Bluetooth-trackers, GPS-trackers… GPS trackers met Bluetooth? Ongeacht of je nu je sleutels, auto, hond of kat wilt volgen, is het van essentieel belang om te weten welk type trackingapparaat het beste aansluit bij jouw behoeften. Mocht je huisdier weglopen, dan kan de tracker die je kiest een cruciale rol spelen bij het terugvinden van je viervoeter.

Welk type tracker moet je eigenlijk overwegen bij het maken van de juiste keuze?

Samengevat: GPS-trackers met Bluetooth, zoals de Tractive GPS-tracker, hebben wereldwijd het leven van talloze honden en katten gered dankzij het onbeperkte bereik, real-time tracking en diverse huisdiervriendelijke functies. In dit artikel zullen we de voornaamste verschillen tussen GPS- en Bluetooth-trackers bespreken en lees je wat de Tractive GPS-tracker uniek maakt.

Wat zijn Bluetooth-trackers en hoe werken ze?

Een Bluetooth-tracker is een klein apparaat dat wordt gebruikt om dingen weer terug te vinden. Het maakt gebruikt van Bluetooth om verbinding te maken met je mobiel. Hierdoor kun je je spullen lokaliseren als ze zich binnen het Bluetooth-bereik bevinden. Bluetooth-trackers zijn ideaal voor mensen die hun sleutels, portemonnee of andere belangrijke spullen willen terugvinden.

Bluetooth-trackers zijn ontworpen voor het tracken van spullen, niet voor het volgen van levende wezens zoals honden of katten. Vanwege het beperkte bereik en het gebrek aan huisdiervriendelijke functies zijn Bluetooth-trackers over het algemeen geen geschikte keuze voor het volgen van bewegende dieren.

Bereik en functionaliteit van Bluetooth-trackers

Bluetooth-trackers werken alleen als het verloren voorwerp zich in de buurt van je telefoon bevindt. Meestal hebben deze trackers een maximaal bereik van 30 tot 40 meter. Met andere woorden: mocht je hond weglopen of je kat zich verstoppen, dan is hij al snel buiten bereik. De kans is dus klein dat je hem terugvindt met een Bluetooth-tracker. Bovendien maken de meeste Bluetooth-trackers geen gebruik van GPS.

Sleutelvinder met Bluetooth
Sleutelvinder met Bluetooth (bron: Amazon)

Populaire Bluetooth-trackers zijn onder andere Tile, Samsung SmartTag en de Apple AirTag. Houd er rekening mee dat geen van deze trackers specifiek ontworpen is voor gebruik bij huisdieren. Als je voor een van deze opties hebt gekozen, loop je het risico veel essentiële functies te missen die ontworpen zijn om de gemoedsrust van huisdiereigenaren te waarborgen.

Lees meer over de Apple AirTag voor honden en katten.

green check markVoordelen van Bluetooth-trackers

 • Batterij gaat lang mee (maanden of jaren)
 • Kan meestal aan elk oppervlak of elke halsband worden bevestigd
 • Zeer nauwkeurige locatie, maar alleen binnen een beperkt bereik
 • Goedkoop (vanaf € 25 voor een Bluetooth-tracker vs. € 49,99 voor een GPS-tracker)
 • Meestal klein en licht, hoewel het formaat kan variëren

red xNadelen van Bluetooth-trackers

 • Zeer beperkt bereik (10 tot 60 meter)
 • Ontworpen om spullen terug te vinden, geen huisdieren
 • Je hebt Bluetooth nodig op je telefoon
 • Beperkte functies voor huisdiereigenaren
 • Als je huisdier zich buiten het Bluetooth-bereik bevindt, probeert de tracker de telefoon van iemand anders te gebruiken om de locatie te achterhalen
 • Kan worden ingeslikt door je huisdier

⚠️ Stel je voor: een hond die jaagt op een prooi of een kat die zijn territorium bewaakt, kan binnen enkele minuten meerdere kilometers afleggen. Je Bluetooth-tracker is dus onbruikbaar buiten het beperkte bereik. Tijdens een wandeling met je huisdier is de kans bovendien klein dat je in de buurt andere Android- of Apple-gebruikers tegenkomt, van wie de apparaten kunnen helpen bij het lokaliseren van je viervoeter.

In dergelijke situaties ben je het beste af met een GPS-tracker voor huisdieren. Nog beter is een tracker die zowel GPS als mobiele connectiviteit gebruikt, waardoor je gebruik kunt maken van een uitgebreid netwerk van satellieten om je kwijtgeraakte huisdier snel terug te vinden.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

Net als de AirTag kan de Tractive GPS-tracker gebruikmaken van een radiosignaal om de locatie van je huisdier te bepalen. Maar in tegenstelling tot de AirTag maakt Tractive ook gebruik van mobiele connectiviteit en GPS. Zelfs wanneer je tracker niet in de buurt van een ander mobiel apparaat is, kan deze nog steeds gegevens naar de Tractive-servers sturen. Hierdoor kun je snel en eenvoudig de locatie van je huisdier in de app bekijken.

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Wat zijn GPS-trackers en hoe werken ze?

Zoals de naam al aangeeft, maken GPS-trackers gebruik van GPS-technologie. GPS staat voor Global Positioning System en wordt wereldwijd gebruikt om je locatie vast te stellen1. Het is ontwikkeld door het Amerikaanse leger en is sinds 1996 voor iedereen beschikbaar.

Het systeem bestaat uit drie delen: satellieten die in banen rondom de aarde draaien, grondstations die ervoor zorgen dat de satellieten werken en ontvangers.

Een ontvanger is een apparaat dat een GPS-signaal kan ontvangen en verwerken, zoals GPS-trackers. Een GPS-tracker berekent de afstand van ten minste vier satellieten om je huidige locatie te achterhalen.

Met GPS kun je heel snel je locatie bepalen. Denk maar eens aan hoe snel je locatie wordt bijgewerkt in Google Maps of het navigatiesysteem van een auto.

Met een ontvanger kunnen de locatiegegevens op het apparaat zelf worden weergeven, waardoor een simkaart niet nodig is. In het geval van GPS-trackers stuurt de ontvanger de coördinaten naar een ander apparaat, zoals je telefoon. Daarom hebben GPS-trackers een simkaart nodig om locatiegegevens via een lokaal mobiel netwerk naar een app voor GPS-tracking te sturen.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

De GPS-module van je Tractive-apparaat ontvangt signalen van diverse GPS-satellieten, waardoor de positie van je huisdier nauwkeurig wordt bepaald. Vervolgens versturen deze satellieten hun locatie via de netwerkmodule (simkaart is inbegrepen) naar de servers van Tractive. Zodra deze servers de informatie ontvangen, kun je gemakkelijk en snel de locatie van je huisdier controleren door simpelweg de Tractiveapp te openen.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Er zijn GPS-trackers zonder simkaart verkrijgbaar, maar ze bieden geen real-time tracking voor je hond of kat. Bovendien zijn ze niet specifiek ontworpen voor gebruik bij huisdieren.

In tegenstelling hiermee kun je dankzij de ingebouwde simkaart in de Tractive GPS-tracker de locatie van je huisdier direct bekijken op je telefoon.

green check markVoordelen van GPS-trackers

 • Wereldwijde dekking met GPS-technologie
 • Onbeperkt bereik, dus je kunt altijd de locatie van je huisdier bekijken
 • Real-time locatietracking
 • GPS-trackers kunnen locatiegegevens gebruiken om te laten zien hoe actief je huisdier is, zodat je je viervoeter in vorm kunt houden
 • Nauwkeurige locatie
 • Geen basisstation vereist

red xNadelen van GPS-trackers

 • Soms kan het GPS-signaal worden verstoord (bijvoorbeeld binnenshuis)
 • Maakt gebruik van het mobiele netwerk, dus een abonnement is vereist

Je huisdier lokaliseren met Tractive GPS

Stel dat je hond net is weggelopen en dat er een GPS-tracker voor honden op zijn halsband zit. Het apparaat heeft onbeperkt bereik. Dit houdt in dat je je huisdier via de mobiele app of de webapp kunt vinden, ongeacht hoe ver hij zich ook bevindt. Je bent niet aangewezen op de hulp van anderen. Maar belangrijker nog: voor je het weet, ben je weer herenigd met je trouwe viervoeter.

Of stel dat je kat de door jou ingestelde veilige zone verlaat, bijvoorbeeld je achtertuin. Zodra je Tractive-apparaat detecteert dat je kat deze veilige zone verlaat, ontvang je onmiddellijk een melding. Hierdoor kun je snel handelen en voorkomen dat je huisdier op gevaarlijk terrein komt.

Eigenaar van een cattery en trainer, Clair Chesterman

De Tractive GPS-tracker is de beste tracker voor katten die je kunt kopen en deze behoort tot de top wat betreft kwaliteit. Ik kan eenvoudig veilige zones instellen, zoals mijn huis, en zodra mijn kat die zone verlaat, krijg ik meteen een melding. Deze tracker heeft waarschijnlijk het leven van mijn kat gered toen ze een vogel achtervolgde en verdwaald raakte. Ze was behoorlijk geschrokken, maar dankzij de GPS-tracker kon ik haar snel lokaliseren. De chip van de Tractive GPS-tracker berekent regelmatig de locatie van mijn kat en werkt de kaart elke 2 tot 3 seconden bij. Bovendien heeft het een handige lichtfunctie die helpt bij het lokaliseren van mijn viervoeter, vooral ’s nachts.”

– Clair Chesterman, eigenaar van CFA- en CCA-geregistreerd bedrijf, FluffyMeowPaws2

Tractive GPS Dog 4 & Cat Mini

Weet altijd waar je huisdieren zijn

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals de uitlater of oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Ontdek Tractive GPS

Vergelijking van het bereik van een GPS- vs. Bluetooth-tracker

infographic vergelijking tussen het bereik van een GPS-tracker en Bluetooth-tracker

Wat gebeurt er als ik een Bluetooth-huisdierentracker gebruik en mijn hond of kat buiten bereik is?

Wanneer je viervoeter zich binnen het Bluetooth-bereik bevindt, dan kun je zien waar hij is. Maar zodra hij buiten bereik is, valt de verbinding weg en kun je je hond niet meer lokaliseren.

⚠️ Buiten het Bluetooth-bereik kun je je hond of kat niet meer volgen.

Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe je je hond kunt lokaliseren met een Bluetooth-tracker.

Stel dat je hond zojuist is weggelopen en hij zich binnen het bereik bevindt. Een Bluetooth-tracker werkt alleen als:

 1. deze verbinding kan maken met iemands telefoon in de buurt;
 2. deze persoon dezelfde app heeft geïnstalleerd als jij;
 3. en locatiediensten en Bluetooth heeft ingeschakeld op zijn mobiel.

Dit betekent dat je je huisdier alleen kunt vinden met een Bluetooth-tracker als aan deze drie voorwaarden wordt voldaan.

Met andere woorden, Bluetooth-trackers zijn niet de beste keuze om je huisdier te lokaliseren.

💡 In tegenstelling tot een Bluetooth-tracker kun je met een GPS-tracker wél je huisdier volgen, hoe ver je viervoeter ook afdwaalt.

De perfecte combinatie: GPS-trackers met Bluetooth

Gelukkig kun je een GPS-tracker met Bluetooth aanschaffen voor je kat of hond om het beste uit beide werelden te halen. Je hoeft niet te kiezen. Tractive GPS combineert GPS en Bluetooth om je de meest nauwkeurige locatiegegevens te bieden.

💡Met de Radar-modus van Tractive GPS kun je naast GPS ook Bluetooth gebruiken om je hond of kat te vinden. Daarnaast maakt de tracker ook gebruik van wifi. Dankzij de technologieën in deze tracker kun je je huisdier altijd en overal lokaliseren voor volledige gemoedsrust.

Afbeelding van de functie Radar-modus met kat - Tractive GPS-tracker met Bluetooth

Lees hieronder wat een van onze tevreden klanten vindt van de Tractive GPS-tracker voor katten:

Tractive GPS-tracker voor katten en app

“We hebben twee van onze katten, Dobby en Simba, uitgerust met Tractive en de tracker heeft hun leven gered. Afgelopen juni reden we door Griekenland om de veerboot naar Italië te nemen. Toen sprong Simba plotseling uit het busje en belandde hij op een afgelegen plek!

We kwamen er pas een uur later achter toen we op het punt stonden aan boord van de veerboot te gaan. We raakten in paniek, omdat we geen idee hadden waar hij kon zijn en misschien was hij wel gewond… Om een lang verhaal kort te maken, ik zou hem NOOIT hebben gevonden als de Tractive GPS-tracker niet op zijn halsband zat!

Ik heb 500 euro moeten betalen voor de veerboottickets, nieuwe dierenpaspoorten en overnachting 😂 maar ik heb hem gevonden en hij was ongedeerd. En dat allemaal dankzij Tractive!”

Vergelijking van Tile Bluetooth-tracker vs. Tractive GPS-tracker

Om je te helpen kiezen tussen een GPS- en Bluetooth-tracker, hebben we een vergelijking gemaakt tussen twee van de best verkochte trackers op de markt: de Tile Bluetooth-tracker en Tractive GPS voor honden en katten.

tile bluetooth tracker
Tile Bluetooth-tracker
tractive gps tracker white
Tractive GPS
GebruikssituatieVind sleutels, tassen en andere spullen terugVind altijd en overal je huisdier
PrijsVanaf € 24,99€ 49,99
AbonnementNiet vereist, maar je hebt een Premium-abonnement nodig om alle functies te ontgrendelenOnbeperkt bereik en wereldwijde dekking vanaf slechts € 5 per maand
Bereik61 meterOnbeperkt
BatterijVerwisselbare batterij die 1 jaar meegaatOplaadbare batterij die tot 7 dagen meegaat
WaterdichtheidWaterdicht100% waterdicht (IPX7-norm)
Afmetingen35 mm x 35 mm x 6,2 mm17,5 mm x 71,4 mm x 28 mm
Locatiegeschiedenis
Laatst bekende locatie
Locatie delen
GPS
LIVE Tracking
Wereldwijde dekking
Virtuele omheining/veilige zone
Activiteitenmonitoring
Slaaptracking
Gezondheidswaarschuwingen
Wifi/Energiebesparende zone
Schok- en avontuurbestendig

Licht en geluid
Alleen geluid

Ontdek Tractive GPS

Investeer in een GPS-tracker met Bluetooth en houd je huisdier veilig

Bluetooth-trackers zijn in het algemeen ontworpen voor het lokaliseren van voorwerpen en ze zijn het meest geschikt voor het terugvinden van persoonlijke spullen zoals sleutels of portemonnee.

 • Ondanks de voordelen zoals het compacte formaat en lange batterijduur is het bereik echter te beperkt voor levende, bewegende dieren.
 • Nog belangrijker is dat Bluetooth-trackers geen gebruikmaken van GPS. Als je huisdier het Bluetooth-bereik verlaat, kun je niet vertrouwen op een Bluetooth-tracker om je huisdier terug te vinden.

GPS-trackers zijn daarentegen doorgaans specifiek ontworpen voor huisdieren. Vaak combineren ze Bluetooth- en wifi-technologieën om je de meest nauwkeurige locatie te geven. Sommige GPS-trackers bevatten ook extra functies. Enkele functies van de Tractive GPS-tracker voor honden zijn bijvoorbeeld:

zwart-witte hond met Tractive GPS-tracker
Bron: Nuki

Kortom: als je je huisdier wilt lokaliseren, dan zijn Bluetooth-trackers daar niet geschikt voor vanwege het beperkte bereik.

💡Wil je voor het beste gaan en je hond of kat altijd en overal kunnen volgen? Dan is een GPS-tracker met Bluetooth de beste optie.

Ontdek Tractive GPS

Ben je benieuwd naar hoe de Tractive GPS-tracker werkt? Bekijk dan het korte filmpje hieronder:

Heb je iets nieuws geleerd? Deel dit artikel met een vriend of bekijk deze gerelateerde artikelen: