Har du nogensinde overvejet, om der findes GPS-implantater til hunde? Det vil sige, en GPS-tracker, der kan implanteres ind under huden, så din hund ikke bliver væk? Det ville jo være en fantastisk opfindelse!

Men nej, desværre findes der ingen GPS-implantater til hunde endnu.

  • Mikrochips hjælper med at identificere hunde, der er løbet væk og blevet fundet af fremmede. De implanteres ind under huden.
  • Men et GPS-implantat til hunde ville ikke bare medføre smerte. Der ville også være risiko for batterilækage. (Og hvordan ville du i øvrigt oplade den?)
  • Så for at spore hunden i realtid, skal du købe en GPS-tracker, som nemt fastgøres i hundens halsbånd.

Som en kærlig hundeejer vil du sikkert at gøre det bedste for din firbenede ven. Her kommer derfor en grundig gennemgang af GPS-sporing til hunde, og hvorfor de ikke kan implanteres ligesom mikrochips. Lad os komme i gang.

Findes der GPS-implantater til hunde?

Den dårlige nyhed er, at der ikke findes GPS-chips til implantering i hunde endnu. Den gode nyhed er, at det ikke er nødvendigt at implantere en GPS-tracker under hundens hud for at kunne finde den. En hunde-GPS med ubegrænset rækkevidde og mulighed for søgning i realtid giver dig alt det, du har brug for.

At miste sin hund er de fleste hundeejeres værste mareridt. Særligt i en verden, hvor flere og flere hunde bliver stjålet, ud over alle de andre grunde til, at hunde løber væk.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Mist aldrig din hund

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis den går for langt. Hold din hund sund og glad med trivsels-overvågning. Og lad andre, som f.eks. venner eller hundeluftere, holde øje sammen med dig.

Køb nu

Hvis du er ligesom de fleste andre hundeejere, er du derfor sandsynligvis altid på udkig efter de bedste måder at passe på din firbenede ven. Du har din hund i snor, når det er nødvendigt, du har brugt penge og tid på træning, holder farlige genstande uden for rækkevidde, er regelmæssigt til dyrlæge og sørger for, at jeres pelsklædte familiemedlem altid får den motion og kærlighed, den har brug for.

For at være bedst muligt forberedt har du måske overvejet, om der findes et GPS-implantat til hunde. Altså om en GPS-enhed kan implanteres ind under huden på din hund, som kan hjælpe dig med at finde hunden, hvis den en dag skulle blive væk.

Men nej, sådan en enhed findes ikke. Det er måske en mikrochip, du tænker på? Den kommer vi ind på længere nede i artiklen.

Hvad menes der med GPS-implantater til hunde (i teorien)?

Hver måned over hele verden søges der efter ‘GPS-implantater til hunde’ på diverse søgemaskiner. Overalt spørger hundeejere, om der findes sådan et produkt, som kan hjælpe dem med at passe på deres firbenede ven. Men hvad menes der (teoretisk set) med den sætning?

  • GPS – forkortelse for Global Positioning System, som er en teknologi, der fortæller dig, hvor du eller din hund befinder sig i verden på et bestemt tidspunkt¹
  • implantat – en enhed eller et fremmedlegeme, der er indsat i kroppen ved et medicinsk indgreb²
  • til hunde – til vores elskede hundevenner.

Hvilket fører til spørgsmålet…

Kan det lade sig gøre at implantere GPS-trackere i hunde?

Svaret er NEJdet er ikke muligt at implantere en enhed i hunde, som bruger GPS-teknologi. Hvorfor? Af samme årsag som, at en sådan enhed ikke findes til mennesker i dag. Vi kigger nærmere på detaljerne herunder.

hund får chip implanteret af dyrlæge

Hvis mikrochips kan implanteres, hvorfor kan en GPS-tracker så ikke?

Det er den mest almindelige misforståelse, når det gælder tanken om GPS og implantering i hunde. Det er meget vigtigt som hundeejer at forstå forskellen mellem de implanterbare chips, der bruges til at identificere dit kæledyr, og GPS-trackere, som gør brug af en helt anden type teknologi.

Modsat ID-chips bruges GPS-sporingsenheder til at spore din hunds position i realtid og ikke til at identificere din hund, hvis den har været væk og er blevet indleveret til en dyrlæge.

Det vil sige, at mikrochips og GPS-trackere er helt forskellige værktøjer.

  • For det første kan mikrochips implanteres ind under huden på din hund. Til gengæld kan de kun hjælpe en dyrlæge eller et internat med at identificere din hund, hvis den er blevet væk og er blevet fundet af fremmede.
  • GPS-trackere kan ikke implanteres ind under huden på hunde. Men de kan spore din hund i realtid og aktivt hjælpe med til at finde den.
 InformationMikrochip til hundeTractive GPS-tracker
FormålIdentificering af forsvundet hundSporing af forsvundet hund
Størrelse12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Vægt0,025 g35 g
ImplanterbarSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VandtætSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidIntet batteriOp til 7 dage
Startomkostninger5-900 kr.399 kr.
Løbende omkostningerIngenAbonnement
PlaceringssporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Afhængig af fremmede?JaNej
Placeringsopdateringer i realtidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
LovkravJaNej
TyveriforsikringSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeNej**
AnvendelsesområdeGlobaltGlobalt (i mere end 175 lande)
ForsvindingsalarmSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetssporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SøvnsporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SundhedsnotifikationerSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Sporing med lys og lydSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Krav til hundens vægtIngenFra 4 kg og derover
illustration af to hunde: en med en mikrochip og den anden med en GPS-tracker, hundetracker-chip

Derfor kan en GPS-tracker ikke implanteres

Der er flere grunde til, at det ikke kan lade sig gøre at implantere GPS-trackere i hunde for øjeblikket.

Tænk for det første på enhver anden enhed, som bruger GPS-teknologi – for eksempel en smartphone eller et navigationssystem til bilen. Alle disse enheder indeholder andre vigtige hardwarekomponenter, som skal integreres i enheden, for at den fungerer. For eksempel et batteri eller en skærm, der viser dig GPS-lokationen.

De to primære årsager til, at det ikke kan lade sig gøre at implantere GPS-trackere i hunde er altså:

Årsag 1: Størrelsen

Tractives hunde-GPS har en størrelse på omkring 72 x 29 x 16 millimeter og vejer ca. 30 gram. Her kan du se størrelsen af vores GPS-tracker, som passer perfekt i din hunds halsbånd eller sele:

nærbillede af en hånd, der holder en hvid Tractive GPS-hundetracker

GPS-trackere er små, kompakte og lette og kan bæres af hunden hele tiden, på samme måde som mennesker har et almindeligt armbåndsur eller et smartwatch på.

⚠️ Men forestil dig at få et ur implanteret under hudennej, vel? På samme måde ville det hverken være komfortabelt eller sikkert at implantere en GPS-tracker i din hund.

Til sammenligning er en implanterbar ID-chip eller transponder omkring 11 millimeter lang og to millimeter tyk, cirka samme størrelse som et riskorn. Denne størrelse gør, at en mikrochip let kan implanteres mellem hundens skuldre. Det er en simpel, elektronisk chip i en glascylinder, som vist på røntgenbilledet her:

røntgenbillede af mikrochip i kat

Hvorfor er der forskel på størrelsen af GPS-trackere og implanterbare chips?

De nuværende implanterbare chips indeholder ingen oplysninger om dit kæledyr eller har yderligere funktioner ud over et ID-nummer, som kan knyttes til dit kæledyr. De indeholder ingen GPS- hardwarekomponenter eller teknologi.

Denne væsentlige forskel mellem implanterbare chips og GPS-trackere er den første grund til, at GPS-enheder ikke kan implanteres i hunde.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

“Vi bruger moderne kvalitetskomponenter til vores GPS-trackere. De optager en del plads, fordi vi ønsker den bedste kvalitet. Og hvis man gerne vil kunne spore sit kæledyr sikkert, er det nødvendigt med et stort batteri. I nogle tilfælde udgøres mere end halvdelen af pladsen i enheden af batteriet. Det er en balance at finde det rette kompromis mellem størrelse og kvalitet. En balance vi hele tiden arbejder på.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Spor din hund med Tractive

Årsag 2: Batteri og opladning

Som nævnt ovenfor indeholder en GPS-tracker en række nødvendige hardwarekomponenter, som hver især er større end et riskorn og derfor bidrager til enhedens størrelse. En GPS-tracker kan indeholde følgende hardware:

  • GSM-modul
  • GPS-antenne
  • LED-lys
  • højttaler
  • batteri

Almindelige GPS-trackere har et integreret batteri, som skal oplades ind imellem.

  • Da størrelsen af batteriet er direkte forbundet med enhedens batteritid, er det den komponent, som optager mest plads i trackeren.
  • Og hvis den skulle implanteres under huden på hunden, ville det ikke kunne lade sig gøre at oplade enheden, som jo foregår med et USB-kabel.

⚠️ Desuden ville det medføre en række sundhedsrisici at implantere et lithium-ion-batteri i en hund. Det er en af årsagerne til, at dyrlæger fraråder brugen af Apple AirTags til hunde. Det kan forårsage store skader på hundens indre organer, hvis den tygger på eller kommer til at sluge den lille brik.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

“Et batteri indeholder meget giftige kemikalier. En lille utæthed kan forårsage lækage, brand eller eksplosion. Derfor kan det være meget farligt at implantere et batteri under huden på en hund eller kat. Det kan med andre ord på ingen måde anbefales.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

I teorien kunne det måske være muligt at integrere en tracker i et implantat, men det er ikke ligefrem en “smart løsning”. Det er hverken dyrevenligt eller sikkert at implementere en GPS-tracker under huden på en hund.

Den sikre, fornuftige måde at beskytte din hund på: En hunde-GPS

To Siberian Husky sidder på en strand med Tractive GPS-trackere

Kæledyrsejere over hele verden bruger vores livreddende teknologi til at passe på deres hunde.

Som f.eks. hunden Imogen, som hoppede over hegnet og faldt gennem isen på en nærliggende sø. Heldigvis hjalp hendes Tractive-GPS ejeren til at redde hende fra at fryse ihjel eller drukne.

Eller Happy, en golden retriever uden snor, som stak af på sin første vandretur i Alperne, men som hurtigt blev fundet ved hjælp af Tractives LIVE-funktion.

Tractive er let og bekvem for hunden at have på og findes i tre forskellige versioner: til hunde i alle former, størrelser og hastigheder.

Din hund har derfor ikke brug for at få implanteret andet end en mikrochip. Med Tractive kan du være helt tryg, fordi du ved, hvor din hund er – uanset hvor den befinder sig (eller hvor du er).

Trustpilot
Trustpilot
Trustpilot

Læs flere Tractive-anmeldelser på Trustpilot

Spor din hund med Tractive

Hvordan ser fremtiden ud for GPS-implantater i hunde?

Der findes ingen sikre GPS-implantater til hunde på markedet i dag. Selvom der i fremtiden muligvis kan udvikles en GPS-tracker, der kan implanteres, er teknologien til at gøre enheden lille og sikker nok til at blive implanteret i din firbenede ven ikke tilgængelig (eller til at betale) for almindelige forbrugere.

Den gode nyhed er, at:

💡Både GPS-trackere og implantater nemt kan købes. Og kombinationen af de to teknologier er en smart løsning til at passe godt på din hund.

Selv de mest velopdragne og veltrænede hunde kan blive bange og løbe væk. Det kan f.eks. ske i forbindelse med fyrværkeri eller ved utrygge nye omgivelser. Hvis det sker, er det godt at vide, at din hund er udstyret med en GPS-tracker i halsbåndet og en implanteret mikrochip med ID.

En hund i snor slapper af udenfor med Tractive GPS-tracker i halsbåndet

På den måde kan din hund

  • lokaliseres og hentes hjem ved hjælp af realtidssporing med Tractives LIVE-tracking eller
  • bringes til en dyrlæge og identificeres med en RFID-chip (hvis en anden end dig finder hunden).

Spor din hund med Tractive

Igen: Et GPS-implantat til hunde er helt unødvendigt. Du kan allerede nemt holde øje med, hvor din hund befinder sig på et hvilket som helst tidspunkt med Tractive hunde-GPS og den tilhørende app. Præcis som denne kæledyrsejer:

Synes du om artiklen? Del den gerne med en ven!