Det er nok alle hundeejeres værste mareridt, hvis hunden en dag er væk. Der kan være mange forskellige grunde til at hunde løber væk, så det er ikke så underligt, at cirka en tredjedel af alle hunde bliver væk på et tidspunkt i deres levetid1. Hvis din hund er væk netop nu, så er det fuldt forståeligt, at du er bekymret og bange. Men forsøg at bevare roen. En konstruktiv og positiv tilgang er et af de vigtigste værktøjer, når du leder efter din hund.

Nedenfor fortæller vi, hvordan man kan finde en hund, der er løbet væk. Men her først et par opmuntrende kendsgerninger om bortløbne hunde, som kan hjælpe dig med at bevare roen:

Hvad er chancerne for at finde en bortløben hund?

 • 93 % bortløbne hunde bliver (ifølge et ASCPA-studie2) fundet til sidst
 • der er 90 % sandsynlighed for at finde en bortløben hund inden for de første 12 timer
 • 49 % af hundeejerne finder deres pelsklædte ven ved at lede i nabolaget
 • 16 % bortløbne hunde finder selv hjem
 • 15 % af hundeejerne finder deres hund takket være en mikrochip eller et ID-skilt
 • 6 % af hundeejerne finder deres hund i et dyreinternat
 • En bortløben hund kan overleve i måneder eller endda år på egen hånd
 • En GPS-tracker til hunde er den bedste løsning til at undgå, at hunden løber væk eller til at finde en bortløben hund

Hvis din hund er løbet væk, er det altså en god ide straks at gå i gang med at lede for at øge chancerne for at finde den. Det er også muligt, din hund vender tilbage selv ved at bruge lugtesansen til at finde vej. Selv en hund, der er meget tam og knyttet til sit hjem, kan vandre langt og overleve ved at finde mad og vand, indtil den er hjemme igen. Så husk, du har gode muligheder for at blive genforenet med din hund! Og hvis du fremover vil undgå stress og bekymring, kan det anbefales at anskaffe dig en GPS-tracker til hunde. Den kan altid vise dig, hvor din hund er.

hund med GPS-tracker og pind i munden løber gennem vand med billede af tractive gps-app

Få ro i sindet, og følg ethvert skridt din hund tager. Tractive GPS-tracker til hunde (på billedet herover) bruger GPS-teknologi 🛰️ til at hjælpe dig med at se 📍 den præcise placering af din hund 🐕 hvor som helst i verden. 🌎

Læs, hvad Rachel skrev til os, da hun fandt sin hund Lola med Tractive GPS:

brun og hvid hund med krøller sidder ned og kigger op

Jeg mistede Lola i Delamere-skoven. I begyndelsen ledte jeg i den forkerte retning, men pludselig kunne jeg i appen se hende komme imod mig. Og 30 sekunder senere så jeg hende på lang afstand i horisonten. Jeg var så lettet! Tractive giver mig ro i sindet!

Følg din hund med Tractive GPS

Sådan finder du en bortløben hund

1. Led hjemme først

Kig som det første hjemme og i de umiddelbare omgivelser, hvis din hund er blevet væk. Er din hund bange? Måske gemmer den sig i nærheden. Sidder den fast et sted? Se efter i:

 • skabe
 • skur/garage
 • biler
 • kælder/loftsrum
 • have

og alle andre steder, din firbenede ven kunne være. Bed venner eller familie om at hjælpe dig med at lede. Tag din hunds yndlingsgodbidder eller -legetøj med for at lokke dem frem fra et eventuelt skjul. Læg noget af dit (uvaskede) tøj eller din hunds tæppe/kurv udenfor for at tiltrække din hund med kendte lugte.

2. Kontrollér kontaktoplysningerne på din hunds mikrochip

Hvis din hund har en mikrochip, bør du kontakte den dyrlæge, der chipmærkede din hund for at sikre dig, at kontaktoplysningerne er opdaterede. Hvis nogen finder din hund og afleverer den hos en dyrlæge eller et dyreinternat, kan man scanne hundens mikrochip og se dine oplysninger i databasen. Hvis du er heldig, kan du altså få et opkald om, at din hund er blevet fundet.

Hvis du kender mikrochip-nummeret, men ikke kan huske, hvem der chipmærkede din hund, kan du kontakte Dansk Hunderegister eller Den Danske Dyrlægeforening.

Kan man finde en bortløben hund ved hjælp af en mikrochip?

Som nævnt finder desværre kun 15 % af ejerne til bortløbne hunde deres firbenede ven ved hjælp af en mikrochip eller et ID-skilt. Du kan derfor ikke sætte din lid til en mikrochip alene til at finde din hund. Mikrochips har ingen GPS-teknologi eller andre funktioner, som kan hjælpe dig med at spore eller lokalisere din hund i realtid. Det eneste en mikrochip kan er at identificere en bortløben hund, hvis den bliver fundet.

billede af to hunde: en med en mikrochip og den anden med en GPS-tracker, tracker til hunde chip

3. Definer din søgeradius

Før du går i gang med at lede efter din hund, er det en god ide at stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Forsvandt din hund i nærheden af hjemmet eller i et fremmed område?
 • Blev din hund skræmt af noget, eller løb den efter noget?
 • Kan der være steder eller mennesker i nærheden, som din hund kunne finde på at besøge?
 • Er der farlige områder i nærheden, hvor dit kæledyr kunne sidde fast eller komme til skade?
 • Hvor langt er det realistisk, at din hund er løbet væk i den tid, den har været forsvundet?
 • Er din hund aktiv og hurtig, eller mere adstadig og rolig?
 • Hvor længe har din hund været væk?

Svarene på disse spørgsmål kan hjælpe dig med at indskrænke din søgeradius og gøre din søgning mere effektiv.

Obs! Drag ikke forhastede konklusioner, som kan få dig til at opgive at lede. For eksempel er der ingen grund til at antage, at din hund er blevet kidnappet eller angrebet. Den kan sagtens være blevet distraheret af et vildt dyr eller sidde fast i et stakit længere nede af vejen.

brun hund løber i marken

4. Led i det område, hvor din hund er forsvundet

Hvis din hund endnu ikke er vendt hjem, er tiden kommet til at handle. At lede i de umiddelbare omgivelser og en radius omkring det sted, hvor din hund forsvandt, øger chancerne for at finde den. Her er en række gode råd, som kan hjælpe dig med at lede:

 • Brug din hunds navn, når du kalder: Kald tydeligt og roligt, så din hund ikke bliver mere skræmt, fordi du lyder vred.
 • Bed andre om at hjælpe: Få familie, venner, naboer og andre du kender til at hjælpe med at lede efter din hund. Hvis en bekendt finder din hund, så bed vedkommende ringe til dig, før han eller hun nærmer sig hunden. En ukendt person, der nærmer sig en bortløben hund, kan nemlig gøre den endnu mere bange.
 • Medbring tydelige billeder af din hund: Vis et billede af din hund til naboer og andre, som du møder. Giv dem en kopi af billedet med dit telefonnummer på bagsiden.
 • Sørg for, at der er nogen hjemme: Mens du leder, så sørg for, at der er mindst en person hjemme til at tage imod din hund, hvis den selv skulle komme tilbage.
 • Lad døren stå åben: Hvis din hund er løbet væk hjemmefra, fra et sommerhus eller en vens hus, så lad døren eller porten stå åben, så den selv kan komme tilbage.
 • Tag din hunds yndlingslegetøj og godbidder med: Hunde kan følge duftspor på flere kilometer, så læg hundens yndlingstæppe, kurv eller tyggelegetøj foran din hoveddør. Og tag selv legetøj og godbidder med, når du leder.
 • Følg dine egne spor: Gå tilbage til områder, hvor du har været for nylig, eller hvor du ofte går med hunden. Måske er den vendt tilbage til disse kendte områder for at lede efter dig.
 • Spørg folk i nabolaget, om de har set din hund: Mens du leder, så bed folk, du møder, om at holde øjne og ører åbne. Giv dem dit telefonnummer, så de kan ringe, hvis de finder eller ser din hund.
 • Udvid din søgning: Hvis du stadig ikke har fundet din hund, kan du udvide søgningen til et større område. Kør evt. en tur i nabolaget for hurtigt at nå en større radius.

5. Meld din hund savnet, og kontakt dyreinternater

Meld din hund savnet hos politiet, og ring til dyreinternater, redningstjenester for dyr og lignende organisationer i dit område for at finde ud af, om en af dem har modtaget din hund.

Efterlys din hund hos feks. Dyreværnet og Dyrenes beskyttelse. Du kan også bruge Facebook-grupper som Savnede hunde til at lede efter din hund.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold den sund og glad med aktivitets-overvågning. Og lad f.eks. dine venner eller hundepasseren holde øje sammen med dig.

Køb hundetrackere

6. Brug Facebook og andre sociale medier

Slå op på dine sociale medier, at din hund er forsvundet. Husk følgende oplysninger:

 • forskellige billeder af din hund
 • dato og område, hvor din hund sidst er set
 • information om din hunds adfærd, er den for eksempel venlig eller ængstelig?
 • dine kontaktoplysninger, inklusive dit telefonnummer

Sørg for at dele opslaget i alle relevante Facebook-grupper for forsvundne/savnede hunde/kæledyr i dit område.

7. Hæng efterlysningsplakater op

Print efterlysningsplakater med oplysninger om din hund, som du kan sætte op i nabolaget og/eller det område, hvor din hund blev væk. Brug gerne (neon-)farvet papir, så plakaten er så synlig som muligt. En god plakat indeholder:

 • En beskrivelse af hunden, herunder eventuelle særlige eller let genkendelige kendetegn
 • Et billede af hunden
 • Oplysninger om hundetegn
 • Senest kendte placering
 • Chipnummer
 • Dine kontaktoplysninger
 • Eventuel findeløn

Tip: For at hjælpe dig har vi udarbejdet en gratis skabelon til efterlysning af din hund, som du kan downloade og bruge med det samme! Find den her: gratis plakatskabelon til efterlysning af hund

plakat for mistet hund

Sæt plakater op overalt i lygtepælene i dit område, og lav et stort skilt, som du kan placere i din forhave eller ved din hoveddør.

Hæng efterlysningsplakater op i lokale caféer og butikker, i dyreforretninger, til hundetræning og hos dyreinternater.

Du kan også prøve at dele flyveblade ud til biler, så flere i lokalområdet ved, at du har mistet din hund, og kan hjælpe dig med at lede.

Hjælper efterlysningsplakater virkelig med at finde hunde igen?

Ja! Der er mange historier på nettet om, hvordan efterlysningsplakater hjalp hundeejere til at blive genforenet med deres firbenede ven. Selv i de sociale mediers tid er plakater på papir effektive. Du får altså de bedste resultater ved at anvende både digitale og fysiske efterlysninger.

8. Overvej andre muligheder for at finde en bortløben hund

Hvis du stadig ikke har fundet din hund, så er det tid til at tænke mere kreativt. Følgende ideer kan måske hjælpe dig med at få din hundeven hjem igen:

 • Betal for en annonce i den lokale avis eller radio.
 • Hyr en specialist i forsvundne dyr.
 • Tilbyd findeløn, og vær så generøs som muligt.
 • Ring til eller besøg dyreinternater hver dag.
 • Hyr en sporhund til at hjælpe med at finde din hund.
 • Hæng efterlysningsplakater op hos dyrlæger eller dyrehospitaler, hvis din hund skulle være blevet skadet og fundet.

9. Giv ikke op!

Man kan nemt miste modet, hvis ens hund har været væk i en rum tid. Men mange andre bekymrede hundeejere har været i præcis samme situation og blev til sidst genforenet med deres elskede kæledyr. Uanset om det tager timer, dage, uger eller måneder, så mist aldrig håbet om, at du finder din hund igen.

I videoen herunder kan du se en række inspirerende historier om forsvundne hunde, som blev genforenet med deres familier 🐕🏠❤️

Sådan finder du en bortløben hund i mørke

Leder du efter en bortløben hund om aftenen? Her er nogle gode råd:

 1. Definer din søgeradius ved at overveje f.eks. din hunds aktivitetsniveau, adfærd, personlighed, yndlingssteder og -mennesker, eller hvad der kan have været årsagen til, at den løb væk. Find et kort, og afmærk dit søgeområde, så din søgning bliver så effektiv som muligt.
 2. Tjek, at du har gennemført ovennævnte trin, f.eks. hængt efterlysningsplakater op, kontaktet dyrlæger og internater i nærheden, lavet opslag på sociale medier og websites for forsvundne kæledyr, og ikke mindst har meldt din hund savnet hos politiet.
 3. Saml nogle få tætte venner og familie eller andre, som kender din hund, til at hjælpe med at lede. Del jer op, så I hver dækker et område.
 4. Medbring en lommelygte eller en pandelampe til at hjælpe med at lede i mørket.
 5. Brug hundens navn, når I kalder på den.
 6. Efterlad hundens yndlingsting, som mad, vand, legetøj eller godbidder det sted, hvor din hund løb væk. Kontrollér regelmæssigt stedet for at se, om den skulle være vendt tilbage.
 7. Løb ikke efter hunden. Det vil kun gøre den mere ængstelig og stresset. Lad den komme hen til dig.

Sådan finder du en bortløben hund med Tractive hunde-GPS

Hvis din hund er udstyret med en Tractive GPS-tracker til hunde, er der grund til at være glad! Sådan lokaliserer og bringer du din hund sikkert hjem:

 1. Slå LIVE-tilstanden til (hvis ikke du allerede har gjort det) for hurtigt at få opdateringer i realtid.
 2. Brug placeringshistorikken til at se, hvor din hund har været de sidste par timer. Måske er den stadig i samme område.
 3. Bed venner, familie og naboer om at spore sammen med dig.
 4. Husk, at du kan dele placeringen med hvem som helst (for eksempel politiet), som kan hjælpe dig med at få din hund hjem.
 5. Brug funktionen Find til at se din hunds præcise placering. Det er virkelig brugbart, hvis den er tæt på, men du ikke kan se den.
kvinde i skoven ser på tractive gps-appen på en smartphone

Det kan du gøre, hvis du har fundet en hund

Hvad gør du, hvis det er dig, der har fundet en bortløben hund? Her er en række gode råd:

 • Hvis hunden ikke vil komme hen til dig: Tag et billede, og læg det på de sociale medier med placering og beskrivelse af hunden. Del det i Facebook-grupper for forsvundne og fundne hunde.
 • Brug et roligt kropssprog til at opmuntre hunden til at komme nærmere. Hvis du vender siden til og bevæger dig langsomt, kan hunden føle sig mindre truet. Det kan også hjælpe at tilbyde en godbid.
 • Jag ikke hunden. Løb ikke efter den.
 • Prøv at åbne døren til din bil, og inviter hunden indenfor i en opmuntrende tone. Måske hopper hunden glad ind i bilen.
 • Hvis hunden er aggressiv eller på anden måde vanskelig at få fat på, kan du kontakte politiet.
 • Når du har fået fat i hunden, skal du holde den i tryg forvaring, indtil du finder dens ejer. Du kan f.eks. bruge en snor, et indhegnet område eller et rum i dit hjem.
 • Sørg for, hunden har adgang til masser af frisk vand, frisk luft og ventilation og en behagelig temperatur. Vær opmærksom på tegn på hedeslag hos hunde.
 • Hold hunden adskilt fra andre kæledyr i dit hjem (af hensyn til alle involverede dyrs sikkerhed).
 • Hvis hunden er skadet eller syg, bringer du den til et dyrehospital eller en dyrlæge til behandling. Dyrlægen kan også scanne hunden for mikrochip for at identificere hundens ejer. Vær opmærksom på, at du kan komme til at betale de omkostninger, der er forbundet med dette.
 • Se, om hundens halsbånd har et hundetegn med telefonnummer, mikrochip-ID eller andre oplysninger. Brug oplysningerne til at finde og kontakte hundens ejer.
 • Hvis ikke du kan få fat på hundens ejer, kan du kontakte politiet, dyrebeskyttelsesforeninger, dyreinternater og dyreklinikker i området og fortælle, at du har fundet en bortløben hund.
 • Lav plakater med “hund fundet”, og hæng dem op rundt omkring i nabolaget, eller i det område hvor hunden blev fundet. Lav også digitale plakater, og del dem på dine sociale medier.
 • Registrer den hund, du har fundet, f.eks. hos Dyrenes Beskyttelse.

Vær opmærksom på dyretyve

Hvis du har fundet en hund, så vær opmærksom på, at du kan blive kontaktet af hundetyve, som lader som om, at hunden er deres, for at kidnappe hunden og sælge den. Det kan især være tilfældet, hvis hunden tilhører en sjælden race. Når du skriver på offentlige websites, bør du derfor kun lave en kort beskrivelse af hunden. Hvis nogen henvender sig, kan du så bede dem give dig specifikke oplysninger om hunden for at bekræfte deres relation til hunden.

Tip: Hvis nogen påstår, at en hund er deres, kan man lade dem bruge hundens rigtige navn for at bevise det. Hvis du kender hundens navn, skal du ikke sige det til eventuelle mistænkelige personer. En hundekidnapper kender sandsynligvis ikke hundens navn.

Sådan sørger du for, at din hund aldrig løber væk igen:

Du vil selvfølgelig gerne undgå denne situation og forhindre, at din hund nogensinde bliver væk igen. Det giver 100 % mening. Du kan derfor gøre følgende for at forhindre din hund i at løbe væk (igen):

 1. Sørg for, at din hund altid har et solidt halsbånd på med et hundetegn med telefonnummer og adresse.
 2. Sørg for at chipmærke din hund, og udstyr den med en GPS-tracker.
 3. Gå ofte tur med din hund, så den får tilstrækkeligt med motion og får stillet sin nysgerrighed og lyst til eventyr.
 4. Hold din hund sikker i et særligt hundesæde eller et transportbur, når den sidder i bilen.
 5. Kontrollér regelmæssigt et eventuelt hegn eller stakit for at se, om der er svage steder, som hunden kan løbe ud igennem.
 6. Tag billeder af din hund, så du har dem, hvis den skulle blive væk.

Sådan finder du let en bortløben hund

I den perfekte verden har din hund altid en hunde-GPS på, så du kan lokalisere den inden for få sekunder. Med en Tractive GPS-tracker og Tractive GPS-appen kan du holde din hund sund og sikker med alle disse funktioner:

 • LIVE-tilstand – få placeringsopdateringer i realtid hvert 2.-3. sekund.
 • Ubegrænset rækkevidde – følg din hund, uanset hvor den går hen, overalt i verden
 • Virtuelt hegn – få besked, hvis din hund forlader et sikkert område, f.eks. din have
 • Placeringshistorik – se, hvor din hund har været i de sidste 365 dage, og find ud af, hvor den ofte går hen
 • Familiedeling – lad venner, familie og hundepassere spore sammen med dig
 • Lys og lyd – gør det lettere at se din hund, når det er mørkt udenfor

Køb en Tractive GPS

kvinde holder en lille hvid hund udenfor med solen i baggrunden

Køb en Tractive GPS-tracker, og få ro i sindet ved at følge hvert et skridt, din hund tager. Og abonner på Tractives nyhedsbrev for at få mere brugbar information og specialtilbud. Og hvis du leder aktivt efter din hund netop nu, så krydser vi fingre for dig!


Nu ved du, hvordan du kan finde en hund, der er løbet væk. Del gerne artiklen med en ven: