Hopkurad i en liten boll, utsträckt eller med magen upp? Hundar sover ofta i underliga ställningar. Och sovställningen som din hund väljer kan bero på rummets temperatur, hur aktiv vovven är, hur hunden mår och hur mycket tillit du inger. Alla tycker väl att det är riktigt mysigt med en hund som nöjt sover tupplur i knät eller vid fötterna? Men vad innebär hundens sovställningar? I det här inlägget ska vi utforska flera olika sovställningar och ta en närmare titt på hundens sömnvanor. För att få fler insikter om hur din hund sover kan du ta en titt på Tractives GPS-tracker med aktivitets- och hälsospårning.

Grunderna om hundens sömn

Hur många timmar om dagen sover en hund?

Det är mycket jobb att vara hund. Du måste hämta grenar, gå på promenad och hålla ett vaksamt öga på dina människor. På grund av allt detta jobb behöver hundar sova 10 till 14 timmar om dagen. Detta inkluderar nattens sömn plus ett par tupplurar på dagtid.

Precis som bebisar så behöver hundvalpar mer sömn – upp till 20 timmar om dagen krävs för frisk tillväxt och utveckling. Även äldre hundar kan behöva mer sömn i takt med att åren går. Därtill sover stora hundraser som mastiff eller newfoundland mycket; ofta mer än 14 timmar om dagen.

liten hund som sover på orange hundbädd

Hundar som bor i tysta hem sover ofta mer, medan vovvar i aktiva miljöer sover mindre. Hundar kan anpassa sin sömn till omgivningen, så att de är vakna när det finns något att göra och sover resten av tiden.

Vissa hundar som är inomhus mycket kan sova mer av tristess. Hjälp din hund att utveckla hälsosamma sömnmönster genom att ge vovven gott om stimulation under dagen, i form av leksaker, sällskap, promenader och lekstunder. 

Om din hund sover mer än vanligtvis kan det vara ett sjukdomstecken hos hunden. Om du tror att din hund sover för mycket bör du kontakta din veterinär.

Hur tar jag reda på hur mycket min hund sover?

Med hjälp av en hund-GPS med hälsospårning kan du ta reda på hur mycket hunden sover per dag samt se sömnens kvalitet. Du kan även spåra hundens fysiska aktivitet för att hålla din fyrbenta vän i form och använda din hund-GPS för att hitta hunden var och när som helst.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Håll ett öga på hundens hälsa

Se hur hunden mår med hjälp av hälsopoäng. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Se över sömnen. Upptäck tidigt problem och håll hunden frisk och glad.

Köp hund-GPS

Varför sover hundar så mycket?

Vissa hussar och mattar undrar varför hunden sover så mycket. Vi människor sover cirka en tredjedel av dagen, medan hundar sover halva dygnet eller ännu mer. Anledningen till detta? Biologi. Hundar är helt enkelt skapta för att sova mycket och sover inte på samma sätt som vi människor.

Ta en titt på: Varför sover hundar så mycket? 10 faktorer som påverkar vovvens sömn

Hundens sömnmönster

Hundar följer specifika sömnmönster, liknande människor. När hunden somnar följer ett tyst stadium. Då saktar andningen ner, blodtrycket minskar och hjärtat slår långsammare.

Under sömnens aktiva stadium rörs hundens ögon snabbt under de stängda ögonlocken. Detta kallas för REM-sömn (Rapid Eye Movement). Även människor sover REM-sömn, och studier som genomförts med människor visar att vi drömmer under detta stadium. 

Drömmer hundar?

Under REM-sömnen kan hunden skälla, gny eller rycka på benen. Forskare tror att hunden då kan drömma, kanske om att äntligen få fatt i den där luriga ekorren i grannskapet. REM-sömn kan inträffa flera gånger under natten i takt med att hunden går igenom sömnens olika stadier.

Vanliga sovställningar för hundar

På sidan

En hund som sover på sidan med benen utsträckta sover djupt. När hunden sover i denna sovställning ska du låta vovven vara ifred för att få djup, återställande vila. Du kanske har märkt att hunden väljer att sova på detta sätt i sin hundbädd eller i sängen, borta från hemmets mer aktiva områden. När hunden sover på sidan innebär det att vovven känner sig bekväm och litar på dig

Lurvig brun hund som vilar i säng

Lejonet

När hunden sover med huvudet på framtassarna innebär det att vovven sover en snabb tupplur. Då är hunden redo att när som helst vakna och vara aktiv. Du kanske har märkt att hunden har denna sovställning vid dina fötter eller vid ytterdörren, där vovven är nära potentiell aktivitet och bara vill sova en kort stund.

Bollen

När hunden sover hopkurad i en liten boll fäller hen in alla ben nära kroppen och kan vila nosen på bakbenen. Då kanske hunden även lägger svansen över kroppen, som en mysig halsduk. Hundar väljer ofta denna sovställning för att behålla kroppsvärmen, så den är vanlig när det blir kallt ute, eller under vintermånaderna

Läs mer: Hundar och kallt väder: hur kallt är för kallt för hundar?

Vissa hundar använder ”bollen” om de känner sig sårbara eller oroliga. Denna sovställning skyddar kroppens viktiga organ istället för att visa magen. Sovställningen påminner om hundens vilda förfäder som vilade på detta sätt för att skydda mot rovdjur. 

Hundar som vänjer sig vid nya hem eller stora förändringar i livet kan sova hopkurade i små bollar under tiden då de vänjer sig vid en ny miljö. ”Bollen” gör att hunden känner sig tryggare och mer bekväm.

Under täcket

Har du en hund som tycker om att sova under täcket? Eller under en filt? Denna sovställning kan helt enkelt bero på hundens tycke. Men om din hund gräver sig ner under täcket kan det tyda på att hen vill känna närhet under sömnen. Det är vanligare att hundar sover under täcket när det är kallt ute, då även vi människor vill ha det så varmt och mysigt som möjligt. 

Rygg mot rygg

Om din hund sover rygg mot rygg med dig eller med en annan hund visar detta på tillit och närhet. Att sova rygg mot rygg kan vara en kvarlämna från hundens förfäder och flockbeteende. En gång i tiden vilade hundar nämligen tillsammans med sina familjer, i grupper i nästen. Eller så kan det påminna hunden om livets första veckor, när hen vilade i en härlig hög med sina syskon. 

Om du är den enda personen i familjen som hunden sover rygg mot rygg med så har hunden utsett dig till människan hen litar mest på! Så var glad att din hund känner så mycket tillit och ta vara på ert vänskapsband. 

Stålmannen

Om din hund sover på golvet med frambenen framåt, bakbenen bakåt och magen mot marken kanske din sovande pälskling påminner om Stålmannen när han flyger. När hunden sover på dessa sätt är hen sannolikt trött efter en dag med riktigt mycket aktiv lek.

Men låt dig inte luras av sovställningen, som kan se lite lat ut. Precis som Stålmannen är din hund redo för allt och kan vakna på ett kick om en familjemedlem behöver hjälp. Och din fyrbenta Stålman behöver inte ens byta om till någon superhjältedräkt!

På ryggen med benen och magen uppåt

Varför sover hunden på ryggen med benen i luften? Hundar som sover med magen uppåt och benen uppåt är antingen mycket varma eller så känner de tillit (eller båda delarna). När hunden visar sin mage (som har mindre päls) kan hen snabbt få svalka. Men att visa magen innebär även att kroppens viktiga organ blir sårbara. Så om hunden sover i den här gulliga ställningen kan du ta en söt bild och njuta av att hunden känner sig så bekväm i din närvaro.

Att hunden sover med magen uppåt kan även bero på årstiden. Du kanske har märkt att det händer oftare på sommaren.

Myspys

Om hunden omedelbart hoppar upp i knät när du slår dig ner, eller alltid vill gosa på soffan, så har du en vovve som älskar myspys. Dessa hundar är tillgivna, kärleksfulla och kanske en gnutta klängiga. Om du har en mycket stor hund kan det bli klurigt att mysa, men det värmer alltid att veta att du har en hund som älskar dig och litar på dig.

två hundar som sover bredvid varandra

Huvudet uppe

Vissa hundar föredrar att sova med huvudet och halsen ovanför resten av kroppen. Detta kan vara ett tecken på att hunden har svårt att andas ordentligt, hjärtsjukdom eller något annat problem med hälsan.

Var extra uppmärksam på en hund som sover med huvudet och halsen ovanför resten av kroppen. Du kan lyssna för att se om hundens andning är högljudd eller snabb, och var även uppmärksam på huruvida hunden kan delta i normala aktiviteter. Om du märker av några symptom bör du kontakta veterinären och berätta om dessa.

Spåra min hund

Infografik: Hundens sovpositioner

Hundens beteenden kring sömn

Att cirkla och gräva innan sömn

Att göra sig redo för en sovstund är något som hundar tar på största allvar. De går ofta runt i små cirklar, undersöker med tassarna och gräver innan de lägger sig ner. Dessa beteenden hänger kvar från hundarnas förfäder.

Vovvens vilda förfäder sov utomhus. Utan mjuka hundbäddar. Att gå runt i cirklar hjälpte dem sannolikt att platta till högt gräs och andra växter på sovplatsen. Och att undersöka marken med tassarna kan undanröja små grenar och stenar för att göra det skönare. När det var varmt kanske dessa vilda hundar grävde små gropar för att hitta sval, fuktig jord att sova på. 

Att gå runt i cirklar på en hundbädd gör självklart inte bädden plattare eller slätare. Men hundens beteende drivs helt av instinkt. Så även om vovven inte måste skapa en sovplats drivs hen fortfarande av förfädernas beteende. 

Hunden rycker till i sömnen

När hunden sover djupt kan hen rycka till eller ”springa” i sömnen. Vissa hundar kan lätt vifta på svansen eller skälla lite under denna djupa sömn. Detta är ett vanligt beteende som antagligen orsakas av att hunden drömmer. 

Hunden har anfall i sömnen

Vissa typer av anfall kan hända när hunden sover, och skiljer sig från vanliga ryck eller annat beteende som sker när hunden drömmer. Under ett anfall kan hunden trilla ner på sidan, bli stel, dregla, kissa, bajsa och röra på alla fyra ben. Om hunden får ett anfall varar det vanligtvis bara en eller två minuter, men det kan självklart kännas skrämmande för dig och förvirrande för hunden. Det kan vara en god idé att spela in en video av anfallet och visa denna för din veterinär. Hundar som får anfall i sömnen har en typ av neurologisk sjukdom som kan behandlas med medicin. Alltså är det viktigt att du omedelbart kontaktar veterinären.

Var bör hunden sova?

Liten brun och vit hund som sover på pläd på säng

Bör hunden sova i din säng eller på en hundbädd?

Det spelar faktiskt ingen roll var hunden sover, så länge både du och hunden kan sova gott på natten. Att sova i samma säng eller samma rum går det alldeles utmärkt, bara ni får tillräckligt med sömn under natten. 

Vissa föredrar att sova med hunden i sängen. Andra sover bättre när hunden sover på golvet, på en hundbädd. Bestäm vad som är bäst för dig och visa vänligt men bestämt vad som gäller så att både du och hunden har det så bekvämt som möjligt. Här kan du läsa om för- och nackdelarna med att hunden sover i din säng.

Hundens storlek spelar en avgörande roll när det kommer till att bestämma var vovven ska sova. Du måste kunna fysiskt flytta på hunden om hen lägger sig på fel plats i sängen, som på din kudde. Och om hunden snarkar högljutt är det nog bäst att ni inte delar säng. 

Hundar väljer ofta att sova vid fotänden på sängen, snarare än vid sängens huvudände. Detta är antagligen på grund av att det finns mer utrymme att sträcka ut sig på vid fotänden. Om din hund sover i sängen kommer hen troligtvis att hitta sätt att sova med del av kroppen mot dig, för att känna sig trygg. 

Om du har en mycket liten eller gammal hund kan du ställa en pall eller liten trappa vid sängen så att din pälskling tryggt och enkelt kan ta sig upp.

Du bör inte dela sängen med en hund som inte är rumsren, det säger sig självt. 

Hur gör jag om jag inte vill att hunden sover i sovrummet?

Ibland vaknar hundar mitt i natten, vilket kan störa din sömn. Om du har problem med sömnen kanske det är bättre om hunden sover i ett annat rum. 

Du kan använda en barngrind för att hålla hunden i ett annat sovrum eller på en hundbädd i någon annan del av hemmet.

Du behöver inte känna dig skyldig för att hunden inte får sova i ditt sovrum. Din hund kan ju sova tupplur på dagen för att få mer sömn, men det kanske inte du har tid med. Prioritera god sömn för dig själv så får du mer energi för att leka med (och knyta an till) din vovve under dagen.

Kan min hund sova utomhus?

Det stämmer att vissa hundar har tjock päls och är anpassade till kylan. Och andra raser trivs bra i värme. Men ingen hundras ska behöva utstå extrem värme eller kyla hela natten, inte ens de mest tåliga friluftshundarna. Det är inte bara temperaturen som kan orsaka problem. Din kund kan även stöta på vilda djur, starkt ljus och faror på natten. Alltså bör alla hundägare se till att hunden har en plats att sova på inomhus. 

Hundar och sömnstörningar

Sömnapné

Hundar kan likt människor lida av sömnapné, vilket kan vara livshotande om det inte behandlas. Sömnapné är vanligast bland överviktiga hundar, samt hundar med platta ansikten. Apné innebär att hunden snarkar högljutt och ofta vaknar under natten eftersom hen inte får tillräckligt med luft. 

Insomni

Kronisk smärta, klåda eller att ofta bli kissnödig kan leda till att hunden inte kan sova. I dessa fall behandlas orsaken till insomni för att förbättra hundens sömn. 

Om din hund är uttråkad eller ej aktiv under dagen är det möjligt att hen helt enkelt inte blir sömnig på kvällen, vilket leder till insomni. Försök därför att leka aktivt eller ta en lång promenad på kvällen. 

Narkolepsi

Narkolepsi är en sjukdom som påverkar nervsystemet och som gör att hunden plötsligt trillar och somnar slumpmässigt. Hunden vaknar snabbt om hen hör ett ljud eller om du klappar vovven. Din veterinär kan skriva ut medicin som hjälper till att lindra hundens narkolepsi. 

Om du misstänker att din hund lider av narkolepsi bör du besöka veterinären för att få en diagnos och en lösning på problemet. 

5 fakta om hundar och sömn

  1. Hundar sover i olika stadier (REM och NREM), precis som vi människor.
  2. De flesta hundarna sover minst halva livet: 12 till 14 timmar om dagen.
  3. Låt hunden vara ifred när hen sover. 60% av alla hundbett inträffar när barn försöker att väcka en hund som sover djupt2.
  4. De flesta hundarna går i små cirklar innan de lägger sig ner (detta är ett beteende som de ärvt från sina förfäder och är ett sätt att känna sig bekväma och trygga).
  5. Valpar och gamla hundar drömmer mer än hundar i medelåldern.

Du och din hund förtjänar att sova gott

Det spelar ingen roll hur, när eller var hunden sover. Se bara till att vovvens behov samspelar med dina och familjens. Offra inte god sömn för hundens skull. Se istället till att både du och hunden får sova gott, så att ni har gott om energi för att leka och umgås.