Honden hebben beweging en stimulatie nodig om gezond en fit te blijven. Behendigheidstraining is niet alleen een leuke fysieke en mentale uitdaging voor je hond, maar het kan ook het zelfvertrouwen van je huisdier vergroten en zijn conditie verbeteren. Daarnaast is het een geweldige manier om de band tussen jullie te versterken. Lees gauw verder als je behendigheid met je hond overweegt.

Wat is agility training voor honden?

Behendigheid verwijst in algemene zin naar het hebben van een goede lichaamscoördinatie. 

Daarnaast is behendigheid of agility ook een hondensport waarbij je je viervoeter zo snel mogelijk en in de juiste volgorde een hindernissenparcours laat afleggen. Zo’n hindernisbaan bestaat doorgaans uit obstakels zoals slalom langs paaltjes, raakvlaktoestellen (bijvoorbeeld de kattenloop, de A-schutting en de wip), een bandsprong en doorgang door een tunnel. Het is dus echt een hondensport die om een goede samenwerking tussen baas en hond vraagt.

Hoewel je agility als sport kunt beoefenen, kun je het ook als hobby oppakken voor jou en je huisdier. Als je een achtertuin hebt, kun je eenvoudig zelfgemaakte obstakels creëren met alledaagse voorwerpen. Het is een fantastische manier om samen plezier te hebben en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Wat zijn de voordelen van agility training?

Het aanleren van behendigheid aan je hond heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor mentale stimulatie en een betere conditie van je huisdier. Dit leidt tot een gezondere, actievere en gelukkigere hond.

Fysieke en mentale stimulatie

Elke hond heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig, maar een rondje in de buurt en een korte speelsessie zorgen waarschijnlijk voor onvoldoende stimulatie van je hond. Vooral als je viervoeter het grootste deel van de dag thuis doorbrengt tot je terugkomt van werk. Door je hond dagelijks enkele minuten behendigheidstraining te geven, kun je zijn hersenen flink aan het werk zetten en hem voorzien van extra fysieke en mentale stimulatie.

Behendigheidstraining is mentaal uitdagend voor je hond, omdat het volgen van commando’s veel concentratie en aandacht vergt van je huisdier. Bovendien kan agility training verveling helpen tegen te gaan en destructief gedrag, zoals het vernielen van meubels of kauwen op schoenen, helpen voorkomen.

Gewichtsbeheersing en mobiliteit

Behendigheid vereist dat je hond in goede lichamelijke conditie verkeert en fysiek fit is. Honden die van nature energiek zijn, kunnen vaak gemakkelijker behendigheid leren. Toch kun je met geduld en training de meeste honden de basisprincipes van behendigheid bijbrengen. Het kan wel wat meer tijd vergen. Als je hond te zwaar is of geen conditie heeft, kan behendigheidstraining helpen om zijn conditie te verbeteren.

Voor behendigheid is een sterke core belangrijk om zijwaartse bewegingen te beheersen. Hoewel het enige oefening kan vergen om je hond voor te bereiden op behendigheid, zijn de voordelen voor zijn gezondheid de inspanning zeker waard. Een van de meest waardevolle voordelen van het aanleren van behendigheid aan je hond is de hechte band die tussen jullie zal groeien. Met agility training zullen jullie als team veel tijd samen doorbrengen, wat je huisdier geweldig zal vinden. Deze qualty time kan leiden tot een sterkere band tussen jou en je hond.

Twee honden die een pauze van behendigheidstraining nemen in een tunnel.

Waar moet je aan denken voordat je met je hond aan behendigheid begint? 

Zoals eerder gezegd, kun je behendigheid als hobby of sport beoefenen. Denk aan eenvoudige oefeningen zoals in de achtertuin je hond leren om over een laag bankje te springen, maar je kunt ook deelnemen aan behendigheidswedstrijden. Voordat je aan behendigheid begint, is het verstandig om je hond door de dierenarts te laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat hij in goede gezondheid verkeert. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen of behendigheidstraining geschikt is voor jou en je hond door de volgende twee vragen te beantwoorden.

Is mijn hond geschikt voor behendigheid?

In het algemeen moet je hond in goede gezondheid verkeren om behendigheidstraining te volgen. Als je huisdier momenteel een blessure heeft of op leeftijd is, dan is dit misschien niet het juiste moment om je hond behendigheid aan te leren.

Als je hond niet gewend is aan veel beweging, is het raadzaam om advies in te winnen bij je dierenarts of een trainer over veilige manieren om meer lichaamsbeweging in de routine van je hond te introduceren voordat je met behendigheid begint. Houd er rekening mee dat sommige honden, met name die met korte pootjes en een lang lichaam, uitdagingen kunnen ervaren in behendigheidstraining. In dergelijke gevallen kun je nog steeds werken aan basisgehoorzaamheid om de dagelijkse mentale stimulatie te bieden die ze nodig hebben. 

Het temperament van je hond is ook belangrijk. Het is essentieel dat je hond zich op zijn gemak voelt in de aanwezigheid van andere honden, vooral als je van plan bent om deel te nemen aan behendigheidsevenementen. Ontdek wat je hond motiveert, zodat je hem door de uitdagende en soms vermoeiende hondentrainingen en wedstrijden kunt leiden. Misschien reageert je huisdier positief op beloningen, zoals hondensnoepjes of complimentjes.

Daarnaast hebben energieke hondenrassen vaak de neiging om onverwacht weg te rennen. Dit kan vooral het geval zijn bij rassen zoals de Ierse setter, Australische herder of bordercollie. Vaak komt dit voort uit hun natuurlijke instincten, zoals een sterk jachtinstinct. Als je een hond hebt die er graag vandoor gaat, kun je een tracker voor huisdieren, zoals de Tractive GPS-tracker, gebruiken om de locatie van je huisdier te volgen en tegelijkertijd zijn activiteitsniveau bij te houden.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Is behendigheid wel iets voor mij?

Agility is een teamsport waarin jij ook deel uitmaakt van het team. Stel jezelf de vraag of je je energieke hond kunt bijhouden tijdens een behendigheidswedstrijd. Fysieke fitheid is van belang om bij te blijven. Daarnaast heb je ook mentaal uithoudingsvermogen nodig om je huisdier tijdens uitdagende momenten te blijven aanmoedigen. Dit is misschien het moment om te starten met een fitnessroutine om je eigen behendigheid te vergroten, zodat je een betrouwbare partner kunt zijn voor je hond.

Hoewel behendigheidstraining tijd vergt, zal het de moeite waard zijn als jij en je hond het perfecte team worden op het behendigheidsparcours.

Begin vroeg met training

Puppy’s en jonge honden kunnen blessures oplopen bij obstakels of grote sprongen. Daarom nemen de meeste honden pas rond de leeftijd van één of twee jaar deel aan behendigheidswedstrijden. Je kunt je puppy wel alvast basisgehoorzaamheid aanleren wanneer hij nog te jong is voor deelname aan wedstrijden. Werk aan het perfectioneren van commando’s zoals zit, lig, volg, blijf en kom. 

Bij het trainen van je hond in basisgehoorzaamheid, is het belangrijk om positieve bekrachtiging te gebruiken, zoals traktaties of lof, wanneer je huisdier je commando’s volgt. Vermijd het gebruik van strafmethoden bij hondentraining, omdat dit niet effectief is en schadelijk kan zijn voor de vertrouwensrelatie die je met je puppy opbouwt.

Puppy’s hebben doorgaans een korte aandachtsspanne. Houd trainingsessies dus kort en beëindig ze met een positieve noot, waarbij je succesvol gedrag beloont met een hondensnoepje of een aai over de bol.

Als je het lastig vindt om je puppy te trainen, kun je overwegen om je in te schrijven voor een basisgehoorzaamheidscursus. Dit biedt je puppy niet alleen de kans om te socializen met andere honden en mensen, maar geeft jou ook de kans om belangrijke principes van hondentraining te leren die gedurende het hele leven van je hond van pas zullen komen.

Thuis je hond behendigheid aanleren

Een puppy die in een tuin speelt.

Voordat je met behendigheidstraining begint, is het belangrijk om een aantal basiscommando’s voor gehoorzaamheid met je hond door te nemen, vooral als je al een tijdje niet hebt geoefend met je viervoeter. Deze commando’s zullen dienen als de basis voor communicatie tijdens je trainingssessies thuis.

Je hebt geen dure behendigheidsobstakels nodig om je hond te trainen. Je kunt in je eigen achtertuin beginnen met zelfgemaakte obstakels, zoals banken, tafeltjes en andere voorwerpen waar je hond op kan springen of onderdoor kan gaan. Je kunt beginnen met eenvoudige activiteiten, zoals je hond om een voorwerp heen laten draaien of een bezemsteel op twee lage voorwerpen plaatsen en je huisdier eroverheen laten springen. Naarmate je huisdier meer zelfvertrouwen krijgt, kun je de oefeningen geleidelijk moeilijker maken. Probeer twee of drie korte trainingssessies met je hond te voltooien. Geef je huisdier veel complimentjes en wat lekkers. Neem dan even pauze.

Voor een succesvolle trainingssessie is het essentieel dat je hond aandacht heeft voor jou, zelfs wanneer er afleidingen zijn. Oefen met commando’s, zoals ‘kijk’ om je hond te leren zijn aandacht op jou gericht te houden. Meestal oefen je met agility terwijl je hond losloopt. Daarom is het van groot belang dat je je hond snel kunt terugroepen, zelfs wanneer er andere honden en mensen in de buurt zijn.

Behendigheid vereist bepaalde bewegingen die voor je hond onnatuurlijk kunnen lijken, zoals achteruit lopen, scherpe bochten maken en zich door smalle ruimtes bewegen. Het is raadzaam om deze bewegingen te oefenen voordat je je hond meeneemt naar een behendigheidsparcours.

Raakvlaktoestellen

Wanneer je hond de basisprincipes van behendigheid beheerst en je erop kunt vertrouwen dat hij eenvoudige commando’s opvolgt, kun je beginnen met het introduceren van specifieke obstakels die in een behendigheidsparcours worden gebruikt, zoals raakvlaktoestellen. Deze hebben raakvlakken die een hond moet raken. Je kunt oefenen door snoepjes op het raakvlak te leggen. Vervolgens kun je je hond belonen als hij het raakt. 

Voorbeelden van raakvlaktoestellen die in wedstrijden worden gebruikt, zijn onder andere de kattenloop, de wip en de A-schutting. Laat je creativiteit de vrije loop en gebruik materialen uit je garage om te oefenen met het navigeren van deze obstakels in je achtertuin. 

Sprongen

Leer je hond om te springen. Begin met een plank die slechts enkele centimeters boven de grond staat om een lage hindernis te creëren. Loop met je hond aan de riem naar de hindernis en geef het commando ‘spring’. Als je hond met succes over de hindernis springt, beloon hem dan met snoepjes en veel lof. 

Als je hond probeert om de hindernis heen te lopen, plaats de hindernis dan in een smalle doorgang in plaats van in een open ruimte. Ga aan de andere kant van de hindernis staan. Met wat aanmoediging zal je hond waarschijnlijk over de plank springen (of erover lopen). Blijf dagelijks enkele minuten oefenen en maak het elke week wat moeilijker. Op deze manier zal je hond snel vertrouwd raken met sprongen maken.

Tunnels

Je kunt tunnels introduceren door je hond te leren hoe hij bijvoorbeeld door een grote kartonnen doos zonder onderkant moet gaan. Gooi een paar traktaties in de tunnel of laat iemand aan de andere kant staan met wat lekkers. Geef het commando ’tunnel’ terwijl hij erdoorheen loopt. Als je hond zich op zijn gemak voelt met korte tunnels, kun je de tunnel langer maken. Om het uitdagender te maken, kun je wat bochten toevoegen, zodat je hond het einde van de tunnel niet kan zien.

Bewegende objecten

Bewegende objecten zijn extra uitdagend. De wip is vergelijkbaar met een wipwap uit een speeltuin. Je hond moet dan over de wip heen lopen en zijn evenwicht bewaren. Je kunt je hond helpen vertrouwd te raken met deze activiteit door een stuk triplex op een tennisbal te plaatsen. Beloon je hond wanneer hij interesse toont in de plank of de plank raakt. Uiteindelijk zal je hond erop gaan staan en balanceren als een professional.

Als je merkt dat het thuis trainen van je pup voor behendigheid een uitdaging is, overweeg dan om behendigheidslessen te volgen. Je kunt waardevolle technieken leren die je hond helpen om prestaties te bereiken die je nooit voor mogelijk had gehouden. 

Kom samen met je hond in vorm met agility training

Geef behendigheidstraining een kans als je op zoek bent naar een actieve en uitdagende activiteit voor jou en je hond. Het zal niet alleen jullie uithoudingsvermogen verbeteren en jullie in goede vorm houden, maar het is ook nog eens een goede mentale uitdaging. Bovendien helpt het om een sterke band met je trouwe viervoeter op te bouwen.