Je hebt eindelijk besloten om een tracker te kopen. Of je het trackingapparaat wilt gebruiken voor je sleutels, auto, kat of hond, het is belangrijk om te weten welke tracker het beste bij je behoeften past. Vooral als het gaat om je huisdier, is het van belang om de meest betrouwbare tracker te kiezen. Tenslotte zijn microchips niet uitgerust met GPS-technologie. Huisdierentrackers kunnen worden onderverdeeld in GPS-trackers en Bluetooth-trackers, maar wat is het verschil? Zijn er ook GPS-trackers met Bluetooth verkrijgbaar? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over GPS- en Bluetooth-trackers.

Inhoudsopgave

Bluetooth-trackers

Een Bluetooth-tracker is een klein apparaat dat wordt gebruikt om dingen weer terug te vinden. Het maakt gebruikt van Bluetooth om verbinding te maken met je mobiel. Hierdoor kun je je spullen lokaliseren als ze zich binnen het Bluetooth-bereik bevinden. Bluetooth-trackers zijn ideaal voor mensen die hun sleutels, portemonnee of andere belangrijke spullen willen terugvinden.

Sleutelvinder met Bluetooth
Sleutelvinder met Bluetooth (bron: Amazon)

Denk eraan dat Bluetooth-trackers alleen werken als het verloren voorwerp zich in de buurt van je telefoon bevindt. Meestal hebben deze trackers een maximaal bereik van 30 tot 40 meter.

Met andere woorden: mocht je hond weglopen, dan is hij al snel buiten bereik. De kans is dus klein dat je hem terugvindt met een Bluetooth-tracker. Bovendien maken de meeste Bluetooth-trackers geen gebruik van GPS.

Populaire Bluetooth-trackers zijn onder andere Tile, TrackR, Orbit, Beagle, Chipolo en Apple AirTag.

Lees meer over de Apple AirTag voor huisdieren.

green check markVoordelen van Bluetooth-trackers

 • Batterij gaat lang mee (maanden of jaren)
 • Kan meestal aan elk oppervlak of elke halsband worden bevestigd
 • Zeer nauwkeurige locatie, maar alleen binnen een beperkt bereik
 • Goedkoop (vanaf € 25 voor een Bluetooth-tracker vs. € 49,99 voor een GPS-tracker)
 • Meestal klein en licht, hoewel het formaat kan variëren

red xNadelen van Bluetooth-trackers

 • Zeer beperkt bereik (10 tot 60 meter)
 • Ontworpen om spullen terug te vinden, geen huisdieren
 • Je hebt Bluetooth nodig op je telefoon
 • Beperkte functies voor huisdiereigenaren
 • Als je huisdier zich buiten het Bluetooth-bereik bevindt, probeert de tracker de telefoon van iemand anders te gebruiken om de locatie te achterhalen
 • Kan worden ingeslikt door je huisdier

GPS-trackers

Zoals de naam al aangeeft, maken GPS-trackers gebruik van GPS-technologie. GPS staat voor Global Positioning System en wordt wereldwijd gebruikt om je locatie vast te stellen1. Het is ontwikkeld door het Amerikaanse leger en is sinds 1996 voor iedereen beschikbaar.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden
Tractive GPS-tracker voor honden

Het systeem bestaat uit drie delen: satellieten die in banen rondom de aarde draaien, grondstations die ervoor zorgen dat de satellieten werken en ontvangers.

Een ontvanger is een apparaat dat een GPS-signaal kan ontvangen en verwerken, zoals GPS-trackers. Een GPS-tracker berekent de afstand van ten minste vier satellieten om je huidige locatie te achterhalen.

Met GPS kun je heel snel je locatie bepalen. Denk maar eens aan hoe snel je locatie wordt bijgewerkt in Google Maps of het navigatiesysteem van een auto.

Met een ontvanger kunnen de locatiegegevens op het apparaat zelf worden weergeven, waardoor een simkaart niet nodig is. In het geval van GPS-trackers stuurt de ontvanger de coördinaten naar een ander apparaat, zoals je telefoon. Daarom hebben GPS-trackers een simkaart nodig om locatiegegevens via een lokaal mobiel netwerk naar een app voor GPS-tracking te sturen.

Lees meer over GPS trackers zonder simkaart.

green check markVoordelen van GPS-trackers

 • Wereldwijde dekking met GPS-technologie
 • Onbeperkt bereik, dus je kunt altijd de locatie van je huisdier bekijken
 • Realtime locatietracking
 • GPS-trackers kunnen locatiegegevens gebruiken om te laten zien hoe actief je huisdier is, zodat je je viervoeter in vorm kunt houden
 • Nauwkeurige locatie
 • Geen basisstation vereist

red xNadelen van GPS-trackers

 • Soms kan het GPS-signaal worden verstoord (bijvoorbeeld binnenshuis)
 • Maakt gebruik van het mobiele netwerk, dus een abonnement is vereist

Hieronder leggen we uit hoe een GPS-tracker je kan helpen bij het lokaliseren van je hond.

Stel dat je hond net is weggelopen en dat er een GPS-tracker voor honden op zijn halsband zit. Het apparaat heeft onbeperkt bereik. Dit houdt in dat je je huisdier via de mobiele app of de webapp kunt vinden, ongeacht hoe ver hij zich ook bevindt. Je bent niet aangewezen op de hulp van anderen. Maar belangrijker nog: voor je het weet, ben je weer herenigd met je trouwe viervoeter.

Laten we nu eens kijken wat er gebeurt als je een Bluetooth-tracker gebruikt om je hond in de gaten te houden en hij zich buiten het bereik bevindt.

infographic vergelijking tussen het bereik van een GPS-tracker en Bluetooth-tracker

Wat gebeurt er als ik een Bluetooth-huisdierentracker gebruik en mijn hond of kat buiten bereik is?

Wanneer je viervoeter zich binnen het Bluetooth-bereik bevindt, dan kun je zien waar hij is. Maar zodra hij buiten bereik is, valt de verbinding weg en kun je je hond niet meer lokaliseren.

Buiten het Bluetooth-bereik kun je je hond of kat niet meer volgen.

Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe je je hond kunt lokaliseren met een Bluetooth-tracker.

Stel dat je hond zojuist is weggelopen en hij zich binnen het bereik bevindt. Een Bluetooth-tracker werkt alleen als:

 1. deze verbinding kan maken met iemands telefoon in de buurt;
 2. deze persoon dezelfde app heeft geïnstalleerd als jij;
 3. en locatiediensten en Bluetooth heeft ingeschakeld op zijn mobiel.

Dit betekent dat je je huisdier alleen kunt vinden met een Bluetooth-tracker als aan deze drie voorwaarden wordt voldaan.

Met andere woorden, Bluetooth-trackers zijn niet de beste keuze om je huisdier te lokaliseren.

afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

In tegenstelling tot een Bluetooth-tracker kun je met een GPS-tracker wél je huisdier volgen, hoe ver je viervoeter ook afdwaalt.

De perfecte combinatiie: GPS-trackers met Bluetooth

Goed nieuws! Je kunt een GPS-tracker met Bluetooth aanschaffen voor je kat of hond om het beste uit beide werelden te halen. Ja, dat lees je goed. Je hoeft niet te kiezen. Tractive GPS combineert GPS en Bluetooth om je de meest nauwkeurige locatiegegevens te bieden.

Tractive GPS Cat-tracker en app
Tractive GPS-tracker voor katten

Lees hieronder wat een van onze tevreden klanten vindt van de Tractive GPS Cat-tracker:

We hebben twee van onze katten, Dobby en Simba, uitgerust met Tractive en de tracker heeft hun leven gered. Afgelopen juni reden we door Griekenland om de veerboot naar Italië te nemen. Toen sprong Simba plotseling uit het busje en belandde hij op een afgelegen plek! We kwamen er pas een uur later achter toen we op het punt stonden aan boord van de veerboot te gaan. We raakten in paniek, omdat we geen idee hadden waar hij kon zijn en misschien was hij wel gewond… Om een lang verhaal kort te maken, ik zou hem NOOIT hebben gevonden als de Tractive GPS-tracker niet op zijn halsband zat! Ik heb 500 euro moeten betalen voor de veerboottickets, nieuwe dierenpaspoorten en overnachting 😂 maar ik heb hem gevonden en hij was ongedeerd. En dat allemaal dankzij Tractive!

Ontdek Tractive GPS

Afbeelding van de functie Vind-modus met kat - Tractive GPS-tracker met Bluetooth
Met de Vind-modus van Tractive GPS kun je naast GPS ook Bluetooth gebruiken om je hond of kat te vinden. Daarnaast maakt de tracker ook gebruik van wifi. Dankzij de technologieën in deze tracker kun je je huisdier altijd en overal lokaliseren voor volledige gemoedsrust.

Tile Bluetooth-tracker vs. Tractive GPS-tracker

Om je te helpen kiezen tussen een GPS- en Bluetooth-tracker, hebben we een vergelijking gemaakt tussen twee van de best verkochte trackers op de markt: de Tile Bluetooth-tracker en Tractive GPS voor honden en katten.

tile bluetooth tracker
Tile Bluetooth-tracker
tractive gps tracker white
Tractive GPS
DoelVind sleutels, tassen en andere spullen terugVind altijd en overal je huisdier
PrijsVanaf € 24,99€ 49,99
AbonnementNiet vereist, maar je hebt een Premium-abonnement nodig om alle functies te ontgrendelenOnbeperkt bereik en wereldwijde dekking vanaf slechts € 4 per maand
Bereik61 meterOnbeperkt
BatterijVerwisselbare batterij die 1 jaar meegaatOplaadbare batterij die tot 7 dagen meegaat
WaterdichtheidWaterdicht100% waterdicht (IPX7-norm)
Afmetingen35 mm x 35 mm x 6,2 mm17,5 mm x 71,4 mm x 28 mm
Locatiegeschiedenis
Laatst bekende locatie
Locatie delen
GPS
LIVE Tracking
Wereldwijde dekking
Virtuele omheining/veilige zone
Activiteitenmonitoring
Wifi/Energiebesparende zone
Schok- en avontuurbestendig

Licht en geluid
Alleen geluid

Conclusie: GPS-tracker vs. Bluetooth-tracker

Er zijn tal van Bluetooth- en GPS-trackers met verschillende functies op de markt. Het grootste verschil tussen deze twee soorten trackers is dat Bluetooth-trackers ontworpen zijn om spullen terug te vinden. Ze zijn ideaal voor het zoeken en vinden van je sleutels of portemonnee.

Bluetooth-trackers zijn klein en hebben een lange batterijduur, maar ze werken alleen binnen het beperkte bereik van je telefoon. Ze maken ook geen gebruik van GPS. Als je hond of kat zich dus buiten het bereik bevindt, dan kun je je huisdier niet vinden met een Bluetooth-tracker.

GPS-trackers zijn daarentegen doorgaans specifiek ontworpen voor huisdieren. Vaak combineren ze Bluetooth- en wifi-technologieën om je de meest nauwkeurige locatie te geven. Sommige GPS-trackers bevatten ook extra functies. Enkele functies van de Tractive GPS-tracker voor honden zijn bijvoorbeeld LIVE Tracking, Activiteitenmonitoring, wereldwijde dekking, onbeperkt bereik, locatiegeschiedenis, Delen met familie en Openbaar delen.

zwart-witte hond met Tractive GPS-tracker
Bron: Nuki

Kortom: als je je huisdier wilt lokaliseren, dan zijn Bluetooth-trackers daar niet geschikt voor vanwege het beperkte bereik. Wil je voor het beste gaan en je hond of kat altijd en overal kunnen volgen? Dan is een GPS-tracker met Bluetooth de beste optie.

GPS-tracker kopen


Heb je iets nieuws geleerd? Deel dit artikel met een vriend of bekijk deze gerelateerde artikelen: