grunn til at de kan stikke av mens dere er ute på en gåtur eller løpetur. Pass på at du har fått hunden din mikrochippet i det minste, slik at en hjelpsom fremmed kan få dem til en veterinær som deretter kan identifisere deg som eieren.

Og hvis du vil spore hunden din i sanntid og følge hvert skritt, kan en GPS-tracker for hunder være en livredder. Den kan utgjøre hele forskjellen mellom å lokalisere hunden din trygt og forsvarlig – og forhindre at den går seg vill, skades eller det som verre er.

Trustpilot

Spor hunden din med Tractive

En liten hvit hund som løper

Selskapshunder

Chihuahua og lignende raser er vanligvis det vi i dag kaller selskapshunder. Siden disse hundene ikke er høy-energiske raser, bør du unngå å utfordre dem med timevis med intens aktivitet. Bruk i stedet mindre tidsperioder for morsomme leker og korte daglige turer for å holde dem fysisk i form.

Små selskapshunder kan få nok med bare 30 minutter mosjon per dag.

Alder

En annen faktor å vurdere når det gjelder hvor ofte du bør gå tur med hunden, er alder. Valper, for eksempel, kan se ut til å ha en uendelig mengde energi. Men selv de er ikke i stand til å gå så lenge som eldre hunder. De kan også trenge å gjøre fra seg hyppigere. Så fortsett med korte men hyppigere lufteturer for valper.

Les mer: Hvordan trette ut en valp – og holde den trygg

En liten valp som sitter foran en større hund utendørs

Yngre hunder (under 5 år) har vanligvis mye energi, så de trenger ofte mer mosjon enn voksne og eldre hunder.

Middelaldrende og eldre hunder kan ha helseproblemer som sinker dem. De kan være ivrige etter å gå mye, men har ikke utholdenhet til å holde tritt. Ha alt dette i bakhodet når du vurderer hvor ofte du skal lufte hunden din.

Les mer: Eldre hunder: Hjelp hunden å eldes på en god måte

Livsstil

Andre faktorer i din livssituasjon og livsstil påvirker hvor ofte du bør gå tur med hunden din. Som for eksempel:

 • Hvor aktiv du er. Hunder har en tendens til å etterligne aktiviteten og rutinen til sine omsorgspersoner. (Oss.) Så hvis du generelt er sporty og hunden din følger med på løpeturer, svømming og fotturer, trenger de ikke så mange turer.

  På den annen side, hvis du er mer inaktiv, er sjansen stor for at hunden din også vil være det. Så det er veldig viktig å gå hver dag.
En kvinne som løper i snøen med en Beagle i bånd

💡Ingen gjerde? Ikke noe problem. Hold hunden din trygg i hagen din ved å sette opp et virtuelt gjerde i stedet. Som med din Tractive-enhet betyr at du kan sette opp en «sikker sone» og «forbudt-soner» – og deretter umiddelbart få et rømningsvarsel på telefonen din hvis hunden din har sneket seg forbi den.

Oppdag Tractive GPS

Dine omgivelser

Har noen gang følt seg lat til å gå ut på en tur og se det elendige været utendørs? Du ville ikke være den eneste. Men det viser seg at været – og miljøet som helhet – påvirker hvor ofte du bør våge deg utendørs med hunden din.

Varmt vær

Når det blir varmere ute, er det lurt å unngå å gå tur midt på dagen – eller når solen står på sitt høyeste. Hold deg unna områder uten skygge og prøv å gå rundt kveldstid, når det er kjøligere. (Eller når det er litt bris eller skydekke.)

En kvinne som går tur med hunden sin på en gate på en solrik dag

Generelt er hundens normale kroppstemperatur mellom 38 °C og 39 °C. Noe mer, og de kan ha problemer med å kjøle seg ned normalt – noe som kan være dødelig i det lange løp.

Kaldt vær

De fleste hunder tåler trygt temperaturer over 7°C – noe under, og du vil se at de blir ukomfortable. Sørg for å kle deg varmt og beskytt hundens poter mot is, salt og snø. (Ja, selv om du har en snøelskende hunderase.) Også, gitt hvordan det blir mørkere tidligere på høsten og vinteren, invester i refleksutstyr for å hjelpe hunden din med å holde seg synlig.

To corgier som går i bånd utendørs på en isete sti

💡Mistet hunden din på en mørk vinterkveld? Bare aktiver Tractives lys- og lydfunksjon for å finne dem med et LED-lys – eller en høyfrekvent melodi. Perfekt for å finne et mørkhåret kjæledyr om kvelden!

Oppdag Tractive GPS

Helse

Sist, men ikke minst, bør du ta hensyn til hundens helse når du bestemmer hvor ofte du skal lufte hunden din.

 • Hunder med god helse kan være i stand til å nyte lange turer – opptil to timer eller mer.
 • På den annen side vil hunder med helseproblemer som fedme eller diabetes sannsynligvis ha utfordringer med å gå.

Les mer: Hva gjør hunder fete? Få en overvektig hund tilbake i form

Noen brakycefaliske (eller flatnesede) hunderaser, som mops, bulldogger og boksere kan være motvillige utøvere. Formen på hodet gjør det vanskelig for dem å puste – så de er sårbare for helseproblemer som søvnapne. Sørg for å få grønt lys fra veterinæren før du begynner de daglige lufteturene.

En kvinne som klemmer en hund på en veterinærklinikk

Hvor lenge skal jeg gå tur med hunden min?

Som en generell regel bør du gå tur med en mellomstor hund minst 30 minutter om dagen. Vær imidlertid oppmerksom på at dette kanskje ikke gjelder for alle hunder. Hvor ofte du bør gå tur med hunden din avhenger av faktorene ovenfor – inkludert rase, alder og helse.

En kvinne som går tur med hunden sin i skogen

Hver hund er unik. Følg disse tipsene for å bestemme hvor lange de daglige hundeturene dine skal være:

 • Spør veterinæren din om anbefalinger om hvor ofte og hvor lenge du bør gå tur med hunden din. Hvis hunden din er i toppform og en av de høyenergiske rasene over, kan den sannsynligvis nyte å gå lenger.
 • Start med korte turer og gradvis øk lengden på turene med tiden. Hvis hunden din har et helseproblem eller en tilstand som gjør fysisk trening vanskelig eller smertefullt, bør du holde turene kortere.
 • Hold et øye med hunden din mens dere går – de ønsker kanskje å gå mer, mindre, eller avslutte for dagen.

Og viktigst av alt: spor hundens aktivitet. Dette vil hjelpe dere begge med å sikre at hunden din får nok mosjon – og hjelpe deg med å fange opp et helseproblem tidlig. (Hvis du merker en endring i dens vanlige energinivåer.)

Pluss, med din pålitelige Tractive-enhet, kan du se hvor aktiv hunden din er – og også sammenligne dens aktivitetsnivå med andre kjæledyr! Ingenting er som en sunn konkurranse og daglig motivasjon for å holde deg ansvarlig.

visning av hvordan aktivitetssporingen ser ut i Tractive-appen
Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive

“Med vår Funksjon for aktivitetsreferansemåling, vil vi at kjæledyreiere skal få et klart bilde av sine venners kjæledyr – og for å kunne se hvordan de har det i sammenligning. Det kan hjelpe deg med å holde deg motivert og mer ansvarlig for hundens helse og velvære over tid.»

– Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive & sporadisk dyrepasser

Oppdag Tractive GPS

5 grunner til at hunder trenger daglige lufteturer

Trenger du mer motivasjon for å komme deg ut med hunden din? Her er fem grunner til at hunder trenger å gå turer daglig.

 1. Lufteturer er bra for hundens helse.
 2. Lufteturer gir mental stimulering og berikelse.
 3. Lufteturer er en flott mulighet til å sosialisere hunden din.
 4. Lufteturer kan redusere uønsket atferd.
 5. Lufteturer bygger hundens selvtillit.
En hund som plasker i en dam ved siden av et barn

Men fordelene er ikke bare for hunden din! Å tilbringe tid ute mens du går tur med hunden din, kan faktisk øke kondisjonen og den generelle følelsen av velvære. Daglige turer kan senke blodtrykket, styrke beinene og redusere risikoen for diabetes.

💡 Tractives morsomme tur-funksjon hjelper deg med å holde deg ansvarlig for å gå tur med hunden din jevnlig. Med bare et tastetrykk kan du registrere turene med kameraten din og føre en logg over eventyrene deres. («Litt som å opprettholde en daglig rutine for hundens mosjon, som f.eks en luftetur hver morgen.)

Simona Fabryova, Produktsjef hos Tractive

«Vår tur-funksjon er vårt svar på et vanlig spørsmål kjæledyreiere kommer til oss med: hvordan kan jeg ta en mer aktiv rolle i deres helse og velvære? Det er en fin måte å hjelpe deg med å holde deg motivert og å gi hunden din riktig mengde mosjon.»

– Simona Fabryova, Produktsjef hos Tractive og Seeing-Eye hundetrener

Oppdag Tractive GPS

Hva skjer hvis du ikke går tur med hunden din?

Å ikke gå tur med hunden din kan ha alvorlige konsekvenser for din pelskledde venn. Hvis du ikke går tur med hunden regelmessig, vil den gå glipp av treningen og den sensoriske stimuleringen av å være utendørs. Som over tid kan føre til:

 • Fedme
 • Vektrelaterte helseproblemer, som høyt blodtrykk, diabetes, kardiovaskulær sykdom og til og med kreft
 • Atferdsproblemer, som bjeffing, hyperaktivitet, tygging eller å stikke av

Les mer:

Når hunder ikke får en sjanse til å gå tur regelmessig, bygger energien deres seg opp, men har ikke noe sted å bli frigjort. Dette kan få dem til å hoppe over gjerdet, løpe av sted for å undersøke nærmeste syn, lyd eller lukt, eller til og med bli irritabel eller engstelig.

En sort og hvit hund som tygger på en gummileke ute på en plen

Siden det å gå tur med hunden din kommer med tonnevis av fordeler for deg og hunden din – ikke hopp over det. Selv når det kan være vanskelig noen ganger, er det viktig å sørge for at hunden får nok frisk luft, tissepauser, fysisk aktivitet og mental stimulering.

💡 Kan du ikke gå tur med hunden regelmessig? Vurder å finne en venn eller en hundepasser som kan gjøre det for deg.

Tips for å gå tur med hunden din trygt utendørs

Før du går utendørs, her er et par sikkerhetstips for en stressfri tur sammen med kameraten din.

 • ID-brikke. Sørg for at hundens halsbånd inkluderer en ID-brikke med kontaktinformasjonen din. (I tilfelle den stikker av.)
 • Mikrochip. En mikrochip fungerer som en permanent ID-brikke for hunden din. (Så sikrere enn et dinglende ID-merke som kan falle av.) Hvis de stikker av og blir plukket opp av en veterinær eller et dyremottak, hjelper hundens mikrochip til å identifisere deg som den rettmessige eieren.
 • Vær. Hold deg oppdatert på hvordan du håndterer varmt vær når du er ute på tur med hunden din – og også hvor kaldt er for kaldt for hunder.
 • Utstyr. Ta alltid med vann hvis du skal gå en lengre tur. Vurder også hundestøvler, en jakke eller refleksutstyr om nødvendig – spesielt hvis du skal gå tur med hunden i mørket.
En mann som går tur med hunden sin utendørs på en mørk kveld

💡Tractives Lys- og lydfunksjoner hjelpe deg med å finne hunden din med et LED-lys eller en høyfrekvent melodi. (Perfekt for mørke vinterkvelder – eller for å finne en mørkhåret hund utendørs!)

Oppdag Tractive GPS

Gå tur med hunden din: I bånd eller sluppet løs?

Når du går tur med hunden din – skal den være i bånd eller gå fritt? Mange ganger er svaret klart – lokale båndregler kan kreve at du har hunden din i bånd. Men noen steder og situasjoner kan det være mulig å gå tur med hunden uten bånd.

💡 Sørg for å sjekke lokale regler – eller lovene i enhver annen by, stat eller land du besøker. I tillegg til bånd, kan du også bli pålagt å få hunden din mikrochippet.

Les mer:

En Golden Retriever som går i bånd i en by

Husk: La aldri hunden gå uten bånd hvis det er fare for at den stikker av.

 • Hvis hunden din stikker av, må du ikke straffe den. Det er viktig at hunden din ikke assosierer sin retur med noen følelse av skyld eller sinne.
 • Og, sørg for å lære hunden din de grunnleggende sikkerhetskommandoene. Ikke bare er de enkle å lære bort, men de kan også forhindre farlige situasjoner for deg og den pelskledde vennen din.

Les mer: Historien om Sally, an energisk Samoyed som går uten bånd på den skotske landsbygden sammen matmor Clare – og sin betrodde Tractive GPS.

Den beste måten å holde hunden trygg på turer

Hvis din aktive hund har en tendens til å løpe avgårde – spesielt på turer – kan det ta bare noen minutter før det eskalerer til en nødsituasjon. Fordi i tillegg til å gå seg vill, kan hunden din være i fare for:

Men med en GPS-tracker kan du alltid holde styr på den pelskledde vennen din. Som for eksempel Tractive GPS-tracker som lar deg spore og finne hunden din når som helst. I tillegg kan du se hvor aktive hunder som din er, og få et sunt bilde av hvor mye mosjon du skal ta sikte på.

en hund sover i bakgrunnen og en smarttelefon som viser søvnovervåking i Tractive-appen i forgrunnen

Dessuten hjelper Tractive deg også med å lære hundens søvnrutiner, se om de får nok (kvalitets) søvn og se om noe er galt.

Hvis de for eksempel sover mye mer enn vanlig eller er mindre aktive enn før, kan det være et tegn på at det er på tide å snakke med veterinæren.

Les mer:

Oppdag Tractive GPS

Andre måter å holde hunden aktiv og frisk på

Enten det er på grunn av kjedsomhet eller dårlig vær, er det kanskje ikke alltid et alternativ å gå tur med hunden din. Så bland hundens daglige mosjon med aktiviteter som:

Et par som vandrer i skogen med hunden sin
 • Rally obedience (kombinasjon av lydighet og agility)
 • Hundetriks
 • Intelligens-leker

Dessuten, ikke glem – hundens rase påvirker kanskje ikke alltid temperamentet dens. Selv om hunden din kanskje tilhører en gruppe hunder med høy energi, har de fortsatt sitt eget temperament og kan være en ekte sofapotet.

Fortsatt usikker på hvor ofte du skal gå tur med hunden din?

Hvis du fortsatt er usikker på hvor ofte du skal gå tur med hunden din, er det en god idé å besøke veterinæren din. De vil gjerne gi deg nyttige tips og turråd for hundens spesifikke omstendigheter.

Kvinne i gul frakk og støvler og en liten hund som går gjennom skogen i høstvær under corona-pandemien

Til slutt: Hvor ofte bør du lufte hunden din?

Å gå tur med hunden din er en stor del av hundens liv. Vi skylder våre firbente venner å hjelpe dem med å få nok fysisk aktivitet, frisk luft, sollys, berikelse og sosialisering. Sjansen er stor for at hunden din elsker å gå turer med deg!

 • Hvor ofte og hvor lenge hunden din trenger å gå, avhenger av flere faktorer – for eksempel alder, helse og rase.
 • Hvis du er usikker, spør veterinæren din om spesifikk veiledning om hvor ofte du skal lufte hunden din.

Og viktigst av alt…

Spor hundens daglige aktivitet. Dette kan hjelpe dere begge med å sikre at dere får nok mosjon – og forhindrer en helsekrise i fremtiden.

Med en dedikert GPS-tracker for hund, kan dere både ha oversikt over hvor hunden streifer – og også sørge for at de er for slitne på slutten av dagen til å stikke av.

Trustpilot
Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan de har det med et blikk på velværeresultatet. Sett deg mål. Sammenlign med hunder som din. Overvåk søvn. Oppdag helseproblemer tidlig og hold dem friske.

Oppdag Tractive GPS

Simona Fabryova, Produktsjef hos Tractive

“Å ta en aktiv rolle i hundens helse er bare en del av å være en ansvarlig kjæledyreier. Det er derfor vi hele tiden jobber med å gjøre Tractive til en del av hverdagen din – og for å hjelpe deg med å ha oversikt over din firbente venns velvære. Pluss at tur-funksjonen er en morsom måte å hjelpe deg med å holde deg ansvarlig over tid.”

– Simona Fabryova, Produktsjef hos Tractive og Seeing-Eye hundetrener

Vil ha en profesjonells versjon av hvor ofte du bør gå tur med hunden din? Her er Nathan Williams, spesialist på hundatferd:

Så, liker du de daglige hundeturene dine? Hvor ofte går du tur med hunden din? Send oss en meldingFacebook eller Instagram og få kontakt med andre kjærlige hundeforeldre akkurat som deg!