Katter är hemlighetsfulla varelser. Har du någonsin tänkt: ”Min katt gömmer sig! Var i hela världen är missen?” Katter kan gömma sig på otaliga platser; bakom skåp, under soffan, i en resväska eller till och med i tvättmaskinen. Det är en del av kattens personlighet, men ibland kan det vara ett tecken på att katten inte mår bra. Eller att det sker stora förändringar, som en flytt, sjukdom eller graviditet. Läs vidare för att ta reda på varför katter gömmer sig, det enklaste sättet att hitta en katt som gömmer sig och hur du kan förhindra att katten smyger undan.

Är det normalt att en katt gömmer sig?

Vissa katter är kaxiga, och vissa är blyga. Men i princip alla katter har en förkärlek för små utrymmen. Dessa mysiga platser ger katten värme, trygghet och bekvämlighet när hen tar härligt långa tupplurar på dagen. Ett gömställe som låter katten hålla ett öga på vad som händer i hemmet är ännu bättre. Och bäst av allt är om gömstället är bortom ditt räckhåll!

Detta är typiskt för katter. De flesta missarna kommer fram från sina gömställen så att du kan ge dem massor av kel och kärlek, en eller två gånger om dagen. Och kom ihåg att katten också rör sig fritt i hemmet och utforskar alla vrår när du sover.

Om din katt gömmer sig mer än vanligt och inte vill umgås med dig så kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Min katt gömmer sig helt plötsligt! Varför?

Om din katt plötsligt gömmer sig kan detta vara ett tecken på oro, stress eller sjukdom

Ny katt som gömmer sig

När du får hem en ny katt är det helt normalt att missen gömmer sig. Katten behöver nämligen tid för att vänja sig vid sin nya omgivning. 

För att hjälpa katten att anpassa sig till ditt hem kan du skapa en trygg plats. Detta är en plats där katten kan vara ostörd och separat från resten av hemmet, till exempel i ett gästrum om du har det. Placera en barngrind i dörren och besök katten flera gånger om dagen. Låt missen utforska rummet i en eller två dagar innan du presenterar resten av hemmet. Då kommer katten gradvis att bli mer och mer bekväm. Snart nog tar missen över hemmet!

Katt som gömmer sig efter flytten

Om familjen flyttar till ett nytt hem kan det vara riktigt stressigt för din katt

Innan flyttlasset går bör du se till att katten har en ID-bricka, ett microchip och en katt-GPS. Sedan kan du tryggt transportera katten till ert nya hem i en kattbur. När ni har kommit fram kan du låta katten vänta i kattburen en liten stund, medan du ser till att dörrar och fönster är stängda (så att katten inte rymmer från flyttkaoset).  

När flytten är klar kan du välja ett tomt rum där du skapar en trygg och lugn plats till katten. Ställ ut kattens mat- och vattenskål, kattbädden och kattburen (öppen) i rummet med katten. Använd en barngrind på dörren. Besök din misse flera gånger under dagen. Om du har barn bör du säga åt dem att inte lämna grinden öppen. Sedan kan katten slappna av och gradvis vänja sig vid det nya hemmets dofter och ljud. 

I värsta fall kan katten rymma genom en öppen dörr och ut i det nya grannskapet. Med en GPS-tracker får du sinnesro och kan se kattens exakta plats i realtid. På så sätt vet du alltid var din pälskling är. 

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, var och när som helst. Få en notis om missen går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritplatser. Låt andra spåra med dig.

Spåra min katt

Gömmer sig katter när de är sjuka?

Ja. Katter söker sig ofta till gömställen när de är sjuka eller skadade. Detta är ett naturligt beteende. I naturen är ett sjukt eller skadat djur ett lätt offer för ett rovdjur. Alltså är det ett skyddsbeteende när din katt gömmer sig om hen inte mår så bra.  

Min katt gömmer sig och äter inte. Varför?

Har du en katt som inte äter och som dessutom gömmer sig och inte vill leka eller umgås? Då är det möjligt att katten är sjuk eller skadad. Om detta beteende fortsätter i ett par dagar bör du ta med katten till en veterinär som kan göra en undersökning.

Om du har en utekatt som slutar att komma hem när det är matdags är det möjligt att missen är sjuk eller skadad. Med en GPS-tracker kan du omedelbart hitta katten så att du kan ta hand om din fyrbenta vän. 

Gravida katter som gömmer sig

Om du har en okastrerad honkatt som plötsligt gömmer sig så är det möjligt att hon är gravid och redo att föda en kull med kattungar (därför är det viktigt att kastrera katten!).

Ett par dagar innan hon föder väljer honkatten ut en mysig plats till förlossningen. Denna plats kan vara under en säng, i en garderob eller bakom soffan. I naturen är honkatter som föder utsatta för hot av rovdjur, så att gömma sig är en viktig instinkt. Om din katt ska föda bör du ställa mat, vatten och kattlådan i närheten, så att den nyblivna mamman inte måste lämna sina ungar under de första dagarna. Här kan du läsa om hur du avgör om katten löper. 

orange katt som gömmer sig i sängen under grå sängkläder och sover som en människa

Katter som gömmer sig på grund av förändringar i omgivningen

Alla förändringar i kattens omgivning (även om de är mycket små) kan göra katten orolig och få missen att leta efter en trygg, bekväm plats. Det är till exempel inte ovanligt att katten gömmer sig när du har främmande på besök. Då kommer det ju in främlingar i hemmet. Främlingar som kan lukta som hundar, vilket kan göra katten panikslagen. Du behöver inte oroa dig om din katt gömmer sig från besökare. Ett par timmar efter att kusten är klar så kommer katten fram igen och beter sig säkert som om att inget har hänt. 

Om en ny person flyttar in, som en nyfödd bebis eller en ny rumskompis, är det möjligt att katten drar sig tillbaka till ett av sina gömställen. Men när det blir tydligt att den nya personen har flyttat in så kommer katten gradvis att återgå till sina vanliga rutiner. Då kan den nya personen och katten lära känna varandra. Se bara till att låta dem göra det på sina egna villkor; försök inte att tvinga fram det. 

Andra störningar, som ändrat arbetsschema, en semester, en kattvakt eller ett nytt husdjur i hemmet kan också få katten att gömma sig, på jakt efter en trygg och säker plats. Låt din katt vara i fred och ta det i egen takt. Så småningom kommer missen att vänja sig.

Var brukar katter gömma sig?

Katter kan välja underliga platser att gömma sig på. Vad platserna har gemensamt är att de är skilda från hemmets eller grannskapets ståhej; de är små, mörka och avgränsade; de har ett fönster eller en öppning som katten kan titta ut genom; och de är ofta upphöjda så att katten får bra utsikt över sin omgivning.

Exempel på gömställen för innekatter:

 • Under eller bakom möbler och sängar
 • I stängda skåp eller garderober
 • Ovanpå garderober, skåp eller vitvaror (som kylen eller frysen)
 • I tvättmaskinen eller torktumlaren
 • Bakom värmepannor eller varmvattenberedare
 • I lådor, soptunnor eller korgar (även fulla tvättkorgar)

Exempel på gömställen för utekatter:

 • I skjul, verkstäder och garage
 • Bland höga växter i trädgården
 • Under motorhuven på en bil, eller ovanpå bilens hjul
 • Under altaner eller verandor
kvinna och katt som promenerar utomhus

Hur länge kan en katt gömma sig?

En katt som gömmer sig på grund av oro eller stress kommer att stanna på sitt gömställe tills orsaken till oron eller stressen försvinner. 

Om kattens oro orsakats av ett besök från en människa eller ett djur så kommer katten vanligtvis fram från sitt gömställe en eller två timmar efter att besökaren har gått. Om katten gömmer sig på grund av en flytt kan det ta ett par dagar, eller till och med ett par veckor, innan katten känner sig bekväm nog att börja utforska sitt nya hem. 

Ha tålamod. Ställ färsk mat och rent vatten nära kattens gömställe. Stå inte och häng bredvid gömstället och vänta på att katten ska komma ut. I stället bör du lämna rummet och låta katten komma ut när hen känner sig bekväm. 

Om du har en sjuk eller skadad katt kan du behöva ta ut missen från gömstället. Om du har ställt mat och vatten i närheten, och om katten inte ätit på tre dagar (eller längre) ska du varsamt plocka ut katten och ta med din fyrbenta vän till veterinären. 

Så hittar du en katt som gömmer sig

Katter kommer vanligtvis självmant fram från sina gömställen så snart de känner sig bekväma och trygga igen. Men om katten är sjuk eller skadad, eller om hen har gått vilse, är det viktigt att du kan hitta din fyrbenta vän.

Det enklaste sättet att hitta en katt som gömmer sig är att använda GPS för husdjur, till exempel Tractive GPS för katter. Med hjälp av spårningsteknik som GPS och WiFi kan din tracker låta dig hitta katten var som helst i världen, eller var som helst i hemmet.

Tractive GPS-appen med hitta-läge
Hitta din katt vart hen än gömmer sig med hjälp av LIVE spårning och hitta-läget med din Tractive GPS katt-tracker.

Köp Tractive

Hjälp katten att känna sig bekväm

Katter är i regel blyga när de befinner sig i nya miljöer. Därför behöver de tid (och tålamod) för att vänja sig. Dock finns det ett par saker som du kan göra för att stödja eller lugna ner en skygg katt när det händer saker som gör missen orolig.

1) Skapa en mysig miljö i hemmet

Ge katten gott om egen tid om det behövs. Att hela tiden bli jagad av barn eller andra djur kan vara mycket stressigt. Om katten gömmer sig under sängen i ett par timmar är det alltså inte så konstigt. 

Om du har flera katter bör du vara vaksam på hur de interagerar. Ibland kan en dominant katt störa en lugnare katt, vilket orsakar stress. Därför ska du ge katterna flera ställen där de kan vara ifred, så att de inte alltid måste vara tillsammans.

2) Använd en rogivande diffuser

Det finns olika diffusers (eller doftspridare) som utsöndrar kemikalier som liknar de naturliga feromonerna som katter utsöndrar. Dessa feromoner är lugnande för andra katter. Du kan använda en diffuser i väggkontakten närmast kattens gömställe för maximal lugnande effekt. 

En diffuser fungerar på sikt för att lugna ner katten och kan vara mycket användbar när kattens miljö störs, som om ni flyttar till ett nytt hem eller om en ny person flyttar in.

3) Förstärk positivt beteende

Genom att varsamt leka med eller klappa katten när hen kommer fram från sitt gömställe förstärker du känslan av trygghet i din närvaro. Du kan även ge katten godsaker eller favoritleksaker. Se till att tiden med dig är så trevlig som möjligt och att katten lockas fram från sitt gömställe så ofta som möjligt.

4) Se till att katten inte känner sig instängd

Katter känner sig (precis som många andra djur) trygga när de har en flyktväg. Undvik därför att stänga dörrar, då det får katten att känna sig fångad och ännu mer orolig. Se till att skapa ett tryggt och bekvämt hem till din katt.

5) Rådfråga en veterinär

Om katten vägrar att komma fram från sitt gömställe kan det vara en god idé att rådfråga en veterinär. Det är möjligt att det finns ett underliggande problem som måste behandlas. 

kvinna som myser med katt på soffa

Hur lockar jag fram en katt som gömmer sig?

Ju mer du försöker att få fram en katt som gömmer sig, desto mer står katten i regel emot. Tålamod är A och O. Vanligtvis är det bäst att låta katten vara och att komma fram i egen takt såvida det inte är bråttom.

Om du absolut måste få fram katten från sitt gömställe (till exempel om ni ska till veterinären eller på semester) kan du prova med följande tips:

 • Håll miljön lugn: säg till barnen och andra husdjur att lämna rummet. Det hjälper inte om hela familjen ropar på katten på högsta volym.
 • Använd mat för att locka fram katten: lägg ut ett spår med kattens favoritgodis, eller slå på stort och öppna en burk tonfisk. Uppmärksamma katten på godsaker genom att skaka på påsen innan du delar ut godiset. Då kanske katten kommer fram så snart du skakar på påsen i framtiden.
 • Använd kattens favoritleksak: dra ett snöre eller en kattleksak över ingången till kattens gömställe. Det blir snabbt oemotståndligt för de flesta katterna.
 • Ta fram kattmyntan: kattmynta (särskilt färsk!) är otroligt lockande för katter. Gnid kattmynta mot kattens favoritleksak och lägg denna utanför missens gömställe. Då kommer missen snart fram!