Du kanske har haft katt i åratal, eller har du precis adopterat en misse? I vilket fall kan en katt som gömmer sig vara lika delar gulligt och konstigt.

Du kanske undrar varför katten gömmer sig i köksskåpen, bakom soffan, i en väska eller till och med i tvättmaskinen. Och svaren sträcker sig från helt ofarliga saker till allvarliga lägen.

En katt som nyligen adopterats kanske gömmer sig på grund av scenskräck. Men att katten gömmer sig kan också vara ett tecken på att något inte står rätt till, till exempel att katten inte mår bra eller känner sig orolig på grund av en flytt, en sjukdom eller kanske graviditet.

I det här inlägget ska vi ta en titt på varför katter gömmer sig, hur du hittar en katt som gömmer sig och hur du undviker problem.

Är det normalt att en katt gömmer sig?

Ja, det är vanligtvis helt normalt. Men om du märker att din katt gömmer sig oftare än vanligtvis eller har förändrat beteende på andra sätt är det en god idé att hålla ett vaksamt öga på missen.

En grå katt gömmer sig under ett bord

Vissa katter är modiga, och vissa är blyga. Men i princip alla katter tycker om små utrymmen.

En mysig vrå ger katten en varm, trygg och bekväm plats att vila på och ta sköna tupplurar.

Ett gömställe som låter katten hålla ett öga på vad som händer i hemmet är den perfekta platsen för din fyrbenta vän. Och allra bäst är om du inte kan nå katten!

Det är typiskt beteende för katter och de flesta missarna kommer ut från sina gömställen för att få mat och kärlek, en eller ett par gånger om dagen. Kom ihåg att katten också rör sig fritt i hemmet när du sover.

Om din katt gömmer sig mer än vanligt och inte vill umgås med dig så kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Min katt gömmer sig helt plötsligt! Varför?

Om din katt plötsligt gömmer sig kan detta vara ett tecken på oro, stress eller sjukdom

Din katt kanske gömmer sig om:

1) Katten är nyanländ

När du får hem en ny katt är det helt normalt att missen gömmer sig. Katten behöver nämligen tid för att vänja sig vid sin nya omgivning. 

För att hjälpa katten att anpassa sig till ditt hem kan du skapa en trygg plats. Detta är en plats där katten kan vara ostörd och separat från resten av hemmet, till exempel i ett gästrum om du har det.

Placera en barngrind i dörren och besök katten flera gånger om dagen. Låt missen utforska rummet i en eller två dagar innan du presenterar resten av hemmet. Då kommer katten gradvis att bli mer och mer bekväm. Snart nog tar missen över hemmet!

En katt gömmer sig bland gardiner

Läs mer: Checklista för ny kattunge: så förbereder du dig

2) Katten har flyttat

Om familjen flyttar till ett nytt hem kan det vara riktigt stressigt för din katt

Innan flyttlasset går bör du se till att katten har en ID-bricka, ett microchip och en katt-GPS.

Sedan kan du tryggt transportera katten till ert nya hem i en kattbur. När ni har kommit fram kan du låta katten vänta i kattburen en liten stund, medan du ser till att dörrar och fönster är stängda (så att katten inte rymmer från flyttkaoset).  

Läs mer: Så reser du med katten: tips för trygga och roliga bilresor

Katt sover på golvet bredvid en transportväska

När flyttlasset har lastats är det dags att välja ett tomt rum som kan vara kattens trygga plats i det nya hemmet.

 • Ställ kattens mat- och vattenskål, säng och transportväska (öppen!) i rummet med katten.
 • Använd en barngrind i dörren.
 • Besök katten ett par gånger per dag.
 • Säg åt barnen att inte lämna grinden öppen!

Din katt kommer gradvis att slappna av i takt med att hen vänjer sig vid det nya hemmets dofter och ljud. 

Läs mer: Den stressfria guiden till att flytta med katten

Hitta en katt som gömmer sig: då behöver du en katt-GPs

I värsta fall kan katten bli skrämd och springa ut i det nya grannskapet. Då löper katten risk att:

 • Bli påkörd av en bil
 • Skadas av ett annat husdjur eller ett vilt djur
 • Äta något som gör katten sjuk
 • Gå för långt hemifrån och gå vilse

💡Då kan en katt-GPS (samt microchip och ID-märkning) vara en räddare i nöden.

Varför? Jo, när du fäster en katt-GPS på katthalsbandet får du hjälp av otaliga satelliter att spåra katten oberoende av avstånd. Dessutom kan du se kattens plats i realtid.

En katt med Tractive GPS tracker

Med en Tractive GPS-tracker kan du även se kattens platshistorik (och alla ställen där din pälskling tycker om att gömma sig).

Du kan även skapa ett tryggt område för katten så får du en rymningsnotis så snart din pälskling lämnar området. Då kan du snabbt hämta hem katten för att skydda mot faror.

Eller så kan du spåra katten i realtid oberoende av var du befinner dig. På så sätt kan du när som helst hitta katten var hen än gömmer sig.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Upptäck Tractive GPS

3) Katten är sjuk

Katter söker sig ofta till gömställen om de är sjuka eller skadade. Detta är ett beteende som kommer från kattens evolution, det vill säga vad vilda katter gör för att överleva.

Alltså är det ett skyddsbeteende när din katt gömmer sig om hen inte mår så bra.  

Liten katt gömmer sig i buskar

Min katt gömmer sig och äter inte. Varför?

Har du en katt som inte äter och som dessutom gömmer sig och inte vill leka eller umgås? Då är det möjligt att katten är sjuk eller skadad. Om detta beteende fortsätter i ett par dagar bör du ta med katten till en veterinär som kan göra en undersökning.

Om du har en utekatt som slutar att komma hem när det är matdags är det möjligt att missen är sjuk eller skadad. Med en GPS-tracker kan du omedelbart hitta katten så att du kan ta hand om din fyrbenta vän. 

Trustpilot-omdöme om Tractive

Läs mer:

4) Katten är gravid

Om du har en okastrerad honkatt som plötsligt gömmer sig är det möjligt att hon är gravid och redo att föda en kull med kattungar (därför är det viktigt att kastrera katten!).

Ett par dagar innan katten föder väljer hon en trevlig plats för förlossningen.

 • Det kan vara under en säng, i en garderob eller bakom soffan.
 • I naturen är det farligt att föda (eftersom det ökar risken från rovdjur), så instinkten att gömma sig är avgörande för djurets överlevnad.

Ställ fram mat, vatten och en kattlåda i närheten så att mamma katt inte måste lämna sina kattungar under de första dagarna.

Läs mer:

orange katt som gömmer sig i sängen under grå sängkläder och sover som en människa

5) Katten står inför en stor förändring

Alla förändringar i kattens omgivning (även om de är mycket små) kan göra katten orolig och få missen att leta efter en trygg, bekväm plats.

Det är till exempel inte ovanligt att katten gömmer sig när du har besökare. Då kommer det ju in främlingar i hemmet.

Främlingar kan lukta som hundar, vilket kan göra katten panikslagen. Du behöver inte oroa dig om din katt gömmer sig från besökare. Ett par timmar efter att kusten är klar så kommer katten fram igen och beter sig säkert som om att inget har hänt. 

Katt gömmer sig bakom en kudde i en soffa

Om en ny person flyttar in, som en nyfödd bebis eller en ny rumskompis, är det möjligt att katten drar sig tillbaka till ett av sina gömställen. Men när det blir tydligt att den nya personen ska stanna så kommer katten gradvis att återgå till sina vanliga rutiner. Då kan den nya personen och katten lära känna varandra. Se bara till att låta dem göra det på sina egna villkor; försök inte att tvinga fram det. 

Andra störningar, som ändrat arbetsschema, en semester, en kattvakt eller ett nytt husdjur i hemmet kan också få katten att gömma sig, på jakt efter en trygg och säker plats. Låt din katt vara i fred och ta det i egen takt. Så småningom kommer missen att vänja sig.

Var brukar katter gömma sig?

Katter kan välja underliga platser att gömma sig på. Vad platserna har gemensamt är att de är skilda från hemmets eller grannskapets ståhej; de är små, mörka och avgränsade; de har ett fönster eller en öppning som katten kan titta ut genom; och de är ofta upphöjda så att katten får bra utsikt över sin omgivning.

Exempel på gömställen för innekatter:

 • Under eller bakom möbler och sängar
 • I stängda skåp eller garderober
 • Ovanpå garderober, skåp eller vitvaror (som kylen eller frysen)
 • I tvättmaskinen eller torktumlaren
 • Bakom värmepannor eller varmvattenberedare
 • I lådor, soptunnor eller korgar (även fulla tvättkorgar)
Katt gömmer sig i röd byrå

Exempel på gömställen för utekatter:

 • I skjul, verkstäder och garage
 • Bland höga växter i trädgården
 • Under motorhuven på en bil, eller ovanpå bilens hjul
 • Under altaner eller verandor
kvinna och katt som promenerar utomhus

💡 Förutom spårning i realtid och obegränsad räckvidd kan din Tractive-tracker hjälpa dig att hitta katten inomhus!

Enheten har Bluetooth-drivet Radar-läge, förstärkt verklighet samt ljud och ljus så att du snabbt och enkelt kan hitta en katt i närheten, även om hen gömmer sig på ett riktigt lurigt ställe.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Upptäck Tractive GPS

Hur länge kan en katt gömma sig?

En katt som gömmer sig på grund av oro eller stress kommer att stanna på sitt gömställe tills orsaken till oron eller stressen försvinner. 

Om kattens oro orsakats av ett besök från en människa eller ett djur så kommer katten vanligtvis fram från sitt gömställe en eller två timmar efter att besökaren har gått.

Om katten gömmer sig på grund av en flytt kan det ta ett par dagar, eller till och med ett par veckor, innan katten känner sig bekväm nog att börja utforska sitt nya hem. 

Kattunge gömmer sig i en soffa

Ha tålamod. Ställ färsk mat och rent vatten nära kattens gömställe. Stå inte och häng bredvid gömstället och vänta på att katten ska komma ut. I stället bör du lämna rummet och låta katten komma ut när hen känner sig bekväm

Om du har en sjuk eller skadad katt kan du behöva ta ut missen från gömstället. Om du har ställt mat och vatten i närheten, och om katten inte ätit på tre dagar (eller längre) ska du varsamt plocka ut katten och ta med din fyrbenta vän till veterinären. 

Så hittar du en katt som gömmer sig

Katter kommer vanligtvis självmant fram från sina gömställen så snart de känner sig bekväma och trygga igen.

Men om katten är sjuk eller skadad, eller om hen har gått vilse, är det viktigt att du kan hitta din fyrbenta vän.

Kom ihåg att chippa katten så att en veterinär kan läsa av missens microchip om hen lämnas in.

Det enklaste sättet att hitta en katt som gömmer sig är att använda GPS för husdjur, till exempel Tractive GPS för katter. Med hjälp av spårningsteknik som GPS och WiFi kan din tracker hjälpa dig att hitta katten var som helst i världen, eller var som helst i hemmet.

Tractive GPS katt-GPS med förpackning

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, var och när som helst. Få en notis om missen går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritplatser. Låt andra spåra med dig.

Spåra min katt

Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws

Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten.

I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren.

Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.

Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws

Läs mer:

Hjälp katten att känna sig bekväm

Katter är i regel blyga när de befinner sig i nya miljöer. Därför behöver de tid (och tålamod) för att vänja sig. Dock finns det ett par saker som du kan göra för att stödja eller lugna ner en skygg katt när det händer saker som gör missen orolig.

1) Skapa en mysig miljö i hemmet

Ge katten gott om egen tid om det behövs. Att hela tiden bli jagad av barn eller andra djur kan vara mycket stressigt. Om katten gömmer sig under sängen i ett par timmar är det alltså inte så konstigt. 

Två katter sover på en soffa

Om du har flera katter bör du vara vaksam på hur de interagerar. Ibland kan en dominant katt störa en lugnare katt, vilket orsakar stress.

Därför ska du ge katterna flera ställen där de kan vara ifred, så att de inte alltid måste vara tillsammans.

2) Använd en rogivande diffuser

Det finns olika diffusers (eller doftspridare) som utsöndrar kemikalier som liknar de naturliga feromonerna som katter utsöndrar. Dessa feromoner är lugnande för andra katter. Du kan använda en diffuser i väggkontakten närmast kattens gömställe för maximal lugnande effekt. 

En diffuser fungerar på sikt för att lugna ner katten och kan vara mycket användbar när kattens miljö störs, som om ni flyttar till ett nytt hem eller om en ny person flyttar in.

Katt sover bredvid en diffuser

3) Förstärk positivt beteende

Genom att varsamt leka med eller klappa katten när hen kommer fram från sitt gömställe förstärker du känslan av trygghet i din närvaro.

Flicka som leker med en katt inomhus

Du kan även ge katten godsaker eller favoritleksaker. Se till att tiden med dig är så trevlig som möjligt och att katten lockas fram från sitt gömställe så ofta som möjligt.

4) Se till att katten inte känner sig instängd

Katter känner sig (precis som många andra djur) trygga när de har en flyktväg. Undvik därför att stänga dörrar, då det får katten att känna sig fångad och ännu mer orolig. Se till att skapa ett tryggt och bekvämt hem till din katt.

5) Rådfråga en veterinär

Om katten vägrar att komma fram från sitt gömställe kan det vara en god idé att rådfråga en veterinär. Det är möjligt att det finns ett underliggande problem som måste behandlas. 

kvinna som myser med katt på soffa

Hur lockar jag fram en katt som gömmer sig?

Ju mer du försöker att få fram en katt som gömmer sig, desto mer står katten i regel emot. Tålamod är A och O. Vanligtvis är det bäst att låta katten vara och att komma fram i egen takt såvida det inte är bråttom.

Om du absolut måste få fram katten från sitt gömställe (till exempel om ni ska till veterinären eller på semester) kan du prova med följande tips:

 • Håll miljön lugn: säg till barnen och andra husdjur att lämna rummet. Det hjälper inte om hela familjen ropar på katten på högsta volym.
 • Använd mat för att locka fram katten: lägg ut ett spår med kattens favoritgodis, eller slå på stort och öppna en burk tonfisk. Uppmärksamma katten på godsaker genom att skaka på påsen innan du delar ut godiset. Då kanske katten kommer fram så snart du skakar på påsen i framtiden.
Katt gömmer sig på kattvind
 • Använd kattens favoritleksak: dra ett snöre eller en kattleksak över ingången till kattens gömställe. Det blir snabbt oemotståndligt för de flesta katterna.
 • Ta fram kattmyntan: kattmynta (särskilt färsk!) är otroligt lockande för katter. Gnid kattmynta mot kattens favoritleksak och lägg denna utanför missens gömställe. Då kommer missen snart fram!

Och i nödfall …

Tryck på LIVE på din Tractive-enhet för att spåra och hitta katten på nolltid.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Upptäck Tractive GPS

Är du nyfiken på vad experterna rekommenderar? Ta en titt på videon och lyssna på vad Dr. E’Lise Christensen har att säga om katter som gömmer sig:

Gillade du inlägget? Dela det med en vän och hjälp oss att skapa en tryggare, vänligare värld för våra fyrbenta vänner.