Groenten vormen een belangrijk onderdeel van een gezond dieet voor mensen en voor honden. Er zijn echter ook groenten en andere voedingsmiddelen waar je hond juist erg ziek van kan worden. Daarom is het belangrijk om je je goed te laten informeren voordat je je hond iets te eten geeft waarvan je niet weet of hij het mag hebben. In dit artikel lees je welke groenten je hond mag eten en welke groenten gevaarlijk zijn voor honden. Lees gauw verder om erachter te komen welke groenten en fruit je hond wel en niet mag eten.

Mag ik groenten aan mijn hond geven?

Jazeker. Honden eten al langer groenten. Voordat hondenvoer in de supermarkt te koop was, leek het dieet van de hond erg op dat van de mens. Honden leefden vroeger door te jagen en van kliekjes. Daarom kunnen honden prima grote hoeveelheden zetmeel uit bijvoorbeeld graan en aardappelen verteren¹.

De vezels, vitamines en koolhydraten in groenten vormen een belangrijk onderdeel van een gezond hondendieet. Sommige groenten worden echter niet aanbevolen voor honden omdat ze giftig of slecht verteerbaar zijn. Deze groenten kun je dus beter vermijden, omdat je hond hier erg ziek van kan worden.

Groenten voor mijn hond: waar moet ik op letten?

De meningen zijn verdeeld als het gaat om wat je je hond wel of niet mag voeren. Daarnaast heeft elke hond zijn eigen smaak en voorkeuren. We weten dat je het beste wilt voor je trouwe viervoeter. Daarom raden we je aan om je hond alleen voedsel te geven waar hij geen last van krijgt. Raadpleeg de dierenarts als je vermoedt dat bepaalde voedingsmiddelen winderigheid of andere klachten bij je hond veroorzaken.

Houd daarnaast rekening met de volgende do’s en don’ts bij het voeren van groenten aan je hond:

Do’s 

✅ Maak van groenten het hoofdbestanddeel van de maaltijd.

✅ Voeg altijd een bron van vet toe aan de groentepuree (zoals olie, yoghurt of eieren), zodat je hond vetoplosbare voedingsstoffen zoals vitamine E, D, K en A kan opnemen.

Koop zoveel mogelijk biologische en lokale producten.

Gebruik (zeer) rijpe groenten.

Zorg voor voldoende afwisseling in het dieet van je hond.

Don’ts 

Laat je hond de pit of pitten van fruit of groenten niet eten, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt.

Geef je hond geen ongekookte aardappelen, broccoli of andere harde groenten.

Hoe kan ik groenten geven aan mijn hond?

Groenten voor honden moeten altijd geprakt of gepureerd worden en indien mogelijk licht worden gekookt. Dit is de beste manier voor honden om de voedingsstoffen en vitamines op te nemen. Als je hond gezond is, kun je hem rauwe gepureerde of geprakte groenten en fruit voeren, maar raadpleeg de onderstaande aanbevelingen om te voorkomen dat je hem bepaalde voedingsmiddelen geeft die honden nooit rauw mogen eten.

Geef je hond geprakte/gepureerde of licht gekookte groenten.

Welke groenten mag een hond eten?

Hieronder vind je een lijst met groenten die je gerust aan je hond kunt geven. Groenten die je hond mag eten zijn:

Broccoli

Broccoli is niet alleen lekker, maar kan ook het immuunsysteem van je hond versterken. Je kunt de broccoli stomen, pureren en in kleine hoeveelheden aan je hond geven. Probeer de broccoli altijd te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zoals yoghurt of cottage cheese. Zo kan je hond alle goede voedingsstoffen uit de broccoli goed opnemen.

Let er wel op dat de broccoliroosjes een stof bevatten die gevaarlijk kan zijn voor de hond. Geef je hond dus alleen een kleine hoeveelheid gekookte broccolistelen.

Spruitjes

Spruitjes zijn een andere groente die je hond veilig mag eten. Deze bevatten vitamine C en A, mangaan en vezels. Geef je hond niet te veel spruitjes, omdat deze winderigheid kunnen veroorzaken.

Wortels

Wortels zijn goed voor honden en kunnen rauw, geraspt, gekookt of gestoomd worden gegeten. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen en zijn daarom goed voor de ogen, de huid en het haar. Daarnaast helpen ze met het reinigen van het gebit en het verfrissen van de adem. Ze bevatten ook veel vezels en vitamine A.

Selderij

Selderij is veilig voor honden om te eten. Deze groente is rijk aan fosfor, vitamine A, B en C en bevat maar weinig calorieën. Bepaalde voedingsstoffen in selderij kunnen zelfs een positief effect hebben op het hart en kanker bestrijden. Net als wortels kan selderij helpen om de adem van je hond te verfrissen.

Komkommer 

Komkommer is de ideale snack om honden te helpen gewicht te verliezen of in vorm te houden. Deze groente bevat haast geen vet of koolhydraten en is rijk aan vitamine C, K en B1, evenals kalium, magnesium, biotine en koper.

Sperziebonen

Sperziebonen (rauw, ingeblikt, gestoomd of fijngesneden) zijn een geweldige aanvulling op het dieet van je hond. Zorg ervoor dat er geen zout, kruiden of andere dingen aan de sperziebonen zijn toegevoegd. Sperziebonen bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan voedingsstoffen, mineralen en vezels. Kortom: een hele voedzame traktatie voor je trouwe viervoeter.

Erwtjes

Erwtjes, zoals peultjes, doperwtjes of sugarsnaps zijn veilig om aan je hond te geven. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen en bevatten ook eiwitten en vezels, waardoor ze een ideale aanvulling zijn voor het dieet van je hond.

pile of potatoes on white background - what vegetables are safe for dogs?

Aardappelen

Gekookte aardappelen voorzien je viervoeter van vezels, vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze licht verteerbaar.

Pompoen

Pompoen bevat niet alleen veel vezels, maar kan ook helpen met diarree en constipatie bij honden. Geef je hond gekookte en gesneden of geprakte/gepureerde pompoen zonder kruiden.

Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn een veilige traktatie voor je hond. Zorg ervoor dat je de zoete aardappelen kookt voordat je deze aan je hond geeft. Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en kunnen helpen om een ​​gezonde spijsvertering te behouden.

Nu je weet welke groenten goed zijn voor honden, laten we eens kijken welke groenten je moet vermijden.

Welke groenten mag een NIET hond eten?

De volgende groenten en fruit moet je vermijden, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor je viervoeter:

❌ Ui en knoflook kunnen de rode bloedcellen beschadigen.

❌ Avocado’s kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en diarree.

❌ Aubergines kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.

❌ Rauwe aardappelen bevatten solanine. Deze stof is giftig voor honden.

❌ Tomaten kunnen het zenuwstelsel, de nieren of het spijsverteringskanaal aantasten.

❌ Druiven kunnen schade aan de nieren veroorzaken.

❌ Rabarber kan het zenuwstelsel, de nieren of het spijsverteringskanaal beschadigen.

❌ Kakifruit kan diarree en koorts veroorzaken.

Je weet nu welke groenten veilig zijn voor honden om te eten en welke niet. Volg de bovenstaande aanbevelingen als je groenten wilt opnemen in het dieet van je hond.

Andere manieren om voor je hond te zorgen

We weten hoe belangrijk het is om je hond gezond, fit en veilig te houden. Daarom hebben we een GPS-tracker voor honden met Activiteitenmonitoring gecreëerd. Met dit kleine en lichte apparaat kun je ervoor zorgen dat je hond altijd veilig is. Bevestig de tracker aan de halsband of het tuigje van je hond en klaar is Kees! Je kunt de locatie van je trouwe viervoeter altijd en overal in realtime volgen. Zo raak je je hond nooit meer uit het oog.

Ontdek Tractive GPS


Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden om hen te helpen hun viervoeter veilig en gezond te houden!