Katter är mästare på att ta tupplurar. På engelska kallas en tupplur till och med för en ”cat nap”! Oberoende av om katter tar korta tupplurar eller sover djupt hamnar de ofta i bedårande eller helt knasiga sovställningar. Nu ska vi ta en titt på vad dessa sovställningar innebär. Och missa inte heller att vår katt-GPS kan spåra kattens sömn! 

Är kattens sovställning viktig?

Positionen som katten sover i kan ge dig ledtrådar om kattens preferenser, komfort och hur mycket missen litar på dig. Sovställningen är en del av kroppsspråket och kan påverkas av årstiden, vad som händer i hemmet och kattens humör. 

Kattens vilda förfäder är jägare (och det är din katt också, rent tekniskt). Likt sina vilda kusiner sover tamkatter lätt och kan vara halvt medvetna när de vilar. Instinkten att hålla sig vaken för att vara på sin vakt mot rovdjur är del av kattens personlighet. Och även om din misse inte drar runt på savannen och letar efter nästa måltid så har hen samma sömnvanor som en vild katt. 

Katter som har ont eller är sjuka kan sova dåligt och ha det svårt att känna sig bekväma. Så var vaksam och håll ett öga på hur, när och var din katt sover för att få ledtrådar om missens hälsa. 

Det är självklart möjligt att kattens sovställning inte har någon underliggande, hemlig betydelse. Katten kanske helt enkelt gör sig så bekväm som möjligt! Katter sover 12 till 18 timmar om dagen, så de vill självklart hitta ultimat komfort och trygghet för denna viktiga syssla. 

Spåra kattens hälsa

Få en översikt över kattens hälsa med hälsopoäng. Se om missen rör på sig tillräckligt. Identifiera sömnmönster och upptäck tidigt möjliga problem för att hålla katten i form.

Upptäck GPS-trackers för katt

Kattens vanligaste sovställningar och vad de innebär

Katter är bedårande 99% av tiden. Och ännu sötare när de sover. Vissa av kattens sovställningar visar upp missens självsäkra men knasiga personlighet. Alla kattraser kan sova i dessa vanliga sovställningar. 

Här har vi samlat nio av kattens vanligaste sovställningar och vad de kan berätta om kattens personlighet.

1. Limpan

Kan en katt se ut som en limpa bröd? Jodå. När katten sover upprätt i en klassisk sovställning. Då lägger katten sina fram- och bakben under kroppen och håller huvudet uppe, som en sfinx. Då tar katten sannolikt en snabb tupplur och sover inte djupt. När katten sover i ”limpan” är hen fortfarande uppmärksam på omgivningen, trots att missen verkar som att hen bara chillar. 

orange katt som sover "cat loaf"

När katten sover i ”limpan” bevarar missen sin kroppsvärme. Det är därför katten ofta vilar i denna sovställning på vintern.

Varför sover katter så mycket? Vi förklarar allt om kattens sömnmönster.

2. Magen upp

Att sova med magen upp mot taket innebär att katten litar på dig och sin omgivning. Att visa magen gör katten sårbar eftersom dess organ är oskyddade. Katten sover endast i denna ställning när hen känner sig helt bekväm. Att sova med magen upp kan även hjälpa katten att svalka sig på sommaren, eftersom magen har mindre päls och förlorar värme snabbare än resten av kroppen. 

katt som sover på soffkudde

Om din katt sover med magen upp berättar detta att missen känner sig avslappnad och bekväm. Försök bara att gå förbi katten i denna sovställning utan att klappa på magen. Men var redo på att betala för det med ett litet bett från en yrvaken katt!

3. Stålmannen

En sovande katt som ligger med magen mot golvet, frambenen sträckta framåt och bakbenen bakåt ser lite ut som Stålmannen. Ibland sover katter på detta sätt på kakelgolv för att få lite svalka. Stålmannen är en avslappnad sovställning som visar att katten inte är rädd för att störas och redo för väl förtjänt superhjälte-sömn. 

4. Kanelbullen 

Den här sovställningen kallas ibland för ”donut” (eller ”munken”) på engelska. Det är den vanligaste sovställningen för katter. I kanelbullen sover katten på sidan, hoprullad som en bulle, med huvudet mot baktassarna och svansen runt kroppen. Katten kan även vrida på halsen så att huvudet vilar på marken och hakan pekar uppåt. 

katt som sover hopkurad på en säng

Kanelbullen hjälper katten att bibehålla sin kroppsvärme, vilket är anledningen till att denna sovställning är vanligare på vintern. De flesta vilda katterna sover i denna ställning eftersom det skyddar magen (som är kattens mest sårbara kroppsdel) från rovdjur. Även om det inte stryker runt vargar eller hyenor i hemmet så har din tama katt en instinkt att krypa ihop och skydda sina organ. 

5. På sidan

Det är vanligt att katter sover på sidan. En misse som sover på sidan sover troligtvis djupt och kan ligga i den bekväma ställningen under en längre stund. Att sova på sidan innebär att katten visar en del av magen, vilket tyder på att katten känner sig lugn och avslappnad och att hen inte oroar sig för en smygattack. 

Katter som känner sig för varma kan lägga sig på en sval plats och vila på sidan för att få svalka. 

6. Med utsiktsplats

Katter är rovdjur, och därför tycker de om att sitta på upphöjda platser och hålla ett vaksamt öga på potentiella faror och byten. När katten sover med ”utsiktsplats” ligger katten raklång på en upphöjd yta som soffans armstöd, ett räcke eller ett fönsterbleck.

katt som sover på soffa armstöd

I denna sovställning hänger kattens framben, bakben och svans ner. Även om katten säkert vill vara på sin vakt i denna sovställning så kan det bli alltför mysigt och omöjligt att motstå en liten tupplur. Det finns väl ändå inga hot att hålla koll på?  Zzzzzzzz.

7. Kringlan 

Ibland sträcker katten ut sig och vrider överkroppen så att den pekar åt ett håll och benen åt ett annat håll. Detta kallar vi för ”kringlan” eller ”akrobaten”. Även om katten inte bokstavligen kan slå knut på sig så ser det ut så när missen har denna sovställning. 

Kringlan visar likt sömn med magen upp att katten är helt avslappnad och litar på dig och miljön. Kringlan kan tyda på att katten sover djupt, men missen är ändå redo att omedelbart skrida till handling om du petar lite på magen (japp, vi har provat det).

9 av hundens sovställningar och vad de betyder

8. Tass över ansiktet

En av kattens mest bedårande sovställningar är när missen sover med en tass över ansiktet. Med den här sovställningen sänder katten ett tydligt meddelande: jag vill inte störas när jag sover. 

Om katten sover med en tass över ansiktet kan du tänka på det som att missen tagit på sig en ögonmask för att sova, så att inget stör skönhetssömnen.

9. Halvslutna ögon

En katt som vilar och knappt kan hålla ögonen öppna halvsover. Missen håller fortfarande koll på omgivningen, möjliga faror eller till och med chansen att slå till och ta ett byte. Detta beteende är länkat till kattens vilda ursprung, precis som vilda katter som måste jaga varje måltid och undvika faror från andra rovdjur.  

Att vila med halvslutna ögon kombineras ofta med ”limpan” och låter katten hålla lite koll på omgivningen och samtidigt vila en stund.

Vanliga frågor

Vilken är den mest bekväma sovställningen för en katt?

Din katt väljer sovställningen som passar för stunden. Kattens sömn kan variera från att halvsova till djup sömn, och sovställningen beror på vilken typ av sömn katten behöver för tillfället.

Även hemmets miljö kan påverka kattens sovställning. Om det är kyligt kan de välja ”kanelbullen” för att bevara värmen. När det är varmt kan ”kringlan” hjälpa till att svalka missen. Och om katten känner sig hotad, till exempel av en annan katt i hemmet eller av främlingar på besök, kan hen välja ”limpan” för att hålla ett vaksamt öga på omgivningen. 

Varför sover min katt i en konstig ställning?

Katter har mycket flexibla kroppar eftersom de är jägare. Därför kan missar lägga sig på väldigt underliga sätt som skulle vara helt omöjliga (eller i alla fall mycket obekväma) för oss människor. Men så länge de tycker att det är bekvämt kan vi inte döma. 

Är det normalt att katten sover på mig?

För en katt är den egna bekvämligheten A och O. Andras behov är sekundära. Så när katten sover på dig, är det för att missen tycker om dig eller för att hen använder dig som en värmedyna? Det är svårt att svara på den frågan, men vi hoppas på att katten vill mysa.

Är det normalt att katten sover i en kartong?

Kattens sömnvanor kan verka underliga, och något som är riktigt konstig är att missen ibland kilar in sig på små platser när det är sovdags. En tom kartong är som en magnet för katter. Om du lämnar en kartong eller låda öppen är det mycket inbjudande för katten, även om utrymmet är lite för litet. Katter kan även sova i handfatet i badrummet, en stor skål, skor, väskor, ryggsäckar och andra mysiga (och trånga!) platser. 

Att välja en trång plats att sova på gör att katten känner sig trygg. Katter älskar nämligen känslan av att vara omgivna av väggar eller annat eftersom det får dem att känna sig skyddade. Att sova på en trång plats kan även hjälpa katten att bevara kroppsvärmen på vintern eller ge en trygg och rofylld plats i ett hem med mycket spring. 

Borde jag oroa mig för var katten sover?

Om katten helt plötsligt ändrar sina sömnvanor kan det vara en god idé att rådfråga veterinären. Och om katten verkar rastlös eller obekväm när hen sover kan detta tyda på en sjukdom eller skada. Då är det bäst att låta veterinären bedöma huruvida det finns en orsak till att din fyrbenta vän inte sover gott.

kattunge och hund som sover tillsammans med Tractive GPS app i förgrunden
Tips: du kan se över kattens eller hundens sömnmönster med en Tractive GPS-tracker

Varför sover katten på olika ställen?

Katter gillar att ha flera olika sovplatser i hemmet. När katten sover känner hen sig sårbar, precis som alla andra djur. Att sova på olika platser kan alltså härstamma från kattens vilda förfäder, som ofta lever enskilda liv och som ständigt måste vara på sin jakt. Att sova på samma plats varje natt kan vara en farlig vana för en vild katt.

Det är även möjligt att kattens olika sovplatser är en reaktion på miljön i hemmet. Om det finns högljudda barn kanske katten gömmer sig under sängen för att få lite lugn och ro. Eller så kan katten vilja komma närmare dig (favoritmänniskan!) när du tittar på TV. Det är även möjligt att katten vill vara närmare sin matskål, längre bort från kattlådan, närmare en värmekälla eller längre bort från en dragig plats. Med andra ord kan kattens sovplats och sovställning vara en respons på miljön eller små förändringar som du kanske inte ens märker, som ändrad temperatur eller dagsljus.

Katter är ännu mer bedårande när de sover.

En sovande katt ser så fridfull och nöjd ut. Se till att uppskatta kattens unika vanor, till exempel missens sovställning. Det gör katten ännu mer bedårande!