Helaas is het lopen aan de lijn niet vanzelfsprekend voor honden. Hiervoor heeft een hond training nodig. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid, die van je hond en de mensen om je heen. Aangezien honden van nature een jachtinstinct hebben, kunnen ze weglopen en verdwaald raken. Daarom is het zo belangrijk om je ​​pup of hond aan de riem te leren lopen. Training aan de lijn is ook van belang, omdat je je hond niet altijd los kunt laten lopen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je je puppy of hond makkelijk aan de riem kunt leren lopen.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Nu kopen

Waarom is het belangrijk om je hond aan de lijn te leren lopen?

Zoals eerder besproken, is training aan de lijn erg belangrijk. Hieronder hebben we enkele redenen voor je op een rijtje gezet waarom het cruciaal is om je hond aan de riem te leren lopen:

 1. Als je hond aan de riem trekt, raak je waarschijnlijk gefrustreerd. Deze frustratie kan ertoe leiden dat je je geduld verliest of dat je een hekel krijgt aan wandelingen met de hond. Misschien overweeg je zelfs om je hond te straffen. Deze dingen kunnen je relatie met je huisdier negatief beïnvloeden.
 2. Het is ook frustrerend voor je hond als hij altijd met spanning op de riem moet lopen. Dit kan ertoe leiden dat je hond zich agressief gaat gedragen ​​of gestrest zal raken. In deze toestand is de kans groot dat je hond naar andere honden zal uitvallen1.
 3. Als je voortdurend aan de riem van je hond trekt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Het kan zorgen voor schade aan zijn nek en de gewrichten belasten.
 4. Door de riem strak te trekken, laat je je hond weten hoe je je voelt en je eigen spanning overbrengen op je huisdier. Als je bijvoorbeeld altijd de riem stevig vasthoudt wanneer andere mensen en honden voorbijlopen, dan weet je hond dat ze aankomen en wordt dat een signaal. Maar ook als de hond aan de lijn trekt, kan dit een signaal zijn dat je viervoeter bang is of klaar is om te vechten.
 5. Tot slot is het belangrijk om je hond aan de riem te leren lopen om hem veilig te houden. (Ontdek hoe Tractive GPS hierbij kan helpen.)

Gelukkig is het makkelijker dan je denkt om een ​​hond aan de lijn te leren lopen.

vrouw in witte jurk loopt met een golden retriever aan de lijn buiten, hond heeft de Tractive GPS-tracker om

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn puppy aan de lijn leren lopen?

Je kunt je hond het makkelijkst trainen wanneer hij nog jong is. In feite kun je al beginnen met de eerste oefeningen als je puppy vier tot zes weken oud is2. Net als kinderen zijn puppy’s snelle leerlingen, terwijl het lastig kan zijn om een ​​oudere hond nieuwe dingen aan te leren.

Wat je nodig hebt om een puppy of hond aan de lijn te leren lopen:

Om je hond aan de lijn te leren lopen, heb je het volgende nodig:

 • Riem: om te beginnen wordt een vaste hondenriem van 1 tot 2 meter aanbevolen3
 • Halsband of hondentuigje: een Martingale-halsband, halster of een ander soort tuigje is prima
 • Hondensnacks: neem lekkere hondensnoepjes mee
 • GPS-tracker voor honden (optioneel): ongetrainde puppy’s en honden kunnen op elk moment weglopen, maar met een tracker vind je je maatje snel terug
 • Geduld: het is essentieel om veel geduld en een positieve instelling te hebben

Shop GPS-trackers voor honden

De halsband en riem introduceren

Laat je hond eerst wennen aan de halsband of het tuigje voordat je de riem eraan vastmaakt. Zorg ervoor dat het nieuwe accessoire comfortabel zit. Het mag niet te zwaar of afleidend zijn voor je hond.

Oefen eerst binnenshuis. Maak de riem aan de halsband of het tuigje vast en geef je hond wat tijd om eraan te wennen. Doe de halsband in het begin maar voor een korte tijd om. Leid de aandacht van je hond af met iets lekkers, zodat hij zich niet richt op de halsband of riem. Op deze manier kan je hond er langzaam aan wennen.

Technieken om je hond aan de lijn te leren lopen

Wanneer je alles hebt wat je nodig hebt om je hond aan de lijn te leren lopen, kun je aan de slag. Hieronder vind je ​​​​twee van de meest gebruikelijke trainingsmethoden:

1) Leer je hond om aan een losse lijn te lopen

Hierbij leer je je hond om aan de lijn te wandelen zonder dat er spanning op de riem komt te staan. Er wordt dus niet aan de riem getrokken. In plaats daarvan leert je hond mee te bewegen binnen de lengte van de lijn. Volg de onderstaande stappen om je hond aan een losse lijn te leren lopen:

 1. Begin binnenshuis. Je kunt eerst oefenen zonder de riem te gebruiken.
 2. Roep je hond en zeg dat hij naast je moet komen staan. Beloon hem dan met iets lekkers.
 3. Zet een paar stappen naar voren en zorg dat je hond hetzelfde doet. Als hij naast je komt te staan, geef je hem weer een hondensnack.
 4. Herhaal deze oefening terwijl je in het huis rondloopt (totdat je hond het snapt).
 5. Herhaal deze stappen, maar doe nu de halsband of het tuigje bij je huisdier om en maak de riem eraan vast.
 6. Wanneer je hond binnenshuis aan een losse lijn kan lopen, kun je het buitenshuis proberen. Oefen in een rustige omgeving totdat je hond netjes meeloopt.4

(En vergeet niet om je hond te belonen met veel complimentjes!)

2) Leer je hond om te volgen

Je kunt ook je hond leren om te volgen. Hierbij loopt je ​​hond altijd aan je linker- of rechterkant. Je hond moet jouw tempo aanhouden en stoppen met lopen wanneer jij dat ook doet. Deze techniek kan het beste worden gebruikt in speciale omstandigheden wanneer je hond in de buurt moet blijven. Voor dagelijkse wandelingen met de hond kan het te beperkend zijn voor zijn bewegingsvrijheid.

man in blauwe spijkerbroek die een hond traint - training aan de lijn

Deze techniek is vergelijkbaar met je hond trainen aan een losse lijn te lopen, alleen moet je hier vooral voor zorgen dat je hond aan je zijde blijft:

 1. Zorg dat je hond aan je linkerkant komt te staan door hem te lokken met iets lekkers. Geef je hond een snoepje wanneer hij daadwerkelijk naast je komt staan.
 2. Houd je hond aan je zijde door hem steeds met iets lekkers te belonen zonder hierbij te lopen.
 3. Doe een stap naar voren, lok je hond weer met iets lekkers en beloon hem zodra hij naast je komt staan.
 4. Ga hiermee door, maar beloon je hond alleen als hij naast je blijft lopen. Geef je hond geen beloning als hij afgeleid raakt, maar zorg dat hij weer naast je gaat staan en begin opnieuw.
 5. Maak het wat moeilijker. Verhoog bijvoorbeeld je tempo of stop even met lopen en beloon je hond alleen als hij je volgt en naast je komt staan.
 6. Wanneer je hond consequent aan je zijde blijft, kun je hem het commando ‘volg’ leren. Je kunt het een keer zeggen en hem belonen wanneer hij naast je loopt.
 7. Wanneer je de trainingssessie wilt beëindigen, geef je hond dan het commando ‘vrij’. Zo weet hij dat het vorige commando is afgelopen.
 8. Herhaal de bovenstaande stappen buitenshuis totdat je hond het onder de knie heeft.

Veelvoorkomende problemen oplossen tijdens de hondentraining

Je hond kan op een gegeven moment tijdens het trainingsproces niet meewerken, maar wees geduldig en neem de tijd. Volg deze tips als je hond aan de riem trekt, uitvalt of blaft:

Als je hond dit doet……dan kun je dit doen.
Aan de lijn trekkenStop onmiddellijk met lopen. Trek niet aan de riem. Roep je hond naar je toe, geef hem een beloning als dit doet en loop dan weer verder. Loop niet door als je pup aan de riem trekt, aangezien dit pijn kan doen. Trekken aan de riem is een teken dat je hond meer beweging nodig heeft.
Uitvallen (bijvoorbeeld naar andere dieren)Leid de aandacht van je hond af met iets lekkers voordat hij uitvalt naar andere dieren. Zorg voor meer afstand tussen je hond en de prikkel. Blijf op je hond letten. Mogelijk is het ook handig om meer over het jachtinstinct te lezen.
Constant blaffenZorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt, anders kan hij sneller gaan blaffen. Speel met je hond, leer hem nieuwe commando’s aan en probeer hondenpuzzels. Stel dagelijkse activiteitsdoelen in met de Tractive GPS-tracker en activiteitenmonitor voor honden.

Wanneer moet je je hond aanlijnen?

Als hondenbezitter is het goed om te weten waar je je hond los mag laten lopen en waar een aanlijnplicht geldt. Hier kun je meer lezen over welke wettelijke regels in Nederland gelden. Let erop dat de regels voor hondenbezitters per gemeente kunnen verschillen.

Houd er ook rekening mee dat je een flinke boete kunt krijgen voor loslopende honden.

Naast de naleving van de aanlijnplicht doe je er verstandig aan in de volgende gevallen je hond aan te lijnen:

 • als je hond nog geen training heeft gehad
 • in het voorjaar en tijdens het broedseizoen
 • als je hond agressie vertoont of andere gedragsproblemen heeft
 • in gebieden met veel mensen of verkeer
 • als je bang bent dat je hond wegloopt

Naast een hondenriem kan de Tractive GPS-tracker voor honden ook nuttig zijn voor hondenbaasjes. Hiermee kun je je huisdier altijd en overal in realtime volgen, hoe ver hij ook afdwaalt.

Ontdek Tractive GPS

Enkele laatste tips om je hond of pup aan de lijn te leren lopen

Vergeet niet dat het veel tijd, geduld en positieve bekrachtiging vergt om je puppy of hond aan de lijn te leren lopen. Probeer dus altijd kalm te blijven en geduld te hebben met je hond. Met de volgende tips en standvastige inzet leer je binnen de kortste keren je hond aan de lijn te wandelen.

 • Je hond aan de riem leren lopen is een essentieel onderdeel van hondentraining
 • Je kunt er al mee beginnen als je pup ongeveer acht weken oud is
 • Laat je hond eerst wennen aan de halsband of het hondentuigje en de leiband
 • Leer je hond eerst binnenshuis aan de lijn te lopen voordat je het buitenshuis probeert
 • Laat je hond naar je toe komen en beloon hem met iets lekkers voor goed gedrag
 • Trek nooit aan de riem
 • Maak gebruik van een GPS-tracker voor honden voor extra veiligheid en gemoedsrust
 • Wees geduldig en liefdevol met je hond tijdens het trainingsproces

Meer informatie om je hond aan de riem te leren lopen

Heb je meer hulp nodig bij de training aan de lijn? Bekijk dan de onderstaande video:


Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!