Det har hänt oss alla som hundägare. Du kommer hem från en lång dag på jobbet och förväntar dig ett glatt välkomnande från hunden. Men i stället lyser vovven med sin frånvaro. Om din hund gömmer sig och beter sig konstigt undrar du säkert: varför? Och hur bör jag hantera situationen om hunden gömmer sig under sängen, under ett bord eller under soffan och beter sig … konstigt?

I det här inlägget ska vi ta en titt på möjliga anledningar till att en hund gömmer sig. Det kan vara ofarliga saker som att hunden helt enkelt älskar sina gömställen, men även oroväckande anledningar som rädsla, separationsångest eller till och med sjukdom. Vi ska även berätta om snabba och enkla sätt att hitta hunden inomhus och hur du spelar en mer aktiv roll i hundens hälsa genom att använda aktivitetsspårning. Så att du vinner när ni leker kurragömma – varje gång.

Min hund gömmer sig och beter sig konstigt. Varför?

Precis som katter så kan hundar gömma sig av många olika anledningar. Vissa är helt ofarliga medan andra kräver att du hjälper hunden. I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om din hund gömmer sig.

Min hund gömmer sig. Varför?

Att gömma sig kanske verkar som något en katt gör. Inte en sällskaplig hund! Men en hund kan faktiskt gömma sig på grund av många olika anledningar. Vanligtvis är det inget farligt om hunden gömmer sig under sängen. Låt oss ta en titt på olika ofarliga anledningar till att hundar gömmer sig.

Hundar älskar mysiga platser

Till och med sociala hundar behöver lite egen tid. Till exempel på en mörk, mysig plats under sängen där hunden kan gömma sig en stund. Precis som vi människor (och katter) kan hunden behöva ett avskilt ställe där hen kan känna sig bekväm. Därför kanske din hund gömmer sig under sängen där det är varmt, och tryggt, och där det doftar husse eller matte.

En hund gömmer sig under en säng

Att hunden vilar under sängen är gulligt. Se bara till att hunden inte söker sig till en plats som är svår att komma ut ifrån. Små hundar och valpar riskerar alltid att fastna med en tass eller huvudet (till exempel under en låg soffa). Till och med stora hundar kan fastna i kattluckor eller smala utrymmen när de är ute och utforskar. Det kan ge dig en gullig bild att lägga upp på nätet, men det är inte så roligt om det utgör ett hot för hundens hälsa.

Därför kan du skapa liknande, mörka och mysiga platser utan faror. Till exempel i hundens transportbur eller annan liten och avskild plats. Eller så kan du ställa hundbädden i en lugn hörna där hunden kan få lite egen tid.

Hunden vill gömma sina skatter

”Min hund gömmer sig under sängen, men varför?” är en bra fråga. Men du bör även ställa frågan: ”Vad gömmer hunden under sängen?”

Din hund kanske gömmer godsaker, leksaker, strumpor och andra ”skatter” på olika platser i hemmet, för att skydda dessa. Vovven kan ha fått tag i en godsak du tappat på golvet. Eller sett en intressant svamp utomhus och tagit med sig den för att få en närmare titt. Hundar vaktar även sina revir. Så hundens gömmor med skatter kan vara ett sätt att göra anspråk på en egen plats i hemmet.

Hund gömmer leksak under soffan

Självklart vill du låta hunden utforska världen! Men då kan det hända att hen plockar upp något illaluktande, något som bär på bakterier eller något som är rent skadligt. Till exempel: vissa vanliga saker i trädgården, som snigelbete, är giftiga för hundar. Och eftersom hundar älskar att rulla runt i gräs, komockor och annat kan de lätt få loppor, fästingar, pollen eller infektioner.

Men om du vet vart hunden beger sig på sina äventyr kan du skydda din fyrbenta vän. Särskilt om du märker att hunden är på väg till grannens nygödslade fält (eller andra illaluktande, eller rentav farliga, platser). Det är även ett bra sätt att få en mer väldoftande vovve!

Med Tractives GPS-spårning i realtid kan du hitta hunden när hen är ute på vift. Du kan till exempel skapa en förbjuden plats och få en omedelbar notis på mobilen om hunden går dit. På så sätt förhindrar du att hunden plockar upp något illaluktande eller farligt att gömma under sängen, under soffan eller på en annan plats i hemmet.

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven frisk och glad med hälsospårning. Och låt andra, som hundvakten eller hundrastaren, hålla ett öga på din fyrbenta vän.

Köp hund-GPS

Hunden vill värma eller svalka sig

Har du någonsin funderat på att raka hunden när det blir riktigt varmt? Det är ingen bra idé. Hundar kan naturligt anpassa kroppens temperatur när det är varmt eller kallt. Dock kan vovven gömma sig under sängen för att värma sig under vintermånaderna. Eller hitta en bit kakel att svalka sig på när det är varmt ute.

Oberoende av var din hund gömmer sig är det viktigt att hålla koll på vovvens plats – det spelar ingen roll om hunden är inomhus eller utomhus. Du ska till exempel se till att hunden inte fastnar eller blir inlåst i ett litet rum eller en källare. Och om du har en liten hund eller en valp kan hen klämma in sig på en riktigt smal och ”mysig” plats där hen kan fastna (kanske bakom toaletten eller bland vinterjackorna, till exempel). Då kan det vara svårt att höra om hunden skäller eller gnyr för att ropa på hjälp.

Här får du våra snabba och enkla tips för att hitta hunden inomhus – var vovven än gömmer sig.

3 sätt att snabbt och enkelt hitta hunden inomhus

Det finns tre sätt att använda din Tractive GPS för att hitta en hund inomhus. För de gånger då hunden är sugen på att leka kurragömma – men du inte är det.

Radar-läge

Radar-läge i Tractive GPS-appen

Med Tractives Radar-läge kan du spåra hunden inom Bluetooth-räckvidd (det vill säga runt 9 till 12 meter).

Du kan använda funktionen med mobilen eller surfplattan för att se om du rör dig närmre eller längre bort från hundens tracker.

När du närmar dig hunden blir ringarna blå (och de blir vita när du rör dig längre bort).

Funktionen fungerar som bäst när:

  • Hunden ofta gömmer sig på samma plats
  • Du är inom Bluetooth-räckvidd av hundens tracker
  • Du är inomhus eller har svag GPS-signal

Bäst av allt är att Radar-läget inte behöver en nätverks- eller internetanslutning. Alltså kan du använda funktionen för att hitta en hund som gömmer sig, till och med när vovven hittat ett riktigt lurigt gömställe.

Ljus och ljud

Om hunden beger sig till en mörk vrå i hemmet, till exempel i källaren, kan det vara svårt att se. Då kan du istället aktivera enhetens ljud och ljus för att hitta hunden på så vis.

  • Din Tractive GPS har en LED-lampa som du kan slå på för att hitta hunden på en mörk plats.
  • Eller så kan du aktivera enhetens ljudfunktion som piper högt. Sedan kan du följa ljudet för att hitta hunden om hen gömmer sig i närheten.

Ljudfunktionen är utformad så att den inte skrämmer hunden med alltför hög volym. Alltså kan du använda funktionen även när hunden gömmer sig inomhus, på ett mysigt och svåråtkomligt gömställe.

Förstärkt verklighet

Tractive hund-GPS med förstärkt verklighet

När du använder Tractives LIVE-spårning kan du även aktivera enhetens förstärkta verklighet för att hitta hunden. Du kan använda förstärkt verklighet för att hitta hunden via kameran på din mobil eller surfplatta.

När du använder förstärkt verklighet visas en nål med hundens namn samt uppskattat avstånd till hunden.

Kom ihåg att dessa funktioner fungerar bättre när du är en liten bit bort från hunden. När du är nära vovven kan du istället använda ljud och ljus.

Om du vill maxa batteritiden för din tracker kan du även skapa en energisparande zon som länkas till hemmets WiFi-nätverk.

När du har en energisparande zon drar hundens tracker mindre batteri så snart den registrerar att enheten är inom ett tryggt WiFi-område.

Det allra bästa alternativet är att använda Tractives nya basstation som låter dig skapa en energisparande zon att ställa var du än vill och ta med dig på språng!

Tractive-basstation

Tack vare alla dessa metoder för att hitta en hund som gömmer sig kan du skapa ett tryggare hem för din vovve på nolltid. Då blir kurragömma till en rolig lek istället för något jobbigt.

Men om din hund gömmer sig och beter sig konstigt, då?

Min hund gömmer sig och beter sig konstigt. Vad händer?

Nu har vi tagit en titt på ofarliga anledningar till att hundar gömmer sig. Men om din hund gömmer sig och dessutom har förändrat beteende kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Nedan kan du läsa om dessa typer av anledningar till att hundar gömmer sig.

Hunden är stressad

Precis som katter kan hundar känna sig ur balans när det sker stora förändringar i omgivningen. Det kan vara en ny människa i hemmet, ett nytt husdjur, nya grannar, renovation eller flytt. Alla dessa saker kan göra hunden stressad.

Om du till exempel har adopterat ett nytt husdjur kanske hunden känner sig orolig och går och gömmer sig. Så om du märker att hunden är rastlös eller orolig och gömmer sig mer än vanligtvis kan detta bero på förändringar i omgivningen.

När du vet vad som gör hunden stressad kan du föra tillbaka rutin och bekanta saker i hemmet. Se till att ge mat, rasta och leka med hunden på regelbundna tider. Tillbringa kvalitetstid tillsammans och visa att du fortfarande bryr dig. Prioritera regelbunden aktivitet och se till att hunden tillbringar tillräckligt mycket tid utomhus (att stanna inne kan nämligen göra att hunden blir uttråkad och rastlös).

Hund som springer med tennisboll i munnen i bakgrunden och Tractive GPS hälsospårning i förgrunden

💡 Regelbundna lekstunder tillsammans gör att hunden blir mindre stressad, och hjälper till att hålla formen. Med Tractives aktivitetsspårning kan du se hur mycket hunden rör på sig (eller om aktiviteten minskar, vilket kan vara ett symptom på sjukdom).

Tractives aktivitetsspårning visar även en jämförelse med andra, liknande hundar med samma ras och ålder. Det hjälper dig att hålla motivationen på topp och se till att hunden rör på sig tillräckligt mycket.

Upptäck Tractive GPS

Hunden är rädd

Ibland gömmer sig hundar för att de helt enkelt blir rädda av något i omgivningen. Många hundar är rädda för smällar, som åska och fyrverkerier. Dessa smällar, som kombineras med starkt ljus, kan få hunden att gömma sig under sängen eller i en garderob där det känna tryggare. Eftersom hundar har mycket mer känslig hörsel än vi människor kan smällar kännas mycket skrämmande och förvirrande.

Kvinna som kramar en rädd valp

Nyårsfirandet kan bli jobbigt för hundar, och för dig som ägare som måste ta hand om och trösta din fyrbenta vän. I USA, där man firar nationaldagen med fyrverkerier den 4 juli, visar forskning att fler hundar springer bort på den dagen än någon annan dag på året. Om du nyligen har adopterat en hund kanske hen inte känner sig helt bekväm hos dig än. Då kan hunden springa bort till en ”trygg” plats som kanske till och med ligger utanför hemmet. Om du och din hund har levt tillsammans en längre tid kan vovven nöja sig med en mörk och mysig plats därhemma.

Vid dessa tillfällen gäller det alltså att skapa en trygg plats för hunden inomhus och att stanna med vovven så mycket som möjligt. Se till att bibehålla lugnet och visa hunden att smällarna utomhus inte utgör ett hot. Läs vårt inlägg om hundar och fyrverkerier för fler tips och mer information, som hur Tractive räddade livet på en hund som sprang bort på grund av fyrverkerier (och räddades från en holme till havs!)

Hunden är orolig

Hundar knyter an till sina hussar och mattar för livet. I vissa fall kan det dock leda till separationsångest. Det händer ofta om hunden har tagits ifrån sin mamma alltför tidigt. Då känner sig hunden mycket orolig vid tanken på att du ska gå. Och då kan hunden till exempel gömma sig under sängen, som har din doft och känns trygg.

En orolig hund ligger på en säng

Hundar är även känsliga för trauma, särskilt om de har haft jobbiga upplevelser tidigare i livet. Därför kan hunden förknippa vissa situationer eller personer med fara. Att gömma sig är ett sätt att fly undan dessa faror.

Då är det bäst att skapa tillit steg för steg. Öva på att gradvis gå hemifrån och ge hunden gott om beröm när du återvänder. Se till att tillbringa tillräckligt mycket tid med din fyrbenta vän så att hen kan lära sig att lita på dig. Med tiden blir hunden mindre benägen att gömma sig tack vare tilliten till dig.

Hunden är sjuk

Precis som katter så kan hundar dölja tecken på obehag eller smärta. Det är en instinkt som är en djuprotad del av hundens beteende (en sjuk eller skadad vild hund är ju mer sårbar för rovdjur och gömmer sig alltså). Att hunden gömmer sig gör det svårt att se symptomen när hen har ont, en infektion eller en sjukdom.

Ett tidigt tecken på sjukdom hos hundar är att hunden verkar mer hängig än vanligtvis. Men en sjuk hund kan faktiskt verka helt normal och frisk. Och om hunden gömmer sig, hur ska du se om hen är sjuk?

Därför rekommenderar många veterinärer att du spårar hundens aktivitet för att se till att de är friska. Om din hund inte vill röra på sig lika mycket som vanligt, och går och gömmer sig istället, kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Med Tractives hälsospårning kan du spåra hundens sömn och aktivitet på lång sikt. Då kan du se förändringar (till exempel att aktivitetsnivån minskar) och vidta åtgärder innan det är för sent. Det är precis vad den här matten gjorde när hon märkte att hundens aktivitetsnivå minskade. Och på så sätt kunde hon undvika allvarlig sjukdom.

Beageln Ruby vars Tractive GPS-tracker räddade henne från allvarlig sjukdom

När jag tog en titt på Rubys hälsoprofil visade uppgifterna att hennes aktivitetsnivå hade sjunkit och att hon inte hade sovit gott. Jag blev bekymrad och höll ett vaksamt öga på henne

Tidigt nästa morgon hade hon blod i urinen och var hängig. Vi åkte till veterinärens akutmottagning och Ruby fick sin diagnos: en urinvägsinfektion.

Hon fick antibiotika och smärtstillande och mår mycket bättre nu. Data från hennes tracker visade att hon inte betedde sig som vanligt och att något kanske inte stod rätt till.

Jag älskar hennes tracker och kommer att använda enheter för alla familjens hundar.

Katie J, Delaware

Upptäck Tractive GPS

Sebastian Raab, produktchef på Tractive och djurvakt

Allt vi skapar lägger fokus på husdjur och djurägare. Därför har vi designat en enhet som spårar alla aspekter av husdjurets säkerhet; från plats till hälsa. På så sätt får du en helhetsbild för att skydda ditt husdjur.

Sebastian Raab, produktchef på Tractive och djurvakt

Vinn alla kurragömmalekar med hunden

Om hunden gömmer sig under sängen betyder det inte nödvändigtvis att du ska oroa dig. Hunden kanske helt enkelt gillar den mysiga platsen och chillar, är mån om sitt revir eller vill värma sig. Se dock till att vovven gömmer sig på en plats där du kan hitta och hämta din vän. Det gör du enkelt med Tractives Radar-läge, ljus och ljud, och förstärkt verklighetsfunktion som gör det enkelt att hitta hunden.

I andra fall kanske hunden gömmer sig på grund av stress, oro, rädsla eller sjukdom. Håll koll på förändringar i miljön och hjälp hunden att hantera dessa genom att tillbringa tid tillsammans. Det är mer sannolikt att en skrämd hund springer bort och gömmer sig. Även sjuka hundar gömmer sig ofta. Men med Tractives GPS- och hälsospårning får du allt du behöver för att få en översikt över hundens hälsa och humör.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll koll på hundens hälsa

Få en översikt över hundens hälsa med hälsopoäng. Jämför med liknande hundar. Se över sömnen. Upptäck problem och skydda din fyrbenta vän.

Köp hund-GPS

Med lite tålamod, kärlek och förståelse kan du hjälpa din fyrbenta vän att hantera rädsla, oro eller stress. Då behöver hunden inte springa och gömma sig i dessa fall (men självklart går det bra om hen helt enkelt vill mysa med dina tofflor under sängen).

Har du en hund som gömmer sig, och vill du rikta det beteendet mot något roligare? Här kan du se Ellie, en golden retriever som kan hitta sina ägare när de gömmer sig hemma, ibland tar det mindre än en minut!