Oberoende av om du har en utbrytarkung eller soffpotatis till hund är det en skrämmande tanke att vovven kan springa bort eller gå vilse. Det kan bero på hund-kidnappning, att vovven jagar efter ett vilt djur eller att hen blir rädd. Men varför springer hundar bort, egentligen? Och hur kan du planera så att du är redo om (eller när) det händer?

Även om du gör allt för att se till att hunden är glad, frisk och trygg händer det att vovvar blir distraherade, förvirrade eller rädda (hur lydiga de än är!) Ibland kan det göra att de springer bort. Bara tanken på det kan vara skrämmande för hussar och mattar. En bortsprungen hund kan stöta på faror eller i värsta fall aldrig hitta hem.

Därför har vi samlat användbar information i den här artikeln: 6 vanliga anledningar: varför springer hundar bort? Vi berättar även hur en hund-GPS kan hjälpa dig att se till att hunden aldrig springer bort igen.

Varför springer hundar bort? 6 anledningar

Det finns olika möjliga anledningar till att en hund springer bort. Låt oss ta en närmare titt på de vanligaste anledningarna.

1) Rädsla och vanliga utlösande faktorer

Precis som vi människor kan hundar bli rädda. Då kan instinkten att fly, fäkta eller stå stilla aktiveras. Om hunden får instinkten att fly eller fäkta kan det göra att vovven springer bort.

Fyra typer av rädsla

Hundar uppvisar ofta instinkten att fly eller fäkta när de stöter på:

Alla hussar och mattar vet att oljud och skrällar kan skrämma hundar. Hundar har mycket god hörsel och kan höra 15–50 000 vibrationer per sekund. I jämförelse kan människor endast uppfatta 20–20 000 vibrationer per sekund.

Fyrverkerier är en av de vanligaste anledningarna till att hundar springer bort. Det är därför det är vanligt att hundar springer bort på nyår eller andra högtider med fyrverkerier (som nationaldagen den 4 juli i USA).1

Om din hund är rädd för fyrverkerier eller åskväder kan det göra att vovven springer bort eller gömmer sig. I vilket fall måste du ha en hund-GPS för att hitta din fyrbenta vän.

Var uppmärksam på tecken att hunden inte känner sig bekväm i en situation. Se till att du är medveten om tecken på rädsla som hunden kan uppvisa.

Brun hund med hund-GPS på hundhalsbandet

Finns det hund-GPS utan abonnemang?

Är du redo att börja spåra din hund och få sinnesro? Vill du inte betala för ett abonnemang? Det förstår vi. Därför har vi skapat en guide som berättar allt om hund-GPS, katt-GPS och spårare utan abonnemang. Inlägget berättar även varför ett abonnemang är väl värt investeringen.

Läs mer

2) Separationsångest

Vissa hundar känner av separationsångest när ”deras” människor är borta, vilket kan göra att de beter sig lite … underligt. Att förstöra saker, tugga på möbler, kissa inomhus och försöka att springa bort är alla symtom på separationsångest hos hundar. Det är möjligt att hundar med separationsångest inte kan hantera känslan, eller att de försöker att hitta andra vänner när du är borta.

Läs på om separationsångest hos hundar så att du är förberedd om det drabbar din vovve.

Hund med separationsångest som gömmer sig under sängen

3) Parningsinstinkt

Valpar växer snabbt upp! Efter könsmognad vid cirka sex månader får både hanhundar och tikar en stark instinkt att para sig. Om du inte ser upp kan du få en hel kull av valpar. Den starka (och naturliga) parningsinstinkten är en vanlig anledning till att hundar springer bort.

Tractive-användare i USA

”Om din tik löper kan hon försöka att springa bort för att hitta sin drömkille. Det har hänt mig, och min hund hittades 8 km hemifrån. Som tur var fick en lokal bonde syn på henne och ringde oss. Jag vill inte tänka på vad som kunde hänt annars! Som resultat fick vi en kull av valpar och en saftig nota på ett bättre staket!”

Tractive-användare i USA

⚠️ Har du 60 000 kr liggandes för att bygga ett staket runt hemmet och trädgården? Den genomsnittliga kostnaden för ett staket ligger på 40 000 till 120 000 kr, och det är bara för installationen! Alltså tillkommer löpande kostnader för underhåll.

Hundar som inte har kastrerats är särskilt benägna att följa parningsinstinkten. För mer information rekommenderar vi den här artikeln om hundar som löper.

Varför springer hundar bort? Hundens parningscykel och de olika stadierna för tikar som löper

💡 Vill du förhindra att hunden springer bort utan att det kostar skjortan? Nedan kan du läsa om ett smartare och mer prisvärt alternativ till fysiska staket.

4) Tristess

Varför springer hundar bort på grund av tristess? Just tristess är faktiskt en vanlig anledning till att vovvar beger sig ut på egna äventyr . Mycket smarta hundraser påverkas mest av detta! Det kan börja med att hunden vill jaga efter en ekorre. Eller kanske hitta nya kompisar bland grannskapets barn.

Varför springer hundar bort? Anledningar och tips

Hundar är naturligt nyfikna djur med behov av daglig aktivitet och stimulering. Om du inte ger hunden tillräckligt med aktivitet eller underhållning kanske din fyrbenta vän blir uttråkad och vill göra något roligt genom att springa bort.

Busigt, men läskigt!

💡 Läs vidare för tips på hur du ser till att hunden är engagerad, aktiv och glad. (Och hur det kan vara livsviktigt.)

5) Jaktinstinkt

Alla hundar har en jaktinstinkt. Och vissa är mer benägna att följa denna instinkt. Andra kanske är mer sugna på en tupplur än en jakttur. I vilket fall kan jaktinstinkten ställa till med problem för hundägare, särskilt på hösten då hundar ofta kan känna doften av vilda djur och försöka att jaga dem. Det är lätt hänt att hunden följer sin naturliga jaktinstinkt och går vilse. På vintern är det särskilt farligt eftersom snön kan störa hundens luktsinne.

På grund av den naturliga jaktinstinkten kan en hund springa bort och gå vilse. Om du har en vovve som älskar snön, som en golden lab, kan hen springa iväg för att hoppa i närmaste snödriva, eller jaga efter små djur.

En man som jagar med sin hund i skogen på hösten

Varför älskar hundar att jaga? Jo, det finns två huvudsakliga anledningar:

1) Vissa raser har avlats för jakt. Till exempel: beagle och american foxhound.

2) Det är roligt att jaga. Det frigör hälsosamt adrenalin och glädjehormoner för din fyrbenta vän.

Är du osäker på hur du bör hantera hundens jaktinstinkt? Här kan du läsa mer och få tips på att hantera jaktinstinkten.

Spåra din hund med Tractive GPS

6) Främmande omgivning

Varför springer hundar bort när de befinner sig på främmande platser? Särskilt på semestern är det ökad risk för att hunden springer bort. Ett nytt revir med intressanta dofter och distraktioner kan lätt göra att hunden utforskar området och går vilse.

Alltså kan detta vara en fara om du nyligen har flyttat med hunden.

En hund som tittar ut från ett hus under byggnation

Nu har vi tagit en titt på de vanligaste anledningarna till att hundar springer bort, så att du kan planera och gardera dig.

Men finns det hundraser som oftare springer bort?

Vilka hundraser springer bort?

Vissa hundraser är mer benägna att springa bort än andra, till exempel:

 • labrador
 • australian shepherd
 • jack russell
 • schäfer
 • spaniel
 • terrier
 • bordercollie
 • … och kanske din hund?

Du kanske tänker att din hund är så chill eller lydig att hen aldrig skulle springa bort. Men som du läst ovan kan hundens instinkter eller andra faktorer göra att hen hoppar över staketet eller går vilse när ni är ute och vandrar. Ofta väger hundens instinkter tyngre än lydnadsträningen.

💡Vissa hundar är riktiga maratonlöpare så om de springer bort kan det vara ett tecken på att ni behöver träna tillsammans för att bränna all överflödig energi!

Även om du bör vara extra försiktig om du har en av hundraserna ovan så rekommenderar vi att du planerar inför framtiden oberoende av hundras. Detta för att:

 • alla hundar har instinkter att para sig eller jaga; och
 • det kan ta flera år av träning för att bemästra en reaktion på rädsla.
Hund med GPS-spårare som sitter bredvid man utomhus på ett fält

Utöver alla hundar som springer bort så stjäls miljontals husdjur varje år (nästan 2 miljoner bara i USA!). Och i slutändan återförenas endast 10% med sina familjer. Vissa hundraser som oftare springer bort (som terrierhundar) är även vanligare måltavlor för hundtjuvar.

Om du önskar dig sinnesro kan du installera ett extra högt staket runt trädgården, eller använda en hund-GPS som låter dig spåra hunden i realtid. Dessutom kan du skapa virtuella ”trygga områden” och omedelbart få en notis på mobilen om din pälskling lämnar området. På så sätt kan du direkt hämta hem din fyrbenta vän.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra (som hundrastare och hundvakter) hjälpa dig att hålla ett öga på hunden.

Köp nu

Vad gör jag om hunden springer bort?

Om din hund springer bort, se till att behålla lugnet. Det är viktigt att du inte får panik, eftersom det kan skrämma hunden och göra det svårare att hitta din fyrbenta vän. Följ våra tips så snart som möjligt för att tryggt och snabbt hitta din bortsprungna hund.

Ett av de första stegen är att leta hemma och i närområdet. Det är möjligt att hunden inte begett sig särskilt långt hemifrån.

Kommer bortsprungna hundar tillbaka?

Man uppskattar att cirka 7–10% av bortsprungna hundar aldrig återförenas med sina familjer1. Men det finns två faktorer som gör det mycket mer sannolikt att hunden hittas. När en bortsprungen hund hittas är det vanligtvis för att:

 • hunden hittades under en sökning i grannskapet
 • hunden hade en ID-bricka och/eller ett microchip

Ju snabbare du börjar leta, desto mer sannolikt är det att du hittar hunden. Och om du är uppmärksam på hundens rörelser är det mindre troligt att hen får tillfälle att springa bort.

En hund-GPS är det bästa sättet att se till att du kan hitta hunden om din fyrbenta vän springer bort.

Våra bästa tips: förhindra att hunden springer bort

Du kan använda följande tips för att förhindra att hunden springer bort och se till att din fyrbenta vän alltid finns vid din sida.

Håll hunden trygg och lugn

Var uppmärksam på hundens vanor och humör för att snabbt kunna se om hen blir rädd. Håll koll på hur hunden beter sig i ”stressiga” miljöer (till exempel folksamlingar, på nyårsafton eller när det är mycket spring, till exempel på halloween).

Kvinna som kramar hund på soffa
 • Stäng fönstren om det åskar eller om fyrverkerier smäller; du kan planera för högtider som Halloween och nyårsafton.
 • Hjälp hunden att hantera att du går hemifrån. Du kan till exempel sätta på dig skorna och ta upp nycklarna men inte gå hemifrån direkt. Upprepa flera gånger och minska varje gång tiden innan du går hemifrån.
 • Vet du att hunden kommer att bli stressad, till exempel om ni ska flyga? Fråga din veterinär om lugnande medel för hundar.
 • Skapa en miljö som är underhållande och givande för hunden. Det behöver inte vara komplicerat eller dyrt. En leksak eller godbit som håller länge kan räcka under tiden du inte är hemma.
 • Skapa en trygg och mysig plats specifikt för din hund. Du kan lägga dit något som tillhör dig, som en gammal tröja med din doft.

Planera inför hundens parnings- och jaktinstinkt

Det går inte att träna bort hundens instinkter. Men du kan kontrollera hur du reagerar på dem.

 • Kastrera hunden: detta minskar sannolikheten att hunden beger sig hemifrån för att försöka para sig i 90% av fallen3.
 • Lär hunden att följa kommandon eller investera i hundträning. Att öva på grundläggande kommandon är ett bra sätt att stimulera hunden. Eller prova på klickerträning, som baseras på positiv förstärkning.
 • Håll hunden kopplad när ni promenerar. Detta krävs av lagen på många platser.
En familj som rastar hunden tillsammans på ett fält

Säkra hemmet och trädgården

 • Investera i bättre staket om hunden redan rymt från trädgården. Skärmväggar med cementgrund är ofta det bästa valet.
 • Se om du behöver större skärmväggar, galler, en barngrind eller andra säkerhetsåtgärder.
 • Håll ett öga på hunden när hen är i trädgården.
 • Stäng alla fönster och dörrar när du går hemifrån.
 • Var extra uppmärksam på att stänga dörrar om du har besökare som kommer och går.

⚠️ I Sverige är det olagligt att använda ”osynliga hundstängsel” och hundhalsband med elchocker för att lära hunden att hålla sig inom ett visst område. Detta är förbjudet eftersom det kan orsaka hemsk smärta för hunden och leder i längden till minskad tillit. Dessutom kan hunden försöka att försvara sig och bitas, sparka eller reagera aggressivt.

Ett smartare (och prisvärt!) alternativ till ett fysiskt stängsel är Tractives virtuella staket. Du kan använda de virtuella staketen för att skapa ”trygga områden” för hunden. Om vovven lämnar området får du direkt en notis i mobilen. Det passar perfekt för att förhindra rymningar eller snabbt se om hunden stjäls. Och det sker helt utan elchocker. Med andra ord: ett humant alternativ till elstängsel och -halsband.

Tractive GPS virtuellt staket

Skydda din hund med Tractive GPS

Se till att hunden är engagerad, aktiv och glad

Kom ihåg: tristess är en vanlig anledning till att hundar springer bort. De goda nyheterna är att det är lätt och roligt att förhindra tristess!

Vi rekommenderar:

 • Lek regelbundet med hunden och se till att gosa tillsammans.
 • Ge hunden regelbunden träning, och använd en tracker med aktivitetsspårning för att göra det roligt!
 • Anlita en hundvakt för att hålla hunden sällskap (eller, ännu bättre, en annan hund som minskar separationsångesten).

Ett av de bästa sätten att förhindra att hunden springer bort är att prioritera regelbunden aktivitet. Det håller hunden i form och ser till att hen inte blir uttråkad. Dessutom är olika aktiviteter tillsammans ett roligt sätt att umgås och knyta an till varandra.

Viktigast av allt: regelbunden aktivitet låter dig tidigt upptäcka sjukdomar. Veterinärer rekommenderar i själva verket att du spårar hundens dagliga aktiviteter för att upptäcka minskad rörlighet.

Med Tractives aktivitetsspårning kan du ange mål för din fyrbenta vän, se till att hen rör på sig och ta med vovven till veterinären så snart du märker av minskad aktivitet.

Skärmbilder som visar aktivitetsspårning i Tractive GPS-appen
Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

”Det är lätt hänt att man missar förändringar i hundens dagliga aktivitet. Till exempel om hen rör på sig mer eller mindre än vanligtvis. Därför har vi skapat aktivitetsnotiser som visar när hunden har markant färre aktiva minuter. Det hjälper dig att åtgärda situationer då hunden har det svårt på grund av orsaker som infektioner eller smärta.

– Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Var förberedd om hunden springer bort

Trots all planering kan det hända att hunden springer bort. Då är det viktigt att du:

 • Ser till att hunden har ett halsband med ID-bricka med ditt aktuella telefonnummer.
 • Ser till att hunden har ett microchip så att en veterinär eller ett hundstall kan identifiera hunden. Kom ihåg att uppdatera dina uppgifter i databasen om du flyttar eller byter telefonnummer.
 • Använder en GPS-tracker för hundar för att alltid hålla ett öga på hunden och följa varje steg. Med Tractive kan du följa en bortsprungen hund i realtid och se var du kan hämta vovven.

Hitta hunden med Tractive GPS

Förhindra att hunden springer bort – med Tractive

Hundägare världen över väljer Tractive för att hitta sina hundar, hålla koll på vovvarnas varje steg och se till att hälsan är på topp. Med Tractives obegränsade räckvidd och spårning i realtid kan du ta en snabb titt på mobilen för att se hundens exakta plats – när och var som helst.

Att hunden springer bort är ett mardrömsscenario för varje hundägare. Särskilt om du inte vet om ni kommer att återförenas. Men med Tractive får många av dessa berättelser ett lyckligt slut. Som berättelsen om Happy, en golden retriever som gick fritt och sprang bort på sin första vandring. Trots paniken lyckades hans matte Francesca slå på Tractives LIVE-läge på direkten, och hittade Happy på nolltid.

Två kvinnor som vandrar på knä bredvid en golden retrieverhund i en sjö i bergen

”Happy är en duktig hund och kommer alltid tillbaka i slutet av dagen. Förutom den gången jag tog med honom på vårt första besök i Siusi-alperna. Bergen är kända för slingriga stigar och vacker miljö. Jag var där med Mac, Happy och min familj när Happy gick vilse. Jag vet inte om det hände för att han jagade efter ett rådjur eller något annat. Men en sak var säker: han var borta.

Men så kom jag ihåg att Happy hade på sig sin hund-GPS. Jag slog omedelbart på LIVE-spårning och kunde pusta ut när jag såg hans plats. Jag kunde följa hans väg i realtid, direkt i mobilen, och positionen var så exakt att … jag äntligen hittade Happy, där han stod och drack vatten från en källa på bergskanten.”

Francesca och Happy, Italien

Spåra hunden med Tractive GPS

Läs: Tractive omdömen på Trustpilot

I ett nötskal: varför springer hundar bort?

Så: varför springer hundar bort? Det går inte alltid att säga, men beror oftast på:

 • rädsla
 • separationsångest
 • parningsinstinkt
 • tristess
 • jaktinstinkt
 • främmande miljö

Att hunden springer bort kan även bero på en kombination av olika faktorer (ja, även om hunden är lydig).

Som ansvarsfulla hundägare är det viktigt att vi är medvetna om de vanligaste anledningarna till att hundar springer bort och hur vi kan förhindra dessa. Genom att följa våra tips kan du se till att hunden inte springer bort. Och även om det händer har du allt du behöver för att återförenas med din fyrbenta vän.

Gillade du inlägget? Dela det med andra hussar och mattar!