Het is de grootste nachtmerrie van elke huisdiereigenaar: je kat of hond is vermist. Huisdierbezitters maken zich hier terecht zorgen om. Jaarlijks worden alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 10 miljoen huisdieren als verloren, gestolen of vermist gemeld!1 Als huisdiereigenaar heb je mogelijk online gezocht naar trackers voor huisdier en ben je radiofrequentie-trackers tegengekomen als een mogelijke optie.

In het kort: radiofrequentie-trackers voor huisdieren zijn mogelijk niet de meest geschikte keuze voor huisdieren. Het beperkte bereik, regelmatige signaalstoringen en het ontbreken van huisdiervriendelijke functies maken ze minder effectief dan moderne GPS-trackers voor honden en katten. Lees gauw verder voor meer informatie en hoe het investeren in een Tractive GPS-tracker het leven van je viervoeter zou kunnen redden.

Wat is radiofrequentie?

Radiofrequentie (RF) verwijst naar elektromagnetische straling in het frequentiegebied dat tussen 3 kilohertz tot 300 gigahertz ligt.

Een radio die buiten op een houten plank is geplaatst

Hieronder volgt een uitgebreidere definitie van radiofrequentie van de Federal Communications Commission (FCC):

Elektromagnetische straling bestaat uit golven van elektrische en magnetische energie die samen bewegen. Radiogolven en microgolven die worden uitgezonden door zendantennes zijn een vorm van elektromagnetische energie die ‘radiofrequentie’ of ‘RF’ wordt genoemd.

Bron: RF Safety FAQ

Wat is nu de connectie tussen radiogolven en trackingapparaten?

Wat zijn radiofrequentie-trackers?

Radiofrequentie-trackers (RF-trackers) zijn apparaten die gebruikmaken van radiogolven om informatie tussen twee componenten te verzenden en te ontvangen om de locatie te bepalen.

Bij een radiofrequentie-tracker moet je mogelijk een aparte ontvanger gebruiken, zoals een draagbare locator, die je overal mee naartoe moet nemen om je huisdier te lokaliseren als hij is afgedwaald.

(Klinkt vrij omslachtig als je het ons vraagt.)

Aan de andere kant maken GPS-trackers, zoals de Tractive GPS-tracker, gebruik van een combinatie van verschillende trackingtechnologieën zoals Bluetooth, GPS, mobiele netwerken en satellieten. Zo kun je je zoekgeraakte hond of kat veilig en nauwkeurig opsporen.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

De GPS-module van je Tractive-apparaat ontvangt signalen van diverse GPS-satellieten, waardoor de positie van je huisdier nauwkeurig wordt bepaald. Vervolgens versturen deze satellieten hun locatie via de netwerkmodule (simkaart is inbegrepen) naar de servers van Tractive. Zodra deze servers de informatie ontvangen, kun je gemakkelijk en snel de locatie van je huisdier controleren wanneer je de Tractive-app opent.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Dankzij de Tractive GPS-tracker kun je je huisdieren gemakkelijk volgen door de app te checken op je telefoon. Je hebt geen aparte handheld locator nodig, zoals bij de meeste radiofrequentie-trackers.

Ontdek Tractive GPS

Is radiofrequente straling van RF-trackers veilig voor huisdieren?

Veel huisdiereigenaren vragen zich af of radiofrequente straling van radiofrequentie-trackers gevaarlijk is voor hun trouwe viervoeters. Veiligheid staat tenslotte voorop als het gaat om het kopen van een product voor je hond of kat. Maar is RF-straling dan wel veilig voor huisdieren?

Uit een onderzoek van 20211 is gebleken dat de blootstelling aan straling door een radiofrequentie-tracker ruim onder de internationale grenswaarden ligt.2 Dit betekent dat de kans klein is dat straling van RF-trackers nadelige effecten heeft op de gezondheid van mensen of huisdieren.

💡 Net zoals mobiele telefoons als veilig worden beschouwd voor mensen, worden radiofrequentie–apparaten als veilig beschouwd voor huisdieren.3

In feite is het gebruik van radiofrequentie-technologie in huishoudelijke producten niet nieuw. Het is zelfs een essentieel onderdeel van je tv, computer, telefoon, radio en zelfs bestuurbaar speelgoed.

Radiofrequentie-trackers voor huisdieren: voor- en nadelen

Sommige bedrijven maken radiofrequentie-trackers speciaal voor dieren. De radiofrequentie-locator wordt geleverd met een afstandsbediening en een of meer tags die je aan de halsband van je huisdier kunt bevestigen. Volgens onze vrienden van The Nomad Cats:

Het werkt als een kompas: je moet binnen een (vermeende) afstand van 130 meter zijn om de locatie van je kat te bepalen. Licht en/of geluid neemt dan toe of af om aan te geven hoe dicht je bij je kat bent.

green check markVoordelen

 • Klein formaat
 • Eenmalige kosten, want geen abonnement vereist
 • Niet afhankelijk van mobiel netwerk of GPS
 • Batterij gaat lang mee (tot een jaar)
 • Nauwkeurig (over een korte afstand)

red xNadelen

 • Beperkt bereik. Je kunt de locatie van je huisdier alleen detecteren binnen een straal van 130 meter. Sommige radiofrequentie-trackers voor huisdieren, zoals Marco Polo, hebben een bereik van ongeveer 3 km. Dit bereik zou wellicht te beperkt kunnen zijn als je huisdier erg actief is.
 • Frequente signaalverstoringen. Het signaal van de radiofrequentie-tracker kan worden verstoord door bomen of andere obstakels.
 • Geen lokalisatietechnologieën als back-up ingebouwd. Als het signaal zwak is en de locatie van je huisdier daardoor niet wordt gedetecteerd, zit je met gebakken peren.
 • Beperkte ondersteuning voor apparaten. Veel radiofrequentie-trackers vereisen mogelijk een aparte ontvanger, zoals een draagbare locator. Ze maken niet rechtstreeks verbinding met je telefoon of andere apparaten, in tegenstelling tot de meeste GPS-trackers.
 • Geen real-time tracking. Een dergelijke functie kan het leven van je huisdier redden.

Kunnen radiofrequentie-trackers voor huisdieren je helpen bij het real-time volgen van je huisdier, ongeacht het bereik?

Niet altijd. De meeste radiofrequentie-trackers bieden geen betrouwbare real-time tracking. Enkele uitzonderingen, zoals de Marco Polo-huisdierentracker, kunnen mogelijk real-time updates over de afstand verstrekken zodra je de Lost Pet-functie activeert, maar zelfs dan is het bereik beperkt tot ongeveer 3 kilometer.

Dit is slecht nieuws als je een hond hebt die in korte tijd meerdere kilometers kan afleggen bij het najagen van prooien. Of als je een buitenkat hebt met een groot territorium die hij moet patrouilleren en beschermen.

Real-time tracking kan het leven van je huisdier redden. Zoals in het geval van:

Kathy, een jagende beagle, die werd ontvoerd door hondendieven maar werd gered dankzij Tractive GPS

In al deze gevallen hielp LIVE Tracking van Tractive de huisdiereigenaren hun viervoeters in een mum van tijd te vinden en veilig op te halen.

En het mooiste is dat de Tractive GPS-tracker over elk bereik werkt in meer dan 175 landen wereldwijd. Zelfs als je op vakantie bent, kun je je huisdier volgen.

Heb ik geen mobiele dekking nodig om GPS-trackers te laten werken?

Over het algemeen werken Tractive GPS-trackers overal waar mobiele dekking is. Maar dankzij functies zoals Tractive Locatiegeschiedenis kun je zien waar je huisdier in het verleden is geweest, zelfs in gebieden met een slechte mobiele dekking.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

“Om de locatie van je huisdier te bepalen of de locatiegeschiedenis op te slaan, heb je in principe geen mobiele verbinding nodig. Nadat je de Tractive GPS-tracker hebt bevestigd, hoef je je geen zorgen te maken als je tijdelijk geen mobiele dekking hebt. De locaties van je huisdier blijven bewaard, waardoor je kunt zien waar hij of zij is geweest, zelfs wanneer je offline bent.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Zo kun je achterhalen waar je huisdieren de meeste tijd doorbrengen. De functie biedt een dieper inzicht in hun gedrag, waardoor je mogelijk zelfs ontsnappingspogingen kunt voorkomen.

Sterker nog, Tractive Locatiegeschiedenis heeft wereldwijd het leven van honden, katten en zelfs mensen gered. Neem bijvoorbeeld:

Imogen, een energieke barzoi die over het hek klom en vast kwam te zitten in een ijskoud meer. Gelukkig kon haar baasje haar locatie achterhalen dankzij Locatiegeschiedenis en haar redden van bevriezing en verdrinking.

Imogen de barzoi die aan het rusten is met haar Tractive GPS-tracker

Ontdek Tractive GPS

Maar hoe goed werken deze trackers? Laten we nu eens kijken wat gebruikers vinden van RF-trackers voor huisdieren.

Gebruikersreviews van RF-trackers voor huisdieren

Toen Martina (die The Nomad Cats bijhoudt) haar eerste RF-tracker voor katten ontving, probeerde ze het apparaat meteen uit. Het werkte in de bergen zolang de katten niet te ver van huis gingen.

Maar op een dag ging het niet helemaal zoals gepland.

Een kat die door een open grasveld dwaalt

“Toen Milù vermist raakte, heb ik dag en nacht de directe en niet-zo-directe omgeving doorzocht, waarbij ik het apparaat in alle richtingen richtte, in de hoop een signaal te krijgen.

Niks, nada, noppes. Kilometer na kilometer.

Omdat ik geen idee had welke kant ze opging, werd ik al snel wanhopig.

Er was natuurlijk geen goed signaal dankzij al die bomen en andere obstakels.

En tot overmaat van ramp ging het apparaat ook nog eens kapot.”

Bron: Cat Trackers: Radio Frequency vs GPS

Dit is een review over een RF-tracker van een andere klant:

Het bereik is veel minder dan aangegeven. Ik had al wel verwacht dat het bereik iets minder zou zijn, maar het komt volgens mij niet eens in de buurt van de helft van wat er wordt aangegeven door de tuinhekken en de bomen die in de weg staan. Zelfs een derde lijkt me nogal vergezocht.

Ik kan ook niet altijd zien in welke richting ik moet zoeken. Het indicatielampje brandt groen als je in de buurt van je huisdier bent, maar dit lijkt soms willekeurig aan te gaan.

Bron: Amazon

Een hond die wegrent in een bosrijk gebied

En dit is wat een andere gebruiker vindt van hetzelfde RF-apparaat:

“Met dit apparaat kun je tot vier huisdieren volgen. De draagbare tracker is gebruiksvriendelijk en werkt naar behoren. Het is fijn om de kat zo makkelijk terug te vinden.

Ik heb nog niet in een groter gebied hoeven te zoeken, maar het is geruststellend om te weten dat ik met de lange batterijduur van meerdere weken genoeg tijd heb om mijn huisdier terug te vinden.”

Bron: Amazon

Radiofrequentie-trackers missen functies om de activiteiten van je huisdier te tracken

In tegenstelling tot GPS-trackers, die vaak zijn uitgerust met Activiteitenmonitoring en gezondheidswaarschuwingen, missen radiofrequentie-trackers deze belangrijke functies. Dit betekent dat je verschillende functies misloopt om de gezondheid en het welzijn van je hond of kat te monitoren.

Hond rent met tennisbal in de bek in het gras, Tractive GPS-app op de voorgrond

Dierenartsen raden aan om regelmatig de activiteit van je huisdier in de gaten te houden, vooral hoeveel lichaamsbeweging je huisdier krijgt (en tot in hoeverre je huisdier je kan bijhouden).

De reden hiervoor is dat een van de eerste signalen van ziekte bij honden of pijn bij katten vaak een verandering in hun activiteitsniveau is. Bijvoorbeeld, als ze minder actief zijn of als ze meer lusteloos lijken dan normaal.

Door middel van Activiteitenmonitoring van Tractive is het eenvoudiger om schommelingen in het activiteitsniveau van je huisdier te detecteren. Hierdoor kun je tijdig actie ondernemen en je huisdier naar de dierenarts brengen wanneer dat nodig is.

Sebastian Raab, productmanager bij Tractive

“Soms kun je veranderingen in het dagelijkse activiteitsniveau van je hond over het hoofd zien, zoals wanneer je huisdier meer of minder actief is dan normaal. Daarom hebben we meldingen geïmplementeerd die waarschuwen voor verminderde activiteit wanneer het aantal actieve minuten van je hond aanzienlijk afneemt. Deze meldingen bieden de mogelijkheid om in te grijpen in situaties waarin je hond wellicht te maken heeft met een infectie of last heeft van pijn.”

– Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas

Ontdek Tractive GPS

Hoe verhouden radiofrequentie-trackers zich tot GPS-trackers?

Wanneer het aankomt op het maken van de beste keuze voor je huisdier, is het raadzaam te kiezen voor een GPS-tracker voor huisdieren. Met een dergelijke tracker kun je het volgende doen:

 • In real-time tracken met LIVE Tracking
 • Je huisdier over een onbeperkt bereik volgen
 • De gezondheid en het welzijn van je huisdier in de gaten houden
RF-trackers voor huisdierenTractive GPS-tracker
Bereik3 kilometerOnbeperkt
LIVE Tracking en real-time updatesNiet consistentSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Gewicht6-7 gramHonden: 35 gram
Katten: 25 gram
WaterdichtheidNiet consistentSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatterijTot 6 maanden (soms langer, afhankelijk van het merk)Tot 7 dagen, tot 1 maand met XL
Initiële kosten~€100+3€ 49,99
Terugkerende kostenGeenMaandabonnementen die lager geprijsd zijn dan een Netflix-abonnement
DekkingWereldwijdWereldwijd
Activiteitenmonitoring en slaaptrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
GezondheidswaarschuwingenSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Licht en geluidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BluetoothSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Waarom het misschien niet verstandig is om te kiezen voor een radiofrequentie-tracker voor je huisdier

Ondanks enkele voordelen, zoals de lage kosten en een lange batterijduur, kleven er ook nadelen aan radiofrequentie-trackers.

De grootste nadelen zijn het ontbreken van real-time tracking en het beperkte bereik.

 • Je hebt niets aan RF-trackers als je huisdier te ver afdwaalt (en dit is ook het nadeel van Bluetooth-trackers voor huisdieren). Bovendien geeft zo’n apparaat geen informatie over in welke richting je moet zoeken.
 • Ook kunnen fysieke obstakels het signaal van een RF-tracker verstoren, waardoor zo’n tracker niet meer werkt wanneer je je huisdier probeert te lokaliseren.

Radiofrequentie-trackers kunnen een goede optie zijn voor huisdiereigenaren die er zeker van zijn dat hun hond of kat niet te ver van hun zijde zal afdwalen.

Maar het hele punt van een huisdierentracker is juist om je hond of kat te lokaliseren wanneer je viervoeter verdwaald is of wegloopt. Wat voor nut heeft het als zo’n tracker alleen binnen een beperkt gebied werkt?

Daarom raden we een GPS-tracker voor huisdieren aan.

Tractive Dog 4 + Cat Mini

Weet altijd waar je huisdieren zijn

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals de uitlater of oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Ontdek Tractive GPS

Krijg gemoedsrust met een GPS-huisdierentracker

Gelukkig zijn er tegenwoordig huisdierentrackers met betrouwbaardere en moderne technologieën, zoals GPS, waarmee je je hond of kat altijd en overal kunt lokaliseren. Als ’s werelds meest vertrouwde GPS-tracker voor huisdieren biedt Tractive GPS vrijwel alle functies van een radiofrequentie-tracker en nog veel meer.

Eigenaar van een cattery en trainer, Clair Chesterman

De Tractive GPS-tracker is de beste tracker voor katten die je kunt kopen en deze behoort tot de top wat betreft kwaliteit. Ik kan eenvoudig veilige zones instellen, zoals mijn huis, en zodra mijn kat die zone verlaat, krijg ik meteen een melding.

Deze tracker heeft waarschijnlijk het leven van mijn kat gered toen ze een vogel achtervolgde en verdwaald raakte. Ze was behoorlijk geschrokken, maar dankzij de GPS-tracker kon ik haar snel lokaliseren. De chip van de Tractive GPS-tracker berekent regelmatig de locatie van mijn kat en werkt de kaart elke 2 tot 3 seconden bij. Bovendien heeft het een handige lichtfunctie die helpt bij het lokaliseren van mijn viervoeter, vooral ’s nachts.”

– Clair Chesterman, eigenaar van CFA- en CCA-geregistreerd bedrijf, FluffyMeowPaws4

De functies van Tractive GPS-trackers zijn ontwikkeld met baasjes en hun huisdieren in gedachten

Naast LIVE Tracking zitten Tractive GPS-trackers voor honden en katten nog boordevol andere functies die gericht zijn op de behoeften van baasjes en hun viervoeters. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Virtuele omheining: ontvang een melding wanneer je huisdier een veilige zone (zoals je tuin) verlaat
 • Robuust: 100% schok- en spatbestendig en gemaakt om alles aan te kunnen
 • Batterijduurstel energiebesparende zones in en bespaar de batterij op plekken waar je maatje veel tijd doorbrengt (batterij gaat tot 7 dagen mee)
 • Huisdiervriendelijk ontwerp: licht, klein en kan aan de meeste halsbanden en hondentuigjes worden bevestigd

Ontdek Tractive GPS

Nu je meer weet over radiofrequentie-trackers en GPS-trackers voor huisdieren, kun je een weloverwogen beslissing nemen over wat de beste optie is om je trouwe viervoeter in de gaten te houden.

Vind je dit artikel leuk? Deel het met een vriend!