Honden hebben van nature een jachtinstinct. Daar zijn ze mee geboren. Hierdoor kunnen ze ook onvoorspelbaar gedrag vertonen, wat best een uitdaging kan zijn voor huisdiereigenaren. Hoewel honden niet meer hoeven te jagen voor hun eigen voedsel, kan een geluid, een geur of het zien van een bewegend object de prooidrift van een hond toch triggeren. Het jachtinstinct is erg diep geworteld in de hond. Daarom is het belangrijk dat we hiermee leren omgaan. Lees gauw verder voor tips!

Wat is het jachtinstinct bij honden?

Het jachtinstinct verwijst naar de impuls om te jagen. Wanneer het jachtinstinct bij honden naar boven komt, kunnen ze op jacht gaan naar een prooi, deze achterna zitten en vangen. De mate van jachtinstinct hangt af van de hond zelf en het ras. Bepaalde rassen met een sterke jachtdrang worden ingezet als jachthonden en herdershonden, maar ook bijvoorbeeld als reddingshonden en politiehonden.

Hoewel veel mensen dit jachtinstinct waarderen en deze honden gebruiken voor bepaalde activiteiten, is het voor hondenbezitters vaak een uitdaging om hiermee om te gaan.

Welk gedrag vertoont een hond met jachtinstinct?

Het jachtinstinct van een hond wordt vaak op de volgende manieren geuit:

 • Jagen
 • Zoeken
 • Besluipen
 • Achtervolgen
 • Bijten om een prooi te grijpen of doden

Een hond kan veel dingen in de omgeving als prooi beschouwen, zoals bladeren, stokken, speelgoed, ballen, insecten en kleine dieren. Hoe het jachtinstinct bij honden wordt geuit, verschilt per ras. Wanneer een hond met een groot jachtinstinct aan zijn lot wordt gelaten, kan hij zelfs alles achterna jagen wat beweegt.

Hond rent op het veld

Welke hondenrassen beschikken over een sterk jachtinstinct?

Honden die worden gefokt om te jagen of vee te hoeden hebben over het algemeen het grootste jachtinstinct. Deze hondenrassen zijn onder meer:

 • Australische herders
 • Bordercollies
 • Terriërs
 • Jachthonden, zoals bloedhonden
 • Retrievers
 • Spaniëls
 • Pointers

Hoewel sommige rassen niet worden gefokt als jacht- of herdershonden, kunnen ze toch bekend staan als hondenrassen met een sterke prooidrift, zoals husky’s of boxers.

Hoe gevaarlijk is het jachtinstinct?

Honden met een groot jachtinstinct die niet goed zijn getraind of aangelijnd, kunnen zichzelf en anderen in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk dat hondenbezitters leren hoe ze dit roofzuchtig gedrag in toom kunnen houden om zowel hun hond als de mensen in de omgeving veilig te houden.

De prooidrift van je hond kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij op giftige dieren wil jagen en doden of dat hij auto’s achterna gaat rennen. Bovendien kan hij zo afgeleid worden dat hij je commando’s negeert, waardoor hij zichzelf en anderen in gevaar kan brengen. In dat soort gevallen kan de Tractive GPS DOG-tracker een uitkomst bieden. Met onze tracker kun je je trouwe viervoeter altijd en overal volgen en lokaliseren.

Lees hieronder het verhaal van een huisdiereigenaar die zijn Duitse herders heeft teruggevonden dankzij Tractive GPS:

Hoe houd ik het jachtinstinct van mijn hond onder controle?

Er zijn allerlei tips en methoden die je kunt gebruiken om je hond te trainen, zodat je de prooidrift van je viervoeter onder controle kunt krijgen. Een hond zal van nature zijn jachtinstinct volgen. Daarom kun je de prooidrift nooit helemaal uitzetten of wegnemen. Maar je kunt je hond wel trainen zodat je hem leert zijn impuls om te jagen onder controle te houden.

1) Wees je bewust van het jachtinstinct van je hond

Allereerst is het belangrijk dat je als hondenbezitter je bewust bent van het jachtinstinct bij je eigen viervoeter en bij andere honden die je kunt tegenkomen. Leer het jachtinstinct van je hond te herkennen en welk gedrag hij vertoont. Ontdek wat het beste werkt om dergelijk gedrag te ontmoedigen. Leer ook te herkennen wat je hond als prooi beschouwt en wat de gevaren in de omgeving kunnen zijn. Vergeet niet dat andere honden die met jouw maatje in contact kunnen komen een sterkere jachtdrang kunnen hebben.

2) Leid de aandacht van je hond af van de prooi

Kijk tijdens dagelijkse wandelingen of er mogelijke prooien in de buurt zijn. Als je hond een prooi ziet en er achterna holt, schreeuw dan niet tegen hem en straf hem niet voor zijn gedrag. Dit zou zelfs de situatie kunnen verergeren en hem er juist toe aanzetten om zijn prooi te achtervolgen. Probeer in plaats daarvan je hond af te leiden en zijn aandacht te trekken, zodat hij zich niet meer richt op zijn prooi. Houd oogcontact met je hond om hem te helpen zich op jou of een andere activiteit te concentreren in plaats van op mogelijke prooien.

grote bruine hond die achter een boomstam zit in het bos en omhoog kijkt

3) Maak gebruik van positieve bekrachtiging

Als je hond goed reageert op de bovenstaande situatie en hij zijn prooi vergeet, beloon je trouwe viervoeter dan met snoepjes of andere positieve bekrachtiging. Op deze manier kun je het positieve gedrag bij je hond stimuleren, zodat hij naar je luistert in plaats van zijn jachtdrang te volgen.

4) Zorg ervoor dat je het jachtinstinct niet stimuleert

Pas op dat je dit gedrag niet aanmoedigt bij een jonge hond of puppy als je niet van plan bent om met je hondje te jagen.

Moedig je hond niet aan om op andere dieren te jagen (ook niet als een vorm van lichaamsbeweging). Je hond zal het leuk vinden en hieraan wennen.

Je hond begrijpt het verschil niet tussen iets achtervolgen in de tuin of aan de overkant van de weg. Dit betekent dat je viervoeter zichzelf en andere verkeerdeelnemers in gevaar kan brengen als hij achter fietsers, voertuigen en andere dieren aan gaat.

5) Leer je hond bij je terug te komen als je hem roept

Of je nu gebruik wilt maken van het jachtinstinct of niet, zorgen dat je hond komt als je roept is de belangrijkste les die je hem kunt leren. Daarom is het een goed idee om samen met je puppy je aan te melden voor een gehoorzaamheidstraining. Een van de eerste dingen die je zult leren, is hoe je zijn aandacht kunt trekken. Een betrouwbare recall (oftewel het terugroepen van je hond) kan het leven van je viervoeter redden en is net zo belangrijk voor een huishond als voor een jachthond.

Honden die snel en consistent reageren wanneer ze worden geroepen, kunnen van meer vrijheid genieten dan andere honden. Ze kunnen spelen in het park, loslopen en in veel situaties uit de problemen blijven.

6) Neem de hond mee voor wandelingen en andere activiteiten zonder riem

Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt. Denk aan activiteiten zoals wandelingen zonder riem, zwemmen, graven of zoeken naar snoepjes. Houd er wel rekening mee dat je viervoeter fit genoeg is voor de activiteiten die je hebt gepland.

Als je je hond los laat lopen, kies dan voor een plek en tijdstip waarop het minder waarschijnlijk is dat er dieren zijn die je maatje als prooi kan zien. Veel prooidieren zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Probeer deze tijden dus te vermijden. Met andere woorden, je kunt het beste overdag je hond uitlaten. En mocht je hond graag achter auto’s aan rennen, vermijd dan de wegen.

7) Houd je hond in de gaten met een GPS-tracker

Hoe goed je ook bent voorbereid, het is niet altijd mogelijk om het jachtinstinct bij honden onder controle te houden. Tijdens het jagen kan je maatje ook ervandoor gaan, verdwaald raken of afdwalen. Om deze situatie te voorkomen, kun je je hond uitrusten met een GPS-tracker zodat je altijd weet waar hij is voor volledige gemoedsrust.

Onze kleine, waterdichte GPS-tracker voor honden werkt in meer dan 175 landen en kost slechts € 49,99. De Tractive GPS-tracker heeft onbeperkt bereik en kan makkelijk aan bijna elke halsband of elk tuigje worden bevestigd. Met behulp van de bijbehorende app kun je je hond altijd en overal in realtime volgen en zijn huidige locatie bekijken. Lees hier meer over ’s werelds best verkochte GPS-hondentracker.

Tractive GPS kopen

Bekijk de video hieronder voor meer tips om de jachtdrift bij je hond in toom te houden:

We hopen dat de bovenstaande tips je helpen om het jachtinstinct bij je hond onder controle te krijgen! En vergeet niet om dit artikel met andere hondenliefhebbers te delen.