6 vanliga anledningar: varför springer hundar bort?

29. juni 2022

Alla hundägare oroar sig säkert för att hunden kan springa bort. Låt det inte hända dig. Ta reda på varför hundar springer bort, hur du kan förhindra det och hur du hanterar det. Och läs om det bästa sättet att hitta en bortsprungen hund.

Även om du gör allt för att se till att hunden är glad, frisk och trygg händer det att vovvar blir distraherade, förvirrade eller rädda. Ibland kan det göra att de springer bort. Bara tanken på det kan vara skrämmande för hussar och mattar. En bortsprungen hund kan stöta på faror eller i värsta fall aldrig hitta hem. Därför har vi samlat användbar information i den här artikeln: varför springer hundar bort? Vi berättar även hur en hund-GPS kan hjälpa dig att se till att hunden aldrig springer bort igen.

Varför springer hundar bort? 6 anledningar

Det finns flera olika möjliga anledningar till att en hund springer bort. Låt oss ta en närmare titt på de vanligaste anledningarna.

1) Rädsla och vanliga utlösande faktorer

Precis som vi människor kan en hund bli rädd. Då kan instinkten att fly, fäkta eller stå stilla aktiveras. Om hunden får instinkten att fly eller fäkta kan det göra att vovven springer bort.

Fyra typer av rädsla

Hundar uppvisar ofta instinkten att fly eller fäkta när de stöter på något av följande:

 • fyrverkerier
 • åskväder
 • stora folksamlingar
 • skott

Alla hussar och mattar vet att oljud och skrällar kan skrämma hundar. Hundar har mycket god hörsel och kan höra 15–50 000 vibrationer per sekund. I jämförelse kan människor endast uppfatta 20–20 000 vibrationer per sekund.

Fyrverkerier är en av de vanligaste anledningarna till att hundar springer bort.

Om din hund är rädd för fyrverkerier eller åskväder kan det göra att vovven springer bort eller gömmer sig. I vilket fall måste du ha en hund-GPS för att hitta din fyrbenta vän.

hund med hundpejl bredvid man utomhus i ett fält

Håll ett öga på små tecken på att hunden känner sig obekväm i en situation. Du kan lära dig att göra det genom att läsa mer om tecken på rädsla i hundar.

2) Separationsångest

Vissa hundar känner av separationsångest när ”deras” människor är borta, vilket kan göra att de beter sig lite … underligt. Att förstöra saker, tugga på möbler, kissa inomhus och försöka att springa bort är alla symtom på separationsångest hos hundar. Det är möjligt att hundar med separationsångest inte kan hantera känslan, eller att de försöker att hitta andra vänner när du är borta.

3) Parningsinstinkt

Valpar växer snabbt upp! Efter könsmognad vid cirka sex månader får både hanhundar och tikar en stark instinkt att para sig. Om du inte ser upp kan du få en hel kull av valpar. Den starka (och naturliga) parningsinstinkten är en vanlig anledning till att hundar springer bort.

Om din tik löper kan hon försöka att springa bort för att hitta sin drömkille. Det har hänt mig, och min hund hittades 8 km hemifrån. Som tur var fick en lokal bonde syn på henne och ringde oss. Jag vill inte tänka på vad som kunde hänt annars! Som resultat fick vi en kull av valpar och en saftig nota på ett bättre staket!

Hundar som inte har kastrerats är särskilt benägna att följa parningsinstinkten. För mer information rekommenderar vi den här artikeln om hundar som löper.

Varför springer hundar bort? Hundens parningscykel och de olika stadierna för tikar som löper

4) Jaktinstinkt

Alla hundar har jaktinstinkt. Och vissa är mer benägna att följa denna instinkt. Andra kanske är mer sugna på en tupplur än en jakttur. I vilket fall kan jaktinstinkten ställa till med problem för hundägare, särskilt på hösten då hundar ofta kan känna doften av vilda djur och försöka att jaga dem. Det är lätt hänt att hunden följer sin naturliga jaktinstinkt och går vilse.

Varför älskar hundar att jaga? Jo, det finns två huvudsakliga anledningar:

1) Vissa raser har avlats för jakt. Till exempel: Beagles och American Foxhounds.

2) Det är roligt att jaga. Det frigör hälsosamt adrenalin och glädjehormoner för din fyrbenta vän.

Är du osäker på hur du bör hantera hundens jaktinstinkt? Här kan du läsa mer och få tips på att hantera jaktinstinkten.

5) Tristess

Tristess är en väldigt vanlig orsak till att hundar springer bort . Mycket smarta hundraser påverkas mest av detta! Det kan börja med att hunden vill jaga efter en ekorre. Eller kanske hitta nya kompisar bland grannskapets barn.

Hundar är naturligt nyfikna djur med behov av daglig aktivitet och stimulering. Om du inte ger hunden tillräckligt med aktivitet eller underhållning kanske din fyrbenta vän blir uttråkad och vill göra något roligt genom att springa bort.

Busigt, men läskigt!

Varför springer hundar bort? Anledningar och tips

6) Främmande omgivning

En annan anledning till att hunden springer bort kan vara att de befinner sig på en ny plats. Särskilt på semestern är det ökad risk för att hunden springer bort. Ett nytt revir med intressanta dofter och distraktioner kan lätt göra att hunden utforskar området och går vilse.

Vilka hundraser springer bort?

Vissa hundraser är mer benägna att springa bort än andra, som labradorer, Australian Shepherds och Jack Russels. Alltså är det viktigt att vara extra uppmärksam om du har en av dessa raser. Se till att få sinnesro genom att installera ett extra högt staket runt trädgården och skaffa en hund-GPS.

Vad gör jag om hunden springer bort?

Om din hund springer bort, se till att behålla lugnet. Det är viktigt att du inte får panik, eftersom det kan skrämma hunden och göra det svårare att hitta din fyrbenta vän. Följ våra tips så snart som möjligt för att tryggt och snabbt hitta din bortsprungna hund.

Och förresten, vissa hundar är riktiga maratonlöpare. Att hunden springer bort kan alltså vara ett tecken på att det är dags för en ny rutin som låter vovven springa av sig all energi!

Kommer bortsprungna hundar tillbaka?

Man uppskattar att cirka 7% av bortsprungna hundar aldrig återförenas med sina familjer1. Men det finns två faktorer som gör det mycket mer sannolikt att hunden hittas. När en bortsprungen hund hittas är det vanligtvis för att:

 • hunden hittades under en sökning i grannskapet
 • hunden hade en ID-bricka och/eller ett microchip

En hund-GPS är det bästa sättet att se till att du kan hitta hunden om din fyrbenta vän springer bort.

Våra bästa tips: förhindra att hunden springer bort

Du kan använda följande tips för att förhindra att hunden springer bort och se till att din fyrbenta vän alltid finns vid din sida.

Håll hunden trygg och lugn

 • Undvik att ta med hunden till stora folksamlingar om möjligt.
 • Stäng fönstren om det åskar eller om fyrverkerier smäller; du kan planera för högtider som Halloween och nyårsafton.
 • Vet du att hunden kommer att bli stressad, till exempel om ni ska flyga? Fråga din veterinär om lugnande medel för hundar.
 • Ge hunden en leksak eller godsak som räcker ett tag när du ska gå hemifrån.
 • Hjälp hunden att hantera att du går hemifrån. Du kan till exempel sätta på dig skorna och ta upp nycklarna men inte gå hemifrån direkt. Upprepa flera gånger och minska varje gång tiden innan du går hemifrån.
 • Skapa en trygg och mysig plats specifikt för din hund.

Skydd mot parnings- och jaktinstinkt

 • Kastrera hunden: detta minskar att hunden beger sig hemifrån för att försöka para sig i 90% av fallen².
 • Lär hunden att följa kommandon eller investera i hundträning.
 • Håll hunden kopplad när ni promenerar.

Säkra hemmet och trädgården

 • Investera i bättre staket om hunden redan rymt från trädgården. Skärmväggar med cementgrund är ofta det bästa valet.
 • Se om du behöver större skärmväggar, galler, barngrind eller andra säkerhetsåtgärder.
 • Håll ett öga på hunden när hen är i trädgården.
 • Stäng alla fönster och dörrar när du går hemifrån.
 • Var extra uppmärksam på att stänga dörrar om du får besökare som kommer och går.

Håll hunden engagerad, aktiv och glad

 • Lek regelbundet med hunden.
 • Se till att gosa med vovven.
 • Ge hunden regelbunden träning, och använd en tracker med aktivitetsspårning för att göra det roligt!
 • Hitta andra kreativa sätt att underhålla hunden.
 • Ge vovven en rolig lekplats.
 • Göm bollar eller leksaker med godis i trädgården.
 • Anlita en hundvakt för att hålla hunden sällskap.
 • Använd kluriga leksaker och lekar för att aktivera hundens sinne.

Var förberedd om hunden springer bort

 • Se till att hunden har ett halsband med ID-bricka som har ditt aktuella telefonnummer.
 • Se till att hunden har ett microchip.
 • Använd en GPS-tracker för hundar för att alltid hålla ett öga på hunden och följa varje steg.

För fler idéer, ta en titt på den här artikeln: så förhindrar du att hunden springer bort

Det bästa sättet att skydda hunden

Det finns ett enkelt sätt att hålla ett öga på hunden: en GPS-tracker. Fäst helt enkelt en Tractive GPS-tracker på hundhalsbandet för att kunna följa varje steg direkt i mobilen. Du kan även skapa ett virtuellt staket runt ett tryggt område, som trädgården, så får du en notis så snart hunden lämnar det.

Skaffa Tractive GPS

Till och med de mest lydiga hundarna kan springa bort. En bortsprungen hund, eller ännu värre en bortsprungen och skadad hund, är varje hundägares värsta mardröm. Som ansvarsfulla hundägare är det viktigt att vi är medvetna om de vanligaste anledningarna till att hundar springer bort och hur man kan förhindra detta. Genom att följa våra tips kan du se till att hunden inte springer bort. Och även om det händer har du allt du behöver för att återförenas med din fyrbenta vän.


Gillade du inlägget? Dela det med andra hussar och mattar!

Köp hund-GPS

Du kanske även gillar ...

Behöver du hjälp med din tracker eller ditt konto? Gå till vårt hjälpcenter.

Fler artiklar