Wanneer het hooikoortsseizoen begint, merk je misschien dat je veel aan het niezen en snotteren bent. Ook je kat kan het zwaar te verduren hebben. Het komt wel vaker voor dat katten last hebben van pollen, al is er helaas geen permanente oplossing voor.

Daarom delen we hier een paar handige tips over hoe je een pollenallergie bij je kat kunt herkennen en hoe je de klachten kunt verlichten. Ook bespreken we hoe je kunt ontdekken of je kat in een pollenrijk gebied is geweest en wat je kunt doen als je kat last heeft van hooikoorts of een pollenallergie.

Pollenallergie bij katten

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom sommige katten allergisch worden en andere niet. Net als mensen ontwikkelen katten een allergie omdat hun immuunsysteem op bepaalde stoffen, zoals pollen, reageert alsof het een bedreiging is.

Wanneer je kat in aanraking komt met een allergeen, maakt het immuunsysteem antistoffen aan als verdedigingsmechanisme.

Daarbij komt ook histamine vrij, een stof die normaal helpt bij de bestrijding van ziekten, maar die helaas ook symptomen veroorzaakt zoals:

  • Zwelling
  • Jeuk
  • Traanogen
  • Loopneus

Bij sommige katten zie je dat ze in de lente vaker last hebben van niesbuien of jeuk, wanneer er veel pollen (stuifmeel) in de lucht zitten. Dit stuifmeel, een fijn poeder dat essentieel is voor de voortplanting van planten, kan een allergische reactie veroorzaken.

Een kat likt zijn poot op een houten tafel

Welke planten kunnen allergieën bij katten uitlokken?

Hoewel katten vaak voorzichtig zijn rondom planten, weerhoudt dit hen er niet van af en toe een hapje te proeven. Bovendien kan er stuifmeel op de vacht of pootjes terechtkomen. Je kat kan daar enorm ziek van worden tijdens het wassen.

Het is daarom belangrijk om te weten welke planten giftig kunnen zijn voor katten en deze planten buiten het bereik van je kat te houden. Enkele daarvan zijn:

  • Narcissen
  • Tulpen
  • Lelies
  • Pioenen
  • Jakobskruiskruid
  • Vingerhoedskruid
  • Chrysanten
  • Hyacinten

Lees meer: Welke planten zijn giftig voor katten?

Waar zijn de meeste pollen te vinden?

Ga naar de website Pollennieuws voor meer informatie over hooikoortsverwachting, planten en pollen. Je kunt er ook een vijfdaagse verwachting van de hooikoortsbelasting vinden.

💡Als je in de lente met je kat wilt wandelen of je kat naar buiten laat, dan doe je er verstandig aan om te checken hoeveel pollen er aanwezig zijn in de omgeving als je kat allergisch is voor pollen.

Heeft mijn kat een pollenallergie?

Net als mensen kunnen katten allergisch zijn voor pollen en kunnen ze last hebben van vergelijkbare klachten. Neem contact op met je dierenarts als je kat de volgende tekenen vertoont:

  • Traanogen
  • Loopneus
  • Schudden met de kop
  • Niezen
  • Hoesten
  • Haaruitval door overmatig wassen, wrijven of krabben aan de huid, vacht of oren
  • Bijten aan pootjes
  • Braken of haarballen overgeven
  • Korstjes op de huid

Zorg ervoor dat je dierenarts een compleet beeld heeft van de symptomen. Noteer hoelang je kat al last heeft van de klachten en of ze seizoensgebonden zijn.

Bezoek aan de dierenarts

Het kan handig zijn om je voor te bereiden op de volgende vragen voordat je naar de dierenarts gaat:

  1. Wanneer had je kat voor het eerst last van de symptomen?
  2. Heeft je kat eerder ook last van deze klachten?
  3. Is er sprake van een verandering in het voer, de buitenactiviteiten of andere gewoonten van je kat?
  4. Heb je een binnen- of buitenkat? En hoe vaak gaat je kat naar buiten?

Je dierenarts zal waarschijnlijk je kat grondig onderzoeken om parasieten zoals teken of mijten uit te sluiten en hij of zij kan ook kijken of je kat misschien verkouden is of een voedselallergie heeft.

Een dierenarts die een kat onderzoekt in een kliniek

Als je dierenarts andere oorzaken heeft uitgesloten, kan hij of zij een bloedtest doen om te zoeken naar antistoffen. Dit is vergelijkbaar met een allergietest voor mensen. Zo kan de dierenarts bepalen of je kat last heeft van een pollenallergie en vaststellen voor welke pollen jouw kat gevoelig is.

Afhankelijk van de uitslag van het bloedonderzoek kan je dierenarts medicatie voorschrijven om de productie van histamine te verminderen, wat klachten als jeuk, niezen en zwelling zal verlichten.

  • Het is belangrijk dat je de volledige kuur volgens de instructies afmaakt, zelfs als je kat snel lijkt op te knappen.
  • Geef je kat nooit medicatie die voor mensen is bedoeld, omdat deze schadelijke stoffen kan bevatten die gevaarlijk zijn voor je huisdier.

Uitzoeken wat de pollenallergie bij je kat uitlokt

De allergietest kan een verrassend resultaat opleveren. Misschien blijkt je kat allergisch te zijn voor een plant die niet in je directe omgeving groeit, terwijl hij of zij toch last heeft van allergische reacties.

💡Daarom kan het nuttig zijn om de dagelijkse buitenavonturen van je kat bij te houden.

  • Een buitenkat kan anderhalve kilometer van huis rondzwerven en in aanraking komen met pollen in de tuinen van de buren, in het plaatselijke park of een nabijgelegen bos.
  • Zelfs een binnenkat kan in contact komen met pollen, teken of mijten uit je eigen tuin.

Niet alle plekken zijn veilig voor je kat. Je viervoeter kan te maken krijgen met:

  • Giftige planten
  • Voedsel dat katten niet mogen eten
  • Huishoudchemicaliën
  • Andere agressieve dieren of roofdieren
  • Dieven
Een kat snuffelt aan een veld met lentebloemen

💡In plaats van je kat voortdurend in de gaten te houden, kun je het werk overlaten aan een GPS-tracker voor katten.

eenogige kat met tuigje die buiten in het bos zit

Bevestig de Tractive Cat MINI aan de halsband van je kat en laat hem of haar gerust de buurt verkennen. Je hoeft alleen maar af en toe op je telefoon te kijken om te zien waar je maatje zich bevindt.

Met een GPS-tracker voor katten kun je de bewegingen van je kat in realtime volgen, ongeacht hoe ver je huisdier ook van huis is.

Tractive Trustpilot review

Ontdek Tractive GPS

Vermijd contact met de bron van allergie

Wanneer je weet welke allergie je kat heeft, kun je je huisdier beter helpen.

Hieronder vind je enkele tips:

Beperk de blootstelling aan pollenNet als bij mensen kun je je kat het beste tegen allergieën beschermen door contact met de bron van allergie te vermijden.
Blijf geïnformeerdRaadpleeg de lokale pollenkalender om te zien wanneer bepaalde planten bloeien. Online kun je de dagelijkse pollenverwachting opzoeken, zodat je kunt zien welke allergenen bij jou in de omgeving in de lucht zijn.
Zorg voor een planAls je weet wanneer de pollenconcentraties het hoogst zijn, kun je je kat binnen houden tijdens deze periodes of medicatie gebruiken om de klachten te verlichten.
Houd je kat binnenAls je ervoor kiest je kat binnen te houden tijdens het pollenseizoen, wees dan extra alert wanneer je het huis ventileert.
Ventileer slimDe meeste stuifmeel producerende planten bloeien overdag, dus je kunt je kat helpen door de ramen pas na zonsondergang open te zetten.

⚠️ Tegelijkertijd is het misschien niet ideaal om je kat de hele dag binnen te houden.

Als je kat gewend is om buiten te zijn, kan het binnen zitten voor stress zorgen en kan je huisdier zich gaan vervelen, rusteloos worden of angstig raken.

  • Dit kan leiden tot beschadigde meubels, zoals gescheurde tapijten en gordijnen, en constant miauwen.
  • Wanneer je kat de hele dag binnen zit, kan hij ook minder actief worden. Dit kan op de lange termijn zorgen voor overgewicht bij je kat en andere gezondheidsproblemen.
  • Daarnaast zijn veel poezen tussen februari en november krols, waardoor de kans groot is dat ze proberen te ontsnappen om een partner te zoeken.
Een kat die door een wit tuinhek gluurt

💡 Met een Tractive GPS-tracker kun je een veilige zone rondom je huis of tuin instellen en ontvang je een ontsnappingswaarschuwing als je kat dit gebied probeert te verlaten.

Je kunt de veilige zone ook uitbreiden en bepaalde plekken in de stad als no-go-zones instellen, vooral als je weet dat er veel pollen in deze gebieden zijn. Zo kun je snel reageren als je een melding krijgt dat je kat een veilige zone heeft verlaten en een no-go-zone betreedt.

Tractive GPS Virtuele omheining voor honden en katten tutorial infographic

Tractive GPS zorgt voor gemoedsrust voor jou en veiligheid van je kat.

Tractive Trustpilot-review

Virtuele omheining instellen

Bescherm je kat tegen allergieën door de favoriete plekjes te tracken

Naast real-time tracking en virtuele omheiningen kun je dankzij het Tractive-apparaat ook beter inzicht krijgen in het gedrag van je kat.

Katten hebben meestal hun favoriete plekken waar ze graag jagen, spelen of zich verstoppen, zoals:

  • Dat bos vol stuifmeel dicht bij huis
  • Het park in de buurt dat wemelt van de paardenbloemen
  • De achtertuinen van de buren, waar misschien planten staan die giftig zijn voor je kat

Met Heatmap en locatiegeschiedenis kun je zien waar je kat de meeste tijd doorbrengt en kun je de locatiegeschiedenis van je kat van de afgelopen 24 uur bekijken (of 365 dagen als je een Premium-abonnement hebt).

Tractive CAT Mini Locatiegeschiedenis

Je ziet hier de locatiegeschiedenis van Parsley de Maine Coon. Hij weet zo vaak te ontsnappen dat zijn baasje, Fiona Campbell-Smith, een Tractive GPS-tracker heeft aangeschaft.

Parsley de Maine Coon

“Het is een redder in nood. Mijn viervoeter gaat overal heen! Hij is een kat vol zelfvertrouwen. Hij is in allerlei winkels geweest hij bezoekt pubs, hotels en zelfs kerken…

“Hij gaat vaak naar de huizen van andere mensen, of hij ze nu kent of niet, en het maakt hem ook niet uit of ze een andere kat hebben. Hij loopt gewoon naar binnen en doet alsof hij thuis is. Hij heeft zelfs een keer een feestje gecrasht

“Soms weet ik geen raad met hem, omdat ik me zorgen om hem maak. En dan heb ik het nog niet over het feit dat ik hem weleens uit een kroeg moest ophalen, terwijl ik in mijn pyjama stond! Maar er is geen twijfel mogelijk dat hij erg bijzonder is. Hij is compleet gestoord, maar op een prettige manier.”

– Fiona en Parsley, VK

Lees meer: Why Parsley The Maine Coon Needs His Own Adventure Tracker

En het mooiste aan de Tractive GPS-tracker? Risicovolle gebieden die je tegenkomt, kun je aangeven als gevaarlijke zones in de Tractive-app. Bijvoorbeeld als je ergens gif, paddenstoelen, wilde dieren, dierenvallen ziet.

💡Je gevarenrapport wordt ook gedeeld met andere kattenbaasjes in de buurt, zodat iedereen hun viervoeters veilig kan houden.

Voorkom het risico dat je kat in aanraking komt met iets besmettelijks

Een Tractive-apparaat zorgt voor gemoedsrust. Je hoeft alleen maar een blik op je telefoon te werpen om te zien waar je kat is.

verpakking Tractive CAT Mini

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Vraag je je nog steeds af hoe seizoensgebonden allergieën bij katten ontstaan? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!