Har du en hund som löper? Här kommer allt du behöver veta.

13. April 2022

Hundar som löper behöver extra omsorg. Känner du igen tecknen på en hund som löper? Läs på och förbered dig.

Top tips for handling a dog in heat

Han du en brunstig vovve eller en hund som löper och som inte har kastrerats? Då är det viktigt att känna igen tecknen på en hund som löper för alla hussar och mattar. Att känna igen tecknen hjälper dig att:

 • vara bättre förberedd för händelsen
 • förhindra oönskade graviditeter/nya hundvalpar
 • planera för önskade valpar
 • undvika farliga situationer; en hund som löper kan vara oförutsägbar och kan springa bort
 • hålla ett öga på din hund

Vilka är de vanligaste tecknen på en hund som löper? Vad bör du förvänta dig när din hund löper? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om hundar som löper.

Tikar som löper: vad du behöver veta

Den första saken du måste komma ihåg är att alla däggdjur löper. Även människan – då kallas det mens. Dock skiljer sig en hund som löper från en kvinna som har mens. En tik löper för första gången när hon når puberteten.

Generellt sett når de flesta hundarna puberteten när de är cirka sex månader, även om detta kan variera. De första gångerna en tik löper sker detta oregelbundet, men cykeln tenderar att bli mer regelbunden under de första två åren. .

Vanligtvis löper tikar två gånger per år, under två till tre veckor.

Så vet du om din hund löper

Det är viktigt att lära dig tecknen på en hund som löper. Din tik kanske …

 • kissar oftare
 • lyfter på benet på ett annat sätt när hon kissar, eller när hon ser en hane
 • är mer uppmärksam på hanhundar
 • är mer tillgiven
 • verkar latare eller upphetsad
 • hanterar situationen väl, eller blir osäker på hur hon ska reagera
 • springer bort, för att öva på att gömma sig från hanhundar

Om en hanhund är brunstig kan han till och med välja bort mat eller vatten eftersom hans fokus ligger på att para sig. Här kan du läsa tips på att få din hund att dricka vatten för att undvika uttorkning.

två hundar utomhus nosar på varandra med blad på marken

Så beter sig en hund som löper

För att få en bättre förståelse för en hund om löper är det en god idé att lära dig de olika stadierna av den 21-dagar långa cykeln. Kom ihåg att 21 dagar endast är en riktlinje och att varje hund är unik.

Hundar löper vanligtvis två gånger per år, men alla tikar kan löpa olika länge, blöda olika mängder och ha olika hormonförändringar.

Intressanta studier visar att vissa tikar som löper till och med springer hemifrån. Men de är inte de enda som kan bli otillräkneliga. Även hanhundar påverkas när en tik löper. De känner ofta igen tecknen på en tik som löper och kan spåra deras cykler. När de har upptäckt att en tik löper finns det knappt något staket som kan hindra hanhunden. Han kommer att hitta ett sätt att bryta sig ut! Vad kan du göra då?

Använd en Tractive GPS-tracker för att hålla ett öga på din hund som löper. På så sätt behöver du inte oroa dig för var din hund är. Om din fyrbenta vän springer bort kan du använda LIVE-läget på din GPS-tracker direkt i din smartphone och hitta vovven på nolltid.

Köp hund-GPS

De fyra stadierna för en hund som löper

1. Proöstrus

När en tik löper kallas det första stadiet för proöstrus. Detta stadie kan vara 3 till 17 dagar långt, men är i genomsnitt 9 dagar. Det första tecknet på detta stadie är att vulvan svullnar. Det är ett av de tydligaste tecknen på att en hund börjar att löpa. Under proöstrus kan du märka av följande tecken på en hund som löper:

Personlighetsförändringar:
Dessa kan vara mindre eller markanta förändringar. Ibland kan en tik bli mer tillgiven och efterhängsen, och ibland kan hon verka tjurig.
Aptitförändringar:
Det är inte ovanligt att en tik tappar matlusten under den första veckan, eller så kan hon bli hungrigare än vanligtvis. Oberoende av detta är det viktigt att notera förändringen, som kan vara ett viktigt tecken på att tiken löper.
Svullen vulva:
Hur svullen hundens vulva blir varierar från hund till hund. Vissa blir bara lite svullna medan andra svullnar mycket. Även blödning varierar från hund till hund men är vanligtvis lätt under de första dagarna och blir mer riklig i mitten av den första veckan.
Svansen mellan benen:
Detta är en reaktion för att skydda vulvan. Antingen kan tiken sticka svansen mellan benen eller sätta sig ner när en annan hund närmar sig.
Informationsbild med de fyra stadierna av en hund som löper

2. Östrus

Östrus-stadiet varar vanligtvis i 3 till 21 dagar, och i 9 dagar i genomsnitt. Under detta stadie kan din hund bli gravid (det är nu hon höglöper) och äggstockarna börjar att släppa ägg som kan befruktas. Under östrus blir tiken mottaglig för hanhundar. Hon kan lyfta svansen mot sidan och kanske vill vara utomhus mer än vanligtvis. Hon följer sin instinkt att para sig. Under denna period kan symtomen inkludera:

Lättare blödning/flytningar:
Blödningen som var klarröd kan nu ljusna till en rosa färg.
Mjuknande vulva:
Vulvans svullnad lättnar och vävnaden mjuknar för att möjliggöra parning.
Flirtande:
Tiken kan tidigare ha stoppat svansen mellan benen för att avvisa hanhundar, men nu kan hon börja flirta. Till exempel kan tiken bjuda in hanhunden genom att vända baken mot honom och hålla upp svansen.

3. Diöstrus

När diöstrus inträffar innebär det slutet på tikens fertila cykel. Detta stadie kan vara i 60 till 90 dagar och innebär att hunden inte längre är fertil. Om hunden har blivit gravid varar diöstrus från slutet av östrus och tills valparna föds (cirka 60 dagar). Tecken på diöstrus kan vara:

Vulvans svullnad avtar gradvis:
Det mesta av svullnaden försvinner inom en vecka, men vulvan kan fortsatt vara något utvidgad.
Mindre flirtande:
Oberoende av om tiken är gravid eller ej tappar de intresset för parning och flirtande.

4. Anöstrus

Anöstrus är sista stadiet för en hund som löper. Det är det vilande stadiet. Anöstrus är det längsta stadiet och varar från 100 till 150 dagar. Efter denna tid börjar cykeln om.

Hur länge löper hundar?

En hund som löper i stadiet östrus (höglöper) visar vanligtvis tecken på detta i 3 till 21 dagar, eller 9 dagar i genomsnitt. För mer information kan du läsa den detaljerade förklaringen ovan. Hundar löper vanligtvis två gånger per år, men alla hundar löper olika länge, blöder olika mycket och har skilda hormonförändringar.

kvinna klappar en hund som ligger på gräs

Att hantera en hund som löper

Släpp aldrig ut hunden själv i trädgården:
Skydda din tik från hanhundar och oönskad graviditet. Om du har en hund som löper ska du följa med ut i trädgården. Du kanske till och med behöver använda ett koppel.
Släpp inte hunden lös:
Även om din hund är mycket lydig ska du inte släppa henne lös när hon löper. Det finns ingen lydnadsträning som väger tyngre än naturliga instinkter.
Hitta rätt balans mellan aktivitet och vila:
Olika hundar reagerar olika när de löper. Vissa känner sig mycket trötta medan andra blir rastlösa. Det är viktigt att vara uppmärksam på hundens beteende och välja rätt mängd vila och aktivitet.
Rådfråga en veterinär:
En hund som löper är inte sjuk, men det kan ändå vara en god idé att tala med din veterinär om du stöter på oväntade problem.
Mentol på svansspetsen:
När ni ska promenera är det här ett trick för att maskera tikens doft. Det kan vara användbart om ni möter hanhundar på promenaden, då mentol ser till att de inte kan känna av att tiken löper.
Använd en Tractive GPS-tracker:
Om en hund som löper plötsligt springer bort för att hitta en partner visar en Tractive GPS-tracker exakt vart hunden är på väg. På så sätt kan du snabbt och enkelt hitta din tik och skydda henne från oönskad graviditet.

Klara, färdiga, spåra!

Så går det till när hundar parar sig

Följande bild visar hur det går till när två hundar parar sig.  De olika stadierna och längden på parningen är:

 1. Första stadiet, coitus (cirka 2 minuter)
 2. Hängning/vändning (cirka 5 sekunder)
 3. Andra stadiet, coitus (5 till 45 minuter)

Parningen börjar med att hanhunden bestiger honan (första stadiet, coitus). Om de skulle stanna i denna position skulle de få kramp. Därför byter de position (hängning eller vändning). Sedan fortsätter parningen med andra stadiet, som du kan se i bilden nedan. När hundar parar sig används tikens livmoder, vagina och vulva samt hanhundens penis och dess svällkroppar.

förklarning av hundar som parar sig

Något du måste veta om hundar som parar sig är att det är förbjudet att separera hundarna eftersom detta kan orsaka allvarliga skador.

Tikskydd: vad hjälper de (inte) med?

Tikar är (precis som kvinnor) duktiga på att hålla rent när de löper. Detta kan dock variera från hund till hund.

Bra att veta: vissa hundar som löper rengör sig själva mycket noggrant, medan andra struntar i det. Även mängden blödning kan variera.

Du kan köpa tikskydd (alltså hundtrosor) som mensskydd när din hund löper. Självklart måste du ge hunden tid att vänja sig vid tikskyddet. Du bör därför förbereda hunden med tikskyddet innan hon börjar löpa.

Tikskydd skyddar inte mot parning och graviditet!

OBS: hanhundar kan vara mycket kreativa när hormonerna flödar. Alltså kan de lyckas para sig med tikar trots tikskydd.

Parningen: kan jag separera hundar som parar sig?

Det finns ett enkelt svar på den frågan: NEJ, absolut inte! Det kan skada båda hundarna eftersom hanhundens penis har svällt upp och tikens muskler har dragit ihop sig.

Parningen kan ta längre tid än väntat. Processen kan ta upp till 30 minuter och kan verka generande för människor.

Har tikar klimakterium?

Nej, din tik kan bli gravid även i gammal ålder. Om hon missar att löpa kan det vara ett tecken på sjukdom. Om du märker av detta bör du ta hunden till en veterinär.

Oönskad hundgraviditet? Om abort

Trots tips och tricks kan din fyrbenta vän råka bli gravid. Dessa val har du vid en oönskad hundgraviditet:

Abort (spruta): detta är ett alternativ som medför risk och bör endast använda i mycket akuta lägen.

Hormonbehandling: denna behandling kan orsaka flera olika sjukdomar som påverkar hundens livmoder. Om detta alternativ måste användas får veterinären endast ge sprutan under hundens hormonella paus för att inte skada livmodern.

Om du tror att din hund snart kommer att löpa kan du köpa en hund-GPS för att hålla din fyrbenta vän trygg.

Ta en titt på videon nedan för fler insikter i hundar som löper:


Vill du få fler användbara tips? Följ oss på Facebook eller Instagram eller prenumerera på Tractives nyhetsbrev.

Köp hund-GPS

Du kanske även gillar ...

Behöver du hjälp med din tracker eller ditt konto? Gå till vårt hjälpcenter.

Fler artiklar