Varför sover katter så mycket? Undrar du om din katt sover för mycket eller tillräckligt? Och hur mycket bör en katt sova, egentligen? Kan för mycket sömn vara ett tecken på att något inte står rätt till? Så många frågor! Som tur är har vi alla svar och ger dig sinnesro när det kommer till kattens sömn. Läs vidare för allt du behöver veta om katters sömn, beteenden, hur många timmar om dagen katter sover, hur detta kan ändras med kattens ålder och hur du kan hålla ett öga på kattens sömn.

Varför sover katter så mycket?

Precis som vi människor så måste katter sova för att kunna leva. Regelbunden sömn laddar upp och återställer kroppen inför den kommande dagen. Dessutom stödjer sömnen minnet och immunförsvaret. Det finns olika typer av sömn, som NREM och REM, som stödjer olika funktioner i kroppen.

Katten har utvecklats för att sova under långa stunder på dagen. På så sätt kan missen spara energi, som i naturen används för att jaga, driva och hitta nästa måltid. Katter är ju trots allt jägare (denna jaktinstinkt är en av de vanligaste anledningarna till att katter springer bort).

Precis som stora, vilda katter så följer ditt lilla hemma-lejon en rytm med jakt, krubb och sömn1.

Eftersom vilda katter ofta är både rovdjur och rov1 är det logiskt att de behöver gott om energi för att jaga och fånga nästa måltid, samt hålla sig vakna så att de inte själva blir uppätna. Dessa biologiska instinkter driver alla katter; från rytande lejon till tama innekatter.

På grund av detta sover katter vanligtvis inte lika djupt som människor, och tar flera tupplurar under dagen snarare än att sova hela natten.

grå katt som sover

Hur mycket sover katter?

Katter är sömniga av sig. Din misse ligger säkert och sover just nu. Det kanske verkar som att din fyrbenta vän sover hela dagen, men hur mycket sover katter egentligen?

När det kommer till exakt hur många timmar en katt sover per dygn kan det bero på faktorer såsom:

 • Ålder: äldre katter har mindre energi och sover ofta mer än unga katter. Kattungar behöver precis som bebisar mycket sömn för att växa.
 • Aktivitetsnivå: katter sover ofta mer efter en händelsefylld dag.
 • Hälsa: om din katt har en sjukdom, såsom katt-demens, kan detta påverka missens sömnvanor.

Hur många timmar om dagen sover katter?

Enligt experterna sover katter vanligtvis 12 till 20 timmar om dagen2. Genomsnittet är 15 timmar om dagen, och 40% av alla katter sover mer än 18 timmar om dagen. Japp, du läste rätt: din katt sover två till tre gånger mer än vad du gör. Katter sover vanligtvis fler timmar per dag i takt med att de blir äldre.

💡 Proffsens tips: du kan ta reda på exakt hur många timmar om dagen som din katt sover (och se aktivitetsnivå, plats i realtid och mer) med en katt-GPS.

Håll katten frisk och glad

Se till att katten rör på sig och vilar tillräckligt mycket under dagen. Jämför aktivitet med liknande katter. Ange dagliga mål som passar din fyrbenta vän.

Upptäck vår katt-GPS

Hur länge sover katter?

Katter sover till skillnad från oss människor med polyfasisk sömn. Det innebär att katter sover flera gånger om dagen, istället för att sova många timmar åt gången. Detta förklarar varför katter inte sover genom natten utan istället tar många tupplurar under dagen, vanligtvis i 50 till 113 minuter, eller 78 minuter i genomsnitt3.

Är katter nattdjur?

När katten inte sover på natten tror många ägare att missen är ett nattdjur. Men det är i själva verket en myt. Katter är som mest aktiva vid gryning och solnedgång.

Om din katt håller dig vaken om natten kan du prova att:

 • Inte belöna missen genom att leka eller ge mat eller uppmärksamhet.
 • Hjälpa katten att få tillräckligt med lek och aktivitet innan läggdags.
 • Om du inte är hemma på dagen, stimulera katten på annat sätt.
 • Hålla katten i ett annat rum på natten, där missen inte kan störa din sömn.
 • Undvika att straffa katten för störande beteende.

Sover min katt för mycket?

Förändringar i sömnmönster kan vara helt normala, men kan även visa på att något inte står rätt till med katten4. Om du märker att katten sover mer än vanligtvis, och uppvisar annat oroväckande beteende, som att inte äta, så kan detta vara tecken på sjukdom.

Din katt kan sova mer än vanligt om hen lider av:

 • övervikt
 • njursjukdom
 • dövhet
 • hypertyreos
 • brist på näringsämnen
 • hög ålder
 • kattdemens
 • depression
 • infektion
 • diabetes
 • artrit
 • förgiftning

Tractive GPS hjälper dig att se om katten sover mer eller mindre än vanligt. På så sätt kan du tidigt upptäcka problem och hålla katten frisk och glad.

skärm med sömn-sammanfattning i Tractive GPS-appen
grå katt som sover mot orange bakgrund

Sover katten inte tillräckligt?

Om du är orolig för att din katt inte sover tillräckligt mycket kan du ta en titt på kattens beteende och om nödvändigt rådfråga en veterinär. Det finns vissa sjukdomar som kan göra att katten sover mindre än vanligtvis, såsom:

 • hypertyreos
 • hypertoni
 • feline immunodeficiency virus (FIV)4

En annan möjlig anledning till att katten inte sover tillräckligt mycket är brist på stimulation, särskilt om katten är mycket aktiv på natten. Att ge katten fler aktiviteter, mer lek och tid utomhus kan därför hjälpa missen att sova mer.

Hur mycket bör katten sova?

Som vi nämnt ovan är det normalt att katter sover 12 till 20 timmar om dagen. Kattungar och äldre katter behöver vanligtvis mer sömn än friska vuxna katter. Du kan fråga din veterinär om hur mycket din katt bör sova, eller se över sömn-rytmen i Tractive GPS-appen för att ta reda på vad som är normalt för din misse. Sedan kan du se om sömnmönstret ändras och på så sätt tidigt upptäcka problem med hälsan.

Då bör du rådfråga en veterinär

Om din katt sover mindre än 12 timmar om dagen, mer än 20 timmar om dagen, eller om sömnmönstret plötsligt ändras, bör du rådfråga din veterinär. Du bör även kontakta veterinären om katten har svårt att vakna eller uppvisar andra tecken på sjukdom. När det kommer till kattens hälsa är det bäst att ta det säkra före det osäkra.