Kun puhutaan koirien mikrosiruista ja GPS-seurantalaitteista, esiin tulee monenlaisia virhekÀsityksiÀ saatavilla olevista tuotteista.

Kaksi yleisintÀ vÀÀrÀÀ luuloa:
1) GPS-paikannin voidaan istuttaa koiran tai muun lemmikin ihon alle
2) on olemassa mikrosiruja, joissa on GPS-ominaisuus.
TÀssÀ jutussa selvitÀmme, miksi nÀmÀ luulot ovat virheellisiÀ, ja selvennÀmme GPS-koirapaikantimien ja lemmikkien mikrosirujen vÀlisiÀ merkittÀviÀ eroja.

Tractive GPS-paikannin koirille pakkaus

Tiedät aina, missä koirasi on

Voit seurata jokaista askelta reaaliajassa ilman kantamarajoituksia. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas. Aktiivisuuden seurannalla pidät huolta sen kunnosta. Muutkin, vaikkapa koirankävelyttäjä tai koiravahti, voivat pitää koiraasi silmällä.

Osta koirapaikannin

Voiko koiraa seurata mikrosirun avulla? Myytti koiran seurantasirusta

Olet varmaankin monien muiden koiranomistajien tavoin miettinyt, millÀ kaikilla tavoilla voit varmistaa koirasi turvallisuuden. Olet ehkÀ kuullut mikrosiruista ja GPS-koirapaikantimista ja ajatellut, ettÀ on varmasti mahdollista yhdistÀÀ ne koirien kaikenkattavaksi GPS-seurantasiruksi.

Lemmikkien puettavan teknologian johtavana asiantuntijana olemme tosiaan sitÀ mieltÀ, ettÀ se olisi ihanteellinen ratkaisu nelijalkaisten ystÀviemme turvallisuuden takaamiseen. On kuitenkin tÀrkeÀÀ ymmÀrtÀÀ, ettÀ tÀllÀ hetkellÀ ei ole olemassa sellaista koiran seurantasirua, jossa olisi sekÀ mikrosiru ettÀ GPS-paikannin.

Ei ole olemassa teknologiaa, joka yhdistÀisi mikrosirun ja GPS:n.

Koiran ihon alle ei ole toistaiseksi mahdollista istuttaa GPS-paikanninta, eivÀtkÀ tÀmÀnhetkiset mikrosirut tarjoa GPS-seurantaa. Seuraava infografiikka havainnollistaa nÀiden kahden teknologian vÀlisiÀ eroja. SelitÀmme ne tarkemmin jÀljempÀnÀ.

Infografiikka gps vs. mikrosiru

Kuinka paljon koiran GPS-mikrosiru maksaa?

Koiran siruttamisen hinta vaihtelee paljon, tavallisesti se on noin 40–80 euroa. Suomessa Miljoona mikrosirua -hanke jĂ€rjestÀÀ sirutustapahtumia, joissa lemmikin voi siruttaa muutamalla eurolla. Muista kuitenkin, ettei koiran tavallinen mikrosiru sisĂ€llĂ€ GPS-tekniikkaa, eikĂ€ sen avulla voi seurata koiran liikkeitĂ€.

Toisaalta voit hankkia GPS-koirapaikantimen hintaan 49,99 € + kk-maksu ja seurata koiraasi missĂ€ ja milloin vain.

Koiran mikrosiru: yksinkertainen tunnistussiru

Koiran mikrosiru on radiotaajuustunnistusta kĂ€yttĂ€vĂ€ RFID-implanttiÂč. NimensĂ€ mukaisesti sirua kĂ€ytetÀÀn vain tunnistamiseen. Se koostuu pienestĂ€ elektronisesta sirusta, jolla on yksilöllinen tunnistenumero. Noin 11–14 mm pitkÀÀn ja 2–2,3 mm paksuun lasikapseliin suljettu siru on noin riisinjyvĂ€n kokoinen. Mikrosiru painaa noin 0,025 grammaa.

⚠ Mikrosirut ovat liian pieniĂ€, jotta niihin tĂ€mĂ€nhetkinen GPS-laitteen tai muun paikannusteknologian edellyttĂ€mĂ€ laitteisto mahtuisi niihin.

Mikrosirut toimivat vain niissÀ tapauksissa, joissa sirutettu koira katoaa, löydetÀÀn ja viedÀÀn elÀinlÀÀkÀriin. ElÀinlÀÀkÀri voi tunnistaa koiran lukemalla mikrosirun tunnisteen skannerilla. Sirun tunniste on linkitetty omistajan yhteystietoihin, jotka on rekisteröity sirutietokantaan.

Jos yhteystiedot ovat vanhentuneet, sinuun ei saada yhteyttÀ kadonneen koirasi löydyttyÀ. Sirutunnisteeseen linkitetyt tiedot on siis syytÀ pitÀÀ ajan tasalla, jotta sinut tavoitetaan ja voit hakea koirasi kotiin.

Siruttaminen on yleistynyt, ja Suomessa koirien siruttamisesta tulee pakollista vuonna 2023. Koiran mikrosirun etuna on se, ettÀ se tarjoaa pysyvÀn ja turvallisen tunnistuskeinon.

Voiko mikrosiru auttaa löytÀmÀÀn koiran, jos se katoaa?

Valitettavasti mikrosirun edut ovat varsin rajalliset. Mikrosirusta on hyötyÀ vain, jos joku löytÀÀ koirasi ja vie sen elÀinlÀÀkÀrille, joka skannaa sirun. Mikrosirusta ei ole apua kadonneen koiran etsinnÀssÀ. Mikrosiru ei siten juuri auta koiran saamisessa kotiin.

Mikrosirusta ei ole apua kadonneen koiran etsinnÀssÀ.

Kadonneen koiran löytymistÀ ei siis kannata jÀttÀÀ pelkÀn mikrosirun varaan, sillÀ rakkaan lemmikin löytÀminen vaatii nopeaa toimintaa. Onneksi GPS-koirapaikantimet ovat turvallinen ratkaisu kadonneen koiran jÀljittÀmiseen reaaliajassa.

GPS-koirapaikannin: kadonneiden koirien reaaliaikainen seurantalaite

Toisin kuin mikrosirulla, GPS-paikantimella voit seurata koiraasi reaaliajassa, joten löydÀt sen heti jos se vaikkapa karkaa.

Miten se toimii?

GPS-paikantimessa on GPS-antenni ja muita tÀrkeitÀ komponentteja, joiden avulla laite voi paikantaa itsensÀ kaikkialla maailmassa kÀyttÀen GPS-satelliitteja. Paikannin lÀhettÀÀ lasketut sijaintikoordinaatit Tractive-palvelimiin ja Àlypuhelimen Tractive GPS -sovellukseen paikallisen matkapuhelinverkon vÀlityksellÀ, tekstiviestin tapaan. TÀmÀn vuoksi paikannin toimii ilman kantamarajoituksia, yli 150 maassa eri puolilla maailmaa, ja edellyttÀÀ palvelutilausta.

đŸ›°ïž GPS-paikantimet, toisin kuin mikrosirut, mahdollistavat kadonneen koiran seuraamisen reaaliajassa ja parantavat merkittĂ€vĂ€sti mahdollisuuksia saada karkulainen kotiin.

Tractive GPS -koirapaikannin on yksi maailman suosituimmista ja eniten myydyistÀ koirien GPS-paikantimista. Paikantimella koiranomistajat voivat seurata nelijalkaista perheenjÀsentÀÀn ajantasaisesti LIVE-seurantaominaisuudella. Kun koiralla on GPS-paikannin, nÀet sen sijainnin, voit seurata sen liikkeitÀ ja hakea sen kotiin milloin vain.

mustavalkoinen koira ulkona kaulassaan GPS-paikannin
Kuvassa: Tractive GPS -koirapaikannin

Paikannin on helppo kiinnittÀÀ koiran pantaan tai valjaisiin mukana tulevilla soljilla. TÀssÀ joitakin Tractive GPS -koirapaikantimen lisÀtoimintoja ja ominaisuuksia:

  • Reaaliaikainen GPS-seuranta – sijaintipĂ€ivitykset 2–3 sekunnin vĂ€lein
  • Virtuaaliaita – hĂ€lyttÀÀ koiran poistuessa turva-alueelta
  • Aktiivisuuden seuranta – pitÀÀ kirjaa koiran aktiivisuudesta ja unitilastoista
  • Sijaintihistoria ja lĂ€mpökartta – nĂ€et, missĂ€ koira on kĂ€ynyt ja missĂ€ se viettÀÀ eniten aikaa
  • Mukava, pieni ja kevyt – sopii useimpiin panta- ja valjaskokoinen (leveys enintÀÀn 2,5 cm)
  • Valo ja ÀÀni – led-valon tai summerin aktivointi auttaa koiran löytĂ€misessĂ€ pimeĂ€llĂ€
  • Maailmanlaajuinen seuranta ilman kantamarajoituksia – kahvin ja pullan hinnalla kuussa
  • TĂ€ysin vedenpitĂ€vĂ€ ja seikkailunkestĂ€vĂ€
  • Lujatekoinen ja iskunkestĂ€vĂ€
  • Perhejako ja julkinen jako – ystĂ€vĂ€t ja perheenjĂ€senet voivat seurata koiraasi
  • EtsintĂ€tila – auttaa löytĂ€mÀÀn koiran sisĂ€tiloissa tai lĂ€hietĂ€isyydeltĂ€
  • VirransÀÀstöalue – yhdistĂ€minen kodin WiFi-verkkoon auttaa sÀÀstĂ€mÀÀn akkua
  • Alexa-yhteensopiva

Hanki Tractive GPS -paikannin saman tien tai lue lisÀÀ edellÀ luetelluista ominaisuuksista Tractiven ohjekeskuksesta.

Tractive GPS koirille: pelastava teknologia

Koiranomistajat eri puolilla maailmaa pitÀvÀt huolta koiransa turvallisuudesta uusimman GPS-seurantateknologian avulla. Seuraavassa julkaisussa erÀs koiranomistaja kertoo, miten Tractive GPS -paikannin pelasti hÀnen koiransa hengen vaarallisessa tilanteessa:

Koiran seuraaminen

Yhteenveto koirapaikantimen ja mikrosirun eroista

GPS-koirapaikantimien ja mikrosirujen vÀliset erot voidaan tiivistÀÀ seuraavasti:

1. Toiminta

Toisin kuin monet luulevat, GPS-paikantimet ja mikrosirut toimivat tÀysin eri tavoin. Mikrosiru mahdollistaa elÀinlÀÀkÀrille viedyn koiran tunnistamisen mikrosirun tunnistenumeron avulla. GPS-paikannin taas mahdollistaa koiran sijainnin paikantamisen reaaliajassa.

2. Komponentit

GPS-paikantimissa ja mikrosiruissa kÀytetÀÀn erilaisia komponentteja edellÀ mainittujen toimintojen tarjoamiseen. Mikrosirun ainoa tarkoitus on koiraan linkitettÀvÀn tunnistenumeron tarjoaminen. NiinpÀ siinÀ onkin vain pikkuruinen elektroninen siru lasikapselissa. GPS-paikantimissa on monenlaisia koiran etsimistÀ helpottavia toimintoja. GPS-paikantimen tÀrkeitÀ komponentteja ovat GSM-moduuli, GPS-antenni, led-valo, kaiutin, akku ja SIM-kortti.

3. Koko

EdellÀ mainittujen toimintojen ja komponenttien vuoksi mikrosirut ja GPS-paikantimet ovat hyvin eri kokoisia. Mikrosirut ovat noin riisinjyvÀn kokoisia, sillÀ niissÀ on vain RFID-skannerilla luettava elektroninen siru. GPS-paikantimien taas pitÀÀ olla riittÀvÀn isoja, jotta kaikki mainitut komponentit mahtuvat niihin. Siksi ne ovatkin kooltaan n. 72 x 29 x 16 mm ja painavat 30 grammaa.

GPS-teknologiaa ei siis toistaiseksi ole saatavilla mikrosirun muodossa.

MitÀ koiran turvallisuuden varmistamiseen tarvitaan?

Koiran katoaminen voi olla pelottavaa. Jos haluat varmistaa, ettei koirasi enÀÀ koskaan joudu kadoksiin, suosittelemme kÀyttÀmÀÀn kaikkia nÀitÀ:

  1. pantaan kiinnitettÀvÀ tunnistuslaatta, josta nÀkyy selvÀsti nimesi ja puhelinnumerosi
  2. GPS-koirapaikannin, jolla voit seurata koiraasi ajantasaisesti aina kun se on poissa silmistÀsi
  3. Mikrosiru tunnistustarkoituksiin.

NÀin voit varmistaa, ettÀ karvakorvasi pysyy aina rinnallasi.

Tutustu Tractive GPS:ÀÀn


Opitko jotakin uutta? Jaa nÀmÀ tÀrkeÀt tiedot toiselle koiranomistajalle!