Het is de grootste nachtmerrie van elke huisdiereigenaar: je kat of hond raakt vermist. Huisdierbezitters maken zich hier terecht zorgen om. Volgens een onderzoek van Peeva wordt namelijk een op de drie huisdieren als vermist opgegeven. Het goede nieuws is dat er tegenwoordig allerlei handige technologieën zijn die dit kunnen helpen voorkomen. Misschien heb je weleens gehoord van radiofrequentie-trackers voor huisdieren en vraag je je af wat ze precies zijn. Hoe werken ze? Zijn ze veilig voor huisdieren? Hoe kies je de beste tracker voor je hond of kat? Lees gauw verder voor antwoorden op al deze vragen en meer.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over RF-huisdierentrackers en waarom ze een minder goede keuze zijn vergeleken met moderne GPS-trackers voor honden en katten. We laten je ook kennismaken met het apparaat dat het leven van je hond kan redden.

Wat is radiofrequentie?

Radiofrequentie (RF) verwijst naar elektromagnetische straling in het frequentiegebied dat tussen 3 kilohertz tot 300 gigahertz ligt. Hieronder volgt een uitgebreidere definitie van radiofrequentie van de Federal Communications Commission (FCC):

Elektromagnetische straling bestaat uit golven van elektrische en magnetische energie die samen bewegen. Radiogolven en microgolven die worden uitgezonden door zendantennes zijn een vorm van elektromagnetische energie die ‘radiofrequentie’ of ‘RF’ wordt genoemd.

Bron: RF Safety FAQ

Wat zijn radiofrequentie-trackers?

Radiofrequentie-trackers (RF-trackers) zijn apparaten die gebruikmaken van radiogolven om informatie tussen twee componenten te verzenden en te ontvangen om de locatie te bepalen. Sommige trackers maken voornamelijk gebruik van radiofrequentie, terwijl andere trackers andere technologieën gebruiken, zoals Bluetooth, GPS en mobiele netwerken.

Lees meer over de verschillende soorten trackers.

Is radiofrequente straling van RF-trackers veilig voor huisdieren?

Veel huisdiereigenaren vragen zich af of radiofrequente straling van radiofrequentie-trackers gevaarlijk is voor hun trouwe viervoeters. Veiligheid staat tenslotte voorop als het gaat om het kopen van een product voor je hond of kat. Maar is RF-straling dan wel veilig voor huisdieren?

Een onderzoek, gepubliceerd in Animals door onder andere Klune en Arhant in 2021, onderzocht de mogelijke gezondheidsrisico’s voor huisdieren die gepaard gaan met blootstelling aan straling van RF-trackers en andere RF-apparaten. Daaruit bleek dat de blootstelling aan straling ruim onder de internationale grenswaarden ligt. Dit betekent dat straling van RF-trackers waarschijnlijk geen negatieve effecten heeft op de gezondheid van mensen of huisdieren.

Net zoals mobiele telefoons als veilig worden beschouwd voor mensen, worden radiofrequentieapparaten als veilig beschouwd voor dieren.

In feite is het gebruik van radiofrequentie-technologie in huishoudelijke producten niets nieuws. Het is zelfs een essentieel onderdeel van je tv, computer, telefoon, radio en zelfs speelgoed met afstandsbediening.

Radiofrequentie-trackers voor huisdieren

Sommige bedrijven maken radiofrequentie-trackers speciaal voor dieren. De radiofrequentie-locator wordt geleverd met een afstandsbediening en een of meer tags die je aan de halsband van je huisdier kunt bevestigen. Volgens onze vrienden van The Nomad Cats:

Het werkt als een kompas: je moet binnen een (vermeende) afstand van 130 meter zijn om de locatie van je kat te bepalen. Licht en/of geluid neemt dan toe of af om aan te geven hoe dicht je bij je kat bent.

green check markVoordelen

 • Klein formaat
 • Eenmalige kosten, want geen abonnement vereist
 • Niet afhankelijk van mobiel netwerk of GPS
 • Batterij gaat lang mee (tot een jaar)
 • Nauwkeurig (over een korte afstand)

red xNadelen

 • Je kunt de positie van je huisdier alleen detecteren binnen een straal van 130 meter
 • Het signaal van de radiofrequentie-tracker kan worden verstoord door bomen of andere obstakels
 • Geen lokalisatietechnologieën als back-up ingebouwd: je hebt pech als er geen signaal beschikbaar is

Gebruikersreviews van RF-trackers voor huisdieren

Maar hoe goed werken deze trackers? Laten we nu eens kijken wat gebruikers vinden van RF-trackers voor huisdieren. Toen Martina (die The Nomad Cats bijhoudt) haar eerste RF-tracker voor katten ontving, probeerde ze het apparaat meteen uit. Het werkte in de bergen zolang de katten niet te ver van huis gingen.

Maar op een dag ging het niet helemaal zoals gepland.

Toen Milù vermist raakte, heb ik dag en nacht de directe en niet-zo-directe omgeving doorzocht, waarbij ik het apparaat in alle richtingen richtte, in de hoop een signaal te krijgen. Niks, nada, noppes. Kilometer na kilometer. Omdat ik geen idee had welke kant ze opging, werd ik al snel wanhopig. Er was natuurlijk geen goed signaal dankzij al die bomen en andere obstakels. En tot overmaat van ramp ging het apparaat ook nog eens kapot.

Bron: Cat Trackers: Radio Frequency vs GPS

Dit is een review over een RF-tracker van een andere klant:

Het bereik is veel minder dan aangegeven. Ik had al wel verwacht dat het bereik iets minder zou zijn, maar het komt volgens mij niet eens in de buurt van de helft van wat er wordt aangegeven door de tuinhekken en de bomen die in de weg staan. Zelfs een derde lijkt me nogal vergezocht. Ik kan ook niet altijd zien in welke richting ik moet zoeken. Het indicatielampje brandt groen als je in de buurt van je huisdier bent, maar dit lijkt soms willekeurig aan te gaan.

Bron: Amazon

En dit is wat een andere gebruiker vindt van hetzelfde RF-apparaat:

Met dit apparaat kun je tot vier huisdieren volgen. De draagbare tracker is gebruiksvriendelijk en werkt naar behoren. Het is fijn om de kat zo makkelijk terug te vinden. Ik heb nog niet in een groter gebied hoeven te zoeken, maar het is geruststellend om te weten dat ik met de lange batterijduur van meerdere weken genoeg tijd heb om mijn huisdier terug te vinden.

Bron: Amazon

Radiofrequentie-trackers voor huisdieren in een notendop

Radiofrequentie-trackers hebben een aantal voordelen, zoals de lage kosten en een lange batterijduur. Helaas kleven er ook nadelen aan deze trackers. Het grootste nadeel is dat je er helemaal niets aan hebt wanneer je huisdier te ver afdwaalt (net als met Bluetooth-trackers voor huisdieren dus). Bovendien geeft zo’n apparaat geen informatie over in welke richting je moet zoeken.

Ook kunnen fysieke obstakels het signaal van een RF-tracker verstoren, waardoor zo’n tracker niet meer werkt wanneer je je huisdier probeert te lokaliseren.

Radiofrequentie-trackers kunnen een goede optie zijn voor huisdiereigenaren die er zeker van zijn dat hun hond of kat niet te ver van hun zijde zal afdwalen.

Maar het hele punt van een huisdierentracker is juist om je hond of kat te lokaliseren wanneer je viervoeter echt verdwaald raakt. Wat voor nut heeft het als zo’n tracker alleen binnen een beperkt gebied werkt?

Daarom raden we een GPS-tracker voor huisdieren aan.

hond met tractive gps-tracker die door het weiland rent

Gemoedsrust met een GPS-huisdierentracker

Gelukkig zijn er tegenwoordig huisdierentrackers met betrouwbaardere en modernere technologieën, zoals GPS en GSM, waarmee je je hond of kat altijd en overal kunt lokaliseren. Als ’s werelds meest vertrouwde GPS-tracker voor huisdieren biedt Tractive GPS vrijwel alle functies van een radiofrequentie-tracker en nog veel meer.

Dit zijn de functies en kenmerken van de Tractive GPS-trackers voor honden en katten:

 • Onbeperkt bereik: volg altijd en overal elke stap van je huisdier
 • LIVE Tracking: krijg realtime locatie-updates elke 2-3 seconden
 • Virtuele omheining: ontvang een melding wanneer je huisdier een veilige zone (zoals je tuin) verlaat
 • Activiteitenmonitoring: kijk hoe actief je huisdier is, hoeveel hij rust en stel dagelijkse doelen
 • Robuust: 100% schok- en spatbestendig en gemaakt om alles aan te kunnen
 • Batterijduur: stel energiebesparende zones in en bespaar de batterij op plekken waar je maatje veel tijd doorbrengt (batterij gaat tot 7 dagen mee)
 • Locatiegeschiedenis: ontdek de favoriete plekjes van je huisdier en kijk waar je hond of kat de afgelopen 365 dagen is geweest
 • Huisdiervriendelijk ontwerp: licht, klein en kan aan de meeste halsbanden en hondentuigen worden bevestigd

Meer informatie

Nu je meer weet over radiofrequentie-trackers en GPS-trackers voor huisdieren, kun je een weloverwogen beslissing nemen over wat de beste optie is om je trouwe viervoeter in de gaten te houden.


Vind je dit artikel leuk? Deel het met een vriend: