Även riktiga soffpotatisar till katter önskar sig tid utomhus. Och vissa är riktiga utbrytarkungar (särskilt nu i jul när brevbäraren ringer på dörren stup i kvart och det är mycket spring). Alltså är det en god idé att använda microchip för katt så att andra kan hjälpa till att identifiera missen om hen springer bort.

I ett nötskal: även om ett microchip kan hjälpa till att identifiera katten så kan du inte använda det för att aktivt spåra missen. Numera finns det bättre lösningar för det, som GPS-spårare som låter dig följa kattens varje steg i realtid. Den bästa lösningen är alltså en kombination av ett microchip och en katt-GPS.

I den här artikeln förklarar vi varför det inte går att spåra din katt endast med ett microchip. Vi kommer även att ta en titt på skillnaden mellan microchip, GPS och Bluetooth-trackers samt berätta vad du faktiskt behöver för att skydda din katt.

Vad är microchip för katter?

Ett microchip för katt är ett verktyg för att identifiera djuret; ett elektroniskt chip som är lika litet som ett risgryn och som implanteras under kattens hud. Det unika chipet har ett ID-nummer som identifierar kattens ägare när det avläses av en veterinär. Chipet injiceras försiktigt mellan kattens skulderblad. Det är en smärtfri process som endast tar ett par sekunder.

När ett microchip har implanterats hjälper det till att identifiera missen om hen springer bort och lämnas av hos en veterinär eller ett katthem. Där kan man skanna chipet för att identifiera och förhoppningsvis kontakta dig som ägare. Det är viktigt att du har aktuella kontaktuppgifter i databasen, annars går det inte att kontakta dig om katten upphittas.

En katt som undersöks hos veterinär

När veterinären har implanterat ett microchip fungerar det så här:

 • Katten springer bort (kanske på grund av att katten löper, är sjuk eller slåss om sitt revir).
 • En snäll person hittar katten.
 • Hen tar med sig katten till en veterinär eller ett djurhem.
 • Veterinären skannar kattens microchip för att se dina uppgifter.
 • Veterinären kontaktar dig för att berätta att din katt har hittats.

Se till att dina kontaktuppgifter i databasen är aktuella. Annars kan veterinären eller djurhemmet inte kontakta dig om de hittar din katt.

Kan ett microchip för katt spåra en katt i realtid?

⚠️ Nej. Endast ett microchip hjälper dig inte om du letar efter en bortsprungen katt eftersom det inte kan visa platsuppgifter i realtid. 

Med ett microchip är du beroende av att någon hittar din bortsprungna katt och lämnar in missen hos en veterinär eller ett katthem. Dock är microchip för katter ett mer pålitligt sätt att identifiera dem än en bricka på katthalsbandet, som kan trilla av eller vara oläslig.

Katt som får microchip hos veterinär

Att endast använda ett microchip är ingen garanti för att du kommer att återförenas med katten.

 • Kidnappning av husdjur ökar och fler än 2 miljoner husdjur kidnappas varje år i USA.1
 • Minst 15% av kattägare tappar bort katten inom fem år – och vissa missar hittas aldrig.2
 • Det är mer troligt att katten stjäls om hen inte är kastrerad, så att hen kan avlas.3

En studie visar att mer än hälften av bortsprungna katter i själva verket har någon form av ID-märkning eller microchip4 Alltså: att endast använda ett microchip skyddar inte katten tillräckligt.

Med andra ord: även om ett microchip är en bra lösning för att identifiera katter som sprungit bort till ”säkra” platser bör du även använda en katt-GPS. På så sätt kan du spåra katten i realtid och med obegränsad räckvidd.

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, oberoende av hur långt bort din misse är. Få notiser när din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Clair Chesterman, kattuppfödare och ägare av FluffyMeowPaws

”Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Den har designats specifikt för att spåra katter så att du kan lita på att den är säker för katten.

Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws5

Bör du chippa din katt?

Det är en god idé att chippa alla dina katter med microchip (så att de kan identifieras) när de är gamla nog. Eftersom utekatter löper störst risk att springa bort eller stjälas är det särskilt viktigt att chippa dem. Utöver ett microchip bör du använda en GPS-tracker för katter (mer om det nedan).

⚠️I många länder regleras microchip för katter av lagen. Så är fallet i Sverige. Annars kan upphittade djur inte återförenas med sina ägare, och kan till och med avlivas. Därför är microchip för katter en grundläggande säkerhetsåtgärd som alla kattägare bör vidta. Kom även ihåg att din katt behöver ett microchip och ett pass om ni ska ut och resa.6

Ska du flytta med din katt? Kom ihåg att ett microchip bara fungerar om du har aktuella kontaktuppgifter i registret.

Spåra katten med Tractive GPS

Vilka är fördelarna och användningsområdena för microchip?

Ett microchip för katter har i grunden ett enda syfte. Det är att identifiera din katt om hen springer bort och lämnas in hos en veterinär eller ett katthem. Alltså är du beroende av att andra hjälper dig att hitta din bortsprungna katt om du väljer att endast använda ett microchip.

Andra möjliga fördelar med att använda ett microchip för din katt är:

 1. Bevis på identitet och ägarskap vid dispyter;
 2. Möjligheten att använda en kattlucka som öppnas med hjälp av microchip;
 3. Möjligheten att resa med din katt, eftersom microchip krävs för att skaffa ett pass till katten och av regelverk såsom PETS;
 4. Matning med hjälp av enheter som skannar uppgifter från kattens microchip.
En katt på en cykel med sin ägare med utsikt över bergskedja

Använder microchip för katter GPS?

Nej. Microchip för katter använder inte GPS eller annan teknik för navigering eller platsuppgifter.

⚠️ På grund av att microchip inte har GPS-teknik kan de inte användas för att aktivt spåra eller hitta en bortsprungen katt.

Microchip är helt enkelt för små för att ha GPS-teknik. De microchip som används för katter och hundar är desamma. Du kan läsa mer om ämnet i artiklarna nedan, för att se till att du skyddar alla dina fyrbenta vänner:

användning och begränsningar för microchip för katt

Vad har ett microchip för katt för begränsningar?

Även om det absolut är en god idé att ge din katt ett microchip hjälper det inte alltid om katten springer bort. För det första: microchip hjälper dig inte att aktivt hitta katten. Ett microchip kan hjälpa en veterinär att identifiera kattens ägare men saknar funktioner för att spåra och hitta katten.

Microchip för katter har följande begränsningar:

 1. De kan inte hjälpa dig när du aktivt letar efter din katt.
 2. Du är helt beroende av att någon annan lämnar in katten hos en veterinär eller ett katthem.
 3. Ett microchip har ingen GPS-teknik, så det går inte att spåra i realtid.
 4. Ett microchip hjälper inte om kontaktuppgifterna i systemet inte är aktuella.
 5. Djurhem har inte alltid microchip-läsare till hands.

Nu när du vet hur microchip för katter fungerar kanske du undrar vad det finns för alternativ för spårning. Då har vi goda nyheter:

🐾 För att spåra din katt i realtid och få total sinnesro: använd en GPS-tracker för katt.

Du kan läsa mer om GPS-trackers för katter i nästa del. Och ta en titt på den här stiliga lille herren med sin bekväma Tractive CAT Mini!

Katt med Tractive GPS katt-GPS utomhus

Hur fungerar GPS-trackers för katter?

Till skillnad från microchip kan du med en GPS-tracker få platsuppgifter i realtid och se kattens plats direkt i din smartphone. På så sätt kan du både hålla ett öga på katten för säkerhetens skull och ta reda på vad din busiga katt har för sig på alla äventyr!

Här får du en översikt över funktionerna du får med en Tractive GPS-tracker för katt:

Liten, lätt enhet som bekvämt passar kattens halsband eller sele

✓ Erbjuder spårning i realtid med platsuppdatering var 2:a till 3:e sekund

Obegränsad GPS-räckvidd så att du kan hitta katten vart hen än beger sig

✓ Fungerar i fler än 175 länder i hela världen

Utbytbart batteri som räcker i 2 till 5 dagar på en laddning

Ser över kattens aktivitetsnivå och sömn

Aktiv sökning vid behov så att du inte är beroende av andra (eller turen!) om katten springer bort

Designad för komfort

Katt med Tractive GPS-tracker

Tractive GPS är en liten och lätt enhet. Den sitter bekvämt på kattens halsband eller sele.

När du köper en katt-GPS från Tractive inkluderas ett halsband som justeras till kattens vikt och som släpper om missen fastnar. Halsbandet fäster du lätt runt kattens hals. Tack vare vår smarta design finns det inget som hänger från halsbandet (vilket skapar fara för kvävning eller att fastna). Dessutom har vår katt-GPS ett utbytbart batteri som räcker i 2 till 5 dagar på en laddning.

Spårning i realtid vart katten än beger sig

Tractive erbjuder spårning i realtid med platsuppdateringar. Ta en titt på appen så ser du direkt om katten är på väg till en farlig, illaluktande eller smutsig plats.

kvinna med katt som har GPS-tracker för katt utomhus

Dessutom fungerar Tractive med obegränsad räckvidd. Så att du kan hitta din katt när som helst, oberoende av avstånd. Utöver GPS ansluter Tractive till mobilnätverk världen över med hjälp av det inbyggda SIM-kortet. På så sätt kan du spåra din katt i realtid i fler än 175 länder världen över (vilket passar perfekt om du ska åka på semester).

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Din Tractive GPS-enhet har en modul som tar emot signaler från flera GPS-satelliter. På så sätt kan den beräkna ditt husdjurs plats på ett mer exakt och bättre sätt. Dessa satelliter skickar platsen till Tractives servrar med hjälp av nätverksmodulen (som är del av SIM-kortet).

När Tractives servrar har tagit emot informationen kan du snabbt och enkelt se ditt husdjurs plats genom att öppna Tractive-Appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive sedan 2016

Spela en aktiv roll i att skydda och hitta din katt

Med Tractive är det du själv som bestämmer när det kommer till kattens säkerhet. Till exempel kan du:

1. Skapa ett tryggt område för katten. Tractives virtuella staket skickar en notis så snart din katt lämnar området. Detta är ett smart, humant (och prisvärt) alternativ till fysiska staket eller elstaket.

Din katt kan nämligen smyga sig förbi fysiska staket (som dessutom kostar skjortan). I Sverige är det förbjudet att använda elchocker (alltså elstaket) som kan skada husdjur.

Enögd katt med kattsele och katt-GPS som sitter på bänk i skogen

2) Spåra kattens favoritplatser. Tractives värmekarta och platshistorik visar var katten tillbringar mest tid. Alltså blir det lättare att hitta missen om hen springer bort.

Tractives platshistorik hjälpte nyligen ett grannskap i Los Angeles att återförena en syskonskara sjuka kattungar med sin kattmamma. Hon hade lämnat av kattungarna på olika platser för att skydda dem, men med lite hjälp från hennes Tractive GPS kunde katthemmet snabbt hitta dem.

Läs vad Consumer Reports har att säga om Tractive

Spåra katten med Tractive GPS

Microchip eller GPS-tracker: vilket alternativ är bäst för din katt?

Nu vet du hur microchip och GPS-spårning för katter fungerar. Så vilket alternativ bör du välja? Det finns ett enkelt svar på den frågan: båda två! För när det kommer till kattens säkerhet är bara det bästa gott nog.

Här får du en översikt över hur microchip fungerar jämfört med en katt-GPS som Tractive:

 InformationMicrochipTractive GPS-tracker
SyfteIdentifiera bortsprungen kattSpåra bortsprungen katt
Storlek12 x 2 mm55 x 28 x 17 mm
Vikt0,025 g25 g
ImplantatSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VattentätSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidInget batteriUpp till 7 dagar
Initial kostnadCirka 800 kr599 kr
Löpande kostnadIngenAbonnemang
PlatsspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Beroende av främmande personerJaNej
Platsuppdateringar i realtidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Krävs av lagenJaNej
RäckviddGlobalGlobal (175+ länder)
Notis om katten springer bortSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetsspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SömnspårningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
HälsonotiserSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Spårning med ljud och ljusSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Kom ihåg: Att katten ska ha ett microchip krävs av lagen i Sverige. Tyvärr räcker det inte om din katt springer bort.

Till skillnad från microchip kan en GPS-tracker för katt (eller ett GPS-halsband) runt kattens hals hjälpa till att hitta din fyrbenta vän när det behövs. I realtid! Alltså bör du skydda din misse med både microchip och en GPS-tracker.

Kan en GPS-tracker hjälpa mig att hitta en bortsprungen katt?

Ja, absolut! Tractive har varit den ledande GPS-lösningen för katter och hundar i flera år. Under den tiden har många användare delat berättelser om kattägarens värsta mardröm: att missen springer bort!

Men med hjälp av en katt-GPS kunde de aktivt söka efter sina katter och återförenas på nolltid. Här kan du läsa en berättelse från en tacksam Tractive-användare:

Clair Chesterman, kattuppfödare och ägare av FluffyMeowPaws

”Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten.

I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.”

Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws

Spåra katten med Tractive GPS

Fungerar Bluetooth-trackers för katter?

Hur fungerar Bluetooth-enheter för att spåra katter och hundar? Fungerar det över huvud taget? Svaret är att Bluetooth-trackers fungerar mycket väl för att hitta saker i din närhet, till exempel nycklarna eller handväskan när du är hemma.

⚠️Bra att veta: när det kommer till att se exakt plats för ditt husdjur räcker inte en Bluetooth-tracker. Detta på grund av att denna typ av tracker har en räckvidd på endast cirka 20 meter.

Om din katt befinner sig längre bort än så kan du inte hitta din kära misse med Bluetooth. Läs mer om de viktigaste skillnaderna mellan Bluetooth och GPS här!

bluetooth vs gps tracker jämförelse av enheter, Bluetooth med begränsad räckvidd
Följ hundens varje steg med obegränsad räckvidd och Tractive GPS

De flesta Bluetooth-enheterna har designats för att spåra saker som inte rör på sig, som nycklar, plånböcker, mobiler och väskor. De lämpar sig alltså inte för att spåra levande djur som springer bort (och håller sig borta) av olika anledningar.

Om du är orolig för katten bör du istället använda en katt-GPS. Visste du? Tractive GPS har faktiskt räddat livet på katter världen över.

Nedan kan du läsa berättelsen om Michel och Anja, som hittade sin äventyrliga utekatt Nala när hon hade sprungit bort en kväll – till ett övergivet hus där paret snabbt kunde hitta henne:

En katt som har på sig Tractive katt-GPS utomhus

”Vi använde LIVE-läge och höll tummarna för att batteriet skulle räcka länge nog … vi sprang mot platsen som Tractive GPS visade och kom fram till ett tomt hus som höll på att byggas.

Det fanns ingen i närheten, men ett av fönstren stod öppet. Vi hade nästan gett upp hoppet och tänkte att vi aldrig skulle hitta henne. Så jag var desperat, och började ropa hennes namn.

Och hon svarade! Nala började jama högt så snart hon hörde våra röster ... snart lyckades vår pälskling samla sig, och vi kunde hämta hem henne. Vi gav henne lite god mat och många kramar. Snart nog var hon sig själv igen.

Vi är båda så tacksamma att vi den dagen, efter ett par hinder på vägen, kunde få ett så gott slut. Att Tractive GPS fungerade i det där tomma huset räddade oss och vår katt. Jag älskar Tractive eftersom det skyddar våra katter.”

Spåra katten med Tractive GPS

Microchip + katt-GPS = en trygg och glad katt

I ett nötskal, vad är skillnaden mellan ett microchip och en katt-GPS? Skillnaden är huruvida du aktivt kan hitta katten om hen springer bort eller går vilse.

 • Microchip är små elektroniska enheter som implanteras under kattens hud. De kan hjälpa en veterinär eller ett djurhem att identifiera katten om missen lämnas in. I vissa länder (som i Sverige) är det lag på att katter ska ha microchip.
 • En katt-GPS (som Tractive) fästs på katthalsbandet. Den kan hjälpa dig att spåra kattens rörelser i realtid. På så sätt kan du förhindra att katten går till en farlig plats eller till och med att någon stjäl katten.

När det kommer till att aktivt hitta en bortsprungen katt får du ingen hjälp av ett microchip. Då måste du lita på att en vänlig främmande person hittar katten och lämnar in missen hos en veterinär eller ett djurhem. Det är långt ifrån garanterat, särskilt med tanke på att stöld av husdjur ökar.

💡Med en katt-GPS kan du spåra katten i realtid, med obegränsad räckvidd. När du har fixat kattens microchip är det dags att köpa en Tractive CAT Mini så att du slipper oroa dig för att katten ska springa bort, gå vilse eller stjälas.

Videoguide: så implanteras ett katt-microchip

I följande video kan du se hur ett microchip implanteras. Ta en titt för att få en bättre förståelse för själva ingreppet:

Läs mer om GPS-trackers för katter och hundar och glöm inte att dela den här artikeln med en vän som älskar sin katt lika mycket som du gör!