Een tuigje is een handig hulpmiddel tijdens het uitlaten van je hond. Honden kunnen moeilijk uit een tuigje glippen, dus het voorkomt dat je hond gemakkelijk kan ontsnappen. Ook biedt het bescherming tegen belasting van de nek, wat vooral belangrijk is voor honden die de neiging hebben om te trekken. Daarnaast kun je met een tuigje beter controle uitoefenen over je hond tijdens het wandelen. Het minimaliseert de drang om te trekken, waardoor je je viervoeter makkelijker kunt begeleiden en sturen. Helaas kan het lastig zijn om een tuigje om te doen bij een hond, zeker als je huisdier het niet gewend is om het te dragen. In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe je een tuigje bij je hond kunt omdoen, zodat hij zich comfortabel kan bewegen tijdens het wandelen.

Zo doe je stap voor stap een tuigje om bij je hond

Stap 1: Laat je hond snuffelen aan het tuigje

Laat je hond eerst kennismaken met het tuigje voordat je het bij hem aantrekt. Houd het tuigje omhoog zodat je hond eraan kan snuffelen of leg het voor hem op de grond neer, zodat hij rustig eraan kan wennen.

Deze eenvoudige stap helpt je hond vertrouwd te raken met het tuigje en het kan hopelijk wat van zijn angst wegnemen wanneer je het tuigje voor de eerste keer bij je hond omdoet.

Stap 2: Laat je hond naast je staan

Het is makkelijker om het tuigje om te doen bij je hond als je huisdier rustig is. Als je hond opgewonden is, kun je het beste wachten tot hij stopt met springen of bewegen voordat je het tuigje aandoet bij je hond.

Stap 3: Leg het tuigje klaar

Voordat je met het tuigje aan de slag kunt, moet je eerst bepalen wat de boven- en onderkant is. Bij het gebruik van een nieuw tuigje kan dit snel verwarrend worden, vooral als de banden in de knoop raken wanneer je hond beweegt tijdens het proces. 

De eenvoudigste manier om te bepalen hoe een tuigje moet zitten is door te bepalen waar de D-ring zit voor het aanhaken van de riem. Deze bevindt zich meestal op de borst of op de rug van je hond, al hebben sommige tuigjes zowel eentje aan de borstzijde als op de rugzijde.

Stap 4: Doe het tuigje om bij je hond

Als je een tuigje gebruikt dat over het hoofd moet, laat je het nekgedeelte over de kop van je viervoeter glijden en doe je de borstband om. Zet vervolgens de banden rond het lichaam van je hond achter de voorpoten vast door de gespen te sluiten.

Als je een instaptuig gebruikt, zet je de poten van je hond in de lussen die het dichtst bij zijn borst liggen. Klik vervolgens de gespen vast.

Afhankelijk van het type tuigje kunnen de exacte stappen om het tuigje vast te maken enigszins variëren. Sommige tuigjes zijn wat gebruiksvriendelijker dan andere. Controleer de verpakking van het tuigje voor instructies over hoe je het tuigje op de juiste manier bij je hond aantrekt.  

Stap 5: Verstel de banden

Pas indien nodig het tuigje aan, zodat het goed past. Kijk eens naar je huisdier in het tuigje.

Ziet het eruit alsof je hond zich uit het tuigje kan bevrijden? Hangt het ergens te los? Of zit het tuigje juist te strak, waardoor de beweging van je hond wordt belemmerd?

Zorg ervoor dat het comfortabel zit en niet te strak of te los zit, ook als je hond zit of ligt. Je zou in staat moeten zijn om twee vingers tussen het tuigje en de huid van je hond te plaatsen.

Stap 6: Bevestig een GPS-tracker voor honden aan het tuigje

hond draagt ​​tuigje met GPS-tracker voor honden buiten
Afbeelding: Tractive GPS-tracker voor honden

Voor de veiligheid is het raadzaam om een GPS-tracker voor honden aan het tuigje van je viervoeter te bevestigen voordat je met je hond gaat wandelen.

Zorg ervoor dat deze naar boven is gericht om continu tracking te garanderen. Als het tuigje een zakje heeft, kun je de tracker daar ook in plaatsen om deze veilig op te bergen.

Dankzij het onbeperkte bereik van de Tractive GPS-tracker kun je je hond altijd in de gaten houden, ongeacht waar je viervoeter zich ook bevindt. Schakel eenvoudig over naar de LIVE-modus om je trouwe viervoeter in realtime te lokaliseren.

Ontdek Tractive GPS

Met Tractive GPS kun je tevens het activiteitsniveau van je hond in de gaten houden, waardoor je inzicht krijgt in zijn gebruikelijke actieve en rustperiodes. Zo kun je doelstellingen stellen en eventuele plotselinge veranderingen opmerken.

View this post on Instagram

A post shared by 𝙾𝚜𝚌𝚊𝚛 𝚊𝚗𝚍 𝙱𝚊𝚒𝚕𝚎𝚢 🇬🇧 (@labradors_oscarandbailey)

Stap 7: Beloon je hond

Vergeet niet om je hond te belonen met complimentjes of iets lekkers nadat je het tuigje hebt bevestigd, zodat hij positieve associaties krijgt met het dragen ervan.

Meer tips voor het omdoen van een tuigje bij je hond

Laat je hond binnen het tuigje uitproberen

Wanneer je je hond voor het eerst laat kennismaken met een tuigje, doe je er verstandig aan om niet gelijk voor een wandeling een tuigje om te doen bij je hond. 

Dit kan leiden tot stress voor jullie beiden. Je hond kan waarschijnlijk niet wachten om naar buiten te gaan, terwijl jij gefrustreerd raakt als je hond niet meewerkt bij het aantrekken van het tuigje.

In plaats daarvan kun je je hond helpen wennen aan het tuigje door hem het in huis te laten dragen.

Geduld is een schone zaak bij het vastmaken van een tuigje bij je hond

Als je hond angstig is of veel beweegt, kan het meerdere pogingen vergen voordat je het tuigje kunt bevestigen. Dit is volkomen normaal.

Als je hond terughoudend is om het tuigje aan te trekken, kun je positieve bekrachtiging gebruiken, zoals snoepjes en complimenten, om hem te helpen ontspannen. In eerste instantie kun je het tuigje wellicht om zijn nek laten rusten en dan je huisdier belonen.

Wanneer je hond zich daar comfortabel bij voelt, kun je doorgaan met het vastmaken van een van de banden. Afhankelijk van hoe prettig je hond zich erbij voelt kan het enkele dagen duren voordat het lukt. Wees geduldig en geef veel complimentjes; uiteindelijk kom je er wel.

Zorg ervoor dat het tuigje goed past voordat je het huis verlaat

Het laatste wat je wilt, is dat je hond tijdens een wandeling uit het tuigje glipt. Daarom is het belangrijk om de pasvorm te testen voordat je met je hond gaat wandelen.

Laat je hond dus binnenshuis het tuigje dragen. Op deze manier kun je je huisdier goed observeren, eventuele problemen met de pasvorm identificeren en het tuigje zo nodig aanpassen voordat jullie naar buiten gaan.

Welk soort tuigje is geschikt voor je hond?

Er zijn verschillende soorten tuigjes voor honden beschikbaar en het kan enige tijd duren om het perfecte tuigje voor je hond te vinden.

De verschillende tuigjes worden meestal gekenmerkt door hoe je ze moet omdoen bij de hond (instappen of over het hoofd) en waar de riem aan het tuigje wordt bevestigd.

Belangrijk om te overwegen is waar je de riem kunt aanhaken, omdat dit invloed heeft op hoe je je hond kunt sturen tijdens het wandelen.

Laten we eens kijken naar de drie meest voorkomende soorten tuigjes:

Tuigje met borstclip 

Deze tuigjes hebben een D-ring op de borst van de hond en ze worden vaak gebruikt om te voorkomen dat honden aan de lijn gaan trekken.

Door de riem aan de voorkant van het tuigje te bevestigen, kun je je hond naar je toe sturen wanneer hij aan de lijn trekt, waardoor hij leert om naar jou te kijken voor richting.

Hoewel deze tuigjes handig kunnen zijn om je hond te sturen, kan zo’n tuigje soms in de knoop raken rondom de poten van je hond als er wat speling in de riem zit. Dit kan zowel voor jou als je hond frustrerend zijn, vooral als je van plan bent om met je hond te gaan hardlopen.

Tuigje met rugclip

Dit tuigje heeft een D-ring op de rug van de hond, meestal tussen de schouderbladen. Deze tuigjes zijn vooral geschikt voor kleine honden, omdat ze de riem uit de buurt van hun benen houden en jou volledige controle over de hond geven.

hond met tuigje, gps-tracker voor honden en riem buiten in het bos

Tuigje met twee clips

Met een tuigje met twee clips kun je de riem aan de voorkant of aan de achterkant bevestigen. 

Als je niet zeker weet welk soort tuigje het meest geschikt is voor je hond, kan een tuigje met twee clips een goede keuze zijn.

Wanneer je hond nog geen ervaring heeft met een tuigje, is geduld van groot belang bij het omdoen ervan. Het is mogelijk dat je huisdier niet gelijk meewerkt. Blijf proberen en maak gebruik van positieve bekrachtiging.

Houd in gedachten dat er verschillende soorten tuigjes beschikbaar zijn. Het kan zijn dat je viervoeter een paar verschillende tuigjes moet proberen voordat je het juiste tuigje voor je hond vindt.

Lees ook hoe je je hond kunt leren aan de lijn te lopen als je al weet hoe je een tuigje bij je hond moet aantrekken.

Video: zo doe je een tuigje om bij je hond

Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe je een tuigje omdoet bij een hond:


Vind je dit artikel nuttig? Deel het met je vrienden!