Veel hondenbezitters vragen zich af hoe ze hun viervoeters veilig kunnen houden. Een veelgestelde vraag is dan ook wat een microchip voor honden is.

Een andere veelvoorkomende vraag is of een microchip hetzelfde is als een GPS-tracker voor honden.

Het antwoord is nee. Hoewel zowel microchips als GPS-trackers kunnen helpen om de veiligheid van je hond te waarborgen als hij verdwaalt of wegloopt, zijn het twee hele verschillende producten. Aangezien er veel redenen zijn waarom honden weglopen, is het belangrijk om jezelf goed te informeren.

Een microchip kan namelijk alleen helpen bij het identificeren van een hond, terwijl een GPS-tracker jou de mogelijkheid biedt om je hond te volgen en vinden.

Bovendien is het (nog) niet mogelijk om je hond te voorzien van een GPS-chip. (Gezien de grootte van zo’n tracker zou dat sowieso geen goed idee zijn.)

Lees gauw verder voor meer informatie over GPS-trackers voor honden, microchips voor honden en de belangrijkste verschillen.

Misvatting: je kunt je hond traceren met een microchip

Net zoals veel huisdiereigenaren heb je waarschijnlijk verschillende manieren overwogen om je hond veilig te houden. Je hebt vast weleens gehoord van microchips en GPS-trackers voor honden. Hoe handig zou het zijn om een microchip met GPS-tracking in je hond te laten implanteren?

Als voorloper op het gebied van huisdierentrackers zijn we het daarmee eens. Het zou inderdaad de ideale oplossing zijn om onze viervoeters veilig te houden.

Helaas is er voorlopig geen technologie op de markt die de microchip en GPS combineert.

Hondentracker - waarom chippen niet voldoende is

Zoals gezegd kun je je hond dus (nog) niet uitrusten met een GPS-chip.

 • Ten eerste is het niet mogelijk om een GPS-tracker onder de huid van een hond te implanteren.
 • Ten tweede maken microchips voor honden geen gebruik van GPS-tracking.

In de afbeelding hieronder zie je wat de verschillen zijn tussen deze twee stukjes technologie. Of bekijk gelijk een overzicht van de verschillen:

afbeelding van twee honden: een hond met een microchip en de andere hond met een GPS-tracker

Feit: microchips voor honden zijn simpele identificatiechips

De microchip voor honden is een implantaat dat gebruikmaakt van RFID (identificatie met radiogolven).1 Zoals de naam al aangeeft, wordt de chip alleen gebruikt voor identificatiedoeleinden.

 • Een microchip is in principe een kleine computerchip met een uniek identificatienummer.
 • De chip zit in een glazen cilinder van 11 tot 14 mm lang en 2 tot 2,3 mm dik. Een microchip is net zo groot als een rijstkorrel.
 • De microchip weegt slechts zo’n 0,025 gram.

⚠️ Microchips bevatten op dit moment geen GPS-hardware of andere technologieën voor locatiebepaling. Daar zijn ze namelijk te klein voor.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

Een batterij bestaat uit zeer giftige chemicaliën. Zelfs een klein gaatje kan leiden tot lekkage, brand of zelfs explosie. Daarom kan het implanteren van een batterij onder de huid van je hond of kat zeer gevaarlijk zijn. Wij zouden dit niet aanraden.

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Lees meer: GPS-implantaat voor honden: fabel of feit?

Een dierenarts die zich voorbereidt op het injecteren van een hond in een kliniek

Microchips zijn vooral nuttig wanneer iemand je gechipte hond vindt en hem naar de dierenarts brengt:

 • De dierenarts kan dan het chipnummer lezen met een scanner om het baasje te identificeren.
 • Het chipnummer is gekoppeld aan de contactgegevens van de eigenaar en is in de database geregistreerd.

Zorg er dus voor dat je contactgegevens up-to-date zijn, zodat mensen je kunnen bereiken als je hond wordt gevonden.

In Nederland is het wettelijk verplicht om je hond te laten chippen. Het voordeel van een microchip is dat het een permanente en veilige oplossing is voor het identificeren van je hond.

Lees meer: Microchip voor honden: alles over het chippen van je hond

Hoeveel kost een microchip voor honden?

De kosten voor het chippen van een hond kunnen variëren tussen de 15 en 50 euro, afhankelijk van de dierenartsenpraktijk. In Nederland is het wettelijk verplicht om je hond binnen zeven weken na de geboorte te laten chippen en registreren. Je kunt hier meer informatie over vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vergeet niet dat een microchip voor honden geen GPS-technologie bevat en dat je hiermee je viervoeter dus niet kunt lokaliseren.

💡 Als je de locatie van je huisdier wilt volgen, kun je een GPS-tracker voor honden kopen voor € 49,99 plus abonnementskosten.

Tractive Trustpilot-review
Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Kan een microchip mij helpen mijn hond te vinden als hij verdwaald of gestolen is?

Helaas is het nut van microchips erg beperkt. De enige manier om een kwijtgeraakte hond terug te vinden is als iemand de hond vindt en hem naar een dierenarts brengt die de chip kan scannen. Als je hond vermist wordt, dan kun je hem niet lokaliseren met een microchip. In plaats daarvan heb je een GPS-tracker voor honden nodig.

⚠️ Stel je voor dat je hond wordt meegenomen door een hondendief. Als je hond een zeldzaam ras is of niet is gesteriliseerd of gecastreerd, is de kans klein dat de dief hem vrijwillig teruggeeft (zonder een aanzienlijke beloning te eisen).

Lees meer: Hondendiefstal: zo bescherm je je hond tegen dieven

Daarom is het niet verstandig om alleen op een microchip te vertrouwen om je hond in noodsituaties te vinden. In dit soort situaties kun je het beste gebruikmaken van een GPS-hondentracker.

Kathy de beagle met haar baasje

Kathy, een beagle die vrij losliep, was druk bezig met haar training, terwijl haar baasje haar locatie in realtime volgde via de Tractive GPS-tracker.

Plotseling zag hij dat ze zich met hoge snelheid verplaatste en helemaal uit koers was geraakt!

Door haar bewegingen kon haar baasje gelijk opmaken dat ze was ontvoerd en dat de dieven met haar in hun auto waren weggereden.

Haar baasje volgde haar via de LIVE Tracking-modus van Tractive, belde de politie en na een twee uur durende achtervolging werd hij weer herenigd met zijn hond.

Helaas loopt het niet altijd zo goed af. Daarom is het naast het laten chippen van je hond een goed idee om een GPS-tracker te gebruiken. Zo kun je je hond op meerdere manieren veilig houden.

Ontdek Tractive GPS

GPS-tracker voor honden: realtime trackingapparaat voor honden

In tegenstelling tot een microchip kun je met een GPS-tracker je hond in realtime volgen. Mocht je je hond kwijtraken, dan kun je hem gelijk terugvinden.

Hoe werkt het?

Een GPS-tracker bevat een GPS-antenne en andere belangrijke hardware waarmee het apparaat zichzelf kan lokaliseren met GPS-satellieten. Vervolgens worden de berekende coördinaten verstuurd naar de servers van Tractive en de Tractive GPS-app op je smartphone. Dit gebeurt via het lokale mobiele netwerk (net als wanneer je een sms verstuurt). Daarom kun je met onze tracker en een abonnement van onbeperkt bereik genieten in meer dan 150 landen wereldwijd.

💡 In tegenstelling tot de microchip kun je met een GPS-tracker je vermiste hond in realtime volgen, waardoor de kans dat je je hond terugvindt een stuk groter is.

Tractive Trustpilot-review

Tractive GPS voor honden

De Tractive GPS-tracker voor honden is een van ’s werelds meest populaire en best verkochte GPS-trackers voor honden. Met onze tracker kunnen hondenbaasjes hun viervoeter in realtime volgen met de LIVE Tracking-functie. Dit betekent dat je altijd de locatie van je huisdier kunt bekijken, hem kunt volgen en kunt ophalen als je hond de GPS-tracker draagt.

Zwart-witte hond met GPS-tracker buiten
Afgebeeld: Tractive GPS-tracker voor honden

De tracker kan makkelijk aan de halsband of het tuigje van je hond worden bevestigd met de flexibele klem en het opzetstuk. Hieronder hebben we een aantal functies van de Tractive GPS-tracker voor honden voor je op een rijtje gezet:

 • LIVE GPS-tracking in realtime: met locatie-updates elke 2-3 seconden
 • Virtuele omheining: krijg een melding als je hond de veilige zone verlaat
 • Wellness-monitoring: houd de activiteiten en slaap van je hond in de gaten
 • Locatiegeschiedenis en heatmap: bekijk waar je hond is geweest en ontdek zijn favoriete plekken
 • Comfortabel, klein en licht: kan aan de meeste halsbanden en hondentuigen worden bevestigd (tot 2,5 cm breed)
 • Licht en geluid: gebruik het ledlampje of de zoemer om je hond in het donker te vinden
 • Wereldwijde dekking en onbeperkt bereik: tegen een klein prijsje per maand
 • 100% waterdicht: gemaakt voor avontuur
 • Robuust en schokbestendig
 • Openbaar delen en delen met familie: deel de locatie van je viervoeter met vrienden en familie
 • Vind-modus: gebruik deze modus om je hond te lokaliseren als je je in de nabijheid van je huisdier bevindt (bijvoorbeeld binnenshuis)
 • Energiebesparende zone: verbind de tracker met je thuisnetwerk zodat de batterij nog langer meegaat
 • Compatibel met Alexa

Koop vandaag nog een Tractive GPS-tracker of ga naar het Tractive Help Center voor meer informatie over de functies hierboven.

Tractive GPS voor honden: een levensreddende technologie

Hondenbezitters over de hele wereld maken gebruik van de nieuwste GPS-trackingtechnologie om hun viervoeter veilig te houden. In het bericht hieronder vertelt een hondenbaasje hoe hij zijn hond uit een levensgevaarlijke situatie heeft gered met behulp van de Tractive GPS-tracker:

Niet alleen is LIVE Tracking een handige functie tijdens noodsituaties. Ook de functies Heatmap en Locatiegeschiedenis op de Tractive GPS-tracker komen dan goed van pas. Zo hebben deze functies Imogen de barzoi gered toen ze door het ijs van een nabijgelegen meer viel. (Hieronder afgebeeld met haar Tractive-apparaat naast haar op bed.)

Imogen de barzoi gered uit een bevroren meer dankzij Tractive GPS

Imogens baasje merkte meteen dat ze zich buiten haar veilige zone bevond en dat de kans groot was dat ze in gevaar verkeerde. Ondanks dat Imogen in het water lag, gaf de Tractive GPS-tracker gaf haar locatie aan. Hierdoor kon haar baasje haar locatie traceren. Vervolgens heeft ze een aantal behulpzame buren verzameld en hebben ze Imogen gered van bevriezing en verdrinking.

Lees meer: Imogen de hond uit een bevroren meer gered dankzij de Tractive GPS-tracker

Ontdek Tractive GPS

Overzicht van de verschillen: microchip voor honden vs. GPS-trackers voor honden

Hieronder vind je een snel overzicht van de verschillen tussen microchips en GPS-trackers voor honden:

Microchip voor hondenTractive GPS-tracker
Formaat12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Gewicht0,025 g35 g
ImplanteerbaarSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
WaterdichtSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatterijGeen batterij inbegrepenTot 7 dagen
Initiële kostenDe kosten kunnen variëren€ 49,99
Terugkerende kostenGeenJa*
LocatietrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Ben je afhankelijk van anderen om je huisdier terug te vinden?JaNee
Real-time updates over de locatieSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Wettelijke verplichtingIn sommige landenNee
DiefstalverzekeringSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeNee**
BereikWereldwijdWereldwijd
OntsnappingswaarschuwingenSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
ActiviteitenmonitoringSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SlaaptrackingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
GezondheidswaarschuwingenSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Licht en geluidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Minimum gewicht hondN.v.t.Vanaf 4 kg

#1: Functie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben GPS-trackers en microchips twee compleet verschillende functies:

 • Met een microchip kunnen honden worden geïdentificeerd aan de hand van een chipnummer wanneer ze bij een dierenarts of asiel terechtkomen
 • Met een GPS-tracker daarentegen kun je je hond actief in realtime lokaliseren.

#2 Hardware

GPS-trackers en microchips bevatten allebei andere hardwarecomponenten. Een microchip heeft een eenvoudige functie:

 • De functie van een microchip is het verstrekken van een chipnummer dat aan de gegevens van de eigenaar en de hond kan worden gekoppeld. In feite is een microchip een kleine computerchip die in een glazen cilinder zit. 
microchip voor honden versus gps-tracker
 • GPS-trackers hebben allerlei functies waarmee je je hond kunt lokaliseren. Daarom heeft een GPS-tracker onderdelen zoals een GSM-module, GPS-antenne, LED-lampje, luidsprekers, batterij en simkaart.

#3: Formaat

Aangezien microchips en GPS-trackers verschillende functies en onderdelen hebben, kunnen ze qua grootte nogal verschillen:

 • Omdat microchips een elektronische chip bevatten die door een RFID-scanner kan worden gelezen, hebben microchips het formaat van een rijstkorrel.
 • GPS-trackers hebben meer functies en onderdelen en zijn daarom ook wat groter. Onze Tractive GPS DOG-tracker is bijvoorbeeld 72 x 29 x 16 mm en weegt ongeveer 30 gram.
afbeelding verschillen tussen gps-tracker en chip voor hond

Daarom zijn er voorlopig nog geen microchips met GPS-technologie op de markt.

Hoe kan ik mijn hond veilig houden?

Het kan beangstigend zijn om je hond kwijt te raken. Daarom raden wij het volgende aan zodat jij je huisdier nooit meer uit je zicht verliest:

 • Hondenpenning aan de halsband met je naam en telefoonnummer.
 • Microchip voor identificatiedoeleinden (denk eraan dat het wettelijk verplicht is in Nederland om je hond te laten chippen).
 • GPS-tracker voor honden, zodat je je hond in realtime kunt volgen als hij wegloopt.
Tractive Trustpilot-review

Ontdek Tractive GPS

Met deze tips zorg je ervoor dat je maatje altijd veilig is!

Bekijk de korte video hieronder waarin wordt uitgelegd wat de verschillen zijn tussen microchips en GPS-trackers.

Heb je iets nieuws geleerd? Deel dit artikel met andere hondenbaasjes!