Har du nogensinde tænkt over, om der findes GPS-implantater til hunde? En GPS-tracker som kan implanteres ind under huden på hunden? Som kan hjælpe dig med at finde din hund, hvis den en dag løber væk eller farer vild? Det ville jo være en fantastisk opfindelse!

Men findes der GPS-implantater til hunde? Er de sikre? Og hvor kan man i givet fald få sådan én?! Vi ved, hvor meget hundeejere bekymrer sig om deres firbenede venner. Derfor har vi samlet den vigtigste information om GPS-implantater til hunde i denne artikel.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og lad andre, som f.eks. venner eller hundeluftere, holde øje sammen med dig.

Køb hunde- og kattetrackere

Findes der GPS-implantater til hunde?

Hvis du er ligesom de fleste andre hundeejere, er du sandsynligvis altid på udkig efter den bedste måde at passe på din firbenede ven. Du har din hund i snor, når det er nødvendigt, du har brugt penge og tid på træning, holder farlige genstande uden for rækkevidde, er regelmæssigt til dyrlæge og sørger for, at jeres pelsklædte familiemedlem altid får den motion og kærlighed, den har brug for.

Men hvad hvis dit værste mareridt bliver til virkelighed, og din hund løber væk eller farer vild? Hvordan kan du så beskytte den? Det er en skræmmende tanke for de fleste hunde- og kæledyrsejere.

For at være bedst muligt forberedt har du måske overvejet, om der findes et GPS-implantat til hunde. Altså om en GPS-enhed kan implanteres ind under huden på din hund, som kan hjælpe dig med at finde hunden, hvis den en dag skulle blive væk. Eksisterer sådan en enhed, og kan den bruges til kæledyr?

Hvad er et GPS-implantat til hunde præcist?

Hver måned over hele verden søges der efter ‘GPS-implantater til hunde’ på diverse søgemaskiner. Overalt spørger hundeejere, om der findes sådan et produkt, som kan hjælpe dem med at passe på deres firbenede ven.

Med hvad er et GPS-implantat til hunde præcist? Lad os se nærmere på det.

  • GPS – forkortelse for Global Positioning System, som er en teknologi, der fortæller dig, hvor du eller din hund befinder sig i verden på et bestemt tidspunkt¹
  • implantat – en enhed eller et fremmedlegeme, der er indsat i kroppen ved et medicinsk indgreb²
  • til hunde – til vores yndlingshunde.

Er det således muligt i dag at implantere en GPS eller en enhed, der bruger dette navigationssystem, ind i vores pelsklædte venner?

Er det muligt at implantere en GPS-tracker i min hund?

Svaret er NEJdet er ikke muligt at implantere en enhed i din hund, som bruger GPS-teknologi for øjeblikket. Hvorfor? Af samme årsag som, at en sådan enhed ikke findes til mennesker i dag. Vi kigger nærmere på detaljerne herunder.

hund får en chip implanteret af en dyrlæge

Hvis mikrochips kan implanteres, hvorfor kan en GPS-tracker så ikke?

Det er den mest almindelige misforståelse, når det gælder tanken om GPS og implantering i hunde. Det er meget vigtigt som hundeejer at forstå forskellen mellem implanterbare chips, som bruges til at identificere dit kæledyr, og GPS-trackere, som benytter en helt anden type type teknologi. Modsat ID-chips bruges GPS-sporingsenheder til at spore din hunds position i realtid og ikke til at identificere din hund, hvis den har været væk og er blevet fundet.

Her kan du læse alt om forskellene mellem implanterbar RFID-teknologi og GPS-trackere til hunde:

illustration af to hunde: den ene med en mikrochip og den anden med en GPS-tracker, hundetracker chip

Der er en række grunde til, at det ikke kan lade sig gøre at implantere GPS-trackere i hunde for øjeblikket. Tænk for det første på enhver anden enhed, som bruger GPS-teknologi – for eksempel en smartphone eller et navigationssystem til bilen. Alle disse enheder indeholder andre vigtige hardwarekomponenter, som skal integreres i enheden, for at den fungerer. For eksempel et batteri eller en skærm, der viser dig GPS-lokationen.

De to primære årsager til, at det for øjeblikket ikke kan lade sig gøre at implantere GPS-trackere i hunde er altså:

Årsag 1: Størrelse

Tractives hunde-GPS har en størrelse på omkring 72 x 29 x 16 millimeter og vejer ca. 30 gram. Her kan du se størrelsen af vores GPS-tracker, som passer perfekt i din hunds halsbånd eller sele:

nærbillede af hånd der holder en hvid Tractive GPS-hundetracker

GPS-trackere er små, kompakte og lette og kan bæres af hunden hele tiden, på samme måde som mennesker har et almindeligt armbåndsur eller et smartwatch på.

Men forestil dig at få et ur implanteret under hudennej, vel? På samme måde ville det hverken være komfortabelt eller sikkert at implantere en GPS-tracker i din hund.

Til sammenligning er en implanterbar ID-chip eller transponder omkring 11 millimeter lang og to millimeter tyk, cirka samme størrelse som et riskorn. Denne størrelse gør, at en mikrochip let kan implanteres mellem hundens skuldre. Det er en simpel, elektronisk chip i en glascylinder, som vist på røntgenbilledet her:

Røntgenbillede af kat med mikrochip

Hvorfor er der så stor forskel på størrelsen af GPS-trackere og implanterbare chips?

De nuværende implanterbare chips indeholder ingen oplysninger om dit kæledyr eller har yderligere funktioner ud over et ID-nummer, som kan forbindes med dit kæledyr. De indeholder ingen GPS- hardwarekomponenter eller teknologi.

Denne væsentlige forskel mellem implanterbare chips og GPS-trackere er den første grund til, at GPS-enheder ikke kan implanteres i hunde for øjeblikket.

Årsag 2: Batteri og opladning

Som nævnt ovenfor indeholder en GPS-tracker en række nødvendige hardwarekomponenter, som hver især er større end et riskorn og derfor bidrager til enhedens størrelse. En GPS-tracker kan indeholde følgende hardware:

  • GSM-modul
  • GPS-antenne
  • LED-lys
  • højttaler
  • batteri

Almindelige GPS-trackere har et integreret batteri, som skal oplades fra tid til anden. Da størrelsen af batteriet er direkte forbundet med enhedens batteritid, er det den komponent, som optager mest plads i trackeren. Og hvis den skulle implanteres under huden på din hund, ville det ikke kunne lade sig gøre at oplade enheden, som jo foregår med et USB-kabel.

Desuden ville det medføre en række sundhedsrisici at implantere et lithium-ion-batteri i din hund.

Teknisk set kunne det måske være muligt at integrere en tracker i et implantat, men det er ikke ligefrem en “smart løsning”. Det er hverken dyrevenligt eller sikkert at implementere en GPS-tracker under huden på en hund.

Hvordan ser fremtiden ud for GPS-implantater i hunde?

Der findes ingen sikre GPS-implantater til hunde på markedet i dag. Men vi har faktisk gode nyheder:

Der findes både GPS-trackere og implantater, og kombinationen af de to er en smart løsning til at beskytte din hund.

Vi ved alle, at selv de mest velopdragne og veltrænede hunde kan blive bange og løbe væk. Det kan f.eks. ske i forbindelse med fyrværkeri eller ved utrygge nye omgivelser. Hvis det sker, er det rart at vide, at din hund er udstyret med en GPS-tracker i halsbåndet og en implanteret mikrochip med ID. Det sikrer, at din hund straks kan 1) lokaliseres og hentes hjem ved hjælp af LIVE-sporing i din GPS-tracker eller 2) blive bragt til en dyrlæge og identificeres ved hjælp af en RFID-chip (hvis en anden end dig finder hunden).

Husk, at du kan se mere om forskellen på GPS-trackere og mikrochips her. Vi håber, at du læser videre, så du kan passe bedst muligt på din pelsklædte ven.

Selvom det måske bliver muligt at implantere en GPS-tracker langt ude i fremtiden, er teknologien til at gøre enheden lille og sikker nok til at blive implanteret i et levende væsen endnu ikke tilgængelig (eller til at betale).

Den gode nyhed er, at det ikke er nødvendigt med et GPS-implantat. Du kan allerede nemt holde øje med, hvor din hund befinder sig på et hvilket som helst tidspunkt med Tractive GPS-hundetracker og tilhørende app.


Vi håber, du har haft glæde af at læse om fakta og myter om GPS-implantater til hunde! Del gerne artiklen med en ven, og hjælp med at sprede viden blandt andre hundeejere.