”Min hund äter inte!” Det är ett vanligt problem som kan vara riktigt oroväckande för hundägare. Att lära dig mer om anledningarna till att hunden inte äter i förväg kan hjälpa dig att hantera problemet. Det är nämligen livsviktigt att du gör något så snart som möjligt om du har en hund som inte äter. I det här inlägget kan du läsa de 6 vanligaste anledningarna till att hundar inte äter, och hur du kan lösa problemet. När din hund äter som vanligt igen kan du passa på att läsa vår guide till att ge hunden grönsaker.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll ett öga på hundens hälsa

Se hur hunden mår med hälsopoäng. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Se över sömnen. Upptäck problem och håll vovven i form.

Köp trackers till hund och katt

De vanligaste anledningarna till att en hund inte äter

 1. Stress
 2. Skada eller smärta
 3. Medicinsk behandling 
 4. Sjukdom
 5. Ålder
 6. Kost

Det är lätt att få panik och tänka ”Min hund äter inte! Det är säkert livshotande!” Men i själva verket behöver hundens brist på aptit inte vara så farligt. Precis som vi människor kan hundar tappa aptiten på grund av brist på motion, eller vädret. Men om din hund inte äter på mer än två dagar ska du omedelbart kontakta en veterinär¹.

Om hunden inte dricker vatten, eller om hen dricker för mycket vatten, kan det vara ett tecken på ett allvarligt problem. Det finns även vissa illavarslande orsaker till att hunden kan tappa aptiten:

1. Stress

Precis som vi människor kan hundar bli stressade på grund av förändringar i omgivningen. Detta kan leda till att hunden inte äter. En ny miljö, en ny människa (eller fyrbent vän) i familjen och andra förändringar kan göra hunden nervös och stressad. Då kan aptiten minska tills hunden känner sig bekväm igen. Även separationsångest och rädsla kan orsaka att hunden inte äter.

Min hund äter inte på grund av stress! Vad kan jag göra? Om möjligt ska du ta reda på vad som stressar eller skrämmer hunden och se till att hålla vovven borta från dessa saker. Om detta inte är möjligt kan du försöka att lugna ner hunden genom att leka, gosa och prata med vovven. Se till att hundens miljö är så normal och konsekvent som möjligt (om det går). Till och med småsaker, som att byta matskålen, kan trigga stress eller förvirring för gamla hundar.

2. Skada eller smärta

Att hunden inte äter kan orsakas av att vovven har ont. Skador och smärta påverkar ofta hundens aptit. Särskilt tandvärk. Då kanske hunden inte vill äta eftersom något i munnen gör ont. Kontrollera hundens mun och leta efter sår, skadade tänder, tumörer eller andra fysiska skador.

Det är möjligt att hunden lider av en smärtsam sjukdom eller ett tillstånd som orsakar bristen på aptit. Till exempel:

 • problem med tänderna, tungan eller tandköttet
 • parasiter
 • brutna ben
 • förgiftning
 • allergi
 • depression
 • tumörer
 • infektion
 • problem med organen
 • autoimmuna eller neurologiska sjukdomar

Min hund äter inte på grund av skada eller smärta! Vad kan jag göra? Om du tror att din hund har ont, eller är sjuk eller skadad, ska du omedelbart kontakta en veterinär.

3. Medicinsk behandling

Om din hund nyligen har opererats och sövts kan detta orsaka brist på aptit. Det är helt normalt. Men om din hund fortfarande inte äter efter ett par dagar bör du ta med vovven till en veterinär. Även vaccinering kan orsaka tillfällig brist på aptit hos hundar.

Min hund äter inte på grund av medicinsk behandling! Vad kan jag göra? Se över hundens beteende och matvanor när hen tar medicin eller återhämtar sig. Om hunden inte återgår till sina vanliga matvanor inom ett par dagar ska du ta med hunden till veterinären.

4. Sjukdom

min hund vill inte äta: anledningar och lösningar för hundar som inte äter

Om en hund inte vill äta är det ofta ett tecken på sjukdom. Bakteriell infektion, virusinfektion, urinvägsinfektion, njursjukdom, cancer och andra sjukdomar och tillstånd kan göra att hunden bara äter mycket lite, eller inte äter alls. Även om hundens brist på aptit inte nödvändigtvis är ett tecken på allvarlig sjukdom är det viktigt att du omgående tar med hunden till veterinären.

Min hund äter inte på grund av sjukdom! Vad kan jag göra? Åk direkt till veterinären om hunden inte verkar som sig själv och om du tror att din hund är sjuk.

Är min hund sjuk? Sjukdomstecken hos hundar

5. Ålder

I takt med att hunden blir äldre kan matvanorna förändras. Äldre hundar får ofta mindre motion och bränner alltså mindre energi. Därför behöver de inte äta lika mycket som när de var yngre. Det är även möjligt att din hund blir mer petig med maten när hen blir äldre.

Min hund äter inte på grund av åldern! Vad kan jag göra? Att välja hundmat som lämpar sig för äldre hundar och förändringarna de genomgår kan hjälpa aptiten. Du bör även vara medveten om tecknen på demens hos hund, vilket kan vara en orsak till minskad aptit för äldre hundar.

Har du nyligen bytt hundfoder? Eller har du matat med samma foder i åratal? Då kanske hunden helt enkelt har tröttnat. Är det möjligt att du (eller andra familjemedlemmar) ger hunden för många snacks eller matbitar från middagsbordet? Detta kan också vara orsaken till att hunden inte vill äta.

6. Kost

Min hund äter inte på grund av sin kost! Vad kan jag göra? 

 • Byt till annan hundmat eller foder med bättre kvalitet
 • Se till att hundmaten inte är gammal eller utgången
 • Se till att maten har rätt temperatur för hunden
 • Ge hunden varierad kost
 • Ge inte matbitar vid middagsbordet
 • Ge bara hundgodis som en belöning

Så får du hunden att äta

Vi vill hjälpa dig att se till att du inte behöver bekymra dig för en hund som inte vill äta. För att se till att din hund äter regelbundet kan du följa våra rekommendationer:

 • Rör på dig regelbundet med vovven och se över hundens aktivitetsnivå
 • Ge hunden gott om uppmärksamhet och kärlek
 • Investera i hundträning
 • Var tålmodig, inte arg, och visa ditt stöd om hunden inte vill äta
 • Ge hunden mat vid regelbundna tider
 • Mata med konsekvent, balanserad och hälsosam kost
 • Ge bara hundgodis som belöning
 • Håll rent i hundens vatten- och matskål
 • Se till att hunden äter rätt foder (du kan be din veterinär om rekommendationer)

Sammanfattning

Rekommendationerna för en hund som inte äter beror på vad veterinären anser är orsaken till problemet. Om hunden inte vill äta på grund av sjukdom kan veterinären ordinera specialkost för att passa hundens näringsmässiga behov. Att förstå varför hunden inte äter hjälper dig att hitta den rätta åtgärden för att lösa problemet. Oberoende av om hundens minskade aptit beror på sjukdom eller smärta är det en god idé att rådfråga en veterinär.


Gillade du inlägget? Prenumerera på Tractives nyhetsbrev för att få fler tips och tricks om hundars beteende, hälsa, näring och mer.