Wist je dat de nagels bij een hond regelmatig moeten worden geknipt? Als de nagels van je hond te lang worden, kan dit leiden tot pijn en ongemak. Daarom is het knippen van nagels een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces om het knippen van nagels bij je hond zo stressvrij mogelijk te laten verlopen voor zowel jou als je viervoeter.

infographic van Tractive over hoe je de nagels van een hond moet knippen

Waarom is het belangrijk om de nagels van een hond te knippen?

Te lange nagels kunnen pijn en andere ernstige problemen veroorzaken bij een hond. Na verloop van tijd kunnen ze bijdragen aan klachten in de wervelkolom en houdingsproblemen (zoals op een ongemakkelijke manier zitten of staan), omdat je hond zijn poten anders moet neerzetten wegens nagels die te lang zijn geworden. Dit kan zelfs leiden tot verwondingen en verkrampt of mank lopen, vooral wanneer de nagels zo lang zijn dat ze de grond raken. Over het algemeen kunnen te lange nagels de bewegingsvrijheid van je hond beperken.

Te lange nagels kunnen een aanzienlijk negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van een hond.

Wanneer je hond rechtstaat en zijn nagels de grond raken en verder groeien dan het punt waarop ze de voetzool raken, is het hoog tijd om in actie te komen.

Wanneer zijn de nagels van een hond te lang?

Laat je hond op vier poten staan en controleer de nagels. Als de nagels de grond raken, zijn ze te lang. Een ander indicatie dat de nagels te lang zijn, is als de nagels scheef staan of als je een klikkend geluid hoort wanneer je hond op een harde ondergrond loopt. Als je hond rechtstaat en je een vel papier tussen de nagels en de grond kunt schuiven, dan zijn de nagels kort genoeg.

afbeelding hondennagels knippen - ideale lengte hondennagel vs. te lange nagels

Lange nagels kunnen de bewegingsvrijheid van je hond belemmeren. Maar hoe kun je de nagels van je hond korter knippen?

Zo knip je zelf de nagels van je hond

Stap 1: Voorbereiding

 • Nagelknipper/nageltang/nagelvijl voor honden
 • Zaklamp (voor donkere nagels)
 • Nagelbalsem (optioneel)

Wanneer je het juiste gereedschap klaar hebt liggen, is het tijd om je hond op zijn gemak te stellen en aan de slag te gaan. Als je hond wat nerveus lijkt, kun je hem geruststellen met wat lekkers of een knuffel. Dit zal hem een veilig gevoel geven terwijl je zijn nagels gaat verzorgen.

Stap 2: Inspectie

Wees extra voorzichtig wanneer je bepaalt tot hoever je gaat knippen. In de nagels van honden zit het leven. Dit is een levend deel dat bloedvaten en zenuwen bevat die door de nagel lopen. Dit deel is dan ook wat roze van kleur. Als je hierin knipt, kan dit leiden tot hevige pijn. Het is makkelijker om te zien waar het leven zit bij honden met lichte of witte nagels, terwijl dit bij donkere of zwarte nagels wat uitdagender kan zijn. In dat geval kan het gebruik van een zaklamp je helpen om te bepalen tot hoever je moet knippen.

afbeelding hondennagels knippen - tot hoever moet je de nagels van een hond knippen

Houd tijdens het knippen deze drie tips in gedachten:

 • Knip tot enkele millimeters voor het leven begint.
 • De voorpoten hebben sneller last van ingegroeide nagels.
 • Je moet de nagel altijd evenwijdig met het zoolkussentje van de teen knippen.

Stap 3: Nagels knippen

Nadat je hebt vastgesteld tot hoever je moet knippen, is het belangrijk dat je hond ontspannen zit of ligt. Als je alle benodigdheden bij de hand hebt, kun je beginnen met het knippen van de nagels van je hond.

afbeelding - zo knip je de nagels van een hond - knip tot voor het leven begint

Knip kleine stukjes van de nagel af en beloon je hond eventueel met wat lekkers om hem op zijn gemak te stellen. Als je aan het einde van de knipbeurt geen bloed ziet en je hond normaal gedrag vertoont alsof er niets is gebeurd, kun je er zeker van zijn dat je het goed hebt aangepakt.

Nadat je de nagels hebt geknipt, kun je ervoor kiezen om een balsem aan te brengen om de huid rond de nagels te verzachten. Dit kan een geruststellende stap zijn voor je hond. Vergeet niet om ook het haar tussen de tenen en zoolkussentjes te knippen.

Stap 4: Beloningen

Vergeet niet om je hond te belonen nadat je zijn nagels hebt geknipt. Dit zal ervoor zorgen dat je hond het knippen van nagels, wat door sommige honden als onaangenaam kan worden ervaren, associeert met iets positiefs en dit kan zijn angst voor een knipbeurt verminderen. Zo laat je aan je huisdier weten dat het knippen van nagels gewoon een onderdeel is van de verzorgingsroutine.

Zo knip je hondennagels die te lang zijn geworden

Vraag je je af hoe je de wel heel erg lange nagels van je hond kunt verzorgen? Bekijk de onderstaande video voor tips over het veilig knippen van hondennagels die te lang zijn geworden. Als je je zorgen maakt over de nagels, poten of de algehele gezondheid van je hond, neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan je voorzien van de beste aanbevelingen en behandelingen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van je trouwe viervoeter.

Zo stop je het bloeden van een nagel bij je hond

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er tijdens de knipbeurt altijd iets onverwachts gebeuren. Raak vooral niet in paniek als je een klein beetje bloed op de nagel van je hond ziet. Probeer het bloeden te stoppen en voorkom dat de wond in aanraking komt met vuil om infecties te vermijden. Als het bloeden na een half uur niet stopt, is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts.

In situaties waarin snel handelen vereist is en je geen toegang hebt tot je dierenarts, kun je een bloedstelpende stift of bloedstelpend poeder (verkrijgbaar bij de apotheek) op de wond aanbrengen. Als je deze dingen niet hebt en je kunt niet bij de apotheek langs, kun je proberen om ijs of een koud kompres aan te brengen.

Hoe vaak moet je de nagels van een hond knippen?

Dit hangt ervan af. Over het algemeen hebben honden die actiever zijn en regelmatig buiten lopen, natuurlijk slijtage van hun nagels, wat betekent dat ze mogelijk minder vaak hoeven te worden geknipt. Aan de andere kant kunnen honden die voornamelijk binnenshuis zijn en weinig op harde ondergronden lopen, vaker knipbeurten nodig hebben. Hoe vaak je de nagels van een hond moet knippen, hangt ook af van:

 • Genetische factoren
 • Het hondenras
 • Eetgewoontes
 • Hoe actief je hond is

Als algemene richtlijn adviseren we om de nagels van je hond elke twee weken te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden. Je hond regelmatig een knipbeurt geven heeft nog een bijkomend voordeel: hoe vaker je dit doet, hoe verder het leven van de nagel zal terugtrekken. Daarom is het belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te knippen.

Meer ideeën om je hond gezond en gelukkig te houden

Nu je alles weet over het knippen van nagels bij je hond, delen we ook nog graag vijf tips om je hond gezond en gelukkig te houden:

 1. Leer je hond basiscommando’s voor veiligheid.
 2. Houd giftige stoffen buiten het bereik van je hond.
 3. Verlies nooit meer je hond uit het oog met een GPS-tracker voor honden.
 4. Zorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt.
 5. Ontdek hoe je het beste kunt omgaan met een loopse hond.

Conclusie over het knippen van nagels bij honden

Het knippen van nagels bij honden wordt vaak over het hoofd gezien door hondenbezitters, terwijl dit juist een belangrijk onderdeel van de verzorging is. Na het lezen van deze blogpost zou je beter voorbereid moeten zijn om de nagels van je hond te knippen.