Hvordan identifisere, spore og alltid finne katten din!
Selv om du har en innekatt, er det best å sørge for at pusen din er iført en mikrochip for katter, siden de svært sannsynlig kan stikke av. Men hvordan kan du best spore katten din? Tidligere ble det festet enkle halsbåndmerker med navn og adresse til dyreeierne på katten. Selv de mest avslappede innekattene lengter etter utendørstid. Så det er veldig sannsynlig at de vil forsøke å stikke av en eller flere ganger. (Spesielt med den konstante ringeklokken og fottrafikken i feriesesongen.) Så i tider som disse er det best å sørge for en mikrochip for katter for å hjelpe en fremmed med å identifisere dem.

Men du lurer kanskje på:

I et nøtteskall: selv om en mikrochip for katter kan hjelpe noen til å identifisere katten din, hjelper det deg ikke aktivt å spore den opp. I dag har vi forskjellige, mye mer nyttige sporings- og identifiseringsalternativer, som GPS- og Bluetooth-trackere, mikrochipper, osv. Så hva skal du velge for kattens sikkerhet?

Denne artikkelen forklarer hvorfor det ikke er mulig å holde styr på katten din ved kun å stole på en mikrochip. Den vil også tydeliggjøre forskjellen mellom mikrochipper, GPS og Bluetooth-trackere, og forklarer hva katten din egentlig trenger for å være trygg.

Innhold

 1. Hva er en mikrochip for katter?
 2. Bør du mikrochippe katten din?
 3. Hva er bruksområder og mulige fordeler med mikrochipper for katter?
 4. Bruker en kattemikrochip GPS?
 5. Hva er ulempene til en ID-mikrochip for katter?
 6. Hva er GPS-sporingsenheter for katter?
 7. Mikrochip-implantat vs GPS-tracker: hva er best for min pelskledde venn?
 8. Kan en GPS-tracker hjelpe meg med å finne den savnede katten min?
 9. Hva med Bluetooth-trackere for katter?

Hva er en mikrochip for katter?

En mikrochip for katter er et identifiseringsverktøy; en elektronisk brikke på størrelse med et riskorn, implantert under huden på kattungen din. Den unike mikrochippen inneholder et ID-nummer for å identifisere eieren av katten, i tilfelle kattevennen din går seg vill. Mikrochippen injiseres forsiktig mellom skulderbladene til katten din og den smertefrie prosedyren varer bare noen få sekunder.

En hvit katt som får en sjekk hos veterinæren
Å injisere en mikrochip er raskt og smertefritt.

Når chippen er implantert, fungerer den i tilfelle katten din blir borte og senere brakt til en veterinær eller et dyremottak. Der vil de kunne skanne mikrochippen for å identifisere, og forhåpentligvis, kontakte deg, eieren av den savnede katten. Kontaktinformasjonen din må holdes oppdatert i databasen, ellers kan mikrochippen være ineffektiv for å gjenforene deg med katten din.

⚠️ Mikrochipper alene er ikke nyttige i det aktive søket etter den tapte katten din, og den kan ikke hjelpe deg med å finne katten din i sanntid.

Med en mikrochip er du avhengig av at en fremmed finner, henter og bringer katten din til en veterinær eller et dyremottak, og kontakter deg deretter. Generelt er imidlertid en mikrochip for katter en mer pålitelig form for identifikasjon enn halsbåndmerker, som kan falle av eller bli uleselige.

en sort katt får injisert en mikrochip hos veterinæren

Som, når du tenker over det, faktisk ikke er noen garanti for at du vil bli gjenforent med dem.

 • Tyveri av kjæledyr er en økende trend. Over 2 millioner kjæledyr blir stjålet hvert år i USA alene.
 • Minst 15 % av katteeiere mister kattene sine innen 5 år – og noen blir aldri funnet.
 • Det er mer sannsynlig at katten din kan bli kidnappet hvis den ikke er sterilisert eller kastrert, siden den kan bli solgt ulovlig til en oppdretter.

En studie fant til og med at over halvparten av savnede katter faktisk hadde en form for identifikasjon, (som en mikrobrikke eller en ID-brikke.) Det betyr at bare en mikrochip alene faktisk ikke hindrer katten din i å gå seg vill.

Så mens en mikrochip-ID for katt er en praktisk enhet for å identifisere katten din hvis den forsvinner et sted «trygt», er det alltid godt å kombinere den med en dedikert GPS-tracker. Den kan hjelpe deg med å spore kattens bevegelser i sanntid – og over et ubegrenset område.

Tractive Cat Mini

Kjenn til stedene hvor katten din holder til

Se hvor den er i sanntid, uansett hvor langt den går. Motta varsler hvis den streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor den har vært og oppdag favorittstedene dens. La andre spore sammen med deg.

Oppdag GPS-trackere for katter

Katteeier og -trener, Clair Chesterman

«Tractive er min beste anbefaling når det gjelder trackere for katter. Den er spesielt designet for sporing av katter, slik at du er sikker på at den er trygg for kattene dine å bruke.»

– Clair Chesterman, Eier av CFA- og CCA-registrert oppdretts- og fosterselskap, FluffyMeowPaws

Bør du mikrochippe katten din?

Det er god praksis å få alle kattene dine merket med en mikrochip (for identifikasjonsformål) når de er gamle nok. Siden utekatter har størst risiko for å bli mistet eller stjålet, er mikrochipper spesielt viktige for katter som får gå ute. I tillegg til en implantert mikrochip, er en GPS-tracker for katter anbefalt (mer om dette under).

I mange land er kattemikrochipper regulert og lovpålagt. Skulle et ikke-identifiserbart kattedyr bli funnet bortkommen på gata, kan det til og med avlives. Derfor er mikrochipping av katten et grunnleggende sikkerhetstiltak som bør tas av alle katteeiere. Spesielt hvis de har blitt funnet på et dyremottak og du ikke har gjort krav på dem etter en standard oppbevaringsperiode. (Som ofte kan være mellom 3-5 virkedager.)

De fleste land i Den europeiske union (EU) krever en mikrochip-ID i tilfelle du reiser med katten din. I tillegg til dette, er du også lovpålagt å mikrochippe katten din hvis du reiser til Australia eller Storbritannia (inkludert England, Skottland, Wales, Nord-Irland og Isle of Man.)
Skal du og katten din flytte? Husk at en mikrochip kun er nyttig når du holder kontaktinformasjonen for ID-registreringen oppdatert.

Hva er bruksområder og mulige fordeler med mikrochipper for katter?

En mikrochip eller katte-ID-brikke har i hovedsak bare én hovedfunksjon. Og det er å identifisere katten din i tilfelle de er kommet bort, funnet og brakt inn til en veterinær eller dyremottak av en tredjepart. Av denne grunn må du stole på at andre hjelper deg med å finne den tapte katten din, når du kun bruker en mikrochip.

Noen av de andre fordelene med å bruke mikrochippen på katten din kan være:

 1. Bevis på identitet og eierskap, for å unngå potensielle tvister.
 2. Å holde andre katter ute av huset ditt ved hjelp av en chip-aktivert katteluke.
 3. Ta med katten din til utlandet – det kreves mikrochipper for PETS-passordningen for kjæledyr.
 4. Sørger for et riktig kosthold ved å bruke fôringsstasjoner som skanner mikrochipinformasjon.
En katt som sitter på en sykkel ved siden av eieren sin hvor de har en flott utsikt over en fjellkjede

Bruker en mikrochip for katter GPS?

Nei; kattemikrochipper bruker ikke Global Positioning System (GPS) eller annen navigasjons-/lokaliseringsteknologi.

⚠️ På grunn av fraværet av GPS-teknologi i mikrochipper, kan du ikke aktivt spore og lokalisere den savnede katten din med en mikrochip.

Dessuten er mikrochipper for små til å inneholde GPS-teknologi. Mikrochippene som brukes i katter og hunder er de samme; les mer om dette emnet i detalj i artiklene nedenfor for å holde alle dine pelskledde venner trygge:

En hund og en liten katt som møter og snuser på hverandre ute i gresset
Hold katten din trygg med både en mikrochip og en GPS-tracker.

Hva er ulempene ved en mikrochip for katter?

Selv om det definitivt er fornuftig å mikrochippe katten din, er dette bare minimalt nyttig. Det er veldig nyttig hjelp til å finne kattens eier dersom noen finner dyret, men en mikrochip hjelper ikke til med å finne den tapte katten i utgangspunktet.

Mikrochipper for katter har følgende begrensninger:

 1. De er ikke til hjelp mens du aktivt leter etter katten din.
 2. Du er avhengig av andre for å bruke mikrochippen.
 3. De har ingen GPS integrert, så sanntidssporing er ikke mulig
 4. De vil ikke være nyttige hvis kontaktinformasjonen ikke holdes oppdatert eller hvis en brikkeleser ikke er tilgjengelig.

Nå som du er mer kjent med temaet mikrochipper for katter, kan du spørre deg selv hvilke andre sporingsalternativer for katten din som er tilgjengelig. Den gode nyheten er:

🐾 For sanntidssporing av katten din for trygghet, kan du bruke en GPS-tracker for katter.

Så selv om det er nyttig til en viss grad, er en mikrochip-ID fortsatt ikke nok til å faktisk finne katten din. I tilfelle en savnet katt, er det alltid fornuftig å feste en sporingsenhet for kjæledyr på halsbåndet for å følge hvert skritt de tar. Som denne kjekke lille fyren med sin komfortable Tractive CAT Mini:

En hvit katt iført en Tractive GPS-tracker utendørs
Trackeren er svært lett og ikke til bry for katten.

Hva er GPS-sporingsenheter for katter?

I motsetning til mikrochips tilbyr GPS-trackere for katter sanntids GPS-posisjonsinformasjon om katten din direkte i smarttelefonen. Og ikke bare kan du følge med på hvor katten din befinner seg for sikkerhets skyld, du kan ha det gøy å finne ut av hva den rampete huskatten driver med på sitt daglige eventyr!

Her er noen av de viktigste egenskapene hos Tractive GPS-tracker for katt:

Bygget for komfort

En liten sort og hvit katt iført Tractive GPS-tracker

Din Tractive GPS er en liten, lett enhet. Du kan feste den komfortabelt på kattens halsbånd eller sele.

Dessuten kommer den også med et vektjusterbart sikkerhetshalsbånd som festes sikkert til kattens hals. (Så ingen dingling – som kan skape både en kvelningsfare eller få katten din til å sitte fast på noe sted.) Det utskiftbare batteriet varer mellom 2 og 5 dager på én lading.

Liten, lett enhet som kan bæres komfortabelt på kattens halsbånd eller sele

✓ Tilbyr sanntidssporing med posisjonsoppdateringer hver 2-3 sekunder

Ubegrenset GPS-sporings rekkevidde – du kan finne katten din uansett avstand

✓ Fungerer i over 150 land verden over

Utskiftbart batteri, som varer mellom 2 og 5 dager på én lading

Overvåker kattens aktivitetsnivå i tillegg til stedsinformasjon

Aktivt søk er mulig – ingen grunn til å stole på eksterne faktorer når pus går seg vill

Sanntids sporing overalt hvor katten din ferdes

Tractive tilbyr sanntidssporing med posisjonsoppdateringer. Så med bare et blikk på telefonen, kan du umiddelbart se om katten din er i ferd med å snike seg av gårde til et farlig, stinkende eller potensielt skummelt sted.

En blond kvinne holder en grå katt inntil brystet. Katten er iført en GPS-tracker
Ha full oversikt over hvor katten din ferdes med Tractive-appen.

Dessuten fungerer Tractive over et ubegrenset GPS-sporingsområde. Slik at du kan finne katten din uansett avstand. I tillegg til GPS, kobles den også til mobilnettverk over hele verden med det innebygde SIM-kortet. Det lar deg spore katten din i sanntid i 175 land over hele verden. (Perfekt for den neste ferien.)

Ivelin Nenkov, systemingeniør hos Tractive

«Tractive-enhetens GPS-modul mottar signaler fra flere GPS-satellitter. Dette hjelper den bedre og mer nøyaktig å beregne kjæledyrets posisjon. Disse satellittene videresender deretter posisjonen sin til Tractive-serverne ved hjelp av nettverksmodulen. (Som også inkluderer et SIM-kort.) Når Tractive-serverne mottar denne informasjonen, kan du raskt og enkelt sjekke kjæledyrets posisjon når du åpner Tractive-appen.»

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Ta en aktiv rolle i å finne katten din og holde den trygg

Med Tractive er kattens sikkerhet i dine hender. Du kan for eksempel:

1) Sett opp en «sikker sone» for katten din. Tractives virtuelle gjerde varsler deg umiddelbart hvis katten din sniker seg utenfor. Dette er et smart, humant (og rimelig) alternativ til å sette opp et fysisk gjerde eller e-gjerde rundt huset ditt.

Katten din kan alltid snike seg forbi et fysisk gjerde. (I tillegg kan det koste mye bare for oppsett – og vedlikeholdskostnader.) Og veterinærer over hele verden fraråder å bruke e-gjerder som er avhengige av elektriske støt for å trene kjæledyr til å holde seg innenfor grensene.

en enøyd katt iført sele, sitter ute i skogen

2) Spor kattens favorittvandringssteder. Tractives varmekart og posisjonshistorikk hjelper deg å få et bilde av hvor katten din liker å ferdes mest. Slik at du kan følge dem skritt for skritt og finne dem raskere og enklere under et søk.

Tractives Funksjon for posisjonshistorikk hjalp nylig et dyremottak i LA å gjenforene en familie av syke kattunger med mamma-pusen. Hun hadde etterlatt dem på forskjellige steder for å gjemme dem trygt – og med litt hjelp fra hennes Tractive GPS, var San Diego Feral Cat Coalition i stand til å finne dem raskt og trygt.

Se hva forbrukerrapporter sier om Tractive

Mikrochip-implantat vs GPS-tracker: hva er best for min pelskledde venn?

Så nå kjenner du de viktigste egenskapene og bruken av mikrochips og GPS-sporingsenheter for katter. Så hvilken bør du gå for? Vel, svaret er: begge! For når det gjelder sikkerheten til pusen din, er ingenting for mye.

 DetaljerMikrochip-ID for kattTractive GPS Tracker
FormålIdentifisere din bortkomne kattSporing av din savnede katt
Størrelse12 x 2 mm55 x 28 x 17 mm
Vekt0,025 g25 g
ImplantablerbarSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VanntettSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatterilevetidIngen batteri inkludertOpptil 7 dager
Forhåndskostnad Ca. 85 Euro49,99 Euro
Løpende kostnaderIngenMånedlig abonnement
PosisjonssporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Må du stole på fremmede?JaNei
Posisjonsoppdateringer i sanntidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Juridisk kravPåkrevd i de fleste land og delstater i USANei
DriftsområdeVerdensomspennendePå verdensbasis i over 150 land
Varsel om rømlingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetssporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SøvnsporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
HelsevarslerSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Lys- og lydsporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Husk: Det kan være obligatorisk å ha katten din med mikrochip i landet ditt, men dessverre vil ikke dette være nok i tilfelle pus stikker av.

Sammenlignet med en mikrochip vil et halsbånd med en GPS-tracker for katt på rundt halsen definitivt hjelpe deg å finne katten din, i tilfelle hun går seg vill. Og i sanntid! Så hold katten din trygg med både en mikrochip og en GPS-tracker.

Kan en GPS-tracker hjelpe meg med å finne den savnede katten min?

Ja absolutt! Tractive har produsert verdens mest anerkjente GPS-trackere for katter og hunder i årevis og nå har mange brukere delt historiene sine om en katteforelders verste mareritt med oss: å miste sin elskede kattebaby!

Men ved hjelp av GPS-trackeren klarte de aktivt å søke etter og bli gjenforent med pelsbabyen sin på kort tid. Sjekk ut historien nedenfor fra en takknemlig kattesporingsbruker:

Katteeier og trener, Clair Chesterman

«Tractive er den ledende GPS-trackeren i bransjen. Og det er den høyeste kvaliteten på kattesporing du kan finne. Jeg var i stand til å sette den trygge sonen som mitt husområde, og når katten min kommer utenfor, får jeg et varsel med en gang. Faktisk reddet det sannsynligvis livet til katten min den gangen hun jaget en fugl og gikk seg vill. Hun var redd, og jeg klarte å finne henne ved hjelp av GPS-trackeren. Tractives chip beregner ofte kattens posisjon og oppdaterer den på kartet hvert 2-3 sekund. Videre vil LED-lyset hjelpe deg med å beskytte den firbente vennen din om natten.«

– Clair Chesterman, Eier av CFA- og CCA-registrert oppdretts- og fosterselskap, FluffyMeowPaws

Hva med Bluetooth-trackere for katter?

Sist men ikke minst, la oss se nærmere på sporingsenheter for katter som fungerer via Bluetooth. Hvordan fungerer de egentlig? Bluetooth-trackere fungerer veldig bra for å lokalisere gjenstander i de umiddelbare omgivelsene dine, for eksempel nøklene eller vesken i hjemmet ditt.

Godt å vite: Når det gjelder å finne den nøyaktige posisjonen til kjæledyret ditt, er Bluetooth-trackere bare delvis effektive. Deres operative rekkevidde er begrenset til omtrent 20 meter.

Skulle katten din være lenger unna, vil en Bluetooth-tracker være ubrukelig for å finne katten din. Les mer om de viktigste fordelene og ulempene til en Bluetooth-tracker for kjæledyr!

Infografikk som viser en sammenligning mellom GPS og Bluetooth sin sporingsrekkevidde

Dessuten er de fleste Bluetooth-trackere designet for å spore gjenstander som ikke beveger seg, som nøkler, lommebøker, telefoner og ryggsekker. Ikke levende, bevegelige dyr som katter som løper bort (og holder seg unna) av forskjellige grunner.

I tider som disse er det alltid bedre å investere i en dedikert GPS-tracker for katt. Som, når det gjelder Tractive, til og med har reddet livene til katter rundt om i verden.

Her er historien om Michel, Anja, og den eventyrlystne utkatten Nala som ble borte en kveld. Ved hjelp av Tractives LIVE-modus og sanntids sporing, lokaliserte de henne raskt i et forlatt hus ikke langt unna:

En katt iført en Tractive GPS-tracker ute i gresset

«Vi slo på LIVE-modus og…løp mot posisjonen Tractive GPS hadde lokalisert. Vi kom til et tomt hus som fortsatt var under bygging.»

På det tidspunktet hadde vi allerede gitt opp håpet og trodde at vi aldri skulle kunne finne henne. Så av desperasjon ropte jeg ut navnet hennes.»

«Og hun svarte! Nala begynte å mjaue så snart hun hørte stemmene våre… vår lille pelsdott kom frem, og vi kunne ta henne med hjem. Etter litt komfortmat og litt kos, var hennes verden blitt normal igjen.»

«Vi er begge veldig takknemlige for at denne dagen – etter noen få hindere – hadde en så lykkelig slutt. Det faktum at Tractive GPS til og med fungerte inne i det tomme huset, reddet oss helt og snudde virkelig denne saken. Jeg elsker Tractive fordi den holder kattene våre trygge.»

Mikrochip-ID + GPS-tracker = en trygg, glad katt

Avslutningsvis: hva er hovedforskjellen mellom en mikrochip-ID-implantat og en GPS-tracker? Det er hvor mye av en aktiv rolle du kan ta i å finne katten din, i tilfelle den stikker av eller går seg vill.

 • Mikrochips er små, elektroniske enheter implantert under kattens hud. De hjelper en veterinær eller et dyremottak å identifisere katten din i tilfelle noen finner den vandrende rundt. I noen land kan det være lovpålagt å mikrochippe katten din – eller de kan bli avlivet i det lange løp hvis de blir funnet uten ID.
 • En GPS-tracker (som Tractive) festes til kattens halsbånd. Det kan hjelpe deg med å spore kattens bevegelser i sanntid. Så du kan hindre dem fra å vandre utenfor en trygg sone eller til og med fange opp en kidnappingshendelse.

Når det gjelder å aktivt finne den savnede katten din, hjelper ikke en mikrochip så mye. I stedet må du håpe at en snill fremmed finner katten din og velger å levere den til en lokal veterinær eller et mottak i stedet. Hvilket, i en verden hvor tyveri av kjæledyr øker, ikke er en 100 % garanti.

💡Men med en GPS-tracker kan du spore katten din i sanntid over en ubegrenset rekkevidde. Så når du har mikrochippet katten din, bør du vurdere å investere i din egen Tractive CAT Mini med en gang – så trenger du aldri å bekymre deg om å miste katten din igjen.

Video Guide: Hvordan implanteringsprosessen av mikrochip for katter fungerer

Følgende video er en nyttig guide til implantering av mikrochip for katter. Det vil gi deg en bedre forståelse av selve prosedyren:


Lær mer om GPS-sporingsenheter for katter og hunder i dag og del denne artikkelen med en venn som elsker sine pelskledde venner like mye som deg!