Hvorfor stikker katter av? De gjør det ofte: enten de er savnet i bare timer eller dager om gangen, kan de fleste katteeiere bekrefte denne typen atferd hos kattene sine. Selv om katter har en svært god retningssans, betyr ikke det at katten din nødvendigvis alltid kommer hjem. Å forstå grunnen til at katten din stikker av kan hjelpe deg med å finne en god løsning for å beskytte både kattens og din trygghet. Så la oss snakke om de 10 beste svarene på spørsmålet: hvorfor de løper av gårde, samt dekker det du kan gjøre for å forhindre at katten din stikker av neste gang.

Kjenn til stedene hvor katten din går

Se hvor de er i sanntid, uansett hvor langt de drar. Motta varsler hvis de streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor de har vært og oppdag favorittstedene deres. La andre spore sammen med deg.

Oppdag GPS-trackere for katter

10 grunner til at katter stikker av

brun og hvit katt utendørs

1. Reproduktivt instinkt

Den første grunnen til at katter stikker av er deres reproduktive instinkt – som er sterkt i hunnkatter i brunst samt ukastrerte hannkatter.

Så lenge du har en ukastrert hannkatt, vil den definitivt tilbringe mer tid utendørs og lete etter perfekte parringspartnere. Dens svært skarpe sanser vil oppdage potensielle parringspartnere i nabolaget, og det er ingen gjerder høyt nok til å stå i veien for katten din da. Hvis den ikke finner en passende partner i nærområdet, kan en ukastrert katt dra lenger hjemmefra for å gjøre gjerningen.

Paringsinstinktet hos katter kan føre til at kattekompisen din blir borte i flere dager av gangen, eller til og med komme i farlige situasjoner hvis de går seg vill, sitter fast eller blir skadet langt hjemmefra. For ro i sinnet kan du i dag enkelt spore katten din og følge hvert skritt den tar med en GPS-tracker for katt.

Ved å kastrere kattene dine, vil paringsdriften deres reduseres så du slipper å bekymre deg for at de skal streife rundt i nabolaget på jakt etter 😺. Kastrering har den ekstra fordelen at det er mindre sannsynlig at katter engasjerer seg i agressiv katteatferd med andre katter. Noen steder er kastrering av katten obligatorisk ved lov, så sjekk ditt områdes forskrifter for å sikre at katten din er trygg.

en svart katt som smyger seg nærmere et byttedyr, på grusen utendørs

2. Jaktinstinkt eller byttedyrdrift hos katter

En annen viktig grunn til at katten din sannsynligvis vil stikke av hjemmefra, er den naturlige og dypt inngrodde jaktatferden til katter.

Naturligvis deler de tamme kattevennene vi deler hus med i dag en genetisk avstamning med ville, store katter, som er ekspertjegere. It’s no secret that for most of history, store og små katter stolte på jakt som et middel til å mate seg selv og ungene sine. Og dette sterke, biologiske instinktet forsvant ikke bare fordi vi begynte å mate kattene våre med spesialmat.

Så uansett om katten din allerede har nok å spise eller ikke, vil den mest sannsynlig nyte en god jakt – det er en viktig del av kattens natur. Derfor bør du ikke bli overrasket om utekatten din streifer hjemmefra på jakt etter et uimotståelig bytte.

3. Territorium

Generelt sett er en katts territorium området hvor de tilbringer tiden sin – inne i hjemmet ditt, bakgården, kanskje lenger. Hvis katten din føler seg komfortabel der, vil den sannsynligvis prøve å utvide territoriet sitt ved å sjekke ut de større omgivelsene. De vil kanskje også gjøre krav på naboens hage, eller det solfylte stedet med alle disse fuglene nede i gaten. Katter er territorielle, derfor kan de prøve å forsvare territoriet sitt mot andre katter i området.

Så grunn #3 til at katter stikker av er: de gjør krav på riket sitt og viser andre katter hvem som er sjefen. Ulempen er at jo større territorium katten har, desto mer sannsynlig er det at de kommer i kontakt med andre katter, som kan sette dem i fare for å slåss og bli skadet i en kattekamp. Dessuten er det mer sannsynlig at de blir utsatt for farlige sykdommer, som katte-aids.

Også nabokatter kan prøve å kreve territoriet sitt i hagen din, noe som lett kan få din egen pus til å prøve å finne en annen tryggere hage. Hvis katten din føler seg truet på sitt eget territorium av en annen katt, kan det hende at den ikke er så mye rundt lenger.

Hvis du nettopp har flyttet og katten din stikker av, leter den sannsynligvis etter sitt gamle territorium – så det lønner seg å finne den beste måten å trygt flytte med katten din.

brun, sort og hvitmønstret katt lukter på en bolle mat holdt frem av en persons hånd på et terassegulv

4. Koser seg hos naboen

En annen sannsynlig forklaring på hvorfor du ikke finner katten din er at den er utro mot deg med naboen nedi veien. Andre vennlige mennesker kan ha likt katten din og begynt å mate dem, eller til og med sluppet dem inn i huset sitt regelmessig. Kanskje de har mer smakfulle godbiter, eller mer interessante leker enn du har hjemme. Det er ikke uvanlig at en katt har et «reserve-hjem», spesielt hvis de blir bortskjemt.

Finn ut hvor katten din går med en GPS-tracker for katt, og hvis du finner ut at katten din har et andre hjem, be høflig naboene dine om å ikke mate katten din (for mye). Sett et sikkerhetshalsbånd med ID-merke på katten din; på denne måten er det tydelig at den tilhører familien din og ikke blir «adoptert» på mystisk vis.

5. Gravid katt som føder

Apropos katter i brunst, hvis katten din oppfyller paringsinstinktet, kan det være du har en gravid katt. Og det er typisk for gravide katter å gjemme seg. Gravide katter vil ofte oppsøke et bortgjemt, privat og trygt sted for å bringe kattungene sine til verden. Så hvis du har en stressende husholdning, for eksempel med hunder eller barn som løper rundt, ikke bli overrasket om den gravide katten din ikke er å se noe sted.

Finn katten min

6. Stress

Stress er en annen vanlig årsak til at katter stikker av. Katter er vanedyr – de liker ikke endringer i husholdningen eller rutinene. Flytte rundt på møblene, ønske et nytt kjæledyr eller et familiemedlem velkommen, husoppussing eller til og med bare høye lyder; disse tingene og mer kan forårsake stress og angst hos katten din og kan få dem til å søke tilflukt andre steder.

7. Forsømmelse eller forlatelse

Forsømmelse og forlatelse er to andre mulige årsaker til at katten din kanskje ikke kommer hjem. Hvis du alltid etterlater katten din hjemme alene, eller ikke sørger for nok mat, vann eller noe annet som de trenger for å overleve og ha et godt liv, kan de søke ly, kjærlighet og omsorg andre steder. Tilsvarende hvis hjemmet ditt har blitt forsømt, eller du har unnlatt å gi katten den omsorgen de trenger, kan den rømme hjemmefra.

Hvis du har utekatter, sørg for å gi dem et varmt sted å være om vinteren. Lær mer om hvordan du tar vare på utekatter om vinteren.

8. Frykt

En annen vanlig årsak til en savnet katt er vel en redd katt. Hvis katten din blir skremt av noe, kan dens naturlige fryktrespons sende den inn i en kjemp-, flykt- eller frysemodus. Flykt: katten din vil løpe til skogs. Frys: katten din vil stå stille, sannsynligvis gjemme seg et sted i nærheten, men den kan være for redd til å komme ut av skjul eller lage en lyd. Hvis du mistenker at katten din ble skremt til å flykte eller gjemme seg, er en GPS-tracker en av de sikreste måtene å lokalisere den og bringe den hjem igjen.

en katt iført Tractive gps-tracker utendørs i gresset

9. Sykdom

Deretter er sykdom en naturlig årsak til at katter stikker av. Når katter er syke, foretrekker de å gå til et isolert sted, skjult og stille for å komme seg på egen hånd uten forstyrrelser. Og de kan bestemme at det mest fredelige stedet for dem ikke er på eiendommen din.

Forhåpentligvis vil katten din bli frisk snart og være hjemme igjen på kort tid. Det er imidlertid ikke alltid tilfelle. Katter som er syke eller skadet er mer sårbare ute alene. De kan for eksempel få katteinfluensa, eller bli et lett mål for et lokalt rovdyr. Hvis katten din er på randen av å dø, kan den unndra seg på jakt etter ensomhet og ikke være i stand til å komme seg hjem igjen.

10. Nysgjerrighet

Til slutt, katter løper ofte bare fordi de er nysgjerrige skapninger som elsker å utforske og følge nysgjerrighetene sin. Kanskje katten din liker å jage etter sommerfugler eller insekter om sommeren; kanskje de ble distrahert av et vennlig ekorn eller nabobarn. Spesielt hvis det er noe fristende i nærheten, vil katten din sannsynligvis streife hjemmefra i timer og opptil dager. Selv bare fint vær er nok til å få dem til å forlate fanget ditt på jakt etter litt spenning.

Så hvis du har en nysgjerrig, utforskende eventyrkatt, vit at det er 100 % normalt. Men selvfølgelig er det visse sikkerhetstiltak vi kan ta for å beskytte våre utendørs kattevenner. Dette er spesielt viktig, fordi katten din kan møte visse farer når den har forsvunnet ute av syne.

Greit å vite: Mens de prøver å oppdage nye steder, enten de er distrahert eller bare nysgjerrige, setter mange katter seg fast på forskjellige trange steder, som gjerder, kar osv.

Dette er da en GPS-tracker for katter viser seg å være veldig nyttig! På denne måten vil du alltid vite hvor pus er og kan hjelpe den umiddelbart, i tilfelle du oppdager at den kan være i trøbbel. Bare trykk på LIVE-knappen i appen og se hvor katten din er når som helst. Redd for at et sporingshalsbånd vil skape problemer for den nysgjerrige katten din? Frykt ikke! Med utløsningsmekanismen til Tractive GPS-trackeren, vil halsbåndet umiddelbart «løsne» fra hverandre i tilfelle press, og det kan deretter enkelt festes til katten din igjen.

Potensielle årsaker til at katter forsvinner og ikke kommer tilbake

Når katter stikker av, er det ofte bare for noen få minutter, timer eller dager om gangen. Mest sannsynlig kommer de tilbake. I følge studier, drar katter vanligvis ikke lenger enn én mils radius hjemmefra. Når katter er savnet i 2-3 dager eller mindre, har de sannsynligvis bare utforsket territoriet sitt, søkt etter en kompis eller jaktet på et bytte.

Men noen ganger forsvinner en katt og kommer ikke tilbake – de løper av gårde og forsvinner for alltid. Med tanke på dette er det viktig å være klar over noen andre mulige årsaker til at katten din ikke kommer tilbake.

Naturlige rovdyr

Katter kan støte på rovdyr og selv bli byttedyr for disse større dyrene, så hold katten din innendørs hvis du har farlige naturlige rovdyr i ditt område. Disse kan inkludere pumaer, fjelløver, ulver, coyoter, slanger, ørner, hauker og ugler, avhengig av hvor du bor. 🦅

Sykdom, skade eller død

Som nevnt ovenfor er utekatter mer utsatt for sykdom og skader enn innekatter. Det kan komme fra sykdomsbærende flått, andre katter, giftige planter eller sopp, rovdyr eller andre naturlige eller menneskeskapte farer. Derfor er det alltid lurt å vite hvor katten din er til alle tider.

Dyrekontroll

En annen grunn til at katten din kan forsvinne og ikke kommer tilbake, er hvis dyrekontrollen plukker dem opp. Kanskje noen trodde de var bortkommen, og ringte for å få dem hentet fra gatene. Så hvis du savner en katt, sørg for å ringe ditt lokale dyremottak for å høre om noen har plukket opp katten din. På samme måte kan du ringe veterinærkontorer og dyrehjem for å se om katten din på en eller annen måte har havnet der.

svart og hvit katt som står utenfor et nettinggjerde

Tyveri

Dessverre, er hundetyveri en økende trend og våre kattevenner kan også rammes av kjæledyrtyveri. Profesjonelle kattetyver vil mest sannsynlig sikte seg inn mot dyre katteraser, slik at de kan selge katten og tjene penger. Derfor bør du holde et ekstra godt øye med katten din hvis den faller inn under en av disse rasene.

Katttyveri kan også skje hvis noen ser katten din streife rundt i nabolaget og bestemmer seg for å gjøre den til sitt nye kjæledyr. Mikrochipping kan bidra til å bevise at du er den rettmessige eieren, hvis dette skulle skje, og du kan identifisere hvem som tok katten. Men det kan være vanskelig å finne den stjålne katten din hvis du ikke har noen måte å spore den på i sanntid – Dessverre hjelper ikke mikrochipper til med det, men en GPS-tracker kan.

Mistet med hensikt

Dessverre er en annen grunn til at kjæledyr noen ganger forsvinner, at de dumpes med hensikt. Folk som ikke ønsker våre pelskledde venner noe godt, kan bestemme seg for å dumpe katten et sted eller til og med skade den. Så hvis katten din er borte, kan det være en god idé å spørre deg selv om noen du kjenner kan ha gjort noe for å bli kvitt katten med hensikt. Vi håper dette ikke er tilfelle!

Plukket opp av et kjøretøy i bevegelse

En annen vanlig årsak til at vandrende katter kan forsvinne over lengre tid, er hvis de ved et uhell blir plukket opp av et kjøretøy i bevegelse. Kanskje katten din krøp under panseret på en bil, eller inne i varebilen til budet. Dette skjedde med vår venns katt Kiwi. Den fikk et eventyr bak i en varebil før den til slutt ble gjenforent med familien sin. Takket være Tractive GPS kunne Kiwis eiere se hvor han var og hente ham trygt hjem. Stacy delte historien med oss i sin Trustpilot anmeldelse:

Katten vår Kiwi hoppet bak i en varebil (uten sjåførens viten). Etter å ha sett på telefonen min at hun hadde forlatt sitt «virtuelle gjerde» la jeg merke til at hun beveget seg raskt og langs veiene. Hun endte opp med å reise nedover motorveien, 15 mil unna. Med Tractive-appen fant jeg henne på en parkeringsplass i et kjøpesenter bak i fiskebilen. Uten Tractive, hvem vet hvor Kiwi ville vært nå…

Les hele historien om Kiwi som ble reddet av Tractive GPS
Den svarte katten Kiwi i sin smilende eiers hender
Source: Grimsby Telegraph

Hvordan savnede katter finner veien hjem

Det er ikke bare dårlige nyheter når det kommer til katter som stikker av. Det er sånn at våre kattevenner kan være eksperter på å finne veien hjem. Her er noen faktorer som kan hjelpe kattevennen din til å komme hjem på egen hånd:

 • Brevdue-instinkt: en katts brevdue-instinkt er deres evne til å navigere tilbake til et kjent sted gjennom ukjente områder. Selv om det ikke er helt forståelig, kan det ha noe å gjøre med katters store følsomhet for jordens geomagnetiske felt, som hjelper dem å finne veien hjem1. Men husk at ikke alle katter er like dyktige på målsøking; utekatter er mer sannsynlig å ha denne evnen enn innekatter.
 • Kattens retningssans: Det som gjør dette instinktet deres så sterkt er kattenes ekstraordinære retningssans. Ved å bruke sine avanserte luktesanser, hørsel og syn, i tillegg til å sanse magnetfeltene, har katter vært kjent for å finne veien hjem fra milevis unna. Tilstedeværelsen av jern i kattens ører og hud kan fungere som et naturlig kompass.
 • Psi-trailing: i noen bemerkelsesverdige tilfeller har katter vært i stand til å finne veien tilbake til sine kjære, gjennom ukjent territorium til en destinasjon som tidligere var ukjent for katten. Dette kalles psi-trailing og det er ikke mye vitenskapelig forklaring på det – men noen historier fra katteeiere indikerer at katter kan ha en måte å spore familiene sine på og finne dem, uavhengig av hvor de er.

Dette er tre gode grunner til å fortsette å håpe på at du vil bli gjenforent med pusen din igjen, selv om den blir borte. Men, jo lenger unna katten din streifer og jo lenger den er savnet, jo mindre sannsynlig er det at den blir funnet. 😾

Hvordan stoppe en katt fra å stikke av

Heldigvis er det mange ting en katteeier kan gjøre for å forhindre at en katt stikker hjemmefra. Selv om du har verdens mest eventyrlystne utekatt, har du alternativer for å holde katten din trygg og i nærheten. Her er noen av de beste tipsene for å stoppe en katt fra å stikke av:

 • Kastrering: sterilisere eller kastrere katten din for å forhindre at den stikker av. Mange katteeiere bekymrer seg mindre om at hannkatten deres kan forsvinne når de først har kastrert katten.
 • Hold katten din inne såfremt det er mulig, spesielt i kalde måneder eller ved høye byttedyraktivitetstider, som daggry og skumring.
 • Kattevennlig flytting: gjør flyttingen din skånsom mot katten
 • Lag en catio, dvs utendørs kattehus slik at katten din kan være utendørs uten risiko for å gå seg vill.
 • Mikrochippe katten din og sørg for at den har ID-brikke, slik at andre vil se at katten din allerede har en familie.
 • Underhold og hold katten din stimulert hjemme med sunn aktivitet og lek.
 • Begrens kattens streifeområde ved å sette opp et Tractive GPS virtuelt gjerde: du vil motta varsler hvis katten din krysser grensen, slik at du kan hente den inn.
Informatikk grafikk som forklarer Tractive GPS sin funksjon virtuelt gjerde for hunder og katter
 • Minimer mulige rømningsveier ved å sikre hjemmet, catioen eller bakgård for å gjøre den kattesikker.
 • Spor hvert skritt katten din tar med en GPS-tracker for katt.
 • Tren pus til å komme hjem med positiv forsterkning.
 • Vær oppmerksom på katten din under stressende endringer hjemme – og gi den ekstra omsorgen den trenger.
 • Gi dem alt de trenger for å trives hjemme (mat, vann, leker, aktivitet, kjærlighet og sunn stimulering).
 • Bruk sele og bånd på tur med katten din ute.

Hvordan finne en savnet katt

Det er ikke gøy når den dyrebare katten vår forlater hjemmet og går seg vill – vi kan føle oss hjelpeløse, redde og bekymret for hva som kan ha skjedd med vår stakkars savnede katt. Kommer de hjem på egenhånd? Hvor lenge blir katter borte?

I stedet for å vandre og vente, er det viktig å iverksette tiltak så snart som mulig for å bringe den tapte katten hjem igjen. Sjekk alle våre tips for å finne en savnet katt, inkludert en gratis mal for å lage en plakat for savnet kjæledyr. Den kan du laste ned her: Hvordan finne en savnet katt – og unngå at den blir borte igjen.

Konklusjon om hvorfor katter stikker av

I denne artikkelen dekket vi de 10 hovedårsakene til at katter stikker av. De er:

 • Reproduksjon
 • Jakt
 • Utforsking av territorium
 • Besøk hos naboen
 • Svangerskap
 • Stress
 • Forsømmelse
 • Frykt
 • Sykdom
 • Nysgjerrighet

I tillegg kan katter forsvinne og aldri komme tilbake i tilfeller der rovdyr, sykdom og skader, dyrekontroll, tyveri, dumping eller andre ulykker har skjedd.

Heldigvis har katter flere måter å finne veien hjem på hvis alt er bra og de ikke blir sittende fast, fanget eller skadet. Men for å maksimere sjansene for å finne en savnet katt må du begynne å lete med en gang.

Du kan forhindre at en katt stikker av ved å kastrere den, holde katten inne, bruke en catio, feste en GPS-tracker på halsbåndet dens, og ved å gi dem en kjærlig, nærende og trygg hjemmeatmosfære der de kan trives.

Hva er din katts favorittårsak til å stikke av?